Wednesday, December 31, 2008

2008 ---> 2009

Dah sampai ke penghujung 2008...lagi beberapa jam dah tahun 2009...

kenapa masa lalu dengan begitu cepat? masih fresh lagi dalam otak bagaimana menyambut 2008...ni dah nak menyambut 2009 pula?

Conclusion For 2008

January : bebe tukar nursery dari pandan indah ke Taman Datuk Harun;nenek masuk wad
February : dapat bonus
March :mummy & bebe kena deman campak;dapat hp SE k850i
April :Pindah rumah ke Pandan Cahaya
May : sawBebe 1 tahun
June :anniversary kahwin ke-2
July : naik gaji; hubby dan bebe masuk ward
August : hubby surgery; Dapat kunci rumah Mentari Court
September : kedatangan ahli baru di family kakak ipar sulung~nisa humaira (actually bulan august)
October : Hubby transfer ke Melaka; ambil balik kereta kancil
November :create chinese blog
December :blogspot kena removed;Pindah ofis;domain sendiri sawsawlady.com

me berharap 2009 merupakan tahun yang baik untuk kami sekeluarga...azam baru? tak ada apa-apa azam...actually dalam kepala ada banyak benda yang nak buat...tapi takpe laa...tunggu laaa...semoga tuhan mempermudahkan rezeki di samping usaha kita...

last sekali nak wish semua pembaca blog ni dan kawan-kawan

HAPPY NEW YEAR 2009!


kita jumpa di tahun depan...

(zana & watie, komen u all telah delete sebab saya buat upgrade...sorry)

Tuesday, December 30, 2008

nice ad

Photobucket

Lunch time di Asam Pedas M.E.L.A.K.A

heheheheheh...
akhirnya dapat merealisasikan impian nak makan di sini...bukan di M.E.L.A.K.A, tapi di taman D.A.G.A.N.G saja...


me nampak abang kheirul makan di restoran ni...punyalah mengidam...
2 minggu yang lepas, bila hubby balik ke K.L, me pun minta dia bawa me pergi makan...jumpa jambatan M.R.R.2, jumpa goreng pisang, tapi tak jumpa restoran ni...tanya semua penjual goreng pisang di manakah restoran asam pedas M.E.L.A.K.A Sejati ni...tapi semua penjual goreng pisang tak tau...ada yang siap suruh kami pergi makan asam pedas l.i.n.d.a o.n.n di sebelah t.e.s.c.o...(hampeh, pandai betul penjual goreng pisang tu buat promosi untuk l.i.n.d.a o.n.n) pusing-pusing sampai ke kampung pandan...sejati masih lagi tak jumpa, tapi perut dah lapar, makan aje apa yang ada di kampung pandan...time balik ikut Taman Dagang, ternampak restoran ni...ahhhh...tension...

disebabkan asam pedas ori di M.E.L.A.K.A tak sedap, terpaksa balik cari asam pedas di K.L....

mula-mula tak perasan ada aircond kat sebelah dalam...kepanasan 5 minit di luar...


salad melayu


asam pedas yang panas panas sehingga boleh melecurkan lidah...



burpppp
alhamdulillah kenyang...
kalau asam pedas tu tak begitu masin mesti lagi sedappp...
ahhhh...larikkkk....complaint lagi....

Bagi me asam pedas yang paling sedap ialah asam pedas Muara di Taman datak harun (sebelah masjid)...memang sesuai dengan tekak saya...

kenapa semua entry pasal makan aje?
bukanke me diet?
heheheheh

sedap meh? s.p.e.c.i.a.l meh?

what happen to me?
apa yang semua orang cakap sedap....
bila masuk tekak saya terus jadi tak sedap...
apa yang semua orang cakap s.p.e.c.i.a.l...
pada mata me tak s.p.e.c.i.a.l langsung...

tekak dan mata me ada masalah...
maybe lor....

ayam tandori PAK PUTRA...biasa lor...tapi entah kenapa full house?


roti nan yang tebal? bagi me, tak tebal pun...biasa aje...tapi sekeping roti nan tu kena share 2 orang...tupun kenyang sampai tak boleh nak bergerak...kekekekek...


kita orang pergi makan dengan kawan hubby, Bernard...wife dia melayu, ada sepasang anak, pompuan dah 8 tahun, laki-laki 4 tahun...dok dengan family laki...anak dia pandai cakap mandarin, hakka, kantonis...


sawBebe berjoget untuk menghibur sebentar menunggu makanan dihidang...


then, bebe main kasar dengan daddy...apa lagi...me yang memainkan watak mak tiri pun tunjuklah bakat seorang mak tiri...menangis kat daddy dia and terus tidur...



the next day, hubby bawa pergi makan nasi ayam s.p.e.c.i.a.l.

sup yang hanya ada rasa lada putih...


nasi ayam s.p.e.c.i.a.l...sikit pun tak special...


mungkin nasi ayam di tepi jalan abc lagi sedap daripada ni walaupun tak ada papan tanda besar-besar dan tinggi-tinggi...tapi tetap licin juga walaupun tak s.p.e.c.i.a.l...kekekekekeke

Pengajaran

walaupun pun dah tua-tua, tapi kita masih belajar dari pengajaran...

Pengajaran akan membuat otak kita lebih cerdik
Pengajaran akan membuat mata kita lebih celik
Pengajaran akan membuat hati kita lebih berhati-hati

bila dah berlaku,
kita kena pujuk hati diri sendiri...
kita kena bersyukur...
sebab pengajaran kita dapat dibeli dengan wang ringgit
dan bukannya dengan menggadaikan nyawa
kita masih lagi hidup untuk belajar dari pengajaran...

tak kira betapa susah jalan hidup ini,
kita harus memimpin tangan untuk mengharungi halangan ini...
bersyukur kerana kita masih ada di sisi orang yang tercinta...

i l.O.V.E u
(very proud dapat hidup senang dan susah with u)

Sunday, December 28, 2008

makan time

ramainya orang....


kat restoran ni...


nasi putih dihidang dengan telur masin dan sayur kobis...


inilah asam pedasnya...ikan pari kurang fresh...ikan kembong fresh...


me cuti-cuti kat melaka...isnin kan public holiday maaa....so, me pergi melaka makan asam pedas lorrr...me kasi 3 star sebab asam pedas ni tak sesuai dengan my taste...


me dah gila sebab ambil masa 5 jam nak update entry ni...
aloo celcom broadband...
jangan bulan-bulan tau ambik duit customer aje...
upgrade u orang punya service laaa...

Friday, December 26, 2008

216 Hours

Lepas 216 hours, barulah kita berjumpa...
lama kan kita tak berjumpa...
miss u?
very x1000000000000 miss u...
u miss me?
i dont know

but....

last nite u said very lonely sleep alone...
u said u want hug me...
so sweet...
of course i will merelakan diri...
i like u hug hug me...
feel very safety and bahagia...
no need takut pintu bilik terbuka anymore...
Datanglah kalau berani...
my man ada...
heheheheh...
tiba-tiba berlagak pula...
huhuhuhuhu...

bukan me saja yang berlagak,
sawBebe pun berlagak juga semalam bila daddynya ada di rumah..
apa benda pun nak tunjuk kat daddy...
apa-apa pun senyum dengan daddy...
apa-apa pun tepuk tangan...
apa-apa pun menari...
she very happy when daddy ada....

bila dah bersama
takut nak berpisah.....

bila dah berpisah...
menghitung hari pula hari nak berjumpa

this feeling macam masa tengah dating...

me balik ke zaman dating?????

seriously,
me tak suka zaman dating-dating...
zaman dating yang penuh dengan cabaran...

Thursday, December 25, 2008

sidebar lari ke bawah...

Bila farah amoi tanya me nak comment kat mana, barulah me tahu masalah yang timbul di my blog...



di office dan rumah, me guna mozilla firefox...
so my blog appear macam ni...



cantik dan kemas kan?

tapi tadi sister buka my blog dengan internet explorer...me terperanjat...sebab...




ke mana pergi sidebar? hilang?



kenapa boleh lari ke bawah?

rupa-rupanya selama ni me ingat blog me sangat cantik...entry kat sebelah kiri, sidebar berada di posisi kiri...rupa-rupanya apa yang me ingat tu tak betul...rupa-rupanya sidebar lari ke bawah kalau tidak menggunakan firefox...


macam mana nak buat ni?


huhuhuhuhu....

Tong 'Geng'

Secara rasminya,
Tong 'Geng' ditubuhkan...

itik, jangan salahkan me,
kawan awak tu yang fikir nama ni...
Tong 'Geng'

ami,
nama ni sangat suitable kan...
heheheheh

Wednesday, December 24, 2008

Mari join sawanila.com Forum



me sudah join,
bagaimana pula dengan anda?

mari kita sama-sama memeriahkan forum ni

Tak masuk akal


gambar hiasan

Dah banyak kali, banyak-banyak kali, sampai entah kali berapa pun me dah tak ingat...

setiap kali bila bangun pagi, pintu bilik me pasti terbuka...mula-mula me ingat juga kot kot sister or brother yang buka pintu bilik me ataupun me tutup tak rapat...

Tapi dah 2 malam, me make sure pintu bilik me ditutup rapat...Tapi bila bangun pagi, pintu bilik me sudah terbuka...

kalau bukan sister & brother yang buka, takkan sawBebe yang bangun buka pintu?

sungguh tak masuk akal dan tak logik...Kejadian ni berlaku sejak hubby tak ada di rumah...adakah benda tu nak main-main? sebab bukan saja benda tu main pintu, 'dia' main juga lampu...kadang-kadang lampu bilik air terbuka...tolonglah jangan bazir elektrik...tak larat me nak bayar bulan-bulan...

Tuesday, December 23, 2008

Koleksi Jeans bebe

mummy suka sangat dengan ni...tapi dah tak muat...dah bungkus masuk kategori 12M...


dah lama beli tapi belum pernah pakai lagi...


hanya dipakai bila time hujan ataupun pergi ke shopping centre...


mama mira yang kasi...dah nyaris-nyaris tak muat...kena rajin-rajin pakai sebelum dimasukkan ke dalam palstik bag...


inilah koleksi kain jeans yang pertama...


yang ni macam baju orang besar...ada belah kat bawah supaya senang nak berjalan...


ni pun dah singkat...


mini skirt ni pakai sekali aje...sebab dah tak muat...hubby meleter 3 hari 3 malam sebab membeli skirt yang kecil...memang me suka sangat...beli tanpa peduli saiz...alasannya boleh simpan untuk next baby girl...


Pengajaran daripada mini skirt, seluar jeans ni dah kelihatan lama tapi masih muat malah kena lipat bawah kaki kerana terlalu panjang...nampaknya boleh pakai sampai umur 2 tahun...untung boleh pakai lama...


mini skirt ke-2 sawBebe yang paling saya suka...


opah bebe beli masa melancong ke Europa...sayang dah tak muat...


me juga suka baju ni...sebab dalam skirt tu ada seluar...macam romper...dan kain dia pun lawa...


me ada berangan-angan nak beli jacket jeans bagi sawBebe untuk dipakai ke genting...mesti rock...hohoho...

sawBebe in action

sawBebe pergi ke sunway piramid...dia excited nampak pintu masuk ke theme park...nampaknya kena ajak daddy bawa bebe ke sana lor...








tengok aje...tak berani nak dekat...

si rambut merah tocang 2

logo si rambut merah...kalau tak silap ni logo baru...dulu rambut dia gulung-gulung...hehehehe


dah lama betul nak pergi makan...tapi restorannya sentiasa full house...


sawBebe suka makan french fries

Monday, December 22, 2008

Mini Ferris Wheel

me punya cita-cita ialah naik semua wheel yang ada di dunia ni...hehehehehehe...disebabkan sudah tanam ini cita-cita, so me terpaksa ke sunway piramid untuk naik mini ferris wheel ni....huhuhuhu....
bukan takat mini...tersangat-amat mini...

tengah q...


dah masuk ke dalam gondola...kecil sangat...memang tak puas...then, takut pula....sebab gondola bergoyang...takutttt...


me & sawBebe...


uncle sawBebe iaitu adik me yang ambik jadi kameraman di bawah...


lepas ni me nak naik EOMelaka...

Sambutan dong zh?

dong zh? disambut oleh semua Chinese di seluruh dunia. Keluarga sawsawlady juga mengamalkan tradisi menyambut dong zhi. Dong zhi selalu dikaitkan dengan makan tang yuan, bebola yang diperbuat daripada tepung beras. Semua family akan berkumpul...bersyukur kerana tahun ni dapat bersama-sama lagi (saya tokok tambah sendiri...)

Masa kecil-kecil memang excited sangat bila dong zhi dah sampai...Pertama, dapat makan tang yuan...bila dah makan tang yuan bermakna usia bertambah setahun lagi...dulu tak sabar-sabar nak besar...

kedua, CNY dah nak sampai...dapat pakai baju baru, kasut baru...Dulu hanyalah masa raya barulah ada change nak pakai baju baru...budak-budak sekarang, sepanjang tahun pakai baju baru, kasut baru...

Me membuat tang yuan...saja-saja untuk dimakan...hanya buat 2 color sebab kebetulan ada pewarna pink color...mak or nenek me buat colorful...ada hijau, merah, kuning, putih...Masa ni sangat rindu dengan family yang duduk jauh...

selepas makan tang yuan ni, usia bertambah lagi setahun...siapa berani makan...hehehehe

Sunday, December 21, 2008

What is "Chaiyok" ?

What is "Chaiyok"

Adakah ia datang dari bahasa cina "Jia You"?

Please tell me what is C.H.A.I.Y.O.K ?

Preparation for tomorrow

chef sedang bertungkus lumus di dapur...


terlalu lembik....kena tambah tepung lagi...


my assistant...


inilah hasilnya...belum siap lagi...kena masak dulu...tapi kena tunggu esok...