Saturday, February 28, 2009

Takuuut...

4060459
i mimpi ular kecil dok kat atas badan i...ular yang lebih kurang macam kat gambar atas laaa...

ular tu singgah kat badan i, i tak berani gerak...then i pun pergi tidur (mimpi pun masih ingat nak tidur ke?)...sebelum pergi tidur i pun pergi bilik air nak buang air kecil...i nampak ular tu dah turun ke lantai...tapi bila kena air...dia macam terkejut n naik balik ke badan i (ular baby kan...takut air kot)...then, i pun baring atas katil... bebe tidur sebelah i...then ular tu turun ke katil (dia nak tidur atas tilam kot)...i punyalah takut...sebab takut bebe terpegang dia then ular tu gigit bebe...i kaku sampai tak boleh nak bergerak..then terjaga dah nak subuh...

pernah juga i mimpi ular besar lilit badan i...tak lama kemudian i dililit oleh hubby (masa tu bf laaa)...hohohoho...


Tafsir mimpi:

Ular
Jika anda seorang jejakan atau seorang gadis bermimpi melihat atau dipagut (digigit) ular, bermakna akan segera mendapatkan pasangan atau jodoh. Dan bila anda telah menikah bermimpi demikian, bermakna akan memperoleh kemakmuran hidup. Mimpi melihat ular kecil dengan tiba-tiba berubah menjadi naga, bermakna akan ada orang besar yang menolong anda. Melihat ular berwarna-warni, bersirat kebahagiaan segera terbayang pada anda. Mimpi melihat ular yang banyak sekali, bermakna akan panjang umur. Mimpi dikelilingi banyak ular, bermakna firasat akan banyak orang yang memusuhi anda

Friday, February 27, 2009

Ofis tak boleh online

artikel ni sesuai untuk dewasa 18 tahun ke atas kerana mengandungi unsur-unsur keganasan dan kegatalan

lunch time ni, i ada di rumah...sis tanya i 'u balik rumah online ke?' hehehehehehe...
rasa tak senang hati dok kat ofis bila tak boleh online (ataupun tak boleh blogging)...2 2 pun salah...tak sedap badan sebab tak boleh kepochi blog blogger...
so, bila boss i turunkan perintah...call 100...apa lagi, i merelakan diri i...

sampai 4 kali i call untuk dapatkan report...sampai telinga i keluar asap...

1st time call (khairul), suruh check router, check cable, telifon line...

2nd time call (indian guy), suruh buat entah apa-apa kat network connection...sampai ke saat kemuncak...line telipon terputus...(masa ni sabar ni...)

3rd time call (m.a.s.), i pun bagi tau yang i dah call 2 kali n tengah buat apa-apa then tiba-tiba line terputus...belum i habis cakap, dia potong cakap i dengan nada suara yang sangat $%^&*(#@
i belum sempat komplain, dia dah komplain i dulu...

'line telepon line u sangat bising laa...'

huhuhuhu...celakak...apa lagi...sudah gila lorrr

'sebab u punya company tak buat kerja betul-betul...pasang line telepon yang bising bagi company i...that y sekarang line telepon company i bising...i nak call apa no buat aduan line telepon bising?'

'100'

ini pompuan banyak biadap...Mungkin ini prosedur diorang...so i kena mula cakap dari A seperti yang i cakap dengan operator yang 1st n 2nd...memang nada suara i pun dah tak syiok sebab nada suara dia tak syiok...i dengar suara dia cakap, i sudah tau dia dalam kebinggungan...kebinggungan sebab semalam malam jummat then suami atau dia punya balak tak kasi dia kot...tulah yang dia lepaskan geram kat i...dia jeles dengan i kot...dia ingat i dapat kot semalam...halooo...i pun tak dapat laaa...i pun tengah tension tau...apa lagi i lepaskan geram balik kat dia laaa...hehehehehehe...(kalau somi nampak statement ni, mesti dia syiok habis)

then, kami pun bala bla bla bla...i betul betul dah tak tahan...

'boleh tak jangan tinggikan suara awak?'

'ok...saya jauhkan dari telipon, macam ni ok?'

dalam hati i dok fikir, pompuan ni buat-buat tak faham maksud sebenar i pula..mungkin perbualan kami dirakam kot...

'maksud i, u jangan tengking-tengking kat i...'

'sekarang pergi ke network connection...'

arggghh pompuan ni tukar topik pula...memang tunggu masa nak kenakan dia...

'masuk IP' (ip kot...i dah lupa...kita buat-buat contoh IP aje laa...)

'i tak tau IP apa...'memang tak tau ok...selalu call bila cakap tak tau username, operator suruh kasi no telepon...

'apa-apa saja...stream*x123 pun boleh...'

'tapi laki tadi bukan bagi IP ni...'

'apa-apa aje...nama company ke, nama i ke, nama u ke?'

kalau dia full stop kat nama company...memang dia selamat...tapi dia dok tambah nama i ke, nama u ke?...memang kegilaan i sudah naik atas otak...

'nama u apa? nama u apa?' 2 kali i ulang...

'nama i?....M.A.S.'

'u nama M.A.S...hey...u boleh cakap baik-baik tak? jangan main-main dengan i tau...kalau i pandai semua ni, i dah ganti tempat u tau...'

memang i dah angin...angin habis-habisan...i rasa telinga i panas aje...mesti dia ingat i 'semalam tak dapat kot'...hehehehehehehe...i ingat dia tak dapat, dia pula ingat i tak dapat...aduh...

perbualan seterusnya i dah lupa sehinggalah line terputus lagi...perbualan kami tergantung begitu saja...

lepas tu i call nak buat aduan line telepon bising...operator laki yang serve i...banyak lembut punya suara...hati i pun dah sejuk separuh...

then i call balik nak buat aduan internet...pompuan...kalau itu M.A.S, memang nak BOOM dia, kalau pompuan lain nada suara biadap...memang nak lepaskan geram juga kat dia...

nasib baik operator pompuan ni sangat x 1000000000000 nice...dengar apa yang kita cakap...then tanya semua 'prosedur' dah buat belum...so, dia buat report untuk i...(mungkin semalam dia dapat kot...hehehehehehe)

kenapa awal-awal tak mau buat report? kenapa? kenapa? tak ada pasal sel sel i mati begitu aje...geraaaammm tau...macam mana i nak buat komplain kat M.A.S tu? i nak komplain dia tengking i (tapi i pun ada tengking dia, adakah dia akan saman i?)

huh! tak larat nak tulis lagi...nak pi rehatkan minda dulu...Tidur sekejap...

Thursday, February 26, 2009

Pernah tak u all nampak....?

Nampak apa?
Nampak orang tolak baby dengan pram macam ni masa u all keluar shopping, jogging,ke pasar di MALAYSIA? sekali lagi ulang di MALAYSIA ya!!
h1

i ada berangan-angan + mengidam nak memiliki sebuah pram macam ni laaa...pram yang klasik (tapi bukan antik yaaa...)...panggil apa nama? Vintage Pram ke? just berangan-angan saja laaa...sebab i tau harga mahal...i isteri yang solehah...i sayang duit somi, i lagi sayang duit i...hehehehehe...mana tau lepas i tulis entry ni, tiba-tiba vintage pram ni jatuh dari langit untuk i...hohohohoho...

Pay attention to ur kid

semalam me dan bebe aje kat rumah...sis belajar n brother belum balik kerja lagi...

me sibuk prepare makanan nak dimasak esok pagi...bebe main kat hall...bebe main dengan senyap...agak pelik ni...me panggil dia...dia pun tak datang pada me...Then me pun pergi tengok dia...

yes, bebe main kat hall sorang -sorang...dia sarung benda tu kat kepala...jantung me bagaikan nak terjatuh keluar...nasib baik benda tu bukan plastik ataupun benda yang membahayakan...benda ni bungkus bunga kobis...

img_0134
memang me tak sangka bebe akan sarungkan kepala...me ingat dia akan sarung kan tangan ataupun kaki aje...


img_0136
bayangkan benda ni adalah plastik...huhuhuhuhu...tidak dapat me bayangkan...

Boleh laaaa...

Disebabkan semua blogger pun cakap upin ipin sangat BEST...so i paksa hubby bawa i dan bebe pergi cinema...

dsc03190
dapat tiket murah...RM6 aje...

kali ni berjaya...walaupun terpaksa menunggu 45 minit...tulah yang boleh berjumpa dengan artis sebab menghabiskan masa merayau-rayau kat kompleks tu...

img_0128
tak bergambar dengan poster upin ipin...nak lain sikit dengan blogger yang lain...

dsc03184
bebe sangat behave...duduk diam sambil makan pop corn...then akhirnya tertidur...

mungkin menaruh harapan yang terlalu tinggi sebab blogger kata best....tapi i tak rasa 'sebest' tu pun...

apa-apa pun, boooleeehlaaah...

Wednesday, February 25, 2009

nak share juga...

i pun nak tumpang sibuk sekaki...menyibuk pasal Cloth Diaper...Bolehkan Nieza?
i pun ada beli CD ni masa bebe dah 1 tahun 5 bulan kot...Beli untuk pakai malam aje...konon-konon nak jimat duit diapers laaa...mana tau dengan jimat sekeping 2 diapers i boleh jadi kaya...then pakai 2 malam...2 2 malam pun bocor...terus simpan untuk adik bebe laaa....

dsc03137
menurut nieze, rupa-rupanya awal2 mmg bocor kena selalu cuci atau sblm pakai tue kena prewash 3 kali baru boleh pakai agar 'keserapan' tu ok.

i pun ada beli training pants...konon-konon nak bebe free diapers siang hari laaa...nak train bebe on weekend...penjual tu cakap boleh tahan 1-2 kali kencing...so i pun beli laaa...tapi mana tau sekali kencing aje...habis basah...bukan seluar yang basah...lantai pun basah...apa lagi simpan dulu...bukan masa lagi nak train bebe free diapers...hehehehe

dsc03136
ini dia training diapers...macam panty biasa aje...cuma kain dia lain sikit...aiya...i tak nak nak cakap laa...

dsc03090
lakonan saja memakai training pant...dalam pakai diapers...then sarung seluar tu aje...hehehehehe
mungkin sama juga dengan CD, awal2 mmg bocor kena selalu cuci atau sblm pakai tue kena prewash 3 kali baru boleh pakai agar 'keserapan' tu ok.



kat blog kak ngah nampak benda ni...
diapes
apa benda ni? nak pakai macam mana?
kakngah atau nieza tolong bagi penjelasan sikit...n tunjukkan i contoh baby pakai benda ni...apa tu...i sangat ketinggalan laaa...

memang pun ketinggalan...masa pregnant bebe, i hanya beli lampin aje...itu pun beli lampin te*co, sehelai RM0.90...beli sampai 30 helai...then dicampurkan dengan lampin anakku...Total 40 helai lampin...apa itu CD pun tak tau...so, bebe hanya pakai lampin sehingga 4 bulan...(masa tu i ada maid maa...so ada orang basuh lampin...kikikikikikiki)
p6010154
lampin yang hanya tahan 1 kali kencing aje...tapi masa tu sangat enjoy tukar lampin tau...sebab lepas cuci boleh diguna lagi...sangat jimat yooooo

berjumpa dengan artis

img_0125
me, bebe ambil gambar dengan artis...

me tak kenal artis tu, tapi hubby kenal artis tu...
so me pun bergambar dengan artis tu lor...

Dream Bakal Come True

dsc03183
hati i berbunga-bunga menanti that day
5 april...

apa yang perlu buat sekarang ialah

kurangkan my kilogram...

53kg...tunggu me...i dah nak sampai...

Telur mata kerbau berbunga

me masak bila angin me dan timing yang betul...bila ilham masak itu sudah datang...me akan jadi sangat rajin...Contohnya...this morning(25/2)...me masak keow teow sup...start masak 7.15am...siap masak 7.45 am...me, bebe dan hubby bawa bekal hari ni...(rajinnya me...ada tersalah makan ubat tak?)

p/s : lidah me sudah baik...keajaiban berlaku...sekali aje makan ubat tau! tapi nurse pesan kena habiskan antibiotik...tapi ubat tertinggal kat rumah...nanti balik baru makan...

actually...me nak...
D.I.E.T


^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

ini juga gambar from my hubby camera...gambar dis 2008...masa tu me masak makanan orang putih...

img_0021
bolehlah...me lagi prefer NASI...nampak tak telur mata kerbau berbunga?

kasi close up...
img_00171

hati me pun berbunga-bunga masa makan...hehehehehehe

from hubby camera

genting
kami naik itu apa kapal lanun ke...yang hayun ke depan then hayun ke belakang...sebelum kapal lanun bermula belayar...kami pun posing sakan lor...me rasa takut sangat ooooo...tutup mata aje...me sudah tua nak naik benda-benda macam ni...

ami dan kwekk kwekk jaga bebe di bawah...

Gerak Khas the Comic

Semalam me MC...so me terlepas menyaksikan GERAK KHAS THE Comic secara live...

pagi-pagi datang...apa lagi? GOSSIP laaaa

dsc03189
medan peperangan...

ada 2 puak...satu puak zon sejuk dan satu lagi puak zon panas...

zon panas = menggunakan kipas
zon sejuk = control suhu air cond antara 27-30 celcius

tambah lagi previous punya dendam dan konflik air cond...hohohoho...maka tercetuslah satu pergaduhan di ofis...

mula-mula perang mulut...then baling-baling...then terbaling gunting dan tergunting tangan Mr.Y...then masa mS.J call family...Mr.Y datang tampar Ms.J...pastu family Ms.J datang...Then gaduh lagi...sampai angkat kerusi...then my boss cakap " biar 'mata' yang settle kan hal ni...' So, GERAK KHAS pun datang lor...then bawa Mr.Y, Ms.J, family Ms.J dan Ms.E ke balai polis terdekat...Opsss...siapa Ms.E...Ms.E ialah pernah seketika merupakan kawan baik Ms.J...then kang ni ialah gf kepada Mr.Y...hohohoho...complicated kan...

sekarang me kesian kat BOB...sebab dia keseorangan untuk memperjuangkan zon panasnya supaya mendapat kesejukan air cond...

keadaan office sangat pelik...senyap dan diam aje...ada sikit-sikit beku...sejuuuuukkkkkkkk...

Tuesday, February 24, 2009

Live From my room

dsc031721

hari ni i mc...
mc sebab lidah i yang sakit tak baik-baik lagi...
kang ni kuman tu dah rebak ke kerongkong...
huhuhuhuhu

doktor kasi i 4 jenis ubat untuk menentang kuman dalam mulut i...
tapi i just makan sekali aje...
harap keajaiban berlaku..
mulut i baik sendiri...

oklah i nak pi makan ubat...
pil yang sekecil tahi hidung tapi pahit nak mapus tu....

Yihaaaa

Kang ni tukang baiki mesin jahit ada kat rumah i...
tengah tukar soket mesin jahit i n pasang foot pedal controller baru
harga benda tu RM110

huhuhuhuhuhu

mahal oooo...(dasar kedekut)
mesin jahit tu i beli kat kedai 2nd hand RM120...
baru pernah jahit sehelai baju...
kang ni pasang foot pedal baru lagi mahal dari harga mesin tu...
apa boleh buat...
semangat menjahit sedang membara...

lepas ni kalau i tak jahit...
hang tibai i ya....

Monday, February 23, 2009

Bila mau K.A.Y.A???

nuffnang

ini statement nuffnang i...
setiap minggu peningkatan income i ni ialah 25 sen ataupun 50 sen...Record tertinggi yang pernah dicipta ialah sebanyak 75sen...(banyakkan?)....hohohohohoho
agak-agak bila baru boleh kaya kan?

ada blogger bagi tau petua untuk cepat kaya...click kat iklan nuffnang...starting tu memang i rajin sangat click...sampai kerja tertangguh sebab dok klik iklan blog sendiri (dasar nak kaya cepat)...
kerajinan i tu berlarutan 2 minggu aje...

sebab...sebab...sebab....

rajin click pun 25 sen, tak click pun 25 sen...mana yang u pilih?

sekarang ni, i biar ia beranak duit sendiri...hehehehehe

kan ada pepatah...'sikit-sikit lama-lama jadi bukit'...kalau boleh jadi gunung lagi bagus...kikikikikiki (sekarang ni i sukalah dengan style ketawa macam ni...kikikikikiki)

Selamatkah anak-anak kita?

rape

Click Here


OMG! dengan baby 1 tahun pun ada nafsu ke? ishhh...kalau dijatuhkan hukuman...kena potong jari penjahat tu...dan juga kuku birdnya...kalau tak ada pemotong ku ku bird...biar i yang buat...i mesti potong habis-habisan...

Cadangan ami
patut jolok dia pnye punggung dgn cangkul...biar je cangkul tu dok kt punggung dia...

macam mana nak protect our baby girl ni? mana-mana pun tak selamat...kat rumah pun ada bapa yang makan anak sendiri...kat luar janganlah kata...mesti lagi dasyhat...baby pun jadi mangsa nafsu kaum ku ku bird...£$%^&*+_£"£%^&&%&

masih dalam cobaan...

saya try aje...
nak try boleh tahan berapa lama...

masalah yang dihadapi....
1. tak tau nak lilit ekornya...lilit macam mana pun rasa tak betul...huhuhuhu...last-last hantam aje...

2. rasa macam benda tu tak mau dok kat tengah-tengah n asyik nak ke depan...kenapa macam ni?

3. memang tak tahan...rasa panas...rasa rimas...rasanya 15 minit aje i dah buka...huhuhuhu....

tabik hormat spring kepada mereka....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tolong jangan ketawa senyuman i yang penuh dengan kepura-puraan n tudung i yang macam senget dan ekor tudung yang i tak tau nak lilit kat mana...kikikikikikikiki....
dsc03147
hampir setengah jam dok pakai dan adjust tudung ni yang just sarung kat kepala ...macam tu pun tak tau lagi nak pakai...aduh...
then tutup kepala tak sampai 15 minit dah buka...
cissss....

Sunday, February 22, 2009

bebe is 21 months

masa berlalu dengan sangat cepat kan...sekejap aje bebe dah besar...setiap kali update perkembangan anak mesti keluar ayat ni...why ya?(sambil garu-garu kepala)

bebe-003


>>>>lepas CNY, setiap pagi pergi ke nursery mesti menangis...(mungkin mak bapak dia cuti terlalu lama kot...1 minggu ooo...)

>>>>kuat main, kuat menangis, kuat buli, kuat drama, kuat membebel...semuannya kuat...

>>>>suka menyanyi dan menari-nari

>>>>baru diajar menonton kartun...suka tom & jerry, my friend tigger and pooh, pocoyo, ponyo...tapi sekejap aje...dok kat depan tv...

>>>>angkat tangan bila baca doa makan dan sebut amin...

>>>>suka make up mummynya...tak tau dari mana dia belajar sebab mummynya memang tak make up...

>>>>kadang-kadang tak nak dok dalam car seat...pening kepala sebab mummynya bukan pemandu yang expert sangat nih...so terpaksa gunakan paksaan untuk ikat dia dalam car seat juga...

>>>>sekali sekala dah tau merajuk...tak nak hirau kita bila ditegur ataupun dimarah...tapi selalunya drama queen...

>>>>nampak aje signboard te*co mesti tunjuk-tunjuk dan buat-buat surprise...

>>>>sangat sukar untuk tidur...mesti keraskan badan dan angkat kaki...

>>>>nak dok dalam stroller...sebab kalau bawa stroller tu pergi kai kai (jalan-jalan)

>>>>sangat happy bila kita ambik dia petang-petang kat nursery...

>>>>pergi mana-mana berdua-duaan dengan mummy...mesti orang tanya..."bapa dia melayu ke?" anak daddy kan...

Opin Epin????

dsc03130
bila dapat tengok = upin ipin
bila tak dapat tengok = opin epin lorrrr


dsc03126
ramainya orang...
8.45pm tak sempat beli tiket pun...
10.30pm tinggal 48 seat (q sampai tangga)
12.30 midnite (128 seat)
mau meh?
kalau dating ok jugalah...
ni niat nak bawa anak tengok animasi tempatan, takkan nak mid nite kot...
tak payah laa...balik rumah tidur lagi bagus...


dsc03128
daddy senyum lebar sebab tak dapat beli tiket...so, boleh balik rumah tengok bola...cisss...

Saturday, February 21, 2009

sejak 2 menjak ni...

sejak 2 menjak ni...me rasa me suka sangat mengikuti blog-blog yang ada unsur agama...
contohnya ini, ini dan terutamanya yang ini
Don't ask me why...coz...i also don't know why...

Mainan Kecik kecik

dsc03077
tak sangka benda ni masih lagi dijual di zaman ni...ingat dah pupus...masa kecik-kecik memang selalu main benda ni....

dsc030801
me dah tak pandai main benda-benda macam ni...dah lupa skillnya...

dsc03078
my sis ada banyak tenaga dalaman untuk tiup

dsc03081
bebe dapat baloon besar ni hasil tiupan dari my sis...

Friday, February 20, 2009

Disebabkan Mulut, lidah B.I.N.A.S.A

dsc03064

lepas makan seketul mangga muda, i dah rasa lidah i semacam...macam kena racun mangga...huhuhuhuhu...

hohoho...tuhan sudah membalas...selalu dok mengomen orang...hah ambik! tuhan dah kasi 'cash' punya...dah sakit lidah...nak mengumpat macam mana...terpaksa dok diam-diam lor....

huhuhuhu

taubat...tak nak mengomen orang lagi...

Pengutip sampah ah sou

Pekerjaan kutip sampah kena ada keberanian dan boleh mengabaikan pandangan orang lain ketika selongkar sampah sarap...sekiranya boleh melakukan 2 faktor ni, maka dia adalah pengutip sampah yang berjaya...

semalam masa lunch saya juga sudah menjadi menjadi pengutip sampah yang berjaya...saya berjaya menakluki 2 beg plastik besar saki baki kain ela di tempat orang buang sampah...

dsc03063

huhuhuhu...malu lor...saya nak jalan laju-laju, tapi beg plastik pula berat dan besar...so asyik langgar dengan kaki saya...maka pergerakan kaki saya telah menjadi perlahan...then saya rasa macam semua orang dok pandang saya...pandang saya ambik sampah yang orang buang...huhuhuhuhu...

saya pun tak tau kenapa saya ambil saki baki kain tu...tapi masa saya bercadang nak ambik, dalam otak saya dok fikir..."boleh jahit selimut dengan kain tu"...

apa boleh buat...saya keturunan dari keluarga yang jimat cermat...selimut yang kami pakai sekarang ni...semuanya hasil karya dari nenek saya...selimut tampal ataupun lebih dikenali sebagai patchwork blanket dalam bahasa putih...dari kecil sampai besar tak pernah rasa selimut yang dibeli...

tapi masalahnya, motor mesin jahit saya belum lagi dibeli...nak jahit dengan apa? kaki? satu lagi masalah besar, saya tak ada skill jahit...hohohoho...kikikikikiki...

takpe...semakkan bilik stor...then, bila balik kampung, baru bawa balik semakkan rumah mother saya...

Thursday, February 19, 2009

si comot

masa sesi menghabiskan duit shopping kat tesco, bukan tak mau boikot te*co, tapi harga barangan kat GI*NT tu mahal sangat laaa, tulah yang terpaksa balik ke tesco...

saya beli itu FERNLEAF Calci-Yum Yoghurt buat pertama kalinya...nak try tengok sedap tak?

comot
jadi comot macam ni sebab suap sendiri, tak mau orang besar suapkan

kuaci bukannya Gua Zi

ampun ami...jangan terasa dengan bahasa ym i...
i panggil mimimi...bukannya panggil hang sh*t...
i tengah tension sebab itu gua zi kat mini market cina tu dah habis...
pastu i pergi kedai runcit melayu...
i cakap ada jual 'gua zi' tak?
dia tanya balik saya apa benda tu....
'itu dalaman bunga matahari tu...ada jual tak?'
'sini tak ada jual bunga laa, kak!'
huuuuu...
'bukan bunga...itu dalaman bunga matahari...macam itu kacang, tapi bukan kacang...'
'tak ada jual laaa, kak...sorry...'

actually bukan tak ada jual
tapi dia tak tau apa yang i cakap tu...

akhirnya i jumpa gua zi di kedai runcit india bawah flat i...ciss...tak payah pergi jauh-jauh...depan mata dah ada...cissssss...

inilah gua zi...(dalam bahasa mandarin)
dsc03062

tak pernah makan gua zi yang begitu sedaaaaaap...ada rasa wangi butter lagi...patutlah hamster tu makan tak berhenti-henti...oppsss...saya ternampak hamster makan gua zi, teringin nak makan juga...pelikkan?

Muntah n cirit birit

semalam bebe muntah dan cirit birit lagi...

yang peliknya kat nursery ok...balik rumah tak ok...

apa masalahnya?

Wednesday, February 18, 2009

R.O.J.A.K V.S P.A.S.E.M.B.O.R

i suka makan pasembor
i suka makan rojak
tapi i tak suka makan rojak yang macam pasembor
hanyalah kerana
ia adalah pasembor
tapi ia dipanggil rojak
sebab tu i tak makan rojak yang macam pasembor
(prinsip hidup ok)

tapi isnin petang i request nak makan rojak yang macam pasembor...
yes, i sudah gila...tiba-tiba i teringin nak makan bila tengok burung pipit makan sisa-sisa rojak yang macam pasembor...macam sedap aje burung pipit makan...
Pelikkan?
dsc03046
rojak kat sebelah masjid pandan indah...memang sedappp...

dsc03043
cendol pun sedaaap!

dsc03044
daddy layan bebe sebab mummy nak makan rojak yang macam pasembor...

M.E.N.G.I.D.A.M

saya mengidam ni...

dsc030601

bukan manga muda
tapi kicapnya
Pelikkan?

Pura-pura tak takut...

semalam saya pura-pura tak takut...padahal saya takut sampai nak mati...
mula-mula bebe menangis...pujuk macam mana pun tak jalan...saya ingat dia sakit perut...letak minyak yuu yii (tak tau eja) kat perut...saya dukung bebe jalan-jalan dalam rumah, tapi masih menangis dan 'mengelut'(tak tau eja juga) macam belut...
Tiba-tiba bebe batuk, then uwekkk...then uwekkk...uwekkk dan uwekkkk...banyak kali uwekkkk...

saya ingat masa tu juga nak bawa bebe ke hospital...tapi bila fikir balik...doktor mana nak hirau perkara kecil macam ni...mesti dia suruh balik aje...

nasib baik semalam sis tak pergi belajar...lepas bersihkan bebe, sis yang handle bebe...bebe masih lagi menangis...saya pula mop sisa muntah bebe..bersihkan diri...

dsc02930
(gambar hiasan saja)
akhirnya bebe tidur dalam keadaan bogel sebab dia tak nak sis pakaikan diaper...

pukul 4 pagi, minum susu...sambung tidur balik...

Pagi ni sebelum hantar ke nursery, check suhu badan...tak panas...then rebut biskut dengan ah ku dia...

kena tulis report kat buku 555 hosp ampang....kalau tak nanti appointment doktor tanya...saya dan hubby mulut nganga tak tau nak jawap...

Tuesday, February 17, 2009

Baru Hang tau...!!

dsc03034
hari ni hubby hantar bebe ke nursery...then masa lunch, hubby bagi tau, bebe menangis nak ikut dia...hubby cakap "NAK MENANGIS BILA TENGOK ANAK MENANGIS!"
huh! baru u tau perasaan tu...!

semalam selepas balik dari nursery dan sebelum ke klinik, bawa bebe ke playground...nak bagi bebe ada fun sedikit dengan life kanak-kanak...
dsc03036
yesss...memang suka walaupun hanya main itu benda saja...

dsc030421
syiok sendiri...

BeBe is not well

Pagi ni tak hantar bebe ke nursery sebab bebe tak berapa sihat...
lepas minum susu dia tidur balik...biar bebe tidur dengan daddy dia...sat lagi biar daddy dia yang hantar dia ke nursery...

dsc030471

bebe running nose dan flu...suara dah jadi sangat seksi...lepas balik nursery, bawa bebe pergi klinik..doktor kasi ubat flu, ubat batuk dan ubat lung...tapi semalam kasi ubat flu aje...tak berani kasi ubat batuk dan lung sebab bebe ada asma...

tapi lepas makan ubat flu, bebe menjadi tak bermaya..maybe ubat flu tu kuat dan mengantukkan kot...takut pula tengok dia tidur 'diam'

P.A.S.U Menjerit

Berasa marah dan ingin menjerit sekuat-kuatnya untuk melepaskan kemarahan, tapi keadaan tidak mengizinkan?

kini ada satu gaget yang boleh menukarkan jeritan anda kepada bisikan, Sakebi no Tsubo ataupun Pasu menjerit.

shouting-vase-schrei

Pasu plastik ini direka khas untuk meresap gelombang bunyi jeritan, menyimpannya di bahagian dalaman, mengubahkannya kepada nada yang lembut dan akhirnya melepaskannya dari lubang kecil di bahagian penghujung.
shouting-vase-schrei-1

harga : RM200 ++

(credit to xiang)

kalau harga 20 ringgit, me mesti dah beli satu....

muckkkkkk

1_737856193l
my grandma dengan cucunya...

my 2 orang uncle celebrated my grandma 86th birthday (ikut lunar calendar)...1st time kumpul hampir keseluruhan anak cucu...tapi masih yang tidak hadir disebabkan konflik perang saudara yang tidak dapat dielakkan...yang jadi mangsanya orang tua ni...

apa-apa pun, grandma sangat happy pada malam tu...siap buat gaya james bond dan rock lagi...

CLICK HERE

Happy 86th birthday, grandma
words
(fu ru dong hai, shou bi nan shan)
yang bermaksud
May you live as long as the southern mountain and be as blessed as the eastern sea.

Monday, February 16, 2009

Actually...kan

oklah...
saya bukan rasa nak menangis pagi ni bila tengok bebe menangis kat nursery...
actually masa nak jalan masuk ke dalam kereta...hidung saya dah rasa terangsang sangat...seolah-olah termakan wasabi...

masuk aje dalam kereta, air mata saya dah mengalir keluar...huhuhuhuhuhu...awat pagi ni emosi pula? kurang kasih sayang from hubby? kikikikikiki (nak kena tumit kasut ami)

dsc030241
gambar ni tak ada kena mengena dengan entry ni...bukan saya nak cover mata merah saya...
saya pakai mask ni nak hiburkan bebe masa otw ke nursery...dia suka sangat bila mummynya dipandang seperti orang gila drive kereta dengan bertopeng....pandang laaa kalau u suka (pemandu yang bertentangan arah)...ni pakai topeng aje...sambil drive sambil korek hidung pun saya buat...apa saya kisah...

Pagi V.S Petang

img_0031
pagi pagi dah sampai nursery...bebe ini macam rupa...
MURAM
MURUNG
DIAM
TAK NAK BYE BYE dengan saya
TAK NAK SALAM dengan saya
TAK NAK SENYUM dengan saya

kadang-kadang menangis sebab tak nak dok di nursery...selalunya saya tak ada apa-apa perasaan sangat...

Tapi pagi ni, masa nak turun kereta, saya tengok mata bebe dah merah-merah...tapi dia masih tahan...

Then saya serahkan kepada teacher, saya bisik-bisik dengan dia, petang nanti saya datang ambik dia...dia berdiri kat depan pintu tengok saya...

saya buat-buat lawak...bye bye dengan dia...tata dengan dia...muack muack dengan dia...Then dia senyum...pastu terus MENANGIS...

saya cepat-cepat masuk dalam kereta...saya nampak teacher bebe dukung bebe dan pujuk bebe dengan tepuk tepuk belakang bebe...

Ohhh...sedihnya...sedih sangat sangat....nak menangis pun ada bila tengok anak menangis...

saya sedih sebab tengok bebe dok tahan tak nak menangis...kenapa nak tahan menangis? menangis aje laa...mummy boleh pujuk....ni pula dok tahan tahan...adoi...sedihnya saya dibuat bebe...

n1219998813_315447_7737
Dah boleh agak rupa bebe bila petang ni bila nak ambik dia kat nursery...setiap hari pun senyum lebar bila nampak saya berdiri di depan pintu nursery...then lari ke arah kita, peluk peluk kita...mesti dia rindu sangat dengan kita....