Friday, February 27, 2009

Ofis tak boleh online

artikel ni sesuai untuk dewasa 18 tahun ke atas kerana mengandungi unsur-unsur keganasan dan kegatalan

lunch time ni, i ada di rumah...sis tanya i 'u balik rumah online ke?' hehehehehehe...
rasa tak senang hati dok kat ofis bila tak boleh online (ataupun tak boleh blogging)...2 2 pun salah...tak sedap badan sebab tak boleh kepochi blog blogger...
so, bila boss i turunkan perintah...call 100...apa lagi, i merelakan diri i...

sampai 4 kali i call untuk dapatkan report...sampai telinga i keluar asap...

1st time call (khairul), suruh check router, check cable, telifon line...

2nd time call (indian guy), suruh buat entah apa-apa kat network connection...sampai ke saat kemuncak...line telipon terputus...(masa ni sabar ni...)

3rd time call (m.a.s.), i pun bagi tau yang i dah call 2 kali n tengah buat apa-apa then tiba-tiba line terputus...belum i habis cakap, dia potong cakap i dengan nada suara yang sangat $%^&*(#@
i belum sempat komplain, dia dah komplain i dulu...

'line telepon line u sangat bising laa...'

huhuhuhu...celakak...apa lagi...sudah gila lorrr

'sebab u punya company tak buat kerja betul-betul...pasang line telepon yang bising bagi company i...that y sekarang line telepon company i bising...i nak call apa no buat aduan line telepon bising?'

'100'

ini pompuan banyak biadap...Mungkin ini prosedur diorang...so i kena mula cakap dari A seperti yang i cakap dengan operator yang 1st n 2nd...memang nada suara i pun dah tak syiok sebab nada suara dia tak syiok...i dengar suara dia cakap, i sudah tau dia dalam kebinggungan...kebinggungan sebab semalam malam jummat then suami atau dia punya balak tak kasi dia kot...tulah yang dia lepaskan geram kat i...dia jeles dengan i kot...dia ingat i dapat kot semalam...halooo...i pun tak dapat laaa...i pun tengah tension tau...apa lagi i lepaskan geram balik kat dia laaa...hehehehehehe...(kalau somi nampak statement ni, mesti dia syiok habis)

then, kami pun bala bla bla bla...i betul betul dah tak tahan...

'boleh tak jangan tinggikan suara awak?'

'ok...saya jauhkan dari telipon, macam ni ok?'

dalam hati i dok fikir, pompuan ni buat-buat tak faham maksud sebenar i pula..mungkin perbualan kami dirakam kot...

'maksud i, u jangan tengking-tengking kat i...'

'sekarang pergi ke network connection...'

arggghh pompuan ni tukar topik pula...memang tunggu masa nak kenakan dia...

'masuk IP' (ip kot...i dah lupa...kita buat-buat contoh IP aje laa...)

'i tak tau IP apa...'memang tak tau ok...selalu call bila cakap tak tau username, operator suruh kasi no telepon...

'apa-apa saja...stream*x123 pun boleh...'

'tapi laki tadi bukan bagi IP ni...'

'apa-apa aje...nama company ke, nama i ke, nama u ke?'

kalau dia full stop kat nama company...memang dia selamat...tapi dia dok tambah nama i ke, nama u ke?...memang kegilaan i sudah naik atas otak...

'nama u apa? nama u apa?' 2 kali i ulang...

'nama i?....M.A.S.'

'u nama M.A.S...hey...u boleh cakap baik-baik tak? jangan main-main dengan i tau...kalau i pandai semua ni, i dah ganti tempat u tau...'

memang i dah angin...angin habis-habisan...i rasa telinga i panas aje...mesti dia ingat i 'semalam tak dapat kot'...hehehehehehehe...i ingat dia tak dapat, dia pula ingat i tak dapat...aduh...

perbualan seterusnya i dah lupa sehinggalah line terputus lagi...perbualan kami tergantung begitu saja...

lepas tu i call nak buat aduan line telepon bising...operator laki yang serve i...banyak lembut punya suara...hati i pun dah sejuk separuh...

then i call balik nak buat aduan internet...pompuan...kalau itu M.A.S, memang nak BOOM dia, kalau pompuan lain nada suara biadap...memang nak lepaskan geram juga kat dia...

nasib baik operator pompuan ni sangat x 1000000000000 nice...dengar apa yang kita cakap...then tanya semua 'prosedur' dah buat belum...so, dia buat report untuk i...(mungkin semalam dia dapat kot...hehehehehehe)

kenapa awal-awal tak mau buat report? kenapa? kenapa? tak ada pasal sel sel i mati begitu aje...geraaaammm tau...macam mana i nak buat komplain kat M.A.S tu? i nak komplain dia tengking i (tapi i pun ada tengking dia, adakah dia akan saman i?)

huh! tak larat nak tulis lagi...nak pi rehatkan minda dulu...Tidur sekejap...

No comments:

Post a Comment