Wednesday, March 11, 2009

Anak Cucu Akib

Kenapa melayu tak ada surname kan?
bapa mertua i nama akib, sepatutnya anak kepada anak laki dia harus bubuh surname akib juga maaa, then cicit kepada cucu laki dia juga bubuh surname akib...dan seterusnya...

Salah! Sepatutnya bukan surname 'akib' tapi surname akib punya moyang baru betoi...Contohnya, surname 'Tok sagor'...hehehehehehe

tak apa...waris i akan ada surname...tak kira laki or pompuan...semuannya kena letak 'saw'...tak kisah laa letak depan or belakang...so, keturunan i akan tau i adalah 'moyang saw'...hehehehehe...

sebelum tengok keturunan 'saw'...mari tengok keturunan 'akib' dulu...

img_0018-copy
anak sulung akib

img_0013-copy
nisa

img_0017-copy
anak bongsu akib

img_0020-copy
cucu akib dan juga keturunan 'saw'...my keturunan

akib ada lagi seorang anak perempuan...hari tu janji nak balik kampung tapi tak balik..mungkin suami dia ada kerja kot...

2 comments:

  1. bulatnya pipi asha..
    lama tak jumpa oli..
    apa citerla agaknya skrg ye..?
    melaka caamane?

    ReplyDelete
  2. sebab nama cuma sekadar nama,yang hidup ini kena teruskan kehidupan dan legasi yang ada.Kita kena ada daya untuk menaikkan nama kita sendiri.but still ada gak yg kena bubuh sebab dah kena.Like Syed,Megat,Sharifah,Ku etc.But to be truth i pun tak bubuh nama depan i.Sebab moyang i tanak pakai.Dia kata apa ada pada nama?Kita yang hidup ini buat la cara kita.bebe makin comel.Hubby u macam dah susut sikit.

    ReplyDelete