Thursday, March 5, 2009

Macam Mana ajar anak kecil?

teach-your-child

ehmmmm...betulkan kerongkong dulu...

actually, i bukan nak ajar u all macam mana nak ajar anak-anak kecil...

i nak tanya u all ada ajar anak kecil u all kat rumah tak?

Kalau ada, macam mana u all mengajar?

i? terus terang kata i memang tak tau nak ajar...bebe tak ada sesi belajar pun, tak ada bedtime story...yang ada ialah sesi main n tengok tv...weekend pula, tak lekat kat rumah...pi sana pi sini...sampai tak ingat dunia...

zaman dulu lain...masa i kecil, masuk tadika baru kenal huruf abc, 123...baru belajar cakap mandarin...kat rumah mak bapak buta huruf...mana tau nak ajar kita orang adik beradik...so, tugas mengajar tu 101% terletak pada bahu guru-guru kat sekolah...

zaman sekarang ni penuh dengan persaingan...mak bapak budak semuanya pandai-pandai...kecik-kecik lagi sudah menyalurkan pendidikan yang terbaik untuk mereka...

bayangkan kalau kita masih lagi gunakan kaedah mak bapak kita, dapatkah anak-anak kita hidup di masyarakat ni kelak?

mungkin kita akan fikir rezeki masing-masing...yes...memang tidak nafikan setiap orang mempunyai rezekinya...yang tak ada buta huruf jadi boss, yang belajar sampai oversea pula jadi pekerjanya...

Bagaimana pula kalau anak-anak tak ada minat dengan akademi, adakah kita patut pupuk minat ataupun hobinya supaya kelak minat ataupun hobinya boleh menjadikan satu skill untuknya di masa depan?

macam kes i...i tak tau nak ajar anak kecil...so, adakah i patut hantar anak-anak ke sekolah...supaya dia boleh belajar something di sekolah daripada dok main kat nursery aje?

bukan nak banding dengan siapa-siapa, ataupun 'Kia Shu' (Kia Shu means afraid of loosing, afraid of failure)...tapi memikirkan masa depan anak-anak...

apa-apa pun...tak kiralah anak kita pandai ataupun tak pandai...yang penting dia adalah orang yang baik...tak tipu orang, tak aniayai orang dan tak buat benda-benda yang jahat...

[comment ON]



Emy, aedie, zana and littlemama
Terima kasih atas komen dan u all punya advise!!

5 comments:

  1. hukssss
    aku pun sama, tak pandai nak ajar anak2 kat umah... masa kecik dulu pun, aku start masuk tadika umo 6 tahun...

    zaman sekarang 4 tahun dah masuk tadika... so aku tak boleh nak ajar kau cemana nak ajar anak...

    aku sendiri balik umah lepas keje, masak... lepas masak, makan.. lepas makan, tengok tv kejap then TERtido depan tv... mana ada masa nak ajar??

    weekend bz ngan jalan².. kalo tak jalan², pasti aku bz ngan tido²... adakah aku seorang ibu yang tak prihatin???

    ReplyDelete
  2. i bukak website yang byk tutorial and games then let the little one listen and play sendiri.Kadang2 ajar dia by books yang we all beli dan dapat masa birthDAY.Star with color then abc lor..heheheh still i pun belajaq lagi.

    ReplyDelete
  3. oli
    we are same
    me pun xde sessi bedtime story ngan batrice
    xde sessi belajar di rumah
    just......bila ada masa, bual2 ngan dia sambil tengok tv.........sambil layan dia main.....sambil tu ler ajar dia sebut or kira 123, abc and alif ba ta.......

    act.......kids nie x boleh paksa2 oli
    biar dia belajar secara pemerhatian
    insya allah, bila dah masuk sekolah nanti
    bebe pandai mcm anak2 yg lain......

    kira as mother mmg selalu risau ngan pelajaran anak2 kan
    risau bila anak org lain dah boleh kira 1- 10
    kenal a-z......tp anak kita still merangkak2 lagi nak mengenal itu sumer.....but, bila di pikir2kan balik.......rasanya mcm tak adil plak utk kita paksa dia belajar sedangkan dlm usia diaorg skang nie adalah masa utk dia org enjoy apa yg ada di sekeliling diaorg......

    he he he......

    ReplyDelete
  4. salam, saya suka baca blog ni ye.. ini pendapat saya..zaman sekarang ni competition terlalu sengit.. so tak boley ikut kaedah mak bapak zaman dulu dah.. cikgu cikgi sekarang pun bukan dedicated & ikhlas mcm dulu lagi.. jadinya lebih baik kita buat sesuatu untuk anak.. mcm ajar kenal ABC, kenal nombor, kenal bentuk, belajar baca, belajar bahasa..semua kita boleh ajar..cuma ambik masa 15 minit sehari sekali ajar..tak susah kan? tak semestinya hantar tadika.. mmg semua ibu bekerja takde masa.. tapi patut luang 15 minit ajar dia..kalau boleh spent masa makeup,fikir pakai baju nak pegi kerja lama2.. takkan 15 m tak boleh cari kan... saya sudah ajar my daughter baca buku sejak umur 4 bulan.. memang dia takleh bercakap lagi tapi dlm kepala dia sudah tahu nombor, abc dan bentuk benda bukan sekadar bulat, empat segi tetapi ada hexagon, polygon dan bermacam2 gon (aku pun tak tau nama bentuk2 ni dulu...ka..ka..ka).

    ReplyDelete
  5. Oli, stail nieza & husband pulak mengajar sket2 la .. sesambil nengok tb nyanyi sama2 ... joget sama2 ... kasi dia minat ekut.

    pastu kalo dia boring .. ajar dia colouring (konon biar dia minat dgn buku) mmg banyak sgt buku suffiya skrg

    pastu you boleh ajar masa dia pakai baju .... ajar dia sebut perkataan satu satu .. bila dia pandai sebut ... selalu puji la dia .. "pandaiiiii".

    apa lagik ekkk ..
    banyak yg kami practiskan di rumah
    kat nursery pun banyak dia belajar & kami bantu topup2 mana yang patut.

    ReplyDelete