Monday, March 30, 2009

sakit hati or hati sakit

sakit hati ialah perasaan marah+ geram yang buat kita sangat-sangat marah dan hilang kawalan diri...macam nak sepak muka orang...

hati sakit pula ialah perasaan sedih apabila orang yang kita sayang tu mengalami kecederaan...kalau boleh biarlah kita tanggung untuk pihaknya...

semalam satu hari i terperuk kat rumah SIL ke-2...FIL datang dari perak...tapi dalam pukul 1 tghari...dia dah belah balik perak...maklumlah isteri kesayangan tak datang...Then...anak-anak dia pun berkumpul kat rumah SIL ke-2 kat taman datuk harun tu...

lepas pi kenduri kawin, i ingat balik rumah SIL ke2 tu mandikan bebe dan nak bertolak ke rumah as...i suruh hubby mandikan bebe sebab i dah nak pitam masa kat kenduri kawin...tapi somi kesayangan i ni dok tengok sukan...i dah naik benggang...i bangun nak mandikan bebe...entah macam mana, masa bebe nak jalan ke bilik air...tergelicir jatuh...geram sangat i...tukang cakap banyak sangat...tukang tolong tu sikit...i lepaskan geram kat bebe...pok sekali kat paha bebe...

Then, bila bebe dah siap, somi kesayangan i masih lagi tak ada niat nak keluar...masih lagi ada hati nak berborak dengan kakak kesayangannya dan bermain dengan anak buah kesayangannya...Bebe dah mengantuk...so bebe pun dah terlena...

bila bebe dah terlena...SIL 1st tu suruh kami berdua pi rumah kawan i...biar bebe tidur kat rumah...haloo...ini birthday budak, bukannya birthday orang besar...kalau tak bawa bebe, lebih baik jangan pi...i pun merajuk laaa...nasib baik somi kesayangan i memujuk...dan angkut bebe pi ke rumah as....

so, huhahuhahuha di rumah as...kami pun balik laaa...balik ke rumah SIL ke-2 tu lagi...nak pi rumah jiran baik mereka...(saudara-mara jiran baik mereka datang rumah, adik-beradik somi nak pi bermesra dengan saudara mara orang...pelik betul...dengan makcik dan pakcik sendiri pun tak begitu baik...)

masa somi tengah parking, i pun tanya somi, nak naik lagi ke? suruhlah mereka turun...Somi kata naik lah dulu...

fine...naiklah dulu...Bila naik saja...peristiwa dah berlaku...

somi dukung bebe, ketuk pintu...sil 1st tu datang buka pintu...then sil 1st tu dukung bebe...somi masauk, diikuti i...

sil 1st tu letak bebe kat atas kerusi dan dia duduk di sebelah bebe...somi tak sabar-sabar buka sukan...i lalu depan bebe and nak bersila di atas lantai...

Tiba-tiba i terdengar bunyi macam ada benda jatuh...pandang ke belakang, bebe dah ada di atas lantai...dengan kepala lipat...i jerit...bebe menangis...

sil 1st yang duduk di sebelah bebe tu angkat bebe...dakap...i nak ambik pun dia tak nak kasi...celakak betoi....

dahi bebe dah benjol..besar sangat...

masa tu memang i dah marah...marah sangat...marah sebab kenapa dia tak tengok budak yang dok di sebelah dia...marah sangat kenapa dia nak letak anak i di atas kerusi...anak dia sendiri pula letak di atas lantai....

bila benda dah jadi, asyik dok cakap...budak tengah lasak, budak memang macam ni, bebe tak cukup tidur...mengantuk...mereka redha dengan apa yang berlaku...mereka tidak sedar ke ini adalah kecuaian orang dewasa? come on laaa...bayangkan semalam tu, i yang letak anak dia kat atas kerusi, then anak dia yang jatuh...rasanya i dah tak ada nyawa nak tulis entry ni lagi...silap-silap dia pergi ke dapur keluarkan pisau...potong i 10 kerat...

anak diaorang anak emas, anak i rumput...jatuh 10 kali pun takpe...tapi anak dia jangan jatuh sekali...

bila anak kita dah jatuh...kenapa pula nak compare-comparekan anak dia pun jatuh, benjol sana benjol sini...

Apa? tiba-tiba nak berlawan pula siapa jatuh paling banyak kali, benjol siapa paling besar?

Lepas tuam dengan ais...i dah bising-bising bawa pi klinik sebab i nampak kepala bebe terlipat...tapi tak ada seorang pun percaya kat i...i ajak somi pi klinik....sekali dia dia buat endah tak endah...apa kakak kedua dia dah masak entah apa kuih pisang yang macam t#hi tu...nak makan dulu...then kena tunggu lepas maghrib...then tunggu pula makan malam...8 malam baru bertolak balik...

i sangat sedih tau...orang buat macam ni kat anak i....ini bukan benda nak jadi!! OK! ini kecuaian orang dewasa ok!!!!

terus terang i kata, i memang tak suka family somi...SIL ke-2 tu i tak benci sangat...yang lain tu...pi laaa mampus....!!!

memang i pendendam...i benci apa yang telah mereka buat ke atas i...i akan ingat sampai i dah masuk kubur pun, i akan merangkak keluar balik...bagi tau kat diorang "i hate u"...

1 comment:

  1. Ooo..ptut la agak masyam muke smlm bile smpi umah As..sian asha.. org besor harus la lbh prihatin pd ank org bukan je ank snirik pon..sume pun human being..masa die tgh tdo buat² jatuhkan senduk je ats kepala die tk bleh? kasik benjol sma besar atau lbh besar mcm asha kena..huhuhu

    anyway, dh g klinik ke tak? elok pegi wat routine check aje..klu tkde pape ok..klu pape tu yg kite risau kan..

    ReplyDelete