Thursday, March 19, 2009

tak kenang budi kan!!

Picture ni diambil sept 2008, masa tu bawa mak angkat pi beli susu untuk cucunya yang baru lahir...bapa budak tu bz...mak budak pula tengah pantang...kebetulan kita pi rumah, so hubby merelakan diri bawa mak angkat pi shopping...
dsc01596

since bulan 11 2008 sampai sekarang i tak pi rumah mak angkat...

tak kenang budi kan!!! orang dah tolong macam-macam time kami kawin, bila dah senang lupakan olang pula....

aiiii...sejak kejadian duit raya RM1 tu dan anak mak angkat si intan tu dok tanya kenapa bagi duit kat mak dia, tak kasi kat bapa dia...i dah jadi malaaaasss...

tambahan pula last sekali kami pi rumah, si intan tu asyik dok bagi signal bagi duit kat mak dia...then, planning nak pi melaka...then, si intan tu cakap : 'takpe...faizal sponsor duit minyak...'...pastu asyik dok bagi tau kita olang...mereka susah ni...mereka susah tu...minta tolong cari kerja...tapi memilih nak mampus...nak kerja yang senang-senang...

kita bukan nak kira sangat pasal duit-duit ni...tapi kita orang pun tengah susah...duit investment 20k lingkup, pastu bulan-bulan kena bayar bank...memang nampak gaji besar, tapi hutang pun besar lor...

Takkan pi rumah olang dok habaq, kita susah ni, kita susah tu...mesti diam-diam kan...tulah yang diorang kita ni hidup 'mewah'...padahal, susah nak mampus...ada siapa tau!!

nak kasi banyak, kang bajet lari...kasi sikit, takut orang tanya kenapa kasi 20 ringgit aje...tak kasi, tak sedap hati pula...so, tak payah pi lagi senang....

bukan nak buat perbandingan, tapi ia adalah benar...mak i ataupun nenek i susah macam mana pun tak pernah mintak duit dengan anak-anak...kita kasi duit, diorang tak mau ambil...suruh kita simpan untuk sendiri pakai...then start laaa dok main tolak-tolak...kita tolak duit kasi diorang, diorang tolak balik kasi kita...then, terpaksa kita masukkan ke dalam poket diorang dan kita lari likang-pukang...

itulah perbezaan olang yang berharta dan olang yang tak berharta...
olang yang berharta sentiasa mengadu tak ada duit, olang yang tak berharta berlagak macam olang kaya...

pelikkan?
tapi ia adalah benar!!!

1 comment:

  1. ishh...
    ingatkan kes rm 1 tu aje..tak sangka berlanjutan ke isu2 lain plk...
    sabarla oli...manusia ni macam2..tu oli baru jumpa mcamtu...mcm2 lg perangai manusia yg pelik2...aduyaiiii...

    ReplyDelete