Thursday, April 30, 2009

my nenek

my ahma kang ni dok dengan my uncle[anak laki dia]...mereka ni satu family aliluyah...so mereka tengah pujuk ahma i yang berusia 80 lebih ni ikut mereka aliluyah...

stupid meh
stay at ur house
makan minum u punya
then
must follow u aliluyah...

orang tua ni tak mau aliluyah, so asyik dok menangis tak mau dok sana...kesian ahma

ahma said, kalau my father tak past away, dia tak payah merempat macam sekarang ni...aduh!!! sedihnya!!!!

dah discuss dengan my brother...nak bawa ahma go back as stay with my mama, stay with us...tak boleh biarkan orang tua ni asyik menangis aje...
walaupun my papa sudah tak ada, tapi papa son and daughter masih ada...masih mampu nak jaga ahma...dont worry ahma...

esok cuti tak tau nak buat apa!

cuti 1 hari...
tapi ada beratus-ratus perancangan dalam otak ...

Planning nak pi tengok nenek, nak bawa nenek pi makan dimsum[sukar untuk dilaksanakan tanpa bantuan mimi]
Planning nak pi PD [somi paksa i pi]
Planning nak translate komik [terajin pula bila time tak kerja]
Planning nak kemas rumah [cancel sebab tiba-tiba rasa malas]
Planning nak tidur puas-puas [ pelik tau bila tak kerja tak rasa mengantuk]

nak buat ni
nak buat tu
semua perancangan tergantung!!!
akhirnya, haram satu benda tak dibuat!!!!

makan time!

Dimsum lagiiiii!!!

dsc03453
kali ni dah cerdik...parking kat luar!!!...sebab parking kat dalam kena 5 ringgit...dasar kedekut...[tapi tak kaya-kaya pun]




img_00091

dsc03456
soup of the day...entah apa benda...i pun tak lalu makan...somi janganlah cakap lagi...tak berani nak try...kekekekekeke

kat santai tesco ampang!
img_0081



img_00822
bebe suap sendiri...kalau kita suap dia, dia marah kita...garang betul!!!

Rinduuuu

Rindu laaa kat budak 2 orang ni....
last jumpa kakak masa birthdaynya....
last jumpa adik masa kat hospital barubeberapa hari dilahirkan...

gambar kredit to nafiiz
_mg_59851-w
rambut mira dah panjang...lurus dan tebal...mengalir air liur i tengok rambut mira sebab i nak rambut bebe macam ni...tapi bebe dapat version lain punya...

_mg_60041-w
adik dah berapa bulan ya? ada 4-5 bulan tak? lepas lahir sampai sekarang tak jumpa-jumpa...bestnya baby boy...teringin nak satu boy juga...

Nota untuk sawSomi dan nafiiz,
Ahad ni kita serbu rumah nafiiz nak tak? Tapi, tak tau pulak lah mereka ada kat rumah tak? Tuan rumah ahad ni sebelah petang ada kat rumah tak?

@nak kepada anak mak angkat

img_00021

img_0001
sangat comel...tak macam muka bapa dan muka maknya...
entah nama apa? sebab dok dengar mereka panggil manja, kejap-kejap panggil kakak...rasanya nama dania kot!!! ..

sabtu lepas, i dan bebe naik lrt, then tukar komuter, then naik teksi ke rumah mak angkat yang kat PJ...

saja saja...suka suka...sebab dah lama tak pi sana...lepas kejadian duit raya kot...so, anak mak angkat, si intan tu dah call tanya kenapa lama tak pi rumah, dia cakap mak angkat rindu kat kita orang...then minggu lepas dia sms lagi bagi tau 15 ogos dan 16 ogos ada kenduri doa selamat dan menyambut puasa, then the second day potong kek...anak dia umur 1 tahun...

nanti dah dekat-dekat dengan tarikh tu, kena pandai-pandai pi hulur duit sikit...intan dah cakap 'adik beradik pakat buat kenduri'...i pun sebaghagian daripada adik beradik maaaa....

Habis Dicabut!!

img_0157
Apa tu?

img_0156
Rambut patung bebe depan dah licin dikerjakan bebe...

img_0147
kesian dengan berry...

Wednesday, April 29, 2009

rindu

i dah cakap hari ni i nak post 20 entry...kalau tak suka baca, jangan baca...jangan dok sibuk nak cakap i makan gaji buta, gaji i tak halal [ apa lu tau...i tengah save gambar...internet sangat slow...i dengan sabar menunggu gambar tu loading...setiap page kena refresh sekurang-kurangnya 2-3 kali...apa lu tau? lu tau nak cakap wa aje...apa yang lu dengki dengki kat wa? wa tak ada duit...wa tak cantik...wa cuma ada bebe yang sangat comel di pandangan i dan somi yang handsome di pandangan i (kalau nak muntah, cepat lari ke bilik air)]

hari ni somi dah balik ke melaka...semalam dia cuti demi bini busuk dia...tiba-tiba rindu pula kat somi...
img_00431
somi dan baby girl sepupu somi...tulah punca kami nak tambah bebe lagi...[tak dapat pi bali...buat anak lagi bagus]

Bila somi ada di depan mata, asyik dok cari kesalahannya, sikit kesalahan pun tak boleh...asyik mau gaduh aje...Bila somi dah balik, tiba-tiba rindu pula...rindukan kasih dan sayang somi...[hati i masih lemah dengan kejutan yang imigresen kasi i sempena i 31 tahun, tulah i perlukan big big hug dr somi]

So Gedik

img_0102
Budak gedik di imigresen wangsa maju

Blue Wed

hari ni i tak ada mood kerja [ tengah save komik dari website, kerja yang sangat mengabil masa]

i nak post 20 entry hari ni [ ni kerja sampingan aje semasa tengah tunggu gambar komik loading]

Birthday Makan

Terapi terbaik ialah makan!!!
Walaupun hati i sedih, i tetap ada mood nak makan...makan merupakan hobi i no.1!!! Diikuti hobi i yang no.2 ialah DIET!!!!

sawsomi belanja i makan di Saisaki...memandangkan dah setahun lebih kami tak makan kat sana...[setiap kali kekenyangan sampai tak boleh nak jalan, i pasti akan merungut tak baloi sebab makan tak banyak...tapi kena bayar banyak]
img_0105

memandangkan menyambut birthday i...so, kenalah ada muka i...[dah lama i tak tempek muka i kat blog...semakin tak ada keberanian sebab terasa diri semakin comel!!! larik sebelum kena tumit dari mimi]
img_0133

img_0135
bebe yang request nak sandar kat bahu i n nak i buat peace...

img_0144
kami...teringin nak tambah seorang lagi bebe...ni birthday wish ke?

Impian Bali Hancur Berkecai

Peluang untuk pasport i siap sebelum 6 may adalah sangat nipis...peluang yang ada ialah 0.000000000000000001%

So, secara rasminya,

TRIP I KE BALI TELAH HANCUR BERKECAI!!!


dah 8 bulan tunggu, akhirnya habuk pun tak ada!!!


2

3

Bayangkan betapa kejamnya i terpaksa lambai-lambai dengan my sis, my brother, somi dan bebe yang berada flight...tak boleh i nak bayangkan...mesti i mengalir air liur sampai basah baju...

i suruh somi pi memandangkan pasport dia dah ada, bebe tak payah pi [dengki dengan bebe, so gunakan alasan dia masih kecik untuk teman i]...tapi somi cakap, 'nak pi sama-sama, nak tinggal sama-sama' walao eh...terharu sampai nak mampus...somi cakap tak ada makna dia sorang enjoy kat sana, bini dia mengalir air liur kat ofis...somi cakap kualiti time harus spend dengan bini dan anak tersayang...walao eh...nyaris i menangis kat depan pejabat imigresen subang...

ini pertama kali nak ke oversea[ke bukit kayu hitam tak dikira...sebab hanya jalan kaki menyeberangi sempadan...tak ada kelas...tak ada gaya sebab tak naik flight...ke hattyai pun tak dikira sebab hanya naik bas...i nak naik flight!!!!]...banyak dugaan dan susah nak mampus [ lebih kepada kesilapan diri sendiri dan percayakan pegawai yang ada niat nak menganiayai i kerana dengki dengan i nak ke bali]

Tak apa...mungkin tuhan nak kasi i pi tempat lain kot[alasan yang busuk]...mana tau i ada peluang ke Hawaii, barbados, bora-bora borak-borak sampai mulut berbuih dengan mimi...

aiyo...susah-susah sangat nak ke pulau antarabangsa...pi aje pulau tioman...tak payah pasport!!!

Amaran
akan terus post entry tak dapat pi bali[sehingga hati i rasa kebas dengan perkataan bali], sekiranya tak tahan dan rasa meluat!!! sila jangan baca!!!

Hantuk kepala ke dinding

i tengah hantuk kepala ke dinding...

saja saja....terlalu senang.....

semalam i mengalami hari yang paling sedih dalam hidup i...walaupun sedih, tapi i masih buat-buat tak sedih...i cuma tarik muka masam yang hitam i tu [macam mimi cakap, tak payah pi bali pun dah sunburn...sunburn dengan urusan pasport]

PASSPORT I MEMERLUKAN 1 BULAN PROCESS KERANA I TUKAR NAMA ISLAM!!!!!!!!!!!


[macam tak logik aje kan memerlukan 1 bulan proses?tapi itu adalah hakikatnya!!!]

Hampir kesemua pejabat imigresen yang ada di selangor dan KL nyaris-nyaris kami serbu! Akhirnya kami membuat keputusan untuk serbu 3 imigresen aje...Yang paling i tak tahan tu[mencetuskan api kemarahan]ialah 3 imigresen cakap 3 version...[apa kes ni? ikut sedap mulut ke cakap ikut prosedur ni?]...

Pegawai kat Subang suruh i buat rayuan kat shah alam...tapi terpulanglah kepada budi bicara tuan/puan pengarah sama ada turunkan tandatangan mahal mereka or not!!!

Tak ada kuasa i nak pi rayu-rayu sama mereka...Kenapa pula i nak pi rayu walaupun hakikatnya memang salah kami sebab last minute baru nak pi settle...IC i terang-terang telah tukar nama islam [orang buta pun nampak], tapi kenapa jabatan tu masih nak ambil masa yang begitu lama untuk proces..

Ingat kami penipu ke? nak siasat sama ada jabatan yang berkenaan keluarkan IC tipu, IC palsu?[terlalu senang meh kami nak pi tipu?]

Tapi i nak puji services diorang...sangat cepat lor...pasport somi dan bebe siap dalam masa 2 jam...[huhuhuhu...hanya i sorang punya yang tersangkut!!!]

Moral of the story...
1. Jangan tunggu sampai last minute baru nak settle[settle apa-apa laaa...]
2. Jangan percaya kepada 'cakap-cakap' officer[sebab dia tengah menganiayai u]
3. Urusan sendiri buatlah sendiri...tak usahlah tunggu siapa-siapa [ sebab akhirnya u yang ketinggalan]

nak puji diri sendiri...sangat kagum dengan kesabaran i...sekejap aje i masam muka dan tarik muka...Lepas tu dah ok, walaupun hati terasa sangat sedih[sampai sekarang masih lagi terasa sakit-sakit]...tapi i masih lagi boleh control...langsung tak menyalahkan somi last minute baru nak pi settlekan pasport!!! tak cetus pun persembahan pergaduhan kami di pajabat imigresen...

Xie Xie

Thanks to my sawsomi that took me out for a birthday dinner. Thanks to all the people for the sms, calls and ym!

Tuesday, April 28, 2009

on leave

[auto-publish]

hari ni i on leave,somi cuti[hehehehehe...],bebe tak pi nursery...nak pi settlekan pasport...

dsc03458

dsc03460

pasport i belum tukar nama lagi[tukar ke nama islam], somi dan bebe belum buat lagi pasport...sangat hebatkan?

harap semua dapat berjalan dengan lancar...amin...

Laju ajer!!!

[ini adalah entry auto publish]

Ahad ada kenduri arwah atok kat rumah cik yam[makcik sawSomi sebelah mak] kat kampung sepang...itu pun 2 in 1...kenduri arwah husband cik yam dan arwah atok!!!
img_0030

lepas makan, meeting...
img_0062

sangat miracle...muka-muka yang jarang balik kampung tiba-tiba muncul di kampung...

mestilah...

bukan setakat kenduri arwah yang dijalankan...semua orang tertumpu pada agenda yang lebih penting...

ni laaa agenda yang ditunggu-tunggukan...lepas bahagi tolak...setiap anak dapat 2k++...
img_00651

bahagian arwah mak sawSomi dikongsi 3 orang adik beradik somi...
img_0067
lepas tolak duit nak kenduri arwah[adik beradik kongsi duit(hak mak diorang juga) untuk buat kenduri arwah dan kasi 50 ringgit kat makcik sarah diorang yang sebatang kara...ada balance 5 ratus ringgit...

sekian terima kasih!!! Laporan khas dari kepochi[sebab langsung tak ada kena mengena dengan i] sawsawlady dan pada masa yang sama juga mempunyai nama glamour oli ataupun nama sebenarnya ialah pon pon dan kadang-kadang kakak iparnya confius antara nor aliah lee dengan kepochi ni lalu memanggilnya Vee[kalau ada saudara mara yang terbaca, tolong jangan panggil i Vee lagi...i tak suka yang juga sama maksud dengan benci...i tak tau nak buat macam mana setiap kali u all panggil Vee, nak jawap bukan tak jawap kang i pula dikategorikan kurang ajar...i bukan Nor aliah Lee...OK!!![kenapa tiba-tiba emotional] panggillah i belacan ke, ikan bilis ke, sayur masin ke pun tak apa[kenapa bubuh nama yang kurang standard, sepatutnya bubuh nama samaran berlian kan...] Sekali lagi, Sekian terima kasih!!!

31 years-young

[auto-publish]

82xuibk0
(gambar cilok dari google)

I'm officially 31 years-young!!!!!

Happy birthday to me!!!

Just wanted to wish myself a Happy Birthday!! Hohohoho!!!
Maybe just go out dinner with my loved one!! and need to thank my parents for having me!!

Hooray to a 31 years-young me!

Monday, April 27, 2009

Kenapa dengan pakcik google?

goo
apa benda ni? sambutan apa? ada siapa-siapa tau?

nasi ambeng

img_0019
nasi ambeng (sebutan jawa) yang ada nasi ada lauk salah satu lauk wajib[i sendiri yang pandai-pandai tambah fakta ni] ialah tempe goreng[my favorite]

img_00201
nasi ambeng dalam dulang...nak kasi bebe interframe aje...kuikuikui

Start makan ---->
img_00341
makan sama-sama dalam dulang yang besar...

img_00384


img_0054
see...satu dulang punya nasi dan lauk habis dimakan...

Tapi i tak sempat nak makan nasi ambeng, sebab sawSomi suruh tunggu datin [kakak sulung dia laaa], nak makan sama-sama...last nasi ambeng dah habis dimakan...tinggal nasi impit[i tak suka makan nasi impit]...last semua diorang makan nasi impit...i tengok orang makan...inikah yang dipanggilkan tak ada rezeki?


ni second time i tengok nasi ambeng...1st time tengok feb 2006...kenduri arwah atok

Gambar dah delete
its me pada tahun 2006[jangan pula ada orang sangka i dah berjaya membuang lemak-lemak i]...masa ni belum lagi kawin[apa motif buat kenyataan ni?]...walaupun masa tu i berlemak juga, tapi taklah selemak sekarang...lemak sampai berlapis-lapis...benci tau!!!

siap
mee goreng ambeng...

mula-ambil-makanan
lepas bacaan yassin, mereka mula ambik makanan[boleh dikatakan berebut]untuk dibawa balik...

balut-makanan
pakcik sorang ni tengah membalut hasil rebutannya...

Model G&J Baby Bag

img_00041
ini dia Gin & Jacqie baby bag yang i menang hari tu...

img_0005
hah!! ini dia modelnya...sawsomi aka daddy bebe...

img_00061
cute juga kan daddy ambil beg diaper pink...pinknya agak gelap...so sesuai untuk daddy yang bawa girl girl keluar jalan-jalan...

**Raihan, i sangat puas hati dengan beg ni...macam-macam i sumbat masuk dalam...tengah-tengah beg tu i masuk baju 6 pasang, 6 keping diapers, susu...kiri kanan boleh letak baju kotor, wet tissue, sabun mandi...sisi pula ada 2 poket boleh letak botol susu dan botol air....Patutlah harga beg ni sampai 200++ ringgit...[sempat lagi tak menyertai contest top commentor supermummy tu?]hehehehehe