Tuesday, April 21, 2009

bebe 23 month!!!

3307_1159352383550_1219998813_432220_3583640_n

3307_1159352503553_1219998813_432223_1155068_n

3307_1159352463552_1219998813_432222_3087971_n

18 April ni bebe dah 23 bulan...next month 2 tahun!!!

-entah berapa kilograms...tak timbang langsung...rasanya dalam 11kg kot...
-sangat tegas dengan apa yang dilakukan!! dalam bahasa lain ---ketegaq dan degil!!!
- mempunyai pendirian diri dan tidak ikut lagi apa yang kita suruh buat!!
-semakin garang...dan suka pukul orang ataupun gigit orang...kat mana belajar tu? [nursery]
-banyak cakap...tapi sorry laaa i tak berapa nak faham...hanya daddy dia yang tahu dia cakap apa...
- berminat dengan baby...kadang-kadang dia berlakon sebagai baby...buat-buat suara manja baby, merangkak laaa...i selalu tunjuk baby ada dalam perut i[padahal perut buncit], then i suruh dia kiss baby[kiss perut buncit i]...lepas kiss, dia mesti korek pusat i [raihan, anak i pun suka korek pusat laa...pastu tunjuk breast i dan sebut baby]
-nak sendiri pakai diapers, baju, seluar, kasut...bila tak berjaya...menangis dan melalak...
-suka lompat-lompat atas tilam...
-masih lagi panggil siapa-siapa saja 'GU NAK' [kecuali my sis] bila nak something...
-then, kalau kita reject permintaan dia, dia akan start melalak, duduk di atas lantai, menangis untuk menunjukkan ketidak puasannya...
-'mamamamama' bila nak i ataupun cari i ataupun menangis...[mummy laaaa]
-kalau kira nombor...terus 1, 2, 8...[bagi nombor ekor kat mummy dia pula]
-pronoun dengan tepat sekali bila panggil my sis dan my brother , ...
-masuk rumah, perkara pertama yang dibuat mesti ke bilik my sis then panggil ...
-ada mood mood bersalaman...tak macam dulu lagi...
-ada sikit-skit kedekut!!!kedekut nak kongsi...barang dia tu barang dia, barang kita pun dia nak rebut jadi hak milik dia...
-main tembak-menembak, kita tembak dia, dia akan ngagap mulut dan tutup mata...tandanya dah 'pengsan'...siapa ajar? [mummy]
-suka makan nasi banjir [nasi yang berkuah]
-tak sabar-sabar bila baca doa...kita belum habis baca, dia dah amin dulu...
-


1. tom >>> Jom
2. alik >>> balik
3. ze ge >>> ini
4. fei >>> su fei [bebe chinese name]
5. pish >>> fish
6. dog dog
7. cat
8. pi >>> tepi
9. pai >>> lepas [perkataan ni terkeluar masa i peluk dia nak kasi ubat]
10. air
11. ami >>> mummy
12. daddy
13. nanak >>> tak nak
14. tolo >>> tolong [ bersandar then hulur tangan kat kita suruh tolong dia...siapa ajar? mummy]
15. go go go go go [stop] >>> tak ingat [stop] then dok go go go go aje
16. pa >>> tou fa[rambut], yang lain lain tau tunjuk aje...
17. abe >>>> habis
18. dok >>>> duduk


bithday bebe jatuh pada isnin...this year tak tau lagi nak celebrate ataupun tak... bukannya bebe tau apa-apa pun...mak bapa dia yang terover excited sebab anak 2 tahun...ni planning awal dengan somi...

1. celebrate kat Rumah Titian Kasih
buat weekend 23hb or 24hb...upah ibu tunggal masak n makan sama-sama...

or

2. celebrate kat nursery
-boleh celebrate pada birthday bebe, tapi tak best sebab parents tak boleh join...nak ambik gambar pun kena kasi kamera kat pengasuh nursery...[apa punya undang-undang?...tapi i akan tegas dan degil untuk pi ambik gambar masa bebe potong kek...kalau tak kasi i masuk, i tukar nursery...] buat goodies bag, kek, KFC, bihun or nasi goreng...

or

3. celebrate kat rumah
i prefer ni...sebab jadual may sangat pack laaaa...tak larat nak kejar sana sini...

EOM Melaka? tak terfikir pula kan...best juga kan kalau buat kat sana...this year boleh jemput anak-anak yatim kat sana pula...

apa-apa pun, i just harap bebe membesar dengan sihat, bahagia, happy dan bijak, dengar kata[tambah condition ni sebab bebe sangat ketegaq]...celebrate or tak celebrate birthday tu tak penting...yang penting seisi keluarga bersama-sama...

3 comments:

  1. yeay..thn ni klu buat kat KL jgn lupa ajak kami lg tau! ehe bebe dgn Ghazi kat tk jauh beza..kami pn kemungkinan tak buat jgk la oli..saya jadual mmg pack..bkn tknk buat..mngkin hnya buat doa selamat di kg atau mngkin tidk kot..pape pon..selamat menempuh 2 thn tau bebe! vocab n pkembangan pn 80% sama la dgn Ghazi! muka pon sama hahaha.. (pssst ada jodoh org melayu kata kaka)

    ReplyDelete
  2. hi asha :)
    aunty nak wish happy 23 months dear
    wahh big girl olready yer...
    this yr mommy tak wat party ker??? apa2 pon dont 4get aunty & sofia k...
    asha aunty doa kan asha be gud girl, love ur mommy & daddy k and lastly jgn noty2

    ReplyDelete
  3. happy birthday asha :D
    wahh dah big girl yer!!!
    aunty doa kan asha jadik anak yg baik & love mummy & daddy
    kalau jadik wat bday jgn lupa aunty and sofia ok :D

    ReplyDelete