Wednesday, April 29, 2009

Hantuk kepala ke dinding

i tengah hantuk kepala ke dinding...

saja saja....terlalu senang.....

semalam i mengalami hari yang paling sedih dalam hidup i...walaupun sedih, tapi i masih buat-buat tak sedih...i cuma tarik muka masam yang hitam i tu [macam mimi cakap, tak payah pi bali pun dah sunburn...sunburn dengan urusan pasport]

PASSPORT I MEMERLUKAN 1 BULAN PROCESS KERANA I TUKAR NAMA ISLAM!!!!!!!!!!!


[macam tak logik aje kan memerlukan 1 bulan proses?tapi itu adalah hakikatnya!!!]

Hampir kesemua pejabat imigresen yang ada di selangor dan KL nyaris-nyaris kami serbu! Akhirnya kami membuat keputusan untuk serbu 3 imigresen aje...Yang paling i tak tahan tu[mencetuskan api kemarahan]ialah 3 imigresen cakap 3 version...[apa kes ni? ikut sedap mulut ke cakap ikut prosedur ni?]...

Pegawai kat Subang suruh i buat rayuan kat shah alam...tapi terpulanglah kepada budi bicara tuan/puan pengarah sama ada turunkan tandatangan mahal mereka or not!!!

Tak ada kuasa i nak pi rayu-rayu sama mereka...Kenapa pula i nak pi rayu walaupun hakikatnya memang salah kami sebab last minute baru nak pi settle...IC i terang-terang telah tukar nama islam [orang buta pun nampak], tapi kenapa jabatan tu masih nak ambil masa yang begitu lama untuk proces..

Ingat kami penipu ke? nak siasat sama ada jabatan yang berkenaan keluarkan IC tipu, IC palsu?[terlalu senang meh kami nak pi tipu?]

Tapi i nak puji services diorang...sangat cepat lor...pasport somi dan bebe siap dalam masa 2 jam...[huhuhuhu...hanya i sorang punya yang tersangkut!!!]

Moral of the story...
1. Jangan tunggu sampai last minute baru nak settle[settle apa-apa laaa...]
2. Jangan percaya kepada 'cakap-cakap' officer[sebab dia tengah menganiayai u]
3. Urusan sendiri buatlah sendiri...tak usahlah tunggu siapa-siapa [ sebab akhirnya u yang ketinggalan]

nak puji diri sendiri...sangat kagum dengan kesabaran i...sekejap aje i masam muka dan tarik muka...Lepas tu dah ok, walaupun hati terasa sangat sedih[sampai sekarang masih lagi terasa sakit-sakit]...tapi i masih lagi boleh control...langsung tak menyalahkan somi last minute baru nak pi settlekan pasport!!! tak cetus pun persembahan pergaduhan kami di pajabat imigresen...

1 comment:

  1. Hi, first time I found your blog and the thing that attracted me to it was ur short description 'mualaff wife'....since i'm in the same boat, I decided to pop by....

    Erm, serious? passport dah expire tuko baru with new muslim name needs 1 month? Luckily I baca ur blog....otherwise my cuti-cuti bali pun ikut jadi habuk ha....:)

    i like ur blog...:)

    ReplyDelete