Wednesday, May 27, 2009

mama

lepas chat dengan raihan,
tiba-tiba rindu dengan mama...
Dah 6 bulan tak jumpa mama...

1_952542335l
Cantikkan mak i? rasanya masa ni dia umur 18-19 kot....kita orang adik beradik pun tak secantik mak i...


Ingat june ni balik as nak singgah jumpa mama jap...Tapi tak bolehlah atas faktor yang tidak dapat dielakkan...nanti mak i mesti nak masak ni, nak masak tu bagi i makan..[pok pok laaa...]

Macam mana ya agak perasaan tu kalau i tak jumpa bebe dalam masa 6 bulan...mesti i sangat-sangat rindu kat bebe kan...Entah mama i ada rindu kat i tak?
.
.
.
.
.
.
.


Nota untuk somi,
Be, boleh tak kita cancel balik ke perak dan tinggal satu malam kat as? Cukuplah setakat i pandang mak i dari jauh...

[jangan salahkan sawsomi ya...dia tak pernah halang i berjumpa dengan family i...malah setiap kali i pi jumpa nenek i, dialah yang jaga bebe...]

i bukan tak nak hebohkan hal kita...tapi i rasa ia bukan masa yang sesuai [bila masa yang sesuai? i tak tau...i belum dapat petunjuk lagi]...mereka tak setuju dengan pendapat i...mereka reject pendapat i...Tapi mereka harus percaya, ia mesti ada hikmahnya...U masih ingat macam mana i terbuka hati untuk memeluk islam setelah sekian lama i ragu-ragu? So, u harus percaya, Dia ada cara yang terbaik untuk kita semua...Apa yang perlu kita buat ialah tunggu...[sekali lagi mereka tak setuju dengan pendapat i]

mereka mesti ingat i tak berusaha...asyik nak tunggu aje kan...tapi i ada alasan i...alasan i ialah...mak i tinggal sorang kat kampung...adik-adik i pun sekali sekala balik kampung...memang kita boleh balik dan terangkan apa yang berlaku...lepas tu, kita sapu punggung dan balik ke sini...bagaimana dengan mak i yang dok sorang kat kampung...bagaimana dia nak terima hakikat ni? mereka boleh jamin dia tak akan fikir yang bukan-bukan...mesti mereka cakap, jemput mak u datang dok dengan u orang...masalahnya, bukan i tak buat semua ni...dalam tempoh 3 tahun ni, i asyik pujuk mak i datang dok kat sini supaya dia jauhi dengan makcik dan pakcik yang ingat hal ini adalah dunia kiamat...tapi mak i tak nak...dia ada kehidupannya di kampung...dia ada kawannya...dia ada kerjanya...i dah cuba...adik beradik i pun dah cuba pujuk mak i datang sini...

i tau ia sungguh-sungguh tak adil bagi pihak u...menantu lain dikutuk-kutuk oleh mak mertuanya, tapi u tak ada peluang dikutuk oleh mak mertua sendiri...i pun tau ia sungguh tak adil bagi bebe...

i tau u pun sama seperti i sentiasa disoal oleh orang lain sampai tak tau nak jawap apa...sampai timbul niat nak berbohong untuk cover soalan yang ditujukan...

i pun tau tak baik tipu mak i ataupun sembunyi hakikat sebenar dari mak i lagi...i tau jangan tangguh lagi...Tapi macam mana nak buka mulut? i umpama mengambil sebelah pisau yang tajam menikam mak i akibat perbuatan i...mereka asyik dok cakap, walaupun dah memeluk agama islam, kena taat mak bapa juga, tapi pada masa yang sama mereka nak i tikam mak i...macam mana tu?

Daripada mereka dok kecoh dengan family i, lebih baik merekal sentiasa ingatkan i jangan tinggalkan sembahyang ataupun ajar i tentang keagamaan lagi bagus...ni tak? asyik dok kecoh dengan mak i dah tau belum? somi dah bebe dah jumpa mak i belum? Ataupun mereka risaukan i tiba-tiba mati, then mak i nak rebut mayat pula? then lagi dahsyat daripada mati ialah macam mana kalau mak i cari bomoh siam, gunakan ilmu hitam kat i ...then i pun dah pening-pening pulang ke pangkuan mak i...n i jalani kembali kehidupan i sebelum revert islam...mana sawsomi nak cari i kalau mak i sembunyikan i?

i tau penulisan i ni akan dapat maki hamun, kutukan dan hinaan dari sesetengah pihak yang mengatakan i ni pembohong, penipu, anak derhaka....i dilabelkan dengan semua ni sebab i revert to islam...Inilah hakikatnya..inilah yang kami lalui...demi Allah

Terpanjang cerita pula...tak ada keberanian nak publish pula...takut kena saman...heheheheeheh

10 comments:

  1. sabar & bertawakal.. tak pandai sangat bab agama, cuma saya selalu mengamalkan tawakal... insyaAllah!

    ReplyDelete
  2. Oli..ni 1st time 1 send komen kat blog u, even tiap2 ari baca..thanks for accepting me at ur FB..bila bc citer u ari ni..rasa cam nak tulis sesuatu..hope u lebih tabah hadapi suma dugaan ni..mmg, org takkan phm apa yg kita kena lalui..biarkan jer..masuk telinga kiri kuar telinga kanan..klu suma nak kena amik pot, kita tk leh nk pikir utk diri sndri..suma nak kena puaskan org ja..
    just nak hope..u akan ada rasa berani sooner or later utk bg tau kat mama u..i wish u best of luck..and i doakan perkara ni akan settle nanti..

    ReplyDelete
  3. hmm.. tak tau nak komen apa... tapi terasa nak put some notes jugak.

    Sume tu mesti ada hikmahnya, kan? Kalau kita yakin dengan ketentuan-Nya, Tuhan pasti akan tunjukkan jalan...

    ReplyDelete
  4. Tak mau bagi komen sedih [sbb dh komen panjang lebar kat ym siang tadi]

    I nk komen satu jer... muka mak u masa muda mcm muka your sis yg duk dgn u tu. Muka u takde langsung. hehe. Maybe u pon mcm bebe sofea - muka terlebih unik, tak sama dgn daddy dan mommynya langsung.

    Tak yah pikir benda yg bukan2. Let it flow. Sampai masa dan ketika, semuanya akan selesai. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  5. sabar + tawakal..masa itu akan tiba..teruskan bdoa...

    ReplyDelete
  6. Ur Mum mmg pretty, adala skit u look like her...:)

    I paham what you're going thru, cos I pun penah lalui the cabaran hidup yg sama. Alhamdulilah my mum now dah ok with us (my family) and things are going well.

    Pastinya Tuhan akan tunjukan jalan penyelesaianNya, just sabar and the right time will come...

    ReplyDelete
  7. ooo, skng saya dh faham per cite nyer...xper bersabar. bila smpi waktu nya kta akn sendiri pandai utk buka mulut. saya yg lahir sbgi org islam pon bukan la terer agama sgt. jahil jugak kdg2 tp kta cuba la jadi seorg islam yg baik setiap hari kn? heheee

    jgn lupa tau ada 2 tag...heheee lari topik jap. n award k. jgn luper amik k..daaa

    ReplyDelete
  8. Hi there...1st time bukak u punya blog nie. Seems like I'm on my way to face the same problem like yours. Semoga tabah menghadapi hari itu nanti walaupun hari itu bakal mengecewakan orang yang kita sayang. But one day, i keep telling myself that they will understand. Soon,those hatred or dissappointed feeling will change to a better one. I'm still waiting for that day but right now it's very difficult for me to face it. Sometimes rasa mcm dh bersedia tp sometimes tue rasa goyah sgt.. so..all the best then. Hope everything running smoothly ya..

    ReplyDelete
  9. oli...u'r mum cam adik u tu kan....
    u ada sikit ikut u'r mum bab mata
    selainnyer lebih pada adik u...
    btw...u'r mum sgt cantik lorr

    oli..sabar tau...sumernya ada hikmah di sebalik apa yg terjadi...
    tak semua paham keadaan kita....hanya kita yg tahu dan hanya kita yg dpt keberanian utk beritahu perkara yg sebenar...yes...zana tahu, memendam suatu rahsia adalah sgt sakit utk di tanggung...coz' it happened on me.....kita nak beritahu...tp kita tak boleh....insya allah...sooner or later.....Allah bagi kita kekuatan utk kita hadapi and terangkan kebenaran yg selama ini kita selindungkan even pada org yg kita sayang....Allah akan sentiasa tolong hambanyer......DIA uji kita kerana DIA tahu kita kuat untuk menghadapi ujian tersebut......

    ignore apa yg org sekeliling ckp.........it's about diri kita....about hati kita....about perasaan kita.....what ever happened pun........mereka akan still cakap cakap and cakap.....itu jer yg diaorg tahu........

    SABAR k.........and faizal faham apa yg oli hadapi dan sure dia akan tetap sokong oli in whatever situation and keputusan yg oli buat..........

    ReplyDelete