Monday, May 25, 2009

Pelik, tapi benar!!!

Dah 2 kali [2 kali tau] ikan haruan belaan my somi di dalam akuarium nak lari dari rumah seperti Finding Nemo...

1st time tu masa kejadian bakar motor, semasa kami masih kepochi kat bawah, my sis naik dulu ke atas rumah setelah disahkan selamat...then, dia terjumpa ikan haruan berada di tepi pintu utama [satu-satunya pintu keluar]...Rupa-rupanya, ikan haruan pun nak selamatkan diri...

pagi ni berlaku lagi kejadian ikan haruan nak lari dari rumah...i terbau rumah macam ada bau ikan...tengok akuarium...terkejut ikan haruan dah hilang...kita orang pun cari laaa ikan haruan...akhirnya terjumpa ia kat tepi depan pintu...kali ni i ambik gambarnya...nak kasi dia glamour..tak nak kasi change sama nemo yang glamour seekor aje...

img_0246
ikan haruan dah ada kat depan pintu...akuarium dan pintu tu sawsomi cakap ada dalam 10 meter...

yang i pelik ialah...kenapa ikan haruan ni tak ke bilik air ke? pintu belakang ke? ia ke pintu depan aje...adakah dia tau bahawa pintu tu akan membawanya keluar dari dunia akuarium [mungkin ia selalu intai masa kami keluar masuk pintu tu kot]

img_0250
somi menyelamatkan ikan kesayangannya...entah dah berapa lama ikan haruan ni menunggu di depan pintu...tapi belum mati lagi [harap-harap petang ni tak mati laaaa]...kuat betul semangat dia nak lari dari rumah...

nota untuk somi,
Tolonglah memahami ikan haruan u tu...dia sudah tak ada 'hati', tak guna u nak 'paksa' dia lagi...paksaan tidak akan membawa kebahagiaan...i percaya, ikan harian u tu akan melakukan ekspedisi lari dari rumah lagi untuk kali ke3, ke4 dan kali yang seterusnya sekiranya terdapat peluang...

3 comments:

  1. hahaha ikan toman tu nak jalan2 kot... ikan tu dah besar mmg kuat melompat.. u kena tutup la lepas ni..klu tidka mmg dia akan kuar lg...

    ReplyDelete
  2. uollss dera dier kots..tu yg dier nak lariks dr rumah... dia buhsan tu xdak kawan olie...tp ikan air tawar ni mmg kuat melompat..ken atutup kekuat olie.. kang terlepas lagi..

    ReplyDelete
  3. tak pun di nak kuar carik teman kot... sian dia sorang2... ;-P

    ReplyDelete