Tuesday, June 30, 2009

Perjuangan untuk Hari ke-4

Tak boleh nak kawal perasaan marah!!!
Pasal apa lagi kalau bukan itu bungkusan pos ekpress [MR jangan terasa ya...i bukan marah kat u ya]

come on laaa...
i bukan hari ni baru terima bungkusan pos ekpres yang besar tu OK!!!
Dah berpuluh-puluh i terima...
kenapa sebelum ni, posmen boleh ketuk pintu,
sekarang ni, datang letak notis suruh pi ambik kat pos office...
bla bla bla
adakah sudah tukar sistem?

hati sangat panas...
semalam call kata nak rearrage posmen hantar semula kepada i,
pagi ni i call double confirm, dia dengan tegas suruh i pi ambik kat pejabat pos...
panas betul hati!!!!


sawsomi suruh i buang bungkusan tu kalau i terus kecoh kecoh!!!
[ikutkan hati memang nak terus kecoh sampai HQ]
i no hal punya!!!
Buang laaa...

hmmm...
kena makan untuk redakan kemarahan!!!
adakah i kena cancel puasa hari ni?
no point continue puasa dalam keadaan marah...
kang tak dapat pahala, tambah pula dosa...

ataupun
harap-harap puasa boleh redakan kemarahan i?
............

pelik betul tau!!!
i tak cari masalah dengan orang...
tapi orang asyik nak bermasalah dengan i...
adakah macam sawsomi cakap,
bila i marah kelihatan sangat cantik...
pipi merah,
macam orang xxxxxxxxx
tu laaa orang suka cari pasal dengan i!!!

ataupun
attitude i yang bermasalah?

i follow u n link u kat sini

Jangan terasa kecik hati tau kalau kat sini tak jumpa link u all...

hah! Kat sini rupa-rupanya i sembunyi link u all!!! hehehehehehe

NO TITLE

i follow guna ID ni tau!!!
17

Pasal pasal pasal...gahtering lagi...LAST!!!

ok ok ok....ini yang last sekali...

Photobucket
kami muncul kat news paper sinar harian 29hb June tau!!!!

Photobucket
ni hadiah-hadiah yang kami dapat...lumayan kan...[pemberian zana dah masuk ke dalam tabung...hehehehehe]...Terima kasih banyak-banyak sangat kepada mereka yang kasi kami... hadiah....muach* muach* muach*



last sekali, thank you very much kepada suziey, ayu, momguess dan {seorang lagi siapa ya} yang bertungkus lumus di belakang tabir untuk menjayakan event ni!!!! U all memang the best laaa...n blogger yang datang pun memang sporting...walaupun tak kenal each other, tapi boleh hua ha hua ha macam dah 10 tahun kenal...best kan!!! [rahsianya ialah hari-hari skodeng blog diaorang]

second last nak minta maaf sekiranya kami ada terlanjur perkataan ke, terkasar bahasa ke, terberlagak ke, tersyiok sendiri ke yang membuat u all terguris perasaan ataupun tersakit mata melihat...ampun ya!!!! [harap kami tak ada laaa...hehehe...]

Jumpa lagi tahun depan!!! Bye!




nota kaki 1:
kepada mereka yang bergambar dengan i, jangan marah ataupun kecik hati tau...sebab i tak tempek gambar kat sini...i low profile...i jarang sekali tempek gambar i kat sini....[sesekali adalah]....gambar kita bersama ada kat muka buku...

nota kaki 2:
then kepada mereka yang nak ambik gambar yang ada muka mereka, ambil laaa...

nota kaki 3 :
itu aje kot!!!!

Marah Mood

Marah dengan peti surat ofis...terlalu kecik...tak muat bungkusan i...[yang sampul surat pos ekpres 7 ringgit tu]....rasa macam nak boom peti surat ofis i tu aje....

sabtu minggu lepas pukul 1 petang i balik kerja...i ambik notis pemberitahuan bungkusan kat peti surat ofis...masa tu dah marah...i kat ofis, kenapa tak datang ketuk pintu? memang laaa peti surat kecil...siapa suruh pejabat pos jual sampul surat yang begitu besar!!!! Dungu!!!!

then, pagi ni i call, itu pejabat pos punya orang cakap itu sampul surat pos ekspress memang masuk ke dalam peti surat aje[ maksud dia tu tak ada delivery ke depan pintu]...tapi masalahnya sampul surat besar tu mana muat peti surat ofis/ rumah...lain laaa ofis i ni pejabat pos...ada peti surat merah yang sama besar dengan pejabat pos......i geram i tak nak cakap banyak-banyak....

kalau u dah tau itu bungkusan besar, memang tak muat itu peti surat...bukanke u kena hantar sekali lagi? [mungkin posmen ingat ofis tak buka sabtu....] so, u kena hantar sekali lagi laaa hari isnin...

then masa lunch i wakilkan kepada sawsomi pi ambik itu bungkusan kat shamelin...i call sawsomi, tiba-tiba sawsomi cakap itu pejabat pos punya orang tak kasi dia ambik...kena tuan sendiri yang datang ambik...

wahh....api sudah naik sampai ke hujung rambut...macam mau pi ke itu pejabat pos maki orang aje...

i terus call itu shamelin punya ofis...memang mau cari gaduh punya lor...kesian abang tu jadi mangsa i...

pelik betul...pagi ni i request diaorang hantar sekali lagi, tapi dioarang cakap i kena pi ambik bungkusan kat pejabat pos...then bila i call petang, diorang boleh pula mintak posman hantar sekali lagi ke ofis i....

pelik betul...i tanya itu abang pejabat pos bolehke wakilkan orang...dia cakap boleh, tapi kenapa bila sawsomi pi kat pos office diaorang tak kasi ambik pula? takkan sawsomi nak tipu i pula kot?

ingat i dungu ke?

sangat marah tau!!! marah!!!! marah!!! marah!!!!

kalau i boleh pi ambik barang i tu, so, tak payahlah i guna perkhidmatan pos....betul tak?

Sebab i tak ada kenderaan laaaa [tipu punya lor], i guna perkhidmatan pos untuk hantar ke depan pintu i....

ni pihak pos hantar sekerat jalan...opsss...sorry...dah sampai pun ke office i...then dia bawa barang i patah balik.......then dia pandai-pandai pula suruh i pi ambik barang i kat pejabat pos ...bukankah itu lagi melecehkan dan menyusahkan i??????

kang i ambik barang tu baling kat muka diorang kot!!!

Monday, June 29, 2009

Pasal pasal....pasal gahtering lagi...

hehehehehehe...gambar gahtering lagi? minta maaf laaa ya siapa yang terbaca blog i ni...tuan blog masih lagi gahtering mood...


Photobucket
sweet kan zana sekeluarga


Photobucket
ena sekeluarga...


Photobucket
amy, encik husband amy dan zulfan...


Photobucket
sweetkan sibling couple ni....apa nama laki tu? dia pinjam i CIMB card...tulah i ada peluang menang tempat kedua cari harta karun...i main busuk tau, i cakap kongsi hadiah, pastu i telan hadiah sorang diri...kekekekekeke

Pasal pasal gahtering lagi

nak share gambar gambar 1 world 1 soul gahtering...

Photobucket
i suka gambar ni...mama dina dan mama ika sedang melayan kerenah anak masing-masing...ooo...so sweet...tiba-tiba sofea pun nak interframe...kekekekekeke

Photobucket
alamak...terlupa siapa mama ni? papa baby ni junior sawsomi...Thanks mama aqilah kasi tau...ena kan

Photobucket
akhirnya enjin ika dah panas...SENYUM....

Photobucket
batrice rampas spek hitma mamanya...tak dapatlah mamanya jadi mama vogue...


Photobucket
suzie n aqeel

Photobucket
mama tisya n the geng...thanks mama tisya sudi tegur i...i bukannya tak nak pi tegur orang...tapi i pemalu orangnya...sangat-sangat pemalunya...hehehehehe...[perasan seorang diri...]

Pasal Gathering Lagi...

Tiba-tiba i hilang ingatan laaaaa...so, i tak tau nak mengarang...tengok gambar aje laaa....

Photobucket
sofea tengah tension sebab mummy dia suruh dia angkat beg sendiri...

Photobucket
kumpulan lady lady bird [uncle mohd safiri pengurusnya]

Photobucket
budak-budak tengah kejar bubble......

Photobucket
mak bapa budak pun ambik kesempatan ni main air sabun...

Photobucket
sofea pun sibuk nak tiup....tapi ada gaya aje laaa....

1 world 1 soul gathering 2009

First at all nak ucapkan ribuan terima kasih kepada pihak penganjur laaa....sebab buat gahtering yang sangat-sangat syiok...sangat-sangat fun...[dah lama i tak gila macam tu...bila terfikir kegilaan i kat situ...rasa malu pula....sebenarnya i ni sangat-sangat pemalu orangnya...]...sawsomi pun cakap syiok...[so memang syiok laaaa...] n harus terima kasih juga kepada blogger sporting yang membuat gahtering ni fun...

Pagi ni kami nyaris tak dapat join...sebab sawsomi letih badan sangat-sangat...[dia memang deman OK...tulah doktor kasi dia MC...hehehehehe]...Tapi disebabkan sawbini sudah janji dengan orang kan...horeyyyy...

Photobucket
sawsomi sedang pakaikan sofea baju....

Photobucket
hadiah yang tak seberapa yang disponsor oleh sawsomi

1st time jumpa dan dapat berkenalan dengan begitu ramai blogger...[errr...tengok muka cam laaaa...tapi nak sebut nama tu...hehehehehehe]...nampaknya i dah semakin ke arah blogger tegar laaaa....

semua gambar yang i snap, i dah bubuh dalam facebook...pi lah tengok kat facebook....
sila add

Oliole Saw
Oliole Saw
Create Your Badge

Saturday, June 27, 2009

Letihnya merancang...

Horeeeyyyy...
sawsomi MC hari ni...Dia akan sampai ke rumah sementar [pukul 3 baru boleh sampai] lagi!!!!

So, disebabkan dia deman,
dalam otak i dok fikir nak masak yang 'jernih-jernih' [i tak tau nak translate bc ke bm...so, i hantam jernih-jernih yang membawa maksud sup-sup ataupun bubur...]kasi dia makan...i nak jadi isteri bistari [bistari ke kalau isteri yang baik...hehehehehe]

jari i pun rajin dok google resepi...tiba-tiba ternampak tempe goreng jintan [cepat-cepat tulis resepi dalam kertas a4 yang dikerat 8]...then, terjumpa pula goreng penne [catat lagi bahan-bahan yang nak dibeli]....

Akhirnya i penat google dan salin resepi...akhirnya i membuat keputusan....

PI makan yong tau fu kat area ampang point...jernih-jernih juga....

Pengajaran untuk diri sendiri: nak buat apa terus buat, jangan dok rancang ni plan tu...sebab akhirnya kita akan keletihan dan kepenatan merancang dan meplanning....pastu kita dah tak larat nak melaksanakannya!!!!!

Kehidupan Sebuah Peti Sejuk

Photobucket



akhirnya...

Photobucket
sungguh sakit mata bila pandang...kena pakai spek hitam....

Dunia ni sangat kecik Tau!

Merujuk kepada perkara di atas, DUNIA NI SANGAT KECIK, hari ni i terchat dengan someone yang pernah nampak sawsomi masa dulu...so kita jangan buat jahat tau...entah macam mana ini mamat boleh terjumpa email add i...

Hari ni masa i check mail...tiba-tiba ada seseorang ym i [sebelah pagi tu karma, sebelah petang pula o-tak...berapa banyak id yang dia ada tu? macam i laaa...ada 10 id tau...sumpah tak tipu punya...]...sekarang kan kat email pun dah boleh chatting kan...sungguh canggih dan memudahkan untuk jadi setan...

Then, kami pun borak laaaa sekejap [i bz kan]....pastu saling tukar mukabuku...mana tau i tersalah add dia...dia hasim...i teradd hashim...

then mula laaa i syak dia tu penipu...sebab dia cakap dalam mukabuku dia gambar dia pakai songkok....tapi i cari itu HASHIM...tak ada songkok pun...takkan cap tu songkok baginya...

Mula laaa i keluarkan senjata i cadang nak lancarkan serangan terhadap itu HASIM...

Nasib baik i double check, rupa-rupanya memang ada HASIM dalam mukabuku i...memang dia pakai songkok....[nampak sangat alim orangnya]

Rasanya lepas dia terjah album gambar dalam muka buku i, dia cakap dia macam kenal sawsomi...Semakin menarik ni...Dia cakap sawsomi tu, dia macam pernah nampak dulu, kat kolej, masa kat langkawi...yang magiknya dia boleh tau sawsomi belajar bisness uitm...[tulah yg i cakap dunia ni sangat kecik jangan buat jahat...]

i terus tanya dia, rapat ke dengan sawsomi dulu? malangnya dia cakap tak rapat...alamak...tak boleh nak korek rahsia sawsomi...[itulah nama pompuan...yang masa depan tak mau tengok...suka sangat nak sibuk dengan yang sudah lepas....biasalah pompuan kan...]

Friday, June 26, 2009

Perjuangan Untuk Hari-3

Puasa ganti hari ni lebih baik dari semalam....
mungkin terlalu bz kot...
terlalu bz sampai tak ada masa nak mengantuk dan memikirkan masalah tekak kering, perut lapar dan faktor-faktor sampingan lain yang boleh menyebabkan diri lemah......

BZ

Kenapa hari ni bz?
buat buat bz ke?
bz betul betul?

kenapa i terasa bz sangat hari ni?
macam ada banyak sangat kerja yang perlu diselesaikan...

semua salah en siang laaa...
pagi-pagi sudah suruh buat ni suruh buat tu...

yang seorang lagi dia tak pernah suruh buat pun...
asyik i yang kena...

hemmmm...

Tak apa...
i tak marah pun...
i suka buat kerja
i suka bz bz

ok...i nak buat kerja...
banyak betul kerja yang kena siap hari ni...kalau tak kena buang kerja...[tapi sempat lagi nak blogging]

Entry Rojak

Perang Dingin Tanpa Sebab itu masih dijalankan...
Sekian terima kasih
*********************************************
hari tu termakan rojak buah yang sangat sangat sangat sangat sangat sangat sedap kat gerai ah pek di depan rumah amirul...murah + sedap...kuah-kuahnya i jilat sampai habis...terbeliak mata sawsomi dan bebe sofea tengok i makan sampai tahap macam tu...Teringin sangat nak makan rojak buah...teringin nak makan kuah rojak buatan sendiri [tak sedar diri betul...kat kedai melambak-lambak...ni tergedik nak buat kuah rojak sendiri...] biasalah...i kan terlalu senang...terlalu senang berangan-angan...dah minta resepi dengan mama mirayyan pun...
***********************************************
Tengah i seronok dok taip rojak...tiba-tiba sofea JERIT 'mummy' 'mummy'...i ingat dia terjaga...rupa-rupanya mengigau...alamak sweetnya...sampai terbawa i ke dalam mimpinya...[tu laa siapa suruh siang asyik dok JERIT 'mummy' tak ada pasal...mentang-mentang dia baru hebat sebut 'mummy'...cakap apa-apa pun kena selit 'mummy' kat dalam...]
***************************************************
Semalam buka puasa i masak ayam goreng black pepper [kes terlebih rajin]...alamak...tak sangka sedap nak mampos....Senang aje nak buat....mula-mula, perah ayam dengan kicap masin dan serbuk lada putih, pastu goreng dengan minyak yang sedikit...rasanya kalau bakar lagi sedap....pastu tuangkan sos black pepper ke atas ayam...sos dah panas [dah hangus] cepat cepat angkat...sedia dihidangkan....tak ada gambar...dah makan separuh baru terasa kelazatan dan keenakan ayam tu...tambahan pula tengah kebulur.....
*********************************************************
entah ada orang dalam hati kutuk i gila tak? mesti ada punya laaaa...siapa yang tak satu channel dengan i mesti kutuk i [sebab i pun selalu kutuk orang yang tak sama channel dengan i dalam hati...dosa...dosa...dosa...tapi buat juga...]
sehari entah nak berapa kali update blog...asyik-dok nampak nama blog i kat tangga tertinggi dalam bloglist diorang [mereka yang suka baca blog i pastu kutuk i ni gila blogging] ...
mei mei lagi laa perli i [alamak dia bawa anak, sangat sensitif ooo...harap-harap dia tak nampak ayat ni....]...
dia cakap : hari ni tak update blog meh?
i cakap : sudah 3 entry lor...sudah banyak lor...
dia cakap lagi : mana ada...lain laaa kalau 30 entry...
dalam hati i dok fikir : sibuk aaa baby dalam perut tu [baby dalam perut jadi mangsa]

alamak kenapa babitkan mei mei yang dibuang jauh-jauh kat kuantan tu....habislah kalau nanti dia merajuk....i ni terlalu senang meh? terlalu senang nak cari gaduh dengan dia...hehehehhehe...entah laaa...tiba-tiba teringat kat dia masa tengah makan roti cheese yang i beli kat kedai tayar ah chong...
merapul [tak tau eja tapi malas nak google perkataan tu] laaa i tengah-tengah malam ni....tak ada apa-apa...terlalu senang sebab si monster dah tidur...so, tiba-tiba kehidupan ni menjadi terlalu boring dan senang...


Thursday, June 25, 2009

bebe Sofea

rindu sama ini budak laaaa...[sekarang ni i dah tau nak rindu sama ini budak di waktu kerja...dulu i tak tau nak rindu dia pun...jahatkan i...Sebenarnya, dulu pun i rindu, cuba i tak tulis...tapi sekarang i tulis bila i terasa rindu sama dia...bila dia dah besar, dia terbaca, barulah dia tau betapa i rindu kat dia di ofis...alangkah bagus kalau itu ofis bapak i....haiiii [ini bunyi mengeluh ya!]]

Pagi ni i terlajak tidur sampai pukul 8 [selalu terjadi di bulan puasa]...tinggal 15 minit untuk siap-siapkan diri...
sofea sangat baik sekali hari ni..i panggil sekali aje dia terus celik mata tengok i [selalunya berpuluh-puluh kali panggil pun tak bangun...sampai goyang-goyang badan dia pun tak mau bangun...]...pastu senyum dengan i [selalunya akan mengada-ngada...]...hari ni dia mood baik
then i buat susu kasi dia...sementara i mandi, dia habiskan susunya...

pagi ni dengan senang sekali ajaknya pi school...cepat-cepat dia bangun...[selalunya ke hulu ke hilir nak bawa ni nak bawa tu ke sekolah...]...

kesimpulannya pagi ni bebe sofea sangat baiklah...i kasi dia 11 star / 10 star...[dasar tak tau malu puji anak sendiri...keh keh keh keh]

tapi...tapi...belum tentu petang ni dia akan baik seperti pagi...mungkin petang ni dia akan jadi monster...dia ni kan telah diberi amanah untuk membuat i marah...buat i geram...buat i pukulnya...barulah dia puas hati!!!

Gambar budak baik yang tak ada kaitan dengan kejadian pagi ni!!! sabtu petang lepas balik dari rumah mimi, my sis buka ponyo kat laptop dia kasi bebe sofea tengok....

Photobucket
duduk diam diam tengok ponyo....

Photobucket
time ni dia tengah usik mouse my sis...tulah muka bersalah...

Photobucket
baik punya landing...


Berhati-hati dengan KKPP

Apa tu KKPP?


KKPP = KASUT KULIT POK POK


ada juga orang tulis KKB = KASUT KULIT BABI...tapi bunyi pok pok lebih comel...

masih lagi ingat Entry Bosan yang i buat semalam...yang pasal kasut tu laaaa....

Photobucket
ni lah watak utama kali ni!!!!

Nasib baiklah makcik rehan buzz i lepas dia baca entry tu...dia suruh i berhati-hati...sebab dia nampak ada bintik-bintik kat kasut sofea tu...nasib baik laaa i tergerak hati nak show off tunjuk pada kawan-kawan...kalau tak...entah laaa...mesti tanggung lagi banyak dosa sebab belikan kasut kulit pok pok untuk anak yang tak tau apa-apa...terima kasih banyak-banyak kat MR kerana sudi bagi tau kat i...

i double check balik kasut tu...memang ada 3 bintik yang dekat-dekat dan susunan 3 bintik tu segi tiga walaupun agak blur...tapi memang boleh mengesan 3 bintik tu...memang sah laaaa tu KKPP...dalam hujan-hujan i turun pergi korek tanah, samak sofea satu badan...kesian budak tu kesejukan kena mandi malam-malam....
kasut tu i dah selamat packing ke dalam plastik beg, tapi tunggu laaa i dah berdamai dengan my sis dulu, i suruh dia ambik gambar KKPP tu...macam mana rupa 3 bintik tu...kasut tu i nak kasi kepada anak-anak cina...

kalau u all nak tau tips mengesan tentang KKPP ni, u all boleh pi kat blog yang makcik rehan kasi >>>>> http://xareejx.com/?p=94

i buat entry khas pasal KKPP supaya mama kat luar tu lebih berhati-hati...terutamanya apabila beli dengan penjual cina ataupun india...bukannya salah mereka pun....salah kita yang tak check betul-betul masa beli...

Ubat

sejak jadi mak orang, i telah menambahkan satu hobi baru dan berjaya mengembangkan hobi baru i ni dengan jayanya....i telah menjadi pengumpul ubat-ubatan sofea[bebe laaa] ...kumpul ubat-ubatan sofea dalam peti sejuk....

Setiap kali habis deman, 1 siri koleksi ubat-ubat akan dimasukkan ke dalam peti sejuk...niat masukkan ubat ke dalam peti sejuk ialah bila next time emergency deman boleh kasi ubat tu...

Tapi...tapi, setiap kali sofea deman, pi buka peti sejuk cari ubat, ubat-ubat yang bertarikh 2 bulan yang lepas, 3 bulan yang lepas, paling dashyat ada 1 tahun yang lepas...ubat deman, ubat tahan sakit [jatuh benjol kepala], ubat selsema, ubat batuk, ubat lung, ubat sembelit, ubat asma, ubat merah, ubat orange, ubat hijau, ubat pink, ubat kuning, ubat warna air....boleh makan ke?

tak berani kasi laaaa...last last ...'be, anak sakit, jom bawa pi klinik!!!!'

inillah solution terakhir....!!!!

Photobucket

kali ni, i kuatkan hati [ kena ada kecekalan dan ketegasan]i untuk buang semua ubat-ubatan lama sofea...Bila hati sedang kuat, cepat-cepat masukkan semua ubat ke dalam plastik dan cepat-cepat pi buang kat tong sampah besar hijau...supaya i tak menyesal dan pi kutip balik....

Ubat-ubatan yang diambil ahad lepas dah dijadikan koleksi atas rak-rak kecil comel molek di dalam peti sejuk....sayanglah nak buang...lagipun hanya makan ubat deman tu 2 kali aje...pastu ubat selesema, batuk, lung, antibiotik i langsung tak kasi sofea makan [hospital kerajaan ada pesan jangan bagi sofea makan ubat selesema dan batuk sebab dia ada asma...so i pun buat-buat pandai tak kasi sofea makan lor...i kan doktor dalam rumah...]

so, simpan dululah ubat-ubat ni dalam peti sejuk...lepas dah 1/2 tahun or 1 tahun barulah buang...time tu dah tak rasa sayang...hehehehehehe....

p/s : azie rima, u tolong tanya doktor u, betulkah ubat-ubat cecair tak boleh masuk ke dalam peti sejuk? sawsomi cakap dia ada terbaca artikel, ubat kalau simpan dalam peti sejuk akan mempercepatkan tarikh luput? sawsomi cakap lagi, artikel tu tulis simpan ubat dalam bilik suhu....tolong tanya doktor, ubat tu tak rosak ke kalau dalam bilik suhu?

Jawapan dari azie yang bekerja di klinik
ubat sebenarnye ade expired date,tp biasa kan every day kita kerap bukak n peti ais itu yang jadikan ubat tue x elok dan mcm dah nak expired tp sebenarnye blm expired pun,tp mmg plg lama lebih kurang 6 bln la…..suhu lebih kurang 2 hingga 8,tp kalu x confident ubat tue elok ke tak baik buang je la the best answer

my sis tak mau cakap dengan i

since isnin lagi, my sis macam tak mau cakap dengan i...dia dok dalam bilik dia aje...
i pun tak tau apa yang berlaku, i balik dari kerja hari sini, nampak dia dok dalam bilik...melukis...[pelik juga sebab selalunya dia akan online]...rupa-rupanya sawsomi pakai line dia...[sawsomi online kat hall...]

then, i pun tanya dia mau makan apa, nak pergi beli kat pasar malam...tapi dia cakap tak nak...fine lor...then, kita orang pun pi pasar malam beli makan...malam tu dia langsung tak tegur i n tak cakap dengan i...

selasa pun sama...

rabu pun sama...i dah mula marah lor...apa salah i sampai tak mau tegur dengan i...tak mau cakap sudah laaa...i pun tak mau cakap dengan dia.....

bayangkan dok dalam 1 rumah tapi saling tak bertegur sapa...ingat sewa bilik ke? i pun tak tau apa berlaku...i rasalah mungkin pasal line internet lor...sawsomi cabut cable tu..then my sis punya broadband pula ada kat i kat ofis...so, satu hari dia tak boleh online...dia benggang lor....mesti dia ingat kami laki bini nak kenakan dia...nak seksa hidup dia tanpa internet....

i kena jadi kakak yang memahami kan...i boleh merajuk dengan sawsomi, dia tak ada bf , mak pula dok kat as...abang pula dok klang...so, i laaa satu-satunya orang yang dia boleh lepaskan perasaan...macamlah selalu i buat kat sawsomi...merajuklah...Ok Ok OK...faham...silalah merajuk dengan i! Silalah masam muka dengan i! Sila jangan bertegur dengan i! Akhir bulan sila bayar sewa bilik [sebab hubungan dah macam tuan rumah dan pen yewa bilik, so kenalah bayar sewa bilik]...kekekekekeke...[senyum keji]...alamak ungkit...opsss...i pun belajar dari seseorang yang suka ungkit bila dah tolong orang...tapi my sis ni kira i tak tolong dia apa lor...dia sekolah malam, kerja part time untuk bela dirinya...i yang paksa dia datang teman i...nasib baiklah ada dia, kalau tak, i dah berkepit dengan sawsomi kat melaka...

walaupun gunakan pelbagai alasan untuk pujuk hati sendiri...tapi tetap susah hati tau...sedih tau...ni adik beradik sendiri buat macam tu kat kita...suka hati dia laaa...asalkan di bahagia, asalkan dia gembira dengan gaya hidup dia...jangan main main dengan i...i pun ada kepala angin i...i pun keras kepala...memang adik beradik...tapi kalau buat t#hi dengan i, i akan kasi 10 t#hi balik....i bukan orang baik...i orang jahat...[alamak lupa pula dia pun Saw juga....manusia yang sama-sama jahat...nampaknya kena gunakan kuasa tinggi untuk menentang Saw ni!!!]....





Perjuangan Untuk Hari ke-2

Tak sangka i boleh tahan puasa 1st day tu walaupun i dah tak bermaya, macam 10 hari kebulur...semalam ada juga terumpat orang sikit-sikit, marah sikit-sikit...pastu cepat-cepat kawal emosi...

Hari ni perjuangan masih lagi diteruskan...2nd day puasa ni nak buat lebih baik daripada semalam...

ni tengah sahur [2:02am]...i makan nasi berlauk kari ayam...macam han2 tau makan nasi tengah-tengah malam buta ni....Perut tak nak makan, tapi hati nak makan...macam mana tu? sebab hati takut perut lapar...perut pula takut perutnya buncit....lalalalalla....oklah...dah burppp...nak pi tidur dulu....[macam pok pok ...makan tidur tidur makan]

Wednesday, June 24, 2009

I umpama seekor NAGA sekarang ni!!!!
heheheheheh
Bukan i jelma jadi naga laaa...contoh aje...
orang cina kan suka guna 'naga' untuk cakap seseorang tu sangat bertenaga, sangat bersemangat...

sebelum waktu lunch, i memang tak bermaya....mengantuk, guap sampai mulut pun nak pecah, pastu sejuk sampai kena pakai sweater yang dipakai di genting [psiko betul...sejuk sebab tak makan]

lepas waktu lunch, buzz makcik rehan...nak cari orang sembang...memang lepas sembang dengan makcik rehan, terus jadi segar bugar...ngantuk hilang, guap hilang, sejuk pun hilang cepat-cepat buka sweater...

jangan salah faham dengan statement i tau...memang kami sembang...itu hakikat...itu kenyataan...tapi dalam sembang-sembang kami tu ada perbincangan, ada tukar pendapat..kami bincang masalah konflik kekeluargaan di rumah, Nutrisi yang seimbang di dapur,masalah sosial di tempat kerja, masalah perniagaan cloth diaper di CARI....

so, siapa-siapa nak join perbincangan ataupun nak tukar pendapat boleh laaa buzz kami!!! hehehehehehehehe

Alamak i terlupa, kini pembaca i yang berstatus officemate telah meningkat dari seorang kepada 2 orang...mampos i kalau diorang pi mengadu kat boss i tak kerja...ampun...i puasa i tak larat...lagi i ni kan ada gaya kerja yang tersendiri...

di ofis blogging, di rumah buat kerja ofis


[itu kerja gila namanya...tapi i like!!!]



..........mengantuknya translate komik ni


sofea dan bantal busyuknya!!

sofea tu siapa?
sofea tu sawbebe laaaa...lepas ni i akan gantikan bebe dengan sofea...saja-saja...untuk suka-suka...makan terlalu kenyang tak tau nak update apa...[oppsss...i puasa laaa...]


Photobucket


Photobucket



Photobucket

@ rumah pada 19 June kot....

Lagi Ada 10 Jam...dan masih ada lagi 9 hari...

Sekarang baru pukul 9 pagi...
i dah dahaga...mulut i macam dah kering dan macam dah berbau...
huhuhuhuhu...
nak cakap dengan orang pun malu...

teringin nak minum hot coklat
teringin nak minum kopi o ais
teringin nak minum air suam
teringin nak minum air ais

sabar
sabar
sabar

tahan
tahan
tahan

i kena tahan sampai sabtu ni!!!!
confiuskan?
i off puasa ahad...isnin baru continue balik...hehehehe

Entry Bosan

Blog ni memang membosankan...hanya ada sawsomi, sawbebe dan i sebagai pelakon utama (perasan sendiri + syiok sendiri)...kadang-kadang kawan i, family i, kakak ipar i yang jadi watak sampingan dalam blog ni...

Watak pagi ni ialah sawBebe...entry yang sememangnya membosankan...tak ada apa-apa yang menarik pun....Entry ni pasal bebe pakai kasut aje....sangat bosan...(nguap)

Photobucket
bebe main kasut 姑丈 { GU ZHANG} 'Pak Long'nya...jarang bebe main kasut...so i rasa sangat menarik lor...[excited tengok muka GU GU dan GU ZHANG cemas ternampak anak buah main kasut mahal diorang...hehehehehehe]

Photobucket
kasut bebe ni beli kat pasar malam...tak sangka india jual kasut kat pasar malam pun ada jual kasut yang begitu lawa (di mata i dah cukup lawa) dan begitu murah...10 ringgit (i suka barang murah)...Ada yang lagi lawa, tapi size kecik, bebe tak muat...selalunya i singgah gerai penjual cina intai-intai tengok ada kasut budak (hampeh...tak lawa semua)...yang india i skip...tak sangka yang i skip tulah ada benda yang baik-baik...aduh!!! mesti dah terlepas banyak barang best best....
kurang asam...terbeli KKB [kasut kulit babi] dengan uncle india tu...patutlah murah..patutlah lawa...rupa-rupanya buatan kulit pok pok...nasib baik laaa, i tergerak hati nak show off kasut murahan bebe tu...makcik rehan lepas nampak kasut yang i show off tu terus dia ym i kasi tau tentang KKB...Terima kasih makcik rehan suruh i double check kasut bebe tu...memang ada 3 bintik......apa lagi, terus samakan bebe satu badan...sawsomi, awak kat sana sila samak tangan awak ya!!!!

entry syiok sendiri

entry ni entry syiok sendiri laaaa!!!
Visitors blog i hari ni [semalam] cecah 152++...tak pernah ada begitu ramai visitor...

Photobucket
nampak gayanya 16k ada harapan kalau terus begini...hehehehe..bayangkan setiap orang klik SATU kali kat iklan nuffnang i, maka sehari dah ada 150 kali...hohohohoho...[tapi nilah satu-satunya peluang yang telah terlepas]

2 bulan yang lepas just 30-40 orang, then sebulan yang lepas 40-50, bulan ni dalam lingkungan 70 orang...



ramai yang masuk blog i,
rupa-rupanya pasal entry bulan rejab....ramai yang google bulan rejab...then pasti ternampak link i dan klik masuk kot......

cakap pasal bulan rejab.....
OMG!!! esok [hari ni] i start puasa ganti dan puasa rejab...takut ada, gementar ada, cemas ada, risau ada, excited ada...macam-macam perasaan ada...entah boleh ke mengharungi rintangan ni sorang-sorang....kang ni dah mula rasa macam nak deman, sakit kerongkong....huhuhuhu...macam mana nak puasa tu...huhuhuhuhu

Tuesday, June 23, 2009

Nasib baik mak budak tak nampak...

i dukung sepupu bebe, bebe pun sibuk nak dukung...
then, i suruh bebe duduk, i kasi itu budak yang 1 tahun tu dok atas riba bebe...
mana tau, bebe nak berlagak...dia nak dukung sepupunya jalan-jalan...dia tarik leher sepupunya ...i ketakutan sampai lutut bergegar...tapi tangan i sempat lagi snap gambar sebelum pi selamatkan itu budak malang....hehehe...

Photobucket
bebe sedang menggunakan tenaga susunya untuk menarik sepupunya bangun!!!

Kesimpulan yang boleh i buat...tak ada apa-apa pun...just itu budak batuk sekali mungkin tercekik sikit kot....
nasib baik mak budak tu tak ada [kakak ipar 1st laaa....]kalau dia nampaka...confirm dia jerit macam kena rasuk...hehehehehehe
tapi, bebe kena pukul dengan i lor sebab buli budak yang lebih kecil daripadanya...[i kan mak tiri yang garang]
ampun ya kak yati, anak i bukan sengaja...jangan risau, i dah denda anak i basuh botol susu sendiri selama seminggu!!!

1/2 tahun tak Cuci

akhirnya hari ni kami laki bini menyedari yang kereta kami ni teramat kotor...bukan saja luaran, malah dalamannya pun dah jadi macam bilik stor...
akhirnya hari ni kami mengambil keputusan untuk pergi cuci dan vacum kereta...

pecah rekod tau...1/2 tahun tak cuci kereta....sungguh malu sekali dengan pencuci bangla 4 orang tu...

Photobucket
akhirnya kereta kami jadi sangat bersih...[macam ayat murid darjah 1]

Photobucket
bebe tak nak balik...dia nak mandi...nak mandi snow.....

Borang SURVEY

Tuan tuan dan puan-puan,

i nak buat survey....

Anak u all panggil pakcik dan makcik [belah bapa] diorang apa?


.
.
.
.
Inilah perbezaan lelaki dan perempuan...perempuan kalau dah tak suka, peperangan akan diistiharkan!!!! [i dah buat entry perasaan kerang busuk i...tapi tak ada keberanian nak postkan...takut somi terasa...dulu sawsomi berpisah dengan ex-gf dia, salah satu sebab ialah ex gf tu kutuk family dia....]

bebe i panggil makcik sulung dia [kakak sulung sawsomi]
ummy
babah [suami ummy]

bebe i panggil makcik kedua dia [kakak kedua sawsomi]
ibu
abah [suami ibu]

tapi anak-anak diorang tak panggil i
mummy
daddy [suami mummy]
pun....
[merajuk, terasa, kecik hati]

disebabkan adalah mustahil, gelaran 'mak long' dan 'mak ngah' ni dipakai ke atas makcik-makcik bebe, so i nak guna alternatif lain...

i ingat nak ajar bebe panggil makcik-makcik dia dalam bahasa mandarin...

姑姑 {GU GU}

[Nada sebutan untuk GU pertama tinggi pastu GU yang kedua kena lembut]

sekurang-kurang bila i mengumpat cakap pasal makcik-makcik dia, i guna {GU GU}...mustahil i pun kena panggil kakak ipar i ummy, ibu kan...gila ke apa...diorang tu kakak ipar i, bukannya mak i...

Then, terpulanglah bebe nak panggil makcik-makcik dia ummy ke, ibu ke ataupun {GU GU}...

[mummy tengah jeles ni...]

Tak faham lor...hakikatnya, kenyataannya, realitynya adalah makcik-makcik, tapi kenapa nak anak buah panggil gelaran mak....[kalau sayang macam anak sendiri tak kisah laaa...ni just berlakon aje...buat apa nak susah-susahkan diri sendiri...tak letih meh? tak penat meh? i letih dan penat sangat tau bila terpaksa berlakon dan berpura-pura depan diorang...]

i ada six sense yang kakak ipar i ada baca blog i lor [ sebab ahad lepas kan i ada tulis entry 'DILEMA' then i ada sebut perkataan kepochi, then hari tu dia marah anak dia kepochi dok tarik beg i..][ataupun i yang perasan lebih lor]...kalau dia tak baca pun, rasanya ada juga orang akan bagi tau dia...sebab i macam pernah terbagi link blog i kepada jiran itu...[sangat menyesal]



Buang Perasaan Kerang Busuk I Jauh-Jauh...

Bila hati sudah tak suka, hati sudah benci...
Maka sakitnya mata bila memandang...
Aduh!
Kadang-kadang macam nak ludah kat muka kawan tu...
Kadang-kadang pula ingin hantuk kepala sendiri ke dinding...

OMG! [oh Tuhan ku]
kenapa i ada perasaan itu macam?
perasaan yang i 'bina' dalam masa 1 tahun ni...
semakin hari perasaan kerang busuk tu semakin ketara...
sampai i dah tak boleh nak kawal...
perasaan tu dah mula menonjolkan dirinya...[itu setan namanya]

i sangat malu dengan perasaan yang i miliki ni...
i harus bawa diri i ke kutub utara!!!
Bye! Bye!

=============================================

tatapan bersama

lepas entry ni dipancar ke satelit, kemudian dipancar semula ke muka bumi...i yakin i pasti akan ditetak oleh seseorang...
tapi i sanggup ambik risiko itu...i curi-curi ambik gambarnya...kemudian i terang-terang bubuh kat internet....

Photobucket


Photobucket



yeahhh...dia sedang rajin bekerja...dengan baik sekali dan dengan sopan sekali...hehehehehehe...[sila jangan percaya dengan apa yang i cakap ya...sebab masa 'itu' belum tiba lagi...kakakakakaka]

Monday, June 22, 2009

dinner daddy's day

semalam kami makan kat barra cafe...mula-mula nak makan yong tau fu kat ampang point...tapi, kecewa sebab pi kat klinik azizah tu nak buat pap smear, doktor azizah pula tak ada [i sangat marah tau...dah laaa doktor azizah tu seminggu 2 hari kat situ aje...dah laaa hanya ahad dengan selasa ada kat situ...dah laaa hanya selepas pukul 5 baru ada kat situ...dahlah sawsomi hanya ada pada hari ahad...dah laaa i begitu nekad nak cari dia...dah laaa begitu cemas sebab 1st time nak buat pap smear...then time i dah rancang elok-elok dia pula nak cuti ahad...benci...sangat benci...bukan benci doktor azizah tapi diri sendiri...kenapa tak nak call terlebih dulu...hantuk kepala ke dinding dulu!!!!]

so, kami pun ternampak restoran/cafe ni...sawsomi ajak makan kat situ....

Photobucket
black pepper i boleh laaaaa...tapi yang sawsomi punya lamb chop tak sedap [sawsomi yang cakap tak sedap]....then bebe punya club sandwich pun ok laaaaa.....

Photobucket
hari daddy kan...so tempek gambar kasih sayang daddy dan bebe...

bebe fever

Ahad sawbebe deman panas...Dikejar ke klinik Lee sebab malas nak ke hosp ampang [kena tunggu terlalu lama...]...suhu badan 38...doktor kasi 5 jenis ubat...tapi i kasi makan ubat deman aje...[buat-buat pandai pula kan...]

Photobucket
i suka gambar ni...sebab sebab...bebe nampak sangat cute...[perasan betul i ni] mulut dia muncung, pastu pipi dia kemerah-merahan sebab deman panas...then, rambut pula diikat tinggi-tinggi, ada pula lampin basah yang dijadikan neck scarf...cutenya...[dasar kuat perasan...sila muntah hijau kalau geli...hehehehehe]



Alhamdulillah, pagi ni dah OK...


Bulan Rejab

Puasa dah semakin dekat...hutang puasa tahun lepas masih belum dilangsaikan...
mak oiii...10 hari tu!!!
1 hari = 1 tahun
10 hari = 10 tahun
puasa sorang-sorang adalah sangat sengsara....huhuhuhuhuhuhu...

orang lain puasa turun berat badan,
i puasa lagi naik berat badan ...
hebatkan!!!
kalau siapa-siapa nak petuanya, bolehlah hubungi i...

cakap pasal berat badan,
satu perkembangan yang cukup baik...
semalam i timbang...berat badan i sudah
60kg!!!

sangat bangga dengan diri sendiri!!!!
[mesti timbang tu rosak, i tak perasan pun diri i gemuk sampai tahap tu...baby fat aje...bila i berdiri, tengok ke bawah...tak nampak jari kaki i...nampak perut buncit i aje...]

Ni tengah kecoh dengan puasa ganti laaa...
bising-bising aje,
tindakan belum diambil...
asyik dok postponed...dok bisik-bisik dengan hati 'tunggulah'

Baru i tau ada banyak kelebihan puasa kat bulan rejab...[hati berbunga-bunga dan penuh bersemangat nak ganti puasa]



KELEBIHAN BULAN REJAB


[info untuk diri i sendiri...mesti u all semua dah tau!!!]

Photobucket



Bulan Rejab kembali lagi yang akan menemui kita umat Islam pada hari Rabu bersamaan 24 Jun 2009 (1 Rejab 1430 H). Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta’azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.
FADHILAT BULAN REJAB
Bulan Rejab kembali lagi. Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta’azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.
Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru “Laailahaillallah” dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.

Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.

Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api Neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti.

Kelebihan lain bulan Rejab:
1. Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.
2. Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.
3. Rejab bulan Allah, Sya’aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.
4. Rejab adalah bulan menabur benih, Sya’aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.
5. Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya’aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.
6. Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya’aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.
7. Rejab adalah bulan taubat, Sya’aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.
8. Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya’aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.

Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab:
1. Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
2. Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
3. Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
4. Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
5. Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:
1. Israk dan Mikraj (27 Rejab)
2. Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
3. Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.

Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di”israk”kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di”mikraj”kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja. Firman Allah SWT:

Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui - Petikan dari Surah Al Israa ayat 1.
DOA BULAN REJAB:
Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya’aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.
Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepadaMu sekadar kemampuan yang ada padaku.
Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah.
Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:
Maksudnya: Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.
Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.

sumber : nurdiana’s blog

Tak sabar-sabar i nak puasa ni...hehehehehehe....