Friday, July 17, 2009

Ada apa dengan SawSawLady?

Entry ini untuk memenuhi permintaan ibuaQeel aka Suziey...[actually saya pun tak tau nak update apa...setakat ni hanya post 1 entrynya...niasanya dah ada 10 entry...saya terasa ada sedikit kekok dengan layout baru saya ni...thanks ibuaQeel bagi saya idea...]
.
Nota kepala : kalau malas nak baca...baca ayat yang diboldkan aje...itu point penting...yang lain semua tu tak penting...sekadar emosi saya yang terlebih-lebih pula...
.
Mesti ramai yang pelik kenapa saya letak [lihatlihatperempuan] sebagai tajuk blog saya...heheheheehehe....
.
mai mai...chek nak citer sikit ni....kenapa blog ni boleh bernama sawsawlady?
.
Sebelum saya pandai berblogging, saya hanya tau fotopaging aje...link tu pun nama anak...then lepas tu, saya mula mengenali blogspot...so saya pun cipta satu link untuk diri saya sendiri untuk mengumpat pasal somi, family sebelah husband yang tanpa pengetahuan somi...blog untuk lepas perasaan laaaa....hehehehehehe...url blog tu oliole.blogspot.com....
.
then ada lalat, saya pun private kan...then bila saya buka balik, saya pun tukar url kepada sawsawlady.blogspot.com
.
dah sampai point kenapa saya pilih SAWSAWLADY...saya amoi...surname saya Saw...memandangkan ini blog saya, so saya pun letak surname saya lor...SAW aje terlalu ringkas...memandangkan saya ialah seorang lady, so saya pun pilih perkataan LADY lor...SAWLADY macam tak sedap aje bila disebut...So, saya pun tambah lagi satu SAW...dan jadi SAWSAWLADY...ah...barulah sedap...[sangat perasan kan!!!!]
.
Tapi malangnya, ini sawsawlady.blogspot.com ni pakai dalam beberapa bulan aje sebab blogspot telah remove ini link sebab saya terlalu kuat mengumpat somi saya...blogspot tak nak saya terus hidup dalam dosa...so, dia pun remove saya punya blogspot....
.
Eh...macam lari dari tajuk aje...Tak apa laaa kan...biarlah saya syiok sendiri sekejap bagaimana saya berkecimpung dalam dunia blogging kan....
.
Walaupun saya bersedih...masa tu ramai juga mangsa kekejaman encik blogspot...rina mommy lily, watie mama mya salah 2 orang mangsa yang saya kenali...kami telah berpelukan menangis selama 3 hari 3 malam...
.
pastu kami bangun semula...saya tekad untuk ambil DOT COM wallaupun terpaksa bayar...saya tidak mahu kejadian malang berlaku untuk kali kedua dalam hidup saya...segala-galanya hilang begitu saja...jadi, saya mengambil keputusan untuk ambil DOT COM dengan serverfreak...
.
Domain name 40 ringgit, hosting pula 60 ringgit untuk tempoh 1 tahun....[kalau nak tau lebih detail, pergilah kat server freak...benda-benda macam ni saya tak tau nak explain...]
.
Akhirnya SAWSAWLADY DOT COM terbina pada 13/12/2008....
.
Then kenapa encik somi boleh jadi SAWSOMI pun ada kisah di sebaliknya...
.
Sepatutnya isteri yang ikut surname somi kan...tapi kenapa somi sawsawlady pula ikut surname isterinya....
.
Macam ni...pada tahun 2005 kot...kami masih lagi berpoya-poya...berhimpit ke hulur, berkepit ke hilir...perbuatan kami ni amat menyakitkan mata dan menyakitkan hati kepada sesetengah pihak....Maka pihak berkenaan pun 'menipu' kami ke rumah mereka...kenapa saya cakap mereka menipu? sebab mereka memang menipu kami...cakap nak ajak kami keluar makan, tapi sebenarnya menipu kami ke rumah seseorang untuk membincangkan hal kami....[geramnya saya...saya melepaskan perasaan pada keyboard...saya tekan itu butang-butang keyboard tu macam nak tenggelam ke bawah....]
.
Then, orang sebelah pihak itu pun mulalah berbicara hal kami...pot pet pot pet...bayangkan 8 biji mulut menentang kami berdua...penat kami nak serang balik....
.
Then orang pihak itu yang berstatus orang terhormat yang bekerja sebagai pengurus yang mempunyai pendidikan yang tinggi barulah boleh bekerja sebagai pengurus ni tanya saya...
'U nak masuk islam ataupun faizal nak masuk Cina?'
Bodoh tak soalan tu? nenek saya cina pun tau kalau kawin dengan melayu kena masuk melayu...ini orang melayu pula tanya soalan bodoh macam ni....memang stupid laaaa....macam nak carut kat sini pula...
.
terus terang masa tu saya dah marah sebab lapar....orang kepochi yang bersubahat tu menipu kami cakap nak keluar makan..so kami berdua pun simpan perut nak tunggu orang tu belanja...pengajaran untuk diri sendiri...jangan tamak bila orang nak belanja makan...mereka mesti ada udang disebalik batu...Then, lapar satu hal...then kena kawal emosi, kawal perasaan bila dituju dengan soalan yang memalukan...seperti...
'kalau ikutkan, kami pun tak suka awak, tapi disebabkan faizal suka, so,, kami terima' [sebab family saya tak boleh terima faizal..]
'kamu berdua asyik ke hulur ke hilir jadi teladan yang tak baik kepada anak-anak kami' [celaka nak mampos, dia yang benarkan saya bertumpang kat rumah dia, tapi si celaka tu cakap macam tu pula...apa yang kami buat kat rumah dia...nak kiss pun tak berani tau...takkan kami boleh berXXX pula kat rumah dia...dia pun fulltime housewife, sentiasa ada di rumah....sawsomi datang pun lepas habis kerja...memang celaka betul...asyik nak fitnah orang...otak pengotor asyik dok fikir benda yang kotor-kotor...tak bolehke fikir yang baik-baik...]
.
Balik ke soalan bodoh yang macam pok pok tu...
'U nak masuk islam ataupun faizal masuk cina?'...i tau dia perli saya...saya memang dah kurang ajar masa tu...
'Faizal boleh masuk cina ke...kalau macam masuklah cina...'
.
So, bila saya tulis encik somi dalam blog, saya pun gelar dia sebagai SAWSOMI memandangkan orang sebelah pihak tu nak dia masuk CINA! of course dia tak masuk cina laaaa...tapi gelaran dia dalam blog aje yang masuk cina...tak salah di hukum agama kan...kang tak ada pasal saya kena tanggung dosa...
.
then SAWBEBE aka SOFEA salah seorang ahli sawsawlady laaa sebab dia anak kepada sawsawlady maaaa...so, dia sebahagaian daripada keturunan SAW dan keluarga SAW walaupun berlainan agama...dalam IC dia pun ada surname SAW...so, u all pun boleh panggil dia MISS SAW...hehehehehe....Actually, harus berterima kasih kepada SAWSOMI laaa sebab dia cakap saya yang bersusah payah mengandung anak dan melahirkan anak, so, dia kata biarlah nama anak tu ada surname saya...unfair laaa kalau binti nama sawsomi aje....
.
sekian terima kasih...
.
.
.
.

Nota kaki 1 : nak tanya sikit...u all ada faham dengan penulisan saya tak? sorry laaa kalau tak faham...tatabahasa saya memang tungkang terbalik...sebab saya translate terus dari bahasa cina ke BM...dah kerja saya translator...so harus saya menggunakan skill yang ada...kalau tak faham...bolehlah ym saya...hehehehehehe

4 comments:

  1. begitu rupanya..ena pun baru jea kenal oli kan baru la tau kisah di sebalik nama url..

    blh jea faham..tak paham pun buat2 jea faham :D

    ReplyDelete
  2. suka entri oli yang ini. Sejujur2nya dari hati.

    ReplyDelete
  3. terasa nak tahu kisah lebih lanjut tapi takut dituduh nak keypochi & terus kena lempang dengan lady saw... huhuhuhuhu hiks!

    ReplyDelete
  4. ouh sgt terharu baca ini n3..tenkiu..explaination yg sgt complete..mula2 dulu ingt oli suka main jongkang jongket..aka english nya see saw..(ye ke:D) ...hahaha..sy pn dh merepek mcm oli..
    emm sgt besar cabaran dan rintangan yek uol berdua...congrates ok..
    eh i tersuka plak u guna sawsawlady..sawsomi n sawbebe..hehe..sgt comel tau...

    ReplyDelete