Saturday, July 11, 2009

Adakah i yang cipta masalah?

Semalam lepas habis kerja, kami bergegas pergi tangkap semula gambar baju merah ang ang...[sofea tinggal dengan mimi]

dah selesai tangkap gambar, sampai pusingan pilih gambar...ini adalah satu pusingan yang sangat susah kerana itu orang kedai gambar akan menggunakan pelbagai cara untuk memujuk u select gambar yang u tak select, so bila dah select, dia akan matching gambar...Bila tengah matching gambar, dia akan cakap,gambar tegak tak boleh dimatchkan dengan gambar melintang...[kalau u dah tau album i tegak, kenapa u nak ambil gambar melintang...ambillaaa semua gambar tegak...bodoh]...u akan perasan, gambar semakin penuh di atas meja...maknanya u dah over select, dia akan memujuk u tukar album kepada album yang lebih besar...bila tukar album besar, u kena tambah total amount 3000++...[mahal nak mampos]

kami berdua asyik terbayang makanan pasar malam, kami ingat pilih sekejap aje maaa...ingatkan pukul 8 dah boleh balik...manatau...haiiiiii...itu kedai punya orang asyik nak korek credit card dalam dompet kami...muka sawsomi dah macam kerang mati...duduk pun macam semut di atas periuk panas...i tau dia dah MERAJUK...tapi i tak tau dia merajuk lapar ataupun merajuk tak dapat balik kira duit sales...i tanya opinion dia, dia asyik tolak balik kepada i...last-last dia cakap
U YANG NAK AMBIL GAMBAR, U BUAT KEPUTUSAN SENDIRI!!!

pannggggggggggg!
kena tampar dengan tangan yang transparent!!!! Padan muka kat diri sendiri!!! buat apa gedik-gedik nak pi ambik gambar? buat apa nak guna senapang, bom atom, bom tangan, pedang, pisau, kapak, pisau ptong buah paksa orang pi ambik gambar...kalau terasa sangat nak gedik gambar kawin...pi laaa tangkap seorang diri...pakai gaun putih, pastu tangkap gambar sampai pengsan, koma....siapa cakap gambar kawin kena ada pengantin lelaki...sendiri pun boleh syiok sendiri maaa.....[sambil taip sambil menitik air mata]

serius, i cukup-cukup terasa d3ngan kata-kata sawsomi... memang mula-mula tu, bulan march 2006, di midvalley, i yang paksa dia ambil pakej yang berharga 1288 tu...amoi mana yang teringin pakai gaun kawin putih...bukannya tiap-tiap tahun nak kawin...ni kawin seumur hidup sekali aje[i setia dengan yang satu]...mestilah teringin nak rasa pakai gaun putih labuh dan kembang-kembang...ambil gambar kwin dengan gaun putih...disebabkan kami kawin lari, so i ambil pakej yang paling murah...kalau ada pakej 288, rasanya i ambil tu aje......kalau kami tak kawin lari, pakej gambar kawin bukan harga 1288, rasanya 3-4k...tapi tangguh punya tangguh, sampai anak pun dah terkeluar satu..bulan 4 tahun ni i perasan pakej tu dah nak expired...so, kami pun pi ke itu kedai, tanya sama ada boleh tukar ambil potret family sebab kami dah bagi deposit 200 ringgit...bincang punya bincang, entah macam mana boleh ikut balik pakej asal...i sangat terharu tau sebab sawsomi cakap ambil aje gambar kawin...mulai hari tu i bersungguh-sungguh diet sehingga tarikh ambil gambar...i ingin sempurnakan impian i walaupun pada hakikatnya berat badan i tak turun pun......terus terang cakap, lepas ni kalau i mati pun i tak rasa kesal lagi...sebab i dah pernah pakai gaun kawin putih yang kembang kembang dan ambil gambar kawin dengan pakai gaun putih kembang-kembang...

masa ambil gambar, penat-penat sangat...i penat sebab kena make up dan hair do yang sangat lama...sawsomi penat menunggu...sawbebe pula buas macam monster...bila tengok balik gambar, gambar gambar di penghujung tu semuanya buruk-buruk...

then dah 2 minggu tangkap gambar, tak ada orang call kami pi select gambar untuk dimasukkan ke dalam album pun...i pun call...dia bagi date 18 jun...sehari sebelum kedai punya orang call kata tersalah cuci gambar kami...i tak faham laaa apa maksudnya tersalah cuci...lagipun i pun tak ingin pergi seorang...sawsomi kerja kat melaka...sumpah kalau i tau select gambar tu begitu menyusahkan orang, i akan pergi seorang...i pilih semua gambar i masuk ke dalam album...heheheheheheh

then, dia kasi date baru 9 julai...so, 2 hari yang lepas pi select gambar, mana tau gambar baju merah ang ang tu hilang, kena tangkap semula baju merah ang ang...so, semalam pun pi tangkap semula baju merah ang ang dan pilih gambar...

Selagi kita tak tambah duit, selagi jangan harap nak keluar dari kedai dia...dia akan cakap tak berhenti...pastu muka sawsomi menjadi semakin hitam...seolah olah tengah menyampaikan mesej i yang berpakat dengan itu kedai untuk menyeksa dia...kami pakat make up lama-lama, kasi dia tunggu sampai tertidur atas sofa, pakat dengan orang cuci gambar rosakkan film baju merah ang ang supaya i ada peluang untuk make up kali kedua dan seksa dia sekali lagi....kemudian i pakat dengan orang marketing suruh kikis duit sawsomi...come on laa sawsomi, sumpah i tak tau semua ni...u pun tau status i masa u kawin dengan i, sumpah i tak pernah kawin sebelum ni, i tak pernah pi studio tangkap gambar kawin...i pun macam u...1st time pi tangkap gambar kat studio....so, u janganlah act like macam i tau semua ni tapi i sengaja tak kasi u tau!!!

akhir sekali i dengan tegasnya [sebenarnya dah marah lihat perangai sawsomi dan perangai orang kedai tu]...dalam pakej dia kasi 2 album, 1 album besar 1 album kecil...tapi kedua-dua album tu kena gambar yang sama...[tradisi cina ialah,album kecil bagi mak pengantin sebagai kenangan, album besar pula pengantin simpan untuk show off kepada saudara mara sebelah lelaki] i tukar album kecil untuk muatkan gambar-gambar lain...kena tambah 580 ringgit!!! bayar deposit 280 dengan credit card [hutang bank], hutang itu kedai 300 ringgit, gambar siap 28 ogos ni baru bayar balance...ohya, credit card i tertinggal kat kedai gambar...tulah nak cepat jadi lagi lambat...hari ni sawsomi kena pi ambil credit card i pula...

Sekian terima kasih!!!!

6 comments:

  1. kty dulu kawin..pulak tingin nak snap gambo kt studio.sampai dah bertaun kawin tak buek..badan pun dah gumuk gedemppl..huhuhuh..

    ReplyDelete
  2. oli..sabar ek..lelaki mmg camtu..nanti2 dia akan pk balik salah dia..mesti akan minta maaf..camni la life klu dah kawin..
    good luck k!

    ReplyDelete
  3. tak pe la. dia dah tgk gambar dah siap nanti, mesti encik suami tu puas hati. marah2 sayang je tu.

    ps: tak sabar gak nak tgk gambar2 tu :-)

    ReplyDelete
  4. adoi oli
    camner ler boleh jadi camtu
    tp .....kedai tu x professional ler oli....
    patutnyer sumer berpunca dari dia yg ilang gambar...
    patut dia bg ganti rugi lorr bukan makin kikis duit u maaa....

    xpe xpe..anggap ini dugaan ....
    sekali seumur hidup...hu hu hu

    ReplyDelete
  5. dulu2 ms bru2 kawen, i NAK sgt2 amik gambar kt studio. sampai sudah ada 3 lengchai [eh.. betul ke eja???].. masih tdk termakbul impian i.. huhuhuhu!!

    ReplyDelete
  6. oh lelaki mmg suka lepas mulut bila marah... lepas otak dah waras, dia akan menyesal tp jgn harap dia nak minta maaf...!

    tak lama, dia akan hilang waras, dia akan cakap benda yang macam tu lagi...

    u dun worry, bukan u sorang jer bini yang bernasib begini, i dah biasa smpaikan i dah lali atau satu tahap, i buat mulut i jahat mcm mulut dia.. hahahahahaha

    ReplyDelete