Thursday, July 30, 2009

Mencabar Kuih Sagu Hijau Tengah Malam

semangat tau!!!
sampai tak boleh tidur...
sampai kena bangun buat kuih sagu warna hijau....
Photobucket
.
.
.
.
keesokan hari...beli kelapa parut 1 biji...
sawsawlady aka oli : sedap?
..
[pada hakikatnya, kuih ni terlalu lembik sebab bubuh terlalu banyak air...
tulah salah kita juga...sebab mengambil short cut buat kuih tengah malam buta buta...
rahsianya ialah...i kukus itu sagu macam kukus nasi dengan harapan sagu tu boleh jadi keras macam nasi...
walaupun sagu tak jadi nasi, tapi ia tetap ada rupa-rupa yang macam nasi...
tak faham?
buat-buat faham...]

..
sawsomi : SEDAP!
sawsawlady aka oli : boleh juai kat pasar ramadan?
sawsomi : tak boleh...
sawsawlady aka oli : tapi u cakap SEDAP tadi?
sawsomi : sedap tapi hanya untuk family makan aje!!!
sawsawlady aka oli : so, tak sedap laaaaa... [ mulut dan muncung...nak start enjin merajuk ni]
sawsomi : SEDAP!!! Nak lagi!!! [sambil hulur pinggan...]
.
.
.
kesian kat kat warga somi...
kena berpura-pura puji masakan isteri sedap!!!
kena berhati-hati bagi komen...
kalau tersilap langkah, next time tak dapat makan lagi...
then yang paling seksa sekali ialah kena telan masakan bini yang masak dengan penuh kasih sayang tapi haram tak boleh makan....
betul tak sawsomi?
betul tak amirul [laki ayin]? bubur sagu ayin masak sedap tak?
.
.
.
tapi i sumpah,
kuih sagu i sedap walaupun lembik
[apa masuk bakul angkat sendiri ke? hehehehe!]
my sis dok tunggu-tunggu dari pagi sampai petang nak makan...
sawsomi pun minta i golek dengan kelapa parut...[bila nak makan baru golek kat kelapa]
.
.
.
.
note : jangan letak air banyak-banyak...just cover permukaan sagu...

1 comment:

  1. rajinnya buat kuih tgh mlm buta..klu ena enak dibuai mimpi ajer la hehehhee

    ReplyDelete