Thursday, July 16, 2009

Pengalaman saya melahirkan sofea - Part 1

MR dok sibuk buat survey nak bersalin kat mana, saya pun nak kepochi sekaki...

Bersalin kat PPUM ada sikit-sikit tinggalkan kesan yang mendalam dalam otak saya lor....Hanya boleh menggunakan perkataan MENAKUTKAN untuk menerangkan pengalaman berharga ini...


Entah berapa bulan saya baru pi booking kat PPUM...sebelum ni check kat klinik private aje...lepas tu kena check up kat situ...check up kat situ adalah sangat menguji kesabaran...pagi pagi dah tunggu kat situ, tengahari baru selesai...Tapi saya pergi PPUM tak dapat pun buku merah...kad biru dapat laaa....Then, dah tengahari kan...ingat nak mintak MC, so tak payahlah balik kerja...tapi doktor tak kasi...dia cakap tak boleh kasi...mesti doktor tu ada saham kat company boss saya...

duedate saya 12/5/2007....tapi baby tak nak keluar lagi...[rasanya bukan baby tak nak keluar, tapi doktor kira usia kandungan berdasarkan last period kita, bukannya ikut last time kita 'bersukan' dengan suami kita]...so kalau tak bersalin juga selepas seminggu tu, 21/5/2007 kena masuk wad untuk induce...so, saya dah start cuti 12/5/2007...so hari-hari saya ikut sawsomi pi kerja kat EOM...hari-hari saya dok kat situ....

Syukur alhamdulillah...17/5/2007 lepas saya kepochi dengan pergaduhan yang tercetus antara bekas pekerja sawsomi dan pekerja sawsomi...sampai rumah dah tengah malam[18/5/2007]...masuk bilik air...seluar dalam ada kesan darah...oh oooooo....bagi tau sawsomi....sawsomi tanya nak ke hospital tak?...then kita orang buat keputusan...dah sakit sampai tak tahan baru pergi hospital.....

so, malam tu kami tidur kat hall...sofa bed yang dibeli untuk berpantang pun dirasmikan malam tu...sawsomi aje laaaa yang tidur...saya sekejap-sekejap asyik terasa nak kencing, nak berak...asyik dok ulang alik toilet aje...pukul 6 pagi...saya dah tak tahan kesakitan tu lagi...panggil sawsomi bangun....suruh dia hantar saya ke hospital...

sampai hospital...terus ke wad bersalin...time ni dah kena sayaonara dengan sawsomi...alamak, terlupa salam pula masa tu...nasib baik masa tu tak banyak dosa lagi dengan somi......pergi timbang...scan...pastu misi suruh tukar baju hospital yang ikat belakang tu....dah selesai tukar baju...dia suruh baring atas katil...then, entah apa dia inject masuk ke dalam bunt*t...perut terus memulas...rasa nak yak yak...cepat-cepat pergi yak yak...

lepas yak yak, dia suruh saya tunggu di bilik bersalin...bilik tu ada 2 katil...dihalang dengan langsir aje...then, mereka ikat perut saya dengan tali pinggan yang boleh baca jantung ke apa baby kat skrin...

so, mula laaa ekspedisi untuk keluarkan bebe sofea....mula-mula datang seorang doktor pompuan, dia check laaaa...pastu saya tengok dia ambikl satu chopstik yang panjang nak pecahkan air ketuban....walau, lepas air pecah...sakit macam nak mati...sekejap-kejap ada aje orang yang datang tengok saya...misi betul ada...misi tranning ada, misi pratikal ada...misi jantan pun ada...serius, masa tu saya memang tak rasa malu lagi...saya cuma nak keluarkan itu sofea aje...sakit nak mampos...entah apa dia buat kat dalam....

then, ada misi tanya saya nak ambik epidural tak? tanpa ragu-ragu saya nak itu epidural...so, dia kata doktor bius belum datang lagi,...saya kena sain dokumen dokumen laaa...nbak pegang pen pun tak larat...tandatangan yang bengkang bengkok tu diterima ke...saya kena sabar menunggu....sakit...macam nak tendang itu semua orang yang dok tak habis-habis datang tengok saya...

Kalau tak silap, pukul 8 doktor bius datang...dia bagi tau laaa kesan sampingan epidural...aduh! tak kisah laaa....pastu dia suruh saya duduk, peluk bantal...dia nak inject kat tulang belakang...mak oiiii...mana boleh duduk...sakit perut nak mampos...so, beberapa kali dia try tak dapat nak inject sebab saya asyik bergerak bila sofea gigit saya kat dalam....then, dia sound saya...saya pun sound balik dia....mau gaduh mari laa....saya tengah nak tendang orang ni...mak...sakit...

akhirnya berjaya inject juga.... lepas setengah jam kot, kesan ubat tu mula dirasai...Horeyy...saya tak rasa sakit langsung dari bahagian perut hingga ke hujung kaki...saya relax dengar katil sebelah menjerit kesakitan, dengar doktor dan misi suruh dia TERAN...123 TERAN...

Pukul 11 pagi, doktor datang check bagi tau saya dah buka 10cm....Tapi tak ada orang layan saya pun...sehinggalah 1 lebih baru ada doktor dan misi datang...doktor laki cina bersama dengan sekumpulan doktor pratikal....huhuhuhuhuhu...malunya...Doktor laki cina tu bagi tau saya...saya dah boleh bersalin...so, dia dan seorang pompuan india pun cakap-cakap...yang lain-lain tu mula laaa semua persediaan nak sambut sofea....angkat apa yang patut....

saya dah lupa misi tu ajar amcam mana nak TERAN...123 TERAN ataupun 123456 TERAN ataupon 123456789 TERAN...dah lupa...yang saya ingat saya tau saya sangat berusha teran walaupun saya tak rasa sakit langsung...misi suruh saya stop teran kat muka sebab muka saya merah tapi baby tak keluar-keluar pun...doktor laki tu cakap, doktor pompuan india tu buat...tak keluar juga baby...then doktor laki buat sendiri pun tak keluar juga baby...

Ahirnya doktor laki cina tu mengambil keputusan vacum baby...misi suruh saya jangan angkat punggung, dia kata akan koyak sampai ke punggung...mak takutnya...

Sekejap aje vacum...baby pun keluar....doktor letak baby atas perut saya...then dia tanya saya baby boy atau baby girl....then, dia kira jari tangan baby, jari kaki baby...mak oiiiii...terharu sangat tau bila u 1st time berjumpa dengan baby yang dok dalam perut u 10 bulan....walau...sangat terharu lor...misi ajar saya sebut alhamdulillah....saya hanya dengar sofea 'EH' sekali aje...terus diorang angkat baby entah ke mana....

Saya menghadapi masalah besar...Doktor laki ajar doktor pompuan tekan-tekan perut saya...pastu doktor laki pula tekan sendiri...then doktor laki bagi tau saya, uri saya tertinggalkan dalam perut...mereka perlu keluarkan uri saya...serius masa tu saya tak berapa takut pun...saya sain semua kertas yang diorang bagi...rupa-rupanya keadaan saya masa tu adalah sangat bahaya....



Bersambung....

7 comments:

  1. tenkiu berkongsi pengalaman. macam seram pun ada. huhu...

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas ucapan takziah atas pemergian ALLAHYARHAM SURATMAN B HJ BAWOK dr SITIONE and family

    ReplyDelete
  3. hmm.
    brnk normal ayu tak rasa ler olie
    klu c sect tu aderlah

    ReplyDelete
  4. Uri tertinggal???
    takutnya...tapi itulah dugaan yang Allah bagi kan..Alhamdulillah semua selamat..
    comelnyaa sofea...

    ReplyDelete
  5. ubt yg msuk kt bunt*t tu.. edima xsilap i.. mmg utk lawaskan poo-poo. kasi bersih u punyer tangki. so.. bila u teran sofea.. xder la poo-poo yg kluar..

    ReplyDelete
  6. uish..best btol baca pengalaman nih..hehehe..cayala normal lagi...

    ReplyDelete