Wednesday, September 30, 2009

azam hari ni

Photobucket
.
.
.
nak jadi little woman yang no more asking!!!
.
.
.
nak jadi superwoman yang no more crying!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
[sedang dengar gary punya superwoman....sedap macam nak berguling atas gula!]

a.l.u...a.l.u

semalam lepas berdinner, selesai tengok tv
saya dan bebe berbaring kat katil...
.
.
sambil baring sambil bergusti dengan bebe
so, baju tidur pun lari dari kedudukan asalnya...
[actually tak nampak apa-apa pun]
then, bebe tarik baju saya dengan perlahan-lahan tutup dada saya...
'..eeeee....ALU...ALU.....'
.
.
.
...........cisssss.....

suara kecik saya

ASH HADU AN LA ILAHA ILLA LLAH
WA ASH-HADU ANNA MUHAMMADA RO SULU LLAH
.
.
tak tahu kenapa
sampai di sini saja
saya akan menjadi sebak
air mata membasahi kedua-dua pipi saya
.
.
Photobucket
saya kesal
kenapa time susah baru saya ingat dengan tuhan?
.
.
saya tahu
mustahil tuhan akan begitu cepat reply mesej saya
tapi
sekurang-kurangnya
saya rasa lega [lega sangat-sangat]
lepas saya merendahkan diri denganNya
lepas menyampaikan mesej kepadaNya
hati saya betul-betul
tenang dan tenteram
.
.
saya tak perlu rasa malu
bila mengadu denganNya
saya tak perlu rasa segan
sebab Dia pasti tak akan ketawakan masalah saya...
tak tau kenapa
bila di depanNya
saya jadi sabar dan redha terima semua masalah
.
.

Tuesday, September 29, 2009

mesej from pompuan gatai

....bro, before tidur, take 2 biji panadol for ur blood circulation....
.
.
[bro diterjemahkan kepada BM ialah ABANG]
[hey pompuan, kenapa u panggil staff u ABANG?]
[then, u salam dan cium sawsomi? apa ni?]
.
.
mesej from cik boss muda fathin to sawsomi....
pagi ni i spot check hp sawsomi,
then ternampak mesej ni yang belum dibaca...
.
.
i dah delete mesej ni
terlupa pula tengok jam pukul berapa dia hantar...
kita orang tidur 11.30malam...
so, dia pukul berapa hantar?
.
.
hey,
pompuan
kenapa malam-malam buta hantar sms yang berbau busuk ni untuk laki orang!!!!

Monday, September 28, 2009

T.I.P.U

OMG!!!
perkataan ni terkeluar dari mulut bebe!!!
saya macam nak muntah darah dibuatnya!!!
adakah patut dia cakap saya tipu dia?
OMG!
OMG!
OMG!
.
.
Alkisahnya,
dah seminggu cuti raya,
si kecik ni dah geleng kepala setiap kali kita orang dewasa yang suka sakat si kecik ni dengan 'school'...
dah no more lagi 'SU FEI SCHOOL'

.
.
Pagi ni,
dalam 7.30 pagi,
saya pun nak wake up kan bebe...
'sufei, wake up!'
'Nanak' diikuti dengan aksi tendang bruce lee ke arah muka saya...
'Jom pom pom [shower], jom school...'
'nanak' satu lagi tendangan maut terkena badan saya...
'teacher sutha!!!' teacher kesukaan bebe...
'nanak' juga...tendangan demi tendangan saya tahan dengan tangan...
kesabaran sudah tercabar...
'teacher sutha call sufei, dia panggil sufei pi school!' saya cakap dalam bahasa cina...
'TIPU' bebe dengan mata tak buka, sambil jerit sampai pusingkan badannya...
saya ingat saya tersalah dengar...mana tau dia nak sebut ibu ke, itu ke...mustahil dia sebut TIPU...macam mana dia tau saya TIPU dia...
OMG!!!
saya ulangi ayat di atas sekali lagi...
'TIPU'
betullah dia sebut perkataan tu...
siapa yang aje dia?
dia tahu apa maksud TIPU tu ke?
OMG!
OMG!
.
.
saya cepat cepat capai phone,
cepat-cepat call teacher sutha...
[bukan nak cari pasal dengan teacher dia laaa...]
'hello teacher...'
'yup...'
'teacher, sofea tak nak pi sekolah laaaa...'
'sofea, kenapa tak nak datang sekolah? Datanglah...nanti teacher bagi gula-gula...'
'teacher...teacher...lah lah...' lah ialah sekolah
.
.

我不開心

Photobucket
我不開心
我不開心
我不開心
我不開心



我知道
我不該怀疑他。。。
【我也不知道為什么會莫名其妙的吃醋,無端端的心里不爽】
可是
我就是辦不到



雖然
她們都說
‘她’不美麗
可是
‘她’有的是地位和金錢
這些都是我無發給他的


每天
都帶這沉重的心情
看著他出去
然后忐忑不安的等著他回來。。。



我不開心
我不開心
我不開心
我不開心
.
.
.

::::心情發泄::::

Sunday, September 27, 2009

daddy work...

daddy work...
keluar rumah 9 pagi
balik rumah 11 malam
risau betul bebe tanya sawsomi ni siapa... sebab dah tak cam daddy dia...
[sebenarnya risau sawsomi tak cam isterinya yang comel ni...
well, pagi saya pergi kerja, sawsomi belum bangun lagi,
time saya dah tidur, sawsomi belum balik lagi...]
so, untuk mengelakkan masalah ni berlaku...
saya sebagai isteri dan mummy kena mengabil tindakan yang sewajarnya...
memandangkan saya cuti semalam...
[cuti hari sabtu...perasaan yang cukup-cukup-cukup....tapi demi anak kesayangan...]
so, saya pun bawa sawbebe ke tempat kerja sawsomi di MV....
.
.
mula-mula,
sawbebe sangat pemalu orangnya...
asyik melekatkan muka kat punggung saya...
.
.
Photobucket
ni baru sampai...dengan daddy sendiri pun dia rasa malu...sawsomi sedang 'meeting' dengan cik boss muda...
.
.
Photobucket
bebe dengan cik boss muda...bebe tarik tangan cik boss muda tak nak kasi cik boss muda balik....ni time dah berani dan tak malu-malu lagi...
.
.
akhirnya, metrojaya tu bebe jadikan macam rumah dia....
.
.
Photobucket
lari sana lari sini berkaki ayam...
.
.
Photobucket
main tidur tidur atas kerusi mahal ni pula....
Nak oiii...baik-baik...jangan kotorkan kerusi orang...mak bapak awak ni tak mampu nak beli kerusi mahal ni...
.
.
Photobucket
..........

raya 2009

this year punya raya,
kami beraya kat sg pelek aje...
.
sampai sekarang kita orang belum balik ke perak...
tengah tunggu masa disembelih oleh FIL...
well, apa boleh buat?
sawsomi bz dengan kerja baru...
[nasi periuk baru kena jaga elok-elok,
gosok kilat-kilat...
makan nasi or bubur
bergantunglah kepada nasi periuk ni...]
oh, God
peliharalah sawsomi
lindungilah sawsomi
kasihanlah saya
kesianlah sawbebe
amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin
.
.
raya tahun ni...
pun sama seperti tahun sebelumnya...
.
.
makan nasi himpit
makam ayam rendang
makan daging rendang [tak makan daging, tapi makan sisanya aje]
makan kuih raya [sapu kasi licin]
pergi kubur
pergi beraya 1 rumah aje
pergi picnic
mengumpat & bergosip [maaf zahir batin]
bebe 3 hari tak yak yak
raya ke-3 sawsomi dah kena kerja
rasa heaven dapat makan kfc
.
.
Photobucket
sawbebe dengan anak angkat sepupu sawsomi
.
.
Photobucket
sawbebe beraya di rumah [entah apa nama] pakcik temporong kot
[dia sangat bangga suap bebe minum air dengan gelas kaca masa bebe 7 bulan]
.
.
Photobucket
kasut lama mummy dan kasut raya bebe
raya ke-2, bebe beraya di tepi pantai [acara tahunan keluarga paimin]
.
.
Photobucket
trademark bebe - muka kedutan
Photobucket
bebe main pasir
.
.
Photobucket
bukti sawsomi dah kerja raya ke-3...[khas untuk orang tua akib di perak]...belakang tu cik boss muda dan sawsomi sedang buat kerja...]
.
.

Friday, September 25, 2009

我好害怕噢!

我不知道該怎么辦!
我也不知道最近身上無形的壓力來自哪里?
就是害怕!
我好害怕
如果是真的
我無法承受這個打擊
我會崩潰的

kejayaan mencipta rekod kerunsingan kepala otak

Photobucket
entah apa punya tajuk,
jangan cakap orang yang baca tak faham...
saya sendiri pun tak faham
.
.
akhirnya masalah 'tertunggak' ni sudah sampai di depan pintu!!!
masalah hari sabtu
di mana semua orang dewasa yang boleh menjaga sawbebe terpaksa kerja
sementara nursery lama si kecik tak buka sebab cuti raya setahun sekali...maka nursery tu pun cuti balas dendam...
hohohohohohohohoho
.
.
tahniah! tahniah! tahniah!!!
sebab
saya berkemungkinan 99.999999999999999999999999% cuti esok
[perasaan yang cukup celaka ambik cuti hari sabtu]
.
.
sehingga entry ni dipublishkan,
saya masih belum jumpa penyelesaian untuk menyelesaikan masalah ni....
.
tengah fikir sama ada nak terima cadangan sawsomi dan bantuan SIL U-G!!!!
.
.
pening kepala!!!!
.
.
nak pi goyang kepala dulu!!!!!!!!

Thursday, September 24, 2009

raya 2009

kesimpulan sambutan raya tahun ni :
SAKIT HATI plus HATI SAKIT!!!
.
.
Mula-mula terasa dengan kata-kata SIL,
saya terasa untuk pihak sawsomi...
menurut sawsomi dari ekcik sampai besar
dia memang sambut 1st raya di kampung awrah maknya...
then SIL tanya dia,
'dik, ko ni pentingkan yang mati ke yang hidup?'
salah ke kalau sawsomi 1st raya pi kubur mak dia?
kalau dia tak nak pi kubur,
kenapa nak halang sawsomi pi kubur mak diorang?
.
.
bukannya sawsomi saja syiok syiok tak nak balik kampung...
sawsomi baru join company baru,
kerja baru,
tanggungjawab berat...
selepas raya nak buka semula 2 cafe...
kami tak macam u orang
kaya raya
kami miskin,
tangan berhenti
mulut berhenti laaa
adakah time tu,
u nak sedekah susu anak, beras, gula untuk kami?
.
.
Then,
makcik makcik sawsomi terbuka file kes kami...
yang ni lagi celaka nak mampos...
Rupa-rupanya,
bapa sawsomi,
isteri baru bapa sawsomi,
kakak sawsomi yang suci lagi murni,
saudara mara sawsomi
jiran-jiran mengambil bahagian pijak sekaki dalam percintaan kami...
MEREKA semua ni asyik dok minta makcik kesayangan sawsomi ni menasihati sawsomi...
entah apa yang dinasihatkan?
sebab kami asyik berkepit?
sebab kami asyik ke hulur ke hilir?
sebab saya menumpang di rumah si celaka kaya ball tu?
.
.
**** mak tiri sawsomi pun asyik dok suruh makcik sawsomi nasihkatkan sawsomi...mak tiri ni siap cakap, kalau sawsomi kawin dengan cina tu, dia akan halau sawsomi keluar dari rumah peninggalan arwah mak sawsomi....bapa sawsomi siap tanya sawsomi gadis melayu dah pupus di dunia ni ke?
.
.
**** : Kakak sawsomi yang suci lagi murni ni minta makcik sorang ni nasihatkan sawsomi...saya tak tau laaa apa yang nak dinasihatkan? sama ada suruh kami kawin ataupun suruh sawsomi putus dengan saya laaa....Yang ni saya tak sakit hati sangat...sebab dari awal lagi memang saya tahu mereka ni tak sukakan saya...cuma saya agak terkilan juga sebab kakak yang belajar tinggi kat mesir tu pun ada tumpang sekaki....
.
.
**** : si celaka kaya ball tu fitnah kami...hello, come on laaa si celaka kaya ball...hotel melambak-lambak kat KL ni tau...jangan takut kami akan mengotorkan bilik anak pomnpuan awak tu...otak udang betul...dia sendiri yang offer saya pergi duduk kat rumah dia, pastu dia menggunakan alasan nak balik kampung untuk halau saya...pastu call satu kampung bagitau saya dan sawsomi buat perkara tak senonoh kat rumah dia...si celaka yang tak ada otak akal...otak dia tumbuh kat bontot agaknya...tuhan bagi akal, tapi diorang gunakan akal untuk fikir yang 18SX, untuk fitnah orang...ataupun diorang ni memang selalu buat 18SX sebelum ni...tulah asyik terbayang-bayangkan orang lain pun buat apa yang diorang buat...saya tengah cari peluang nak tanya hal yang sebenarnya...]
.
.
**** saya tak sure laaa sama ada makcik sawsomi yang buka file kisah percintaan kami ni ada terover over cerita ataupun tak? dia siap cakap jiran-jiran pun suruh dia nasihatkan sawsomi...
.
.

dugaan masih diteruskan

Photobucket
cik KIA sakit lagi!!!
[adakah kereta rosak pun merupakan satu dugaan dan ujian dari tuhan?]
.
.
Kali ni entah berapa duit pula yang nak melayang?

Wednesday, September 23, 2009

pesanan untuk sawsomi

Photobucket
lidah bergulung sampai tersimpul dan hampir terkejang setiap kali nak sebut perkataan ni...
.
.
.
kerja elok elok,
jangan nakal-nakal TAU...

mereka v.s kita

Photobucket
.
.
Suatu ketika mereka mengumpat kita
mereka menghina kita...
mereka mencaci kita...
di belakang dan di depan kita...
.
sekarang mereka bersalaman dengan kita
memeluk kita...
mencium pipi kita
tanpa ada perasaan segan malu
di depan kita...
.
Hakikat is hakikat
hakikat itu sangat kejam...
.
mereka boleh hilang ingatan...
mereka boleh berlakon seolah-olah apa-apa dah tak berlaku...
tapi apabila di belakang kita...
mereka tetap akan menceritakan kisah kisah kisah lama kita...
.
adakah kita harus juga hilang ingatan dengan apa yang telah mereka lakukan kepada kita?
adakah kita harus buat-buat seolah-olah tak ada apa-apa yang berlaku?
.
TIDAK!!!
sebelum ni mungkin YA, tapi kini TIDAK lagi
Orang-orang yang kita percayai telah terima kita ini sebenarnya telah melakukan banyak kerja keji di belakang kita pada suatu ketika dulu...
Hati bagaikan dipotong,
kemudian dibubuh garam
untuk menambah keperitan kita...
.
Kita sendiri pun tahu,
kenapa mereka boleh berpura-pura terima kita...
Bayangkan sekiranya tak ada si kecik ini,
adakah mereka akan melayan kita seperti sekarang ini?
kita dengan jelas sekali tahu JAWAPANnya...
.
Siapakah mereka?
.
Tak lain tak bukan
mereka adalah orang yang mengalir darah yang sama dengan kita
mereka adalah adik beradik yang keluar dari perut ibu yang sama
mereka adalah ayah kita
mereka adalah isteri baru kepada ayah kita
mereka adalah suami kepada kakak kita
mereka adalah saudara mara rapat kita
tapi,
apa yang telah mereka lakukan kepada kita?
.
Kita harus sedar...
dunia ni penuh dengan kepura-puraan
selain tuhan,
tiada ada yang sayangi diri kita ni
maka lebih baiklah kita
berbaik-baik dengan tuhan daripada mereka ni...
.
Memang kita akan lebih bahagia sekiranya kita tahu memaafkan orang lain...
Tapi lagi penting kena ada kesedaran,
kita harus SEDAR DIRI...
siapakah KITA?
dan
siapakah MEREKA?
.
Memang tak patut kita syaki niat orang lain...
tapi kita harus sentiasa berwaspada...
Jangan dipatuk ular kali kedua lagi...
.
memang
yang lepas biarlah ia lepas...
tapi
hati ni tetap rasa sakit
apabila kita mengetahui mereka ni yang suci ni...
mereka yang kita respect ni
turut tumpang sekaki menyepak kita suatu ketika dulu...
sakitnya hati....
.
terus terang cakap,
orang luar yang tiada pertalian darah
lagi 10000 kali ganda bagus daripada mereka ini yang hanya pandai pot pet pot pet di belakang...
.
wahai mereka,
silalah berhenti berlakon..
Sekiranya masih tak boleh terima kita,
terus terang cakapkan aje laaaa
tak payahlah nak bersusah payah berlakon
bukannya boleh dianugerahkan pelakon terbaik pun...
rasa nak termuntah sangat-sangat
bila tengok lakonan mereka ni...
.
kita tahu kita tak layak nak nasihat mereka
sebab garam yang mereka makan lagi banyak daripada beras yang kita makan,
sebab iman mereka lagi tinggi daripada kita
sebab mereka sudah loading 95% untuk ditempatkan di syurga
so,
mereka dinasihatkan JAUHI laaa daripada kita yang berwatakan JAHAT...
mereka ni orang baik-baik,
teruskan laaa jadi orang baik-baik...
jangan disebabkan kami
nanti tercemar kebaik-baikan mereka ni...
kang sia-sia aje sembahyang 5 waktu tu!!!
.
kita sangat merindui mak kita...
mak kita pasti tak akan buat begitu pada kita...
mak kita pasti akan melindungi kita walaupun dia tak setuju dengan cara kita...
mak kita pasti akan nasihat kita dan bukannya mengumpat kita di belakang...
mak kita pasti akan membela kita bila mereka mengumpat kita...
mak kita pasti akan sedih bila mereka buat begitu kat kita...
mak kita pasti akan sayang kita dengan hati yang sebenarnya...
mak kita pasti akan lagi sayang dengan si kecik kita
mak kita pasti akan sentiasa mendoakan kita...
.
mulai hari ni,
kita nak jadi kita yang lebih tegas
kita pun tak nak hidup dalam dunia kepura-puraan lagi...
biarlah mereka yang berlakon,
kita nak jadi kita,
bila suka katalah SUKA,
bila tak suka katalah TAK SUKA,
kita tetap dengan ikhlas
DOAkan mereka bahagia
tapi
please jangan nak masuk campur
jangan ambik peduli terhadap kita lagi...
kita dah PENAT....
.
.
.
.
pengajaran untuk diri sendiri:
Buat baik berkali-kali,
buat jahat jangan sekali
kalau tak dah masuk kubur pun,
mereka masih mengumpat tak habis-habis
.
.

Saturday, September 19, 2009

Cerita pasal Baju Kurung Bebe

[tak ada mood kerja, tapi ada mood mengarang blog]
.
tak sabar-sabar nak tengok sofea pakai baju kurung time raya...
semalam trykan sofea baju kurung yang sempat siap dijahit tailor depan office,
walaoeeeee
so cute
[maaf ya kalau buat pembaca rasa loya, rasa nak termuntah...maaf zahir ban batin!!!...ini adalah disebabkan sindrom perasan anak sendiri laaaa yang tercomel dan tercute dan terhebat!!!maafkan i...i tak boleh kawal diri i...hehehehe]
.
.
tak sangka betul,
kain ela semeter 2 ringgit tu begitu lawa bila dibuat baju kurung
[inilah point utama...sebenarnya nak puji diri sendiri begitu pandai beli kain lawa-lawa...maaf zahir dan batin]
niat sebenar i beli kain ela semeter 2 ringgit tu ialah nak jahit langsir...
tapi disebabkan sindrom malas dan tak berapa expert nak jahit,
so kain tu terperuk kat celah-celah dinding...
.
.
then, tema tahun ni keluarga sawsomi ialah KUNING...
tema kuning sebab bulan 10 kot
angah anak encik musa kawin,
tema kawin warna KUNING
kira 2 in 1 laaaa...
.
[then apa kaitan dengan kain ela 2 ringgit tu?]
.
i pun tak tau apa kaitan...
[tiba-tiba hilang ingatan]
rasanya sebab kain ela 2 ringgit tu bunga-bunga kecil dan berwarna KUNING juga kot...
tulah yang akhirnya dijadikan baju kurung bebe...
[macam tak ada kaitan dengan kain ela dalam hal ni]
.
.
lebih tepat lagi ialah...
tahun ni tak ada bajet...
hehehehehehehe
kesian kat sawbebe pula
takkan tak nak beli baju kurung untuk dia
tahun lepas beli
60 RINGGIT
mahal gila...
[bagi i cukup mahal lor...sebab tahun lepas baju i yang 4 meter dengan manik-manik bling bling, baru 80 ringgit...bebe punya kain tak sampai 2 meter 60 RINGGIT...huhuhuhuhu]
pakai tak sampai 5 kali...
dah tak boleh pakai...
bazir oooo...
.
.
so, tahun ni i memang tak bercadang nak beli baju kurung untuk bebe lagi....
tapi kasihan pula
mana boleh
sebagai anak melayu
raya tak pakai baju kurung
hehehehehehe
.
.
so i pun cari kain ela 2 ringgit yang asalnya nak buat langsir
untuk dijadikan baju kurung bebe...
kain semeter 2 ringgit aje
upah pula 35 ringgit!!!
[kena belajar jahit baju kurung ni, tahun depan boleh jahit bagi sawbebe...hehehehehe]
.
.
so, nanti angah kawin,
boleh recycle balik baju raya ni!!!
horeeeeeey!
.
.
.
lepas raya nanti,
[raya i tak pakai baju...opsss..silap silap...i tak pakai baju baru...i pakai baju lama]
nak pi cari tailor yang upah jahitnya murah-murah punya...
[kalau boleh free lagi bagus]
kain ela buat langsir tu ada balance lagi gam gam buat baju kurung i...
mesti i pun nampak cute seperti bebe
[uweeeeeh...sila muntah hijau!!!!]

last day puasa

akhirnya i faham apa itu P.U.A.S.A?
P.U.A.S.A ialah apabila anda bangun sahur [lebih tepat apabila bangun minum air saja], tapi anda mendapati air masak di rumah anda ada 1/4 cawan aje...
terharu sangat dengan penghuni rumah yang last minum air masak semalam malam...
terima kasih sangat sangat kat dia tak habiskan air 1/4 cawan tu...
dia tinggalkan juga orang yang terawal bangun di keesokan hari!!!

Photobucket
Air...Air...Air tu sangat penting...i love u air!!!
.
.
.
hari ni last day puasa
[horeyyyy...lompat kegembiraan]...
mungkin ada orang begitu sedih ramadan dah habis,
tapi i sebaliknya...
mungkin iman i baru di tadika...
so, rasa lega sangat dah sampai ke last day...
bestnya esok rayaaaaaaa...
horey...esok boleh makan makanan yang sedap-sedap
[lebih tepat ialah nak makan balas dendam...boleh makan puas-puas...]
.
.

Friday, September 18, 2009

nenonenonenoneno

* bunyi siren
.
.
Tuan tuan dan puan puan,
bumi tidak selamat lagi
cepat balik ke planet mars
.
Photobucket
bai bai...bumi
.
.
ija dan mimi dah start cuti raya
tiba-tiba office sunyi semacam...
[ohhh...rupa-rupanya selama ni ketua samseng si ami yang dok buat bising...]
rindunya kat si ami ni...
rasa pelik pula bila keluar dari bilik tak nampak kepala si ami...
masa ada, asyik dok gaduh...
bila dah tak ada, rasa rindu pula....
huhuhuhuhu
.
.
.
sawbebe pun dah start cuti...
hari ni dok kat rumah dengan sis...
.
.
boring
boring
boring
[boring sampai jadi kurang siuman]
.
dunia blog sunyi
ada 2 3 orang orang yang sesat seperti i ni akan update blog...
.
dunia mukabuku pun sunyi
ada 2 3 orang yang sesat seperti i ni akan post status...
.
dunia kebun pun sunyi
ada 2 3 orang yang sesat macam i akan dengan giatnya meneruskan aktiviti menyiram pokok, menuai dan mencuri tanpa rasa bersalah...
.
.

2 pagi in the morning

~perasaan yang sungguh #$%^*@$ dok pusing kiri kanan di atas tilam
~lagi #$%^@# apabila tengok orang lain dah tidur sampai mengalir air liur busuk membasahi bantal busuk
~lagi lagi #$@%^&* apabila tinggal 3 jam lagi nak kena bangun sahur sekiranya berjaya melenakan diri laaaa [kesuntukan masa ni...]
~lagi lagi lagi #$%^&@ apabila mula menaip entry ni, mulut menguap macam nak pecah...
~lagi lagi lagi lagi $#%^&$ sekiranya i tutup pc dan pergi baring, tapi otak terlalu bz memikirkan pasal benda yang nak dibuat di esok hari sehingga membuat i semakin segar....
.
.
adakah tidak dapat lena pun meruapkan satu ujian dan dugaan daripada tuhan?
oh GOD!!!
.
.
entah apa-apa yang direpekkan 2 in the morning...

Thursday, September 17, 2009

makanan dari heaven

~tak malu betul
~perasan
~dok puji diri sendiri
~over sangat
sebelum u orang kutuk i...
cepat-cepat i kutuk diri sendiri dulu...
hehehehehehehe
.
.
Photobucket
ayam black pepper...mak oiiii...sedap sangat sangat bila dimakan 11 malam [tunggu sawsomi balik kerja]bila perut dah terlampau lapar, nasi yang panas-panas [sampai tak cukup nasi kena pergi tapao kat kedai mamak], sup abc yang berzat tinggi...[sup orang malas]
.
.
bukan tipu-tipu punya sedap...perencah black pepper tu diturunkan dari heaven untuk orang macam i yang tak tau masak....
alamak!!!
terpecah rahsia...kuikuikui
sangat senang aje nak masak...dan sangat sedap dimakan...
10q very much perencah black pepper..

Wednesday, September 16, 2009

percubaan penyelamatan hpku

Photobucket
gambar yang tak ada kaitan dengan tajuk di atas....
memang geram sama ini budak...macam nak telan dia masuk ke dalam perut i yang buncit macam pregnant 3 bulan tu...
semalam dia sengaja jatuhkan hp i masa i membuat percubaan penyelamatan hp i yang tak berdosa tu yang berada di dalam genggaman tangannya...
memang dengan sengaja dia melepaskan hp dari genggamannya bila tangan i lagi 0.005 cm nak capai hp tu...
apa lagi...kena pukul laaaa tangan yang nakal tu...
boleh pula dia menangis dengan 4 lorong air [2 lorong mata, 2 lorong hidung] dan mengadu dengan daddynya melalui hp i yang tak berdosa yang dia campak tadi...mengadu yang i 'buat' dia, pastu 2 orang anak-beranak tu nak panggil polis tangkap i...ish ish ish
.
Photobucket

Beraya kat mana??

99.99% beraya di sepang...0.01% tu mungkin akan sesat balik Perak....tapi kemungkinan akan sesat tu adalah sangat rendah...
.
.
mesti bapa mertua akan bising punya...tapi nasib baik dia bukannya bising dengan i...bising dengan i pun tak ada gunannya...sebab bukannya i paksa sawomi balik kampung i pun...sepang tu kampung arwah mak sawsomi...sawsomi nak pi kubur mak dia pagi raya...memang setiap tahun dari bujang sampailah dah jadi bapa orang...1st raya dia mesti berada di sepang....so, i tak ada komen pasal nak beraya kat mana...pilihan di tangan sawsomi...i ikut aje....
.
.
I pun lebih suka beraya di sepang sebab makcik makcik, pakcik pakcik sepupu sepupa sawsomi semuannya berjiwa muda...tak rasa tertekan sangat......
.
.

Tuesday, September 15, 2009

surat terbuka kepada orang kaya kaya

Wahai orang-orang kaya yang dikasihi [puan sarimah tauke cafe dan melissa, landlord rumah sewa di melaka]...
.
mula-mula sekali kepada melissa, landlord rumah sewa di melaka, bila lu mau bayar balik deposit rumah tu? sawsomi keluar rumah akhir bulan 6, sampai sekarang lu masih tak mau bayar balik deposit?
.
.
Puan sarimah...u janji mau bayar gaji sawsomi 7hb...then kasi cek tendang...pastu bagi tau nak bayar 14hb, then sms bagi tau 16hb...u bila mau bayar gaji olang?
.
.
Wahai orang orang kaya, u orang banyak kaya-kaya, tapi u orang hutang kami yang banyak miskin-miskin...ish ish ish...nampaknya u orang ni lagi miskin daripada kami tau...kami miskin tapi kami tak hutang dengan orang-orang kaya...kami berhutang dengan bank aje...tapi u olang yang kaya-kaya pula berhutang duit olang miskin...ish ish ish....kasihan sungguh sama u olang!!!!may god bless u olang kaya-kaya!!!

happy raya aidilfitri 2009

Photobucket

I would like to wish everyone Selamat Hari Raya Aidilfitri..... Sorry for any wrong doing in the past, either from my written words in this blog & harsh comment or even my acts in real life I might have made to everyone....maaf zahir batin!!!
.
Have a safe journey, and to all those that will driving back to your hometown, drive carefully and ‘biar lambat asalkan selamat!'
.
.

duduk ala ala sopan

lokasi posing kesukaan ~~~ tangga
.
.
setipa kali mau keluar, saya akan berposing kat tangga ni...kali ni saya sudah tahu duduk dengan sopan supaya tak nampak pxxxx saya...mummy cakap malu laaa kat orang...
Photobucket
saya tengah tanya mummy nak duduk macam mana...mummy kasi tau kaki kena rapat...then tarik kain tutup kaki...
.
.
Photobucket
duduk ala ala sopan versi serius!!!!

Monday, September 14, 2009

10q 10q 10q

terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi hantar kad raya kepada saya....[rasa segan sangat-sangat sebab saya tak balas balik kad raya...]
.
.
10q very much kat mya & co...
Photobucket
.
.
10q very much kat zana
Photobucket
.
.
10q very much kat mummy irah...[...ni bukan kad raya yaaaa...hehehe]
Photobucket

tak ada motif punya update

gambar hari ni nak ke sekolah!!!!
Photobucket
bye bye ah yi!!!
.
.
.
Photobucket
muka kedutan trademark sawbebe!!!
.
.
.
Photobucket
lari cepat-cepat supaya mummy tak sempat nak snap gambar saya...
.
.
.
.
hari jumaat lepas, masa nak balik dari nursery...ada sebuah kereta polis berhenti betul betul kat depan nursery...polis tahan lelaki pakistan yang bawa motor...
.
then i sempat takut takut kan sawbebe...
.
then on way berjalan kaki nak balik ke rumah, kebetulan ada kereta polis lalu...ini bebe terpacak kat tengah jalan, pastu dengan menggunakan tenaga susu dia menjerit kat kereta polis...
.
'TOLONG SAYE!'
'TOLONG SAYE!'
.
i macam nak muntah hijau...polis tak pandang...mestilah tingkap kereta polis tertutup...mana boleh dengar jeritan ini budak...
.
then i pun suruh dia jalan...i tarik tangan dia, tapi dia tak mau jalan, dia lambai lambai tangan yang satu lagi ke belakang sambil jerit sepanjang jalan...
'TOLONG SAYE!'
'TOLONG SAYE!'
.
.
.
macam nak siku kepala ini budak!!! kang tak ada pasal i dibawa ke balai polis atas kesalahan menculik!!!
.
.
kesabaran tu iman!!!!fuhhhh

cari pasal dengan orang

sawsomi ajak shopping [dengar baik baik tau sawsomi yang ajak i shooping dan bukannya i yang ajak dia pi shopping...hehehehehe]
.
.
sabtu pi t3sco....nyaris tenggelam dalam arus manusia...entah dari mana datangnya semua orang...agak-agaknya mereka pun macam i...suami diorang ajak shopping kot....tak best laaa...i macam nak sepak trolly orang aje...tau laaa u banyak duit nak beli barang, tapi tak payah laaa nak letak trolly hang pa yang penuh dengan barang tu kat tengah-tengah jalan...ingat bapak hang pa punya t3sco ke...[tulah nama pergi cari pasal dengan orang]...
.
ni tengah tunggu ayam panggang t3sco...nak bawa ke rumah kakak ipar U-G...
Photobucket
.
Photobucket
penat betul layan sawbebe ni...
.
.
.
Dah habis 1 pasal, then cari pasal yang lain pula...Ahad, dalam keadaan tak sedar diri, i ikut lagi kata-kata sawsomi bila dia ajak pergi shopping kat masjid india....
Photobucket
dalam tren...
.
.
waaaaaah...ramainya manusia...semuanya kebal-kebal time lintas jalan raya...langsung tak peduli kereta ke, bas ke, lori ke...yang tau lintas aje...HEBAT!!!! betul ke mati di bulan ramadan boleh naik syurga? tulah orang langsung tak pedulikan kereta... [of course kami pun kebal laaaaaa...dah semua orang lintas macam jalan tu bapak diorang punya...kami pun ikut laaaa macam jalan tu bapak kami punya laaaa...]
Dahsyat betul!!!
.
.
Kami singgah kat gerai makcik sawsomi kat masjid india...makcik dia juai barang-barang toys, keychain...sebaik saja sampai, hujan pula turun dengan lebat...hohohohoho...so, agedan gosip menggosip pun dijalankan!!
.
.
5 lebih hujan dah stop, baru lah boleh bergerak ke kamdar dan sogo...tapi mak oiiiii...manusia punyalah sesak....sampai tak boleh nak berhenti tengok kiri kanan punya gerai...orang kat belakang dok tolak...
.
.
pi kamdar sekejap terus pi sogo...ingat kan nak berbuka kat sana....mak oiii...baru 6.15, meja kat food court dah penuh...semua meja dah dipenuhi dengan minuman dan makanan...takkan nak tumpang meja dengan orang pula kot....HEBAT diorang!!! kalau i dok menghadap makanan 1 jam...confirm i akan makan makanan tu...
.
.
last-last, lebih baik balik rumah aje laaaa...duduk diam-diam kat rumah lagi bagus!!! berbuka di yong tau fu ampang point...heaven!!!
.
.
inilah pengalaman i di weekend hari...
1 perkataan = PENAT!!!!

taik telinga sawbebe

sawbebe dilahirkan hinggalah sekarang dah berusia 2 tahun nak masuk 4 bulan...i tak pernah korek telinganya...apa mak nenek cotton buds tak pernah masuk ke telinga bebe...takutlaaaaaaa tercucuk telinga dia nanti....sampai sekarang i potong kuku sawbebe pun kena tunggu dia tidur dulu....i tak berani laaaa nak potong masa dia tengah buas-buas...[dalam bab-bab macam ni i penakut sedikit]
.
.
semalam berbuka kat rumah kakak ipar U-G, lepas berbuka entah macam mana boleh tersentuh isu taik telinga, maka U-G pun mula mengorek taik telinga sawbebe...
.
.
Photobucket
dengan U-G sawbebe boleh duduk diam-diam...
.
.
atas usaha gigih U-G, akhirnya berjaya mengeluarkan sebelah punya taik telinga sawbebe yang terkumpul selama 2 tahun 4 bulan....
Photobucket
memang besar gila taik telinga tu...sebesar lubang telinga bebe...[patutlah dia tak dengar kata...rupa-rupanya bukan salah dia...tapi salah taik telinga tu buat dia tak dengar kata-kata...]
taik sebelah kanan dah keluar, tinggal taik sebelah kiri yang masih berada dalam telinga...tapi sawbebe dah tak mau kasi korek lagi...so, kena tunggu next time lor...

Sunday, September 13, 2009

sawsawlady punya nasi goreng kampung

tergoda dengan nasi goreng kampung makcik rehan...pastu tak gatal buat buat gatal minta resepi...
.
.
3 pagi tersedar akibat kebocoran...huhuhuhuhu...rasa kecewa pula sebab tak sempat nak guna 2 'batang' pregnancy test yang azie bagi..[ikut perjanjian awal sepatutnya ditukar dengan 1 'batang' roti john...dalam keadaan terdesak maka ia ditukar dengan 4 'batang' pulut panggang...]
.
.
Walaupun agak kecewa [sawsomi paling kecewa], namun sangat happy sebab tak payah puasa [ masa ganti puasa menyesal nak mampos...]...iman i kat tahap tadika aje...that y i sangat suka bila boleh MC puasa...malam-malam buta terus menjadi bersemangat nak masak sahur untuk sawsomi...1st time masak sahur pada bulan ramadan tahun ni!!! nampaknya i tak berjaya pecah rekod ...]
.
.
Photobucket
sedap tak sedap i tak tau laaaaa...
tapi...
sawsomi 3 kali tambah...sis bawa bekal pergi kerja...time i nak makan tinggal mangkuk kecil ni aje...hehehehehehhe
.
.
komen i : tak berapa sedap tapi tak tau apa yang tak sedap...

tahun ni tak nak lagi macam TAHUN LEPAS

tahun ni tak nak lagi LAST MINIT bayar ZAKAT FITRAH!!!!
.
.
Photobucket
cepat-cepat bayar sementara tak ada orang bayar...[dah 11 malam of course laaa tak ada orang beratur...]
.
.
Photobucket
tahniah kepada sawsomi dah selesai melaksanakan tugasan yang diberi!!!
.
.

Saturday, September 12, 2009

GEMBIRA vs SEDIH

Tak tau nak gembira ataupun nak sedih...
.
.
.
Photobucket
.
.
.
Gembira ---> Kereta sudah siap repair
Sedih ---> pembayaran kos repair 2500.00 wang malaysia
.
.
Gembira ---> Mr.p Tak datang
Sedih ---> Confirm June tahun depan bukan birthday bebe junior...[belum ada rezeki]
.
.
Gembira ---> sawsomi dapat offer baru
Sedih ---> tempat lama tak bayar gaji lagi
.
.
Gembira ---> Raya [cuti] dah semakin dekat
Sedih ---> tak buat apa-apa persiapan lagi...no bajet already
.
.
banyak dugaan dan cabaran lor
[bukan merungut]
sekadar rasa pelik saja...
kenapa semua sekali gus datang?
.
.
i pernah membaca 1 artikel...artikel tu berbunyi lebih kurang macam tu...
'kita hidup di dunia ni hanya sementara...semua benda yang kita miliki bukan milik kita termasuklah jasad kita ni...tuhan kasi pinjam aje...tuhan boleh ambil bila-bila masa aje.....'
.
.
...betul juga kan...
kalau kita dah mati, boleh ke kita bawa 1 juta ringgit untuk diguna di syurga [kalaulah boleh naik syurga] atau di neraka...
[...so kepada mereka yang menipu duit kami tu, kalau u rasa u boleh bawa duit tu...silalah bawa duit kami tu untuk dipakai di neraka yaaaaa....]
.
.
.
hidup kita di dunia ni umpama online game [ main terlalu game kat fb lor]...kita ialah karakter dalam game tu...manakala tuhan pula merupakan orang yang control main ni...bila mak kita bagi kita minum susu, maka dapat mata...kita pergi sekolah dapat mata...kita solat dapat mata...kita tak mandi maka ada 2 ekor lalat kat badan kita...so, mata-mata tu akan dikumpul untuk ke stage lain...samada ada ke syurga ataupun ke neraka...
.
.
.
kesimpulannya
[untuk pujuk diri sendiri]
bersyukurlah dengan apa yang ada...
.
.
.
I masih boleh senyum!!!
I masih ada mood nak buat kueh!!!
Yeaaaaayyyy!!!

sawsawlady punya Pulut Panggang

disebabkan inti cucur BADAK [baru i tau inti cucur badak digelar sebagai serunding kelapa] masih terpapar dengan bergayanya dalam peti ais...maka dengan sikap i yang berjimat cermat dan tak suka membazir [yang beli banyak-banyak makanan pastu buang tu bukan membazir ke amoi?] telah memulas otak i untuk recycle semula serunding kelapa tu...
.
.
.
Ting
[dapat idea]
buat rempah udang [i mengalir air liur berliter liter masa tengok kuih ni dalam drama THE LITTLE NYONYA...]
.
.
Kuih ni macam susah nak buat...
nak cari daun pisang kat mana pun tak tau...
[nasib baik terjumpa kat kedai runcit yang suka tanya i ni orang apa?]
.
.
dah buka puasa baru i start bungkus...
i balut, sawsomi staplers
[mesti masa kecik-kecik mak dia dera dia staplers...tulah yang dia expert staplers]
i buat 9 batang aje [9 batang? hmmmmm...]
tu pun penat nak mampos...pulut tu asyik melekat kat jari i...sampai tak nampak jari i...
.
.
Akhirnya terhasil juga pulut panggang versi sawsawlady!!!
Photobucket
sangat-sangat terharu tau!!! rasa kembang pun ada ...bila dipuji cik amimi...lagi kembang...
kalau i buat kuih ni bagi nenek i makan, mesti nenek i menangis...mesti dia tak sangka cucu dia ni boleh buat kuih ni...nanti time raya i nak buat kuih loyang [kuih rose]...time raya cuti maaaa...so ada time nak buat kuih...hehehehehehe
.
.
.

Friday, September 11, 2009

09.09.09

my sekolah rendah friend wedding registration on that day...pada asalnya, dia minta i jadi saksi dia...tapi last dia cakap tak mau menyusahkan i, so dia minta mak dan bapa bf dia [sekarang husband dia laaa]...then on 8hb, dia call i minta bantuan i jadi kameraman tak bertauliah...
.
.
.
diorang marriage registered ramai ramai kat tian hou kong (temple)
Photobucket
.
.
.
Ada seramai 120 couple = 240 orang pengantin...
Photobucket
tengok dewan tu... betapa sesak dengan 240 pengantin...plus 120 pasang saksi (240orang saksi) dan 120 orang kameraman dan orang orang media....huhuhuhuhu...macam nak pecah dewan tu...
.
.
.
Photobucket
happy happy wedding to you, tan hui lee

tanglung

sawbebe bising nak tanglung masa melawat ke kedai ubat cina [1st time dia request nak toy...mungkin dia tergoda dengan aneka jenis tanglung...]
.
.
.
Disebabkan ke'bajet'an...so i pilih tanglung yang paling paling paling paling murah sekali....
.
.
.
Photobucket
ini dia ikan yang hidup kat darat!!!!
.
.
.
Photobucket
harap-harap tak terbakar 'ikan' ni!!!

sawsawlady punya cucur badak

tak faham kenapa ia diberi nama yang begitu kasihan ~~~~ cucur BADAK!!!
.
.
Photobucket
.
.
.
komen editorial : SEDAAAAAP!!!
[boleh laaaaa untuk dimakan seisi keluarga yang agak segan malu nak komen banyak-banyak sebab tukang buat kuih ni agak kepala angin....]

Thursday, September 10, 2009

tinggal 10 hari berpuasa....

[suka suka suka]
awat tahun ni rasa puasa berlalu dengan begitu cepat[start dari awal bulan aje dok tunggu Mr.P]...macam ada harapan boleh puasa penuh aje [Mr.P tak sampai-sampai juga]...huuuuu
.
.
Hari ni masuk office, ada surat untuk i...dah boleh agak dari siapa...
Photobucket
10q amy...
memang cantik gila kad raya amy...[mesti mahal]...nasib baik i last minit bagi dia address i...hehehehehehe
selamat hari raya aidilfitri to u n family yaaaaa....
.
.
Sampul duit raya tahun ni yang bertemakan manga dari kreko dan arena!!!
Photobucket
sampul dah cantik...cuma isinya agak berbajet...sebab tahun ni beraya dengan bajet yang dibawah negatif 'per'bajet'an...