Monday, September 28, 2009

T.I.P.U

OMG!!!
perkataan ni terkeluar dari mulut bebe!!!
saya macam nak muntah darah dibuatnya!!!
adakah patut dia cakap saya tipu dia?
OMG!
OMG!
OMG!
.
.
Alkisahnya,
dah seminggu cuti raya,
si kecik ni dah geleng kepala setiap kali kita orang dewasa yang suka sakat si kecik ni dengan 'school'...
dah no more lagi 'SU FEI SCHOOL'

.
.
Pagi ni,
dalam 7.30 pagi,
saya pun nak wake up kan bebe...
'sufei, wake up!'
'Nanak' diikuti dengan aksi tendang bruce lee ke arah muka saya...
'Jom pom pom [shower], jom school...'
'nanak' satu lagi tendangan maut terkena badan saya...
'teacher sutha!!!' teacher kesukaan bebe...
'nanak' juga...tendangan demi tendangan saya tahan dengan tangan...
kesabaran sudah tercabar...
'teacher sutha call sufei, dia panggil sufei pi school!' saya cakap dalam bahasa cina...
'TIPU' bebe dengan mata tak buka, sambil jerit sampai pusingkan badannya...
saya ingat saya tersalah dengar...mana tau dia nak sebut ibu ke, itu ke...mustahil dia sebut TIPU...macam mana dia tau saya TIPU dia...
OMG!!!
saya ulangi ayat di atas sekali lagi...
'TIPU'
betullah dia sebut perkataan tu...
siapa yang aje dia?
dia tahu apa maksud TIPU tu ke?
OMG!
OMG!
.
.
saya cepat cepat capai phone,
cepat-cepat call teacher sutha...
[bukan nak cari pasal dengan teacher dia laaa...]
'hello teacher...'
'yup...'
'teacher, sofea tak nak pi sekolah laaaa...'
'sofea, kenapa tak nak datang sekolah? Datanglah...nanti teacher bagi gula-gula...'
'teacher...teacher...lah lah...' lah ialah sekolah
.
.

4 comments:

  1. mesti sonot bila anak sudah manyak perkembangan... :)

    ReplyDelete
  2. maner sofea belajar perkataan tu..

    ReplyDelete
  3. amboi anak dara! agaknya kalau dia buka mata waktu tu, mesti dia jegil-jegilkan mata kat mummy :-)

    ReplyDelete
  4. hoho..sbb tu jgn menipu dgn ank2..hehe..nniti terbiasa..try not to tipu..sometimes there is a thing yg they naturally learn..kita xajar tp dorang tau..ajaib kan

    ReplyDelete