Friday, November 6, 2009

Hari ni dunia saya warna K.E.L.A.B.U

semalam
saya tak benarkan sawsomi pergi kerja lepas dinner [8.30pm]
then, sawsomi cakap
tak apa dia tak pergi kerja
[kerja yang dia maksudkan ialah hantar kotak ubat kecemasan dan sudu-sudu,garpu-garpu ke outlet...yang pada otak saya semua kerja tu boleh dibuat keesokan hari...]
dia teman saya...
tapi kalau dia dibuang kerja
saya jangan nak membebel, jangan nak merungut, jangan nak salahkan dia...
[takkan boss dia nak fire dia semata-mata kerana dia tak hantar garpu-garpu, sudu-sudu dan kotak ubat kecemasan ke outlet]
.
.
saya memang terasa...
tiba-tiba rasa diri ni tak berguna
kenapa tak ada gaji besar yang boleh support sawsomi?
kenapa saya bukan anak orang kaya yang boleh 'upah' sawsomi?
kenapa saya begitu tak berguna?
dah laaa tak berguna pastu nak menghalang dia pergi kerja pula?
.
.
saya rasa bersalah
saya rasa diri tak berguna!!!
saya betul-betul rasa rendah diri sangat
sebab saya tak bergaji besar seperti PM
.
.
saya bukan tak nak memahami kerja sawsomi
cuma kadang-kadang terlalu sukar untuk saya memahami...
that y, saya menjadi seorang bini yang tak bertimbang rasa, suka mencari pasal...dan suka cemburu...
.
.
tapi
tapi
adakah dia cuba memahami saya juga?
[yess...semalam dia kan telah lunch dengan saya]
[yess...semalam dia kan balik buat dinner dan makan dengan saya]
[yess...kadang-kadang kalau dia kerja malam, dia bawa anak bininya pergi kerja sama-sama]
selain itu?
adakah dia tau saya begitu risau dia dibuli majikannya dari segi gaji yang tidak setimpal dengan kerjanya...
[30 hari kerja 17 hari full shift...no off day yoooo...]
sampai tak habis membebel-bebel...
sampai migrain seminggu lebih...
nampaknya saya yang terlebih emosi dalam hal dia...
[celaka punya pompuan, suka masuk campur hal orang]
Dia?
dia cool aje...
rasa tak puas hati...cakap dengan saya
pastu, saya yang otak celaka nak mampos tu akan ingat sampai bila-bila...
Dia?
dia dah lupa lepas meluahkan masalah...layan bos-bos dia seolah-olah tak ada apa-apa yang berlaku...[begitu sopan santun bila bercakap phone dengan boss dia...kalau orang yang tak tau ingat dia berborak dengan awek pula...]
yess...i cemburu...sebab bukan hari ni dia baru berboss tau, dengan boss sebelum ni pun tak ada cakap dengan gaya macam ni....
hmmmmm...
celakak hari ni jadi angelina jolie lagi!!!
hmmmmm....
tak nak cakap banyak-banyak laaa...
kang sawsomi cakap satu benda aje...
'Kalau saya kena buang kerja, u jangan bising banyak-banyak'
ayat tu macam nak buat saya bunuh diri aje...hmmmmm...
amimi
nak pinjam satu ayat dari u
'terlalu senang untuk susah
terlalu susah untuk senang'
tapi saya nak ubah sikit
'terlalu senang untuk mati
terlalu susah untuk hidup'

4 comments:

  1. sabar ye oli..
    saya pun turut rasa geram ngan bos faizal tu.
    dpt rasa apa yg oli rasa..

    ReplyDelete
  2. entah la klu cemburu tandanya sayang
    tapi cemburu jgn melampau
    ena pun ader gak cemburu kat suami..tapi biasa la lelaki semua benda amik mudah..

    ReplyDelete
  3. sabr ye oli.
    tp org lelaki mmg..diaorg jrg nak penin2 kan pala..
    tp kita pompuan benda yg remeh bagi lelaki bikin pala kita kena mcm nak pecah pikio

    ReplyDelete
  4. hurm..rumit jugak masalah ni..

    ReplyDelete