Tuesday, December 1, 2009

pastikan anda tidak di'sedekah sebelum anda men'sedekah...

hari isnin is hari pasar malam day!!
hari dapur tak perlu berasap!!
hari tapao dari pasar malam!!
maka saya dan bebe pun beroperasi men'tapao' di pasar malam!!!
.
.
ulak-alik 10 kali
baru berjaya tapao
makanan yang ingin ditapao
ini adalah kerana
para peniaga baru membuka gerai...
.
.
sebelum mengakhiri operasi,
sempat menghulurkan RM1 kepada pengemis
[selalunya tugas sawsomi...saya tak pernah sedekah kepada pengemis pasar malam...bukan nak minta balasan apa-apa pun...tapi]
then kami pun pi tapao soto ayam sebungkus!!!
.
.
penjuai soto ayam pun dengan cekap membungkus
then hulur kepada saya...
saya pun hulurkan sekeping RM50 yang lunch tadi baru fresh from ATM mesin di 7-11...
[saya tau memang salah saya pun]
penjuai tu terus letak soto ayam saya di atas meja,
then dengan volume suara yang 10 meter boleh kedengaran
'tak ada duit kecil! tak ada duit kecil'
then, saya pun pandang penjuai lain yang setiap minggu saya berurusan dengan mereka...
mereka senyum malu [entah senyum perli kot]
sampai penjuai kelopok lekok pun turut senyum simpati dengan saya akibat kekasaran penjuai soto ayam tu...
saya pun korek poket saya [bebe dengan enak makan french fries tanpa pedulikan saya]
ada 2 keping RM1...
then penhuai soto ayam,
angkat balang duit dia tunjuk kat saya
' tak ada tukar...baru berniaga mana ada duit tukar' [lebih kurang macam tu laaa]
saya masih berdiri di sini tanpa ada niat nak beredar
sebab saya rasa
dia sebagai seorang penjuai
kena ada etika seorang penjuai
apa salahnya kata elok-elok...
minta saya pi beli barang lain dulu
ataupun ambik dulu nanti baru bayar lepas beli barang lain dah tukar duit kecil..
encik soto ayam
tiap-tiap minggu
saya membeli makanan kat gerai awak
tak pernah miss tau
kecuali hari raya dan chinese new year di mana saya balik kampung
kenapa u nak begitu mengira dengan saya?
kenapa u tak boleh nak cakap elok-elok?
sebab saya orang biasa-biasa yang hanya mampu makan makanan di pasar malam?
saya masih mengawal kemarahan saya...
[dengan kata lain, saya memang mau berdiri di sana cari pasal dengan penjuai soto ayam ni]
kebetulan ada seorang amoi cantik
dia tengok ke'ketegaq'an saya dan ke'kurang ajar'an penjuai soto ayam yang memalukan saya di pasar malam...
amoi tu tanya penjuai soto ayam yang biadap tu berapa harga soto ayam saya...
saya dah tunggu masa nak maki amoi tu sebab kenapa dia pula nak ambik saya punya soto ayam?
dia ingat saya tak ada duit nak beli meh?
bukan saya tak ada duit, ok...penjuai soto ayam yang biadap tu yang tak berduit, ok!!!
lepas tu, amoi tu tanya saya berapa yang saya kurang?
OMG!!
OMG!!
OMG!!!
saya sudah salah sangka dengan amoi tu!!!
amoi tu hulurkan RM1 untuk saya!!!
OMG!!!
OMG!!!
OMG!!!
saya terasa saya macam pengemis yang bersila di atas lantai yang tadi saya hulurkan RM1 ke dalam cawannya!!!
saya nak bayar balik kepada amoi tu
tapi dia cakap tak payah!!!
tak sangka
dalam dunia ni
masih ada orang baik macam amoi tu!!!
.
.
encik soto ayam, ada nampak macam mana orang berbuat baik tak?
tolonglah belajar dari amoi tu!!!!
bukan nak minta u sedekah
tapi sekurang-kurang bertimbang rasa sikit aje!!!
.
.
semoga tuhan amoi tu melindungi amoi tu!!!
semoga amoi tu bahagia selalu!!!
semoga amoi tu cantik selalu!!!
semoga amoi tu kena TOTO kalau dia ada tikam nombor ekor!!!
semoga amoi tu sihat selalu!!!
semoga amoi tu kawin dengan handsome boy kalau dia belum kawin!!!
semoga amoi tu kawin dengan orang kaya supaya dia boleh buat lebih banyak kebajikan...membantu orang yang perlu bantu!!!
.
.
saya akan mencontohi amoi tu kalau saya jumpa orang yang macam saya apabila dihina oleh penjuai soto ayam!!!!
.
.
.
ish ish ish
nak makan pun susah!!!!
.
.
Tengah fikir minggu depan how?
masih lagi nak beli dengan gerai tu?
ataupun jangan beli dengan dia lagi...
lalu depan gerai dia
ludah kat gerai dia....
[tapi laksa dia sangat sedap oooo]
how?
how?
how?
kalau tak nak beli kat gerai dia,
saya nak makan apa?
huhuhuhuhuhu
sedang pening kepala!!!
sangat runsing ok!!!
patut ke saya memaafkan dia
sebab saya rasa dia telah menghinakan saya di depan penjuai-penjuai pasar malam yang lain dan depan amoi cantik tu!!!!
[keluh]

7 comments:

  1. JANGAN BELI LAGI DI GERAI ITU - KLIK STREAMYX

    ReplyDelete
  2. Oli,sungguh biadap penjual tu..cis..cakap la baik2 tapi pada saya kan dia berniaga so dia la kena sediakan small change dah tau nak niaga tukar la duit siap2 grrr kalau saya kat tempat awak pun saya bengang

    ReplyDelete
  3. bengang jugak ada peniaga mcm tu..kat psr malam kg aku, biasa dier suh pi beli kat kedai lain dulu, amik brg dier pastu byr kemudian..hikss kalo tak jujur, terus tak bayar kan..

    ReplyDelete
  4. minggu depan, beli soto lagi kedai tu tapi pergi dengan pakai topeng ultraman.. ok?

    ReplyDelete
  5. hahaa...jgn beli tok brp minggu la...haha

    tapi hubby i pon ada penah mengalami tak cukup duit masa kat giant.
    tak cukup rm1 ++. psatu ada makcik siap bagi dia.
    dia dah sangat malu sampai takmo angkat kepala, just tunduk n ckp tq n blah cepat2.
    hehee pastu dia takmo pegi lagi giant tue dkt setengah tahun kot. hahaaa
    malu punyer kes :P

    ReplyDelete
  6. Minggu depan pegi lagi. kalini bagi dia note rm500 pulak! biar terkeluar bijik mata dia! [menaip komen ini dgn perasaan marah!]

    eh, tiba2 tersedar... adakah note rm500?

    ReplyDelete
  7. hubby i mmg pantang kalau peniaga yg xder duit kecil. itu tggjwp dia la as peniaga sediakan duit kecil. btl x???

    ReplyDelete