Friday, December 31, 2010

tiba-tiba rindu dengan bapa mertua...
lama tak dengar khabar berita dia!!!

welcome 2011

Photobucket
[tak welcome dia pun tetap akan datang!!!]
Tahun 2011 ialah tahun rabbit!!
ya ya ya...selamat datang tahun arnab!
selamat tahun 2011!!
agar sedikit berdebar menunggu ketibaan 2011 ni!!!

tahun 2010,
ok laaa...
so far so good laaaa!!
kata-kata sedapkan hati >> bersyukur dengan apa yang ada
i sudah pandai this year,
tak ada buat apa-apa wishlist pun!!
kalau ada apa-apa yang di luar jangkaan, kira bonus laaaaa!!
happy melompat-lompat macam sawbebe!!


tahun 2011,
harap semua baik-baik!!
sawsomi jangan nakal-nakal!
sawbebe jangan menangis time pergi sekolah!!
sawsawlady jangan gila tak tentu arah!
family Saw sihat sejahtera!
family Akib pun kena hidup baik-baik tau!!
norrimie anak pak ajis tamatkan zaman kedaraannya.
yang penting seisi keluarga dapat gelak ketawa dan gaduh-gaduh bersama-sama dan kadang-kadang mengumpat dengan BFF sampai mulut berbuih...

u all,
Happy New Year 2011!
see u next year!

Thursday, December 30, 2010

orientasi: day 2

hari ni menangis banyak-banyak sambil tarik tangan i tak kasi lepas!!!
i macam nak gigit dia dan telan dia masuk ke dalam perut i ajer!!!

Photobucket
tengok!! kat rumah punyalah happy!! siap buat posing!!!

sampai sekolah terus jadi kecut!!!
menangis besar-besar macam takut orang lain tak tau dia tak mau pergi sekolah!!!
ishhh!
budak ni memang nak kena gigit!!

akhirnya,
cikgu terpaksa bagi i seat VVIP!
i terpaksa duduk di depan sekali teman sawbebe!!!
parents lain berdiri di luar sekolah!
i seorang duduk di depan sekali!!!
hebatkan!!

Photobucket
Berdiri ucap selamat pagi cikgu dalam 3 versi bahasa!

Photobucket
mata sawbebe memang tak tinggalkan i!!

Photobucket
Time ni tengah nyanyi twinkle star!!! sawbebe sambil nyanyi, sambil angkat tangan, sampai jeling kat i!!!

I terpaksa lari ke office untuk buka pintu office!!
sawsomi pula tunggu!
Bila i balik ke school,
intai kat tingkap,
nampak sawbebe dok gosok mata...
menangis sikit-sikit!!
lepas dia nampak kami,
baru berhenti menangis sikit-sikit!!!

cikgu ajar mereka beratur...pergi kencing!!!

masa sawbebe tengah sibuk tunggu giliran kencing,
i dan sawsomi cabut balik!!!

Cuti Umum Esok Dibawa Ke Cuti Hari Wilayah

Motif?
orang besar-besar HQ nak cuti CNY lebih panjang!!!

Esok kami bekerja kerana paksaan!!

P/S : takpe-takpe...esok foya-foya sebab boss 1/2 day!!

orientasi:day 1

[29-12-2010]
hari pertama orientasi,
sawbebe bagitau, dia menangis sikit-sikit!

Photobucket
buku-buku sawbebe...senang macam kacang!!! tapi bagi mereka mesti susah macam neraka kan?

Photobucket
day 1! berkobar-kobar nak pergi school princess!!

Photobucket
lao shi keluar sambut!

Photobucket
duduk di barisan pertama!! dia seorang ajer malay...

Photobucket
ramai parents yang tunggu anak-anak mereka. kecuali sawbebe...sawsomi tak nak tunggu! patutlah menangis sikit-sikit!

banyak pening kepala sama itu budak

sawbebe bukan lagi sawbebe masa 1 tahun, 2 tahun ataupun 3 tahun yang lepas!!
Photobucket
sekarang punya sawbebe sungguh-sungguh-sungguh cerewet!!
sekarang punya sawbebe tidak lagi makan pujukan!!
sekarang punya sawbebe bukan sebarangan punya sawbebe lagi!!

sawbebe punya masalah

bukan school dora punya masalah...
semua masalah berpunca dari sawbebe!!
mengada-ngada budak tu!!

debaran

sedang menunggu keputusan muktamad dari orang-orang besar HQ dengan penuh berhemah tinggi sama ada company kecil-kecilan macam kami ni dapat menikmati cuti umum sempena malaysia juara Kejohanan Bola Sepak Piala Suzuki AFF 2010.

Wednesday, December 29, 2010

nak beli kapur kasut RM2 pun tak cukup!!
sungguh kasihan!!

perkara yang remeh temeh ajer

i lap meja dengan tisu, pastu masukkan ke dalam mangkuk sawbebe.
then mintak dia hantar mangkuk dia ke dapur alang-alang dah memberi arahan kepada dia pi cuci tangan dan mulut!! [mummy yang super kemalasan]

kemudian, i ke dapur...
Ternampak mangkuk kat sinki...
'Eh, mana tisu kat mangkuk?' sepatutnya tisu dah basah sebab sawbebe ada buka air cuci tangan dan mulut...'
cari kat tepi-tepi sinki...
[dasar terlalu senang]
Tak jumpa juga tisu tu!!!

Then, saja-saja tengok plastik sampah yang gantung kat pintu...
ayoyo...
tiba-tiba rasa sebak...
tiba-tiba rasa terharu...
sawbebe dah buang tisu ke dalam plastik sampah!!
Tak sangka...sungguh tak sangka!!!
anak i dah besar dah!!
rasa bangga 1 malaysia!!
[jangan besar-besar nanti jadi pemalas pula...pinggan mangkuk pun tak nak basuh]

~~~~~~~~~~~~~~~~

Terjaga tengah malam,
sawbebe dah tidur kat sebelah i [sawbebe layan CD totoro, i layan tilam], sawsomi belum tidur lagi!!
dalam tangan sawbebe ada botol susu,
mesti sawsomi yang bancuh kasi dia!!
sawbebe minum susu sampai tertidur!
arghhhh...malas laaa nak bangun semata-mata nak basuh botol susu sawbebe...
sekali sekala tak pe laaa...
kasi excuse sama diri sendiri!!!

sawsomi masuk tidur!!
sebelum tu, dia ambil botol susu sawbebe pi basuh!!
i tidur dalam ke-terharu-an!!!
apa yang i amalkan selama ni,
tak sangka lama-kelamaan mereka juga terikut!!!

walaupun nampak sangat remeh temeh,
namun apabila mereka yang kita sangka mereka tak akan buat semua benda ni tiba-tiba terbuat semua benda ni,
kita pasti akan rasa terharu sangat!!!
kan kan kan!!!

Tuesday, December 28, 2010

dah kena start bz

kena advance!
kena back up!
untuk menghadapi CNY!
tapi semua orang suka walaupun bz!!

macam nak ribut taufan

hari ni sawsomi hantar sawbebe ke school dora...
seperti semalam,
agedan menangis tu berulang lagi!!!

sawsomi pun tanya cikgu kenapa anak dia tak mau ke sekolah?

Tak lama kemudian,
i dapat call dari pengetua school dora...
pengetua ana tu cakap, cikgu yang disoal oleh sawsomi tu call pengetua sebab cikgu tu rasa tak syiok[merajuk] disoal macam tu oleh sawsomi...seolah-olah sawsomi tuduh cikgu ada buat something kat sawbebe...

pengetua ana tu pun bagi penjelasan lebar panjang...
budak-budak ni pandai psiko...mereka tak nak mak bapak mereka pi kerja, nak mak bapak jaga mereka, so, mereka pun buat-buat menangis tengok sama ada berjaya psiko mak bapak tak...pengetua ana tu suruh kami dalam seminggu ni buat kering ajer...hantar then terus blah!! dia cakap selepas tu anak-anak mesti ok punya...

tapi masalah pengetua,
anak i starting tu tak menangis langsung,
lepas tu dia macam ada something dan tak nak ke sekolah!!!

haizzzzz...
i pening kepala...
hati jadi lagi tak tenteram...
takut cikgu dah tak syiok sama sawbebe...
dia akan buat macam-macam kat sawbebe!

[kalau i jadi cikgu tu, i pun akan buat something...i tak buat, mak bapak hang tuduh i buat kan...fine...i buat laaa...baru puas hati!!!i akan pijak budak tu macam semut, pastu sumbat dia ke dalam longkang...bayangkan...kalau cikgu tu buat macam ni kat sawbebe!! itulah yang dikatakan balasan!!! Ahhh! Tidak!!! tak berani nak bayangkan lagi!! ampun tuhan!!! i tak berani lagi pijak anak orang dan sumbat anak orang ke longkang lagi!!!]

Lepas tu, i call sawsomi. sawsomi pula merajuk... dia cakap dia tanya elok-elok dengan cikgu tu...tak ada marah-marah pun...tanya elok-elok ajer kenapa sawbebe selalu menangis ke sekolah? aduh!!! sana merajuk, sini merajuk!! u all jangan paksa i, nanti i terjun longkang baru tau kot!!!


***dah register kat school princess [sebab wall tadika tu ada princess]...masa belajar 8.30am-12.00pm...malam ni ada appointment dengan pengasuh baru... kalau ok, sawbebe pagi ke tadika cina, petang ke rumah pengasuh...school dora? ingatkan nak hantar sebelah petang...tapi memandangkan cikgu dah merajuk...so sayonara lor!!!


*** 29/12-31/12, sawbebe ada orientasi!! hehehehe...rasa kelakar pula!!

***harap-harap lepas ni semua-semuanya akan jadi ok ok belaka!!

Monday, December 27, 2010

i yang melampau...

dalam lift,
i dan sawbebe,
pastu ada seorang mak dengan anak lelakinya yang dalam 1 1/2 tahun - 2 tahun kot!!

budak laki-laki tu pandang sawbebe...
Tiba-tiba dia angkat tangan tampar muka sawbebe...

entah bila masa i tepis tangan budak laki-laki tu! dan keluarkan bunyi yang mengerunkan 'hye!'

Mak budak tu sambil senyum sambil tanya kat anak dia awat pukul kakak!
lepas dia tengok muka i macam hantu,
dia senyap!
mungkin dia tak syiok i tepis tangan anak dia dan jerit kat anak dia!!

sawbebe diam ajer...
keluar dari lift terus menangis!!

i ada juga rasa i melampau melayan budak laki-laki tu!!
Tapi bila fikir balik,
anak i yang kena pukul!
mesti dia tak heran pun!!
bukannya terkena kat darah daging dia...

Cuba bayangkan kalau anak i yang pukul anak dia!
mesti dia juga rasa sakit hati!
boleh ke dia nak senyum macam tadi lagi ataupun mukanya akan jadi muka hantu macam i?

ishhhh sampai sekarang pun geram lagi bila terfikir sawbebe termakan 1 tamparan tanpa sebarang alasan!
jangan bagi i jumpa budak tu sendirian,
i akan pijak-pijak dia macam semut!!
pastu sumbat dia masuk longkang!!!
biar dia sedar sikit anak siapa yang dia tampar tadi!!


*** kalau dulu, i tak kisah!! i akan anggap budak-budak tak tau apa-apa...tapi sekarang? terima kasih kepada anak-anak kakak iparku yang mengajar i bagaimana nak melindungi anak i daripada keganasan!!!

foya-foya sampai pitam

serius betul betul foya-foya sampai pitam
Photobucket

mamasak

hari ahad,
hari main mamasak[masak-masak]...
sebenarnya tak larat nak keluar...keluar pun pitam ajer...so lebih baik tidur sampai pitam kat rumah!!

Seperti biasa,
suka cari pasal dengan diri sendiri...jenuh dok cari resepi nak menyusahkan diri sendiri...

Photobucket
ku low yuk ataupun dipanggil sweet and sour chicken!!

lauk sampingan akibat terlebih rajin
Photobucket
tauhu kukus

Photobucket
brocoli 3 minit

akibatnya pitam kekenyangan!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Resepi Ku Low Yuk

Bahan :
1. Ayam kisar [ diperam dengan minyak bijan, garam, kicap masin, serbuk lada, tepung ubi]
2. capsicum
3. Nenas dalam tin [tak letak pun]
4. Bawang besar [potong dadu]
5. Timun [potong dadu]
6. Tomato [potong dadu]

sos :
1. sos tomato - 5 sudu
2. sos cili - 3 sudu
3. sos plum - 3 sudu
4. gula - 2 sudu
5. garam -1 sudu teh
6. cuka / lemon juice - 1 sudu

cara :
1. Buat bebola.
2. goreng sehingga keemasan.
3. Tumis bawang besar, masukkan sos.
4. Masukkan bahan lain.
5. Tuangkan sos ke dalam bebola daging yang dah digoreng.

Friday, December 24, 2010

terserempak dengan lalat mati dalam nasi tengahari i!!
Perutnya sudah hilang ketika dijumpai!!

p/s : Tuhan bayar cash kalau derhaka dengan suami!!!!! Tuhan kasi termakan perut lalat!!

siapa yang longkang dulu?

Photobucket
reality hidup!!

awan mendung

i ada seorang kawan yang bernama awan mendung.
nama sebenar bukan awan mendung, tapi norrimie binti abdul aziz yang pandai-pandai namakan dia awan mendung. hakikatnya dia memang awan mendung pun...dia akan memendungkan semua orang yang tengah suka ria...

hari ni bukan nak cerita awan mendung kawan i tu, tapi i yang ada awan mendung kat atas kepala! start awan mendung malam semalam...sampai pagi ni pun masih awan mendung!!!

walaupun ada awan mendung kat atas kepala, tapi masih ada matahari kat sisi i...
Photobucket
pagi ni 'matahari' menangis kat sekolah!! macam mana i nak kerja dengan aman kalau pagi-pagi menangis ajer? kalau boleh makan rumput kat padang playground tu, dah lama i berhenti kerja...

Photobucket
sawbebe kritik gambar gelap!! tak nampak muka dia...hahahahahha

Photobucket
terperasan awan pagi ni sangat cantik...tiba-tiba macam ternampak bulan!!

dah tak ada PILIHAN, tapi masih kena membuat PILIHAN

Akhirnya,
terpaksa menyerah ajer!!

tak ada pilihan lain,
terpaksa hantar sawbebe ke rumah ibunya aka kaka ipar i u-g!!

Thursday, December 23, 2010

lauk heaven kami, sesenang abc

nama pun abc th'ng [sup abc]
so, cara memasaknya pun senang macam abc lor!!!
tak payah tumis, tak payah goreng, campak-campak ajer ke dalam kuali!!!

Photobucket
makan pun senang macam abc!
nasi panas dengan abc th'ng! seorang semangkuk!! tak cukup boleh tambah lagi!!!

[3y7m]saya tak ada kesabaran, patutlah KPLI tak berjaya

memang tak ada kesabaran langsung!!
tu yang tak boleh jadi cikgu!!
kalau jadi cikgu, confirm mati anak orang i kerjakan!!
last-last sisa-sisa hidup i akan dilalui dalam penjara!!!

last week,
konon-konon terlebih rajin nak mengajar sawbebe menulis!!!
last-last 2 kali i humban badan ke atas katil akibat merajuk dengan sawbebe yang tak tau nak tulis!!!

akhirnya i menyerah bendera putih!!
tanggungjawab yang begitu mulia ni, i serahkan kepada cikgu-cikgu di sekolah laaa....
i bukan bahan yang baik untuk mengajar budak!!

Photobucket
no.5 tu dia memang tak tau nak tulis!!!

Photobucket
mengambil masa 2 hari untuk menyiapkan 1-10!!!
tulis terbalik punya no.6.
bagi i, no.8 yang susah tulis, tapi sawbebe berjaya melukiskan rupa no.8. sebaliknya no.9 yang senang tulis, dia pula tak tau nak lukis...

sawbebe pun 2 kali merajuk sebab i kritik dia tulis tak cantik...

tuhan cakap kita kena banyak-banyak bersabar apabila orang lain buat kita macam sampah

i dok diam-diam tak pi kacau orang, tapi kenapa orang suka datang mengacau i ya? mereka-mereka ni suka tengok i marah ke? muka i marah sangat comei ke? [sawsomi cakap bila i marah nampak sangat cantik!]...hey u all ni terlalu senang meh? makan terlalu kenyang sampai tak tau nak buat apa meh? please please laaa...pi laaa kacau hidup orang lain...i manusia biasa-biasa yang tak ada iman, tak ada sabar, bila i marah, i akan mencarut ajer...tolonglah jangan tambahkan dosa i yang tak bertempat!!!

apabila sawbebe tak nak pergi ke school dora, i kena cari alternatif!! kebetulan kan nanny rose sms i habaq kat i yang dia dah berhenti kerja nak jaga balik budak, so maybe tu alternatif kan?

masalahnya si betina ni, sekejap cakap macam tu, sekejap cakap macam ni....[memang dia nak bagi i carut dia, cabut bulu dia kasi licin...dasar keji nak bagi orang maki hamun kat dia...pastu dia dapat pahala, i dapat dosa...]

kalau u orang yang ada mengikuti kisah nanny rose, pasti u tau nanny ros tiba-tiba sms i...entry khas i buat untuk nanny ros...tengok betapa i sayang kat dia...i pun tulis baik-baik ajer...tak nak memalukan sesiapa...

i bukan nak memalukan dia, tapi dia tu cakap tak serupa bikin...u orang tengok dia punya ayat!! Dia tak rasa malu ke? [ataupun dia fikir, bukannya i ada apa-apa dengan si oli tu pun...bukannya hari-hari i jumpa dia pun...apa nak malu?]


SMS dari nanny ros 2 Dec at 1.06pm
salam oli, sy jst nk inform skrg dh xkeja.susahlah ank2 x nk pg rmh org. dh nk hantar time darnia to tadika dia buat hal x nak, so skrg come back jaga budak balik, kali ni sampai bila2.kalau kwn2 oli nk cari org jaga budak, rekomen la kat rose.minta maaf coz last time susahkan oli n sofea tpaksa masuk balik tadika.



i reply maybe nak hantar sofea half day coz 2011 nak masukkan dia semula ke sekolah!


SMS dari nanny rose 5 DEC at 9.17am
Salam oli. about discuss ari tu cannot make it lah. kami balik kg coz nak take care emak.buat masa ni x ble take care sapa2 pun dulu.will inform kalau dh free balik.



i yang tak faham maksud yang tersirat!! Time ni dia dah ubah fikiran? semalam i pi sms dia lagi!!



SMS 22 December at 12.44pm
salam ros, berapa ros caj untuk half day?






Reply via FB December 22 at 1:53pm
salam oli..maaf x dpt reply on phone.kredit out..Right now Daycare dah tak active lagi..quantity kids turn up tak berapa bagus..sekarang saya dah start kerja balik.anak2 saya hantar kat neighbour sini jaga.



gerammmmmmmnyaaaaaaaaaaaaaaa!!

Wednesday, December 22, 2010

tang chek aka Winter Solstice Festival

Apabila 'Tang Chek' tiba,
maksudnya 6 minggu lagi chinese akan sambut CNY.

Tahun ni,
i tak buat bebola uli...
MALAS [sebab hanya i sorang ajer yang makan] tambahan pula cleaner ah sou office tiap-tiap tahun akan bawa untuk kami makan...tahun ni pun tidak berkecualian...

Hari i balik awal...3.15 sudah sampai rumah...bukan boss mulia kasi balik awal, tapi office blackout...[3.30 elektrik sudah pulih]

apa-apa pun,
dah beristirehat kat rumah,
hidangkan semangkuk Ee aka tang yuan untuk diri sendiri...
Photobucket
usia bertambah lagi dengan makan bebola uli ini...hehehehhee..

Photobucket
sawbebe tak tau makan...tunggu dia besar sikit baru nak ajar dia....seperti hari-hari yang lain, hari ni dia juga menangis tak mau pergi sekolah...keadaan menjadi lagi tidak terkawal apabila sawsomi yang hantar dia ke sekolah....kesimpulannya, sawsomi yang kena jaga...nasib baik sawsomi still MC...

P/S : hari ni juga kira hari besar...hari makan besar...anak-anak akan balik makan besar dengan mak bapak.

nafsu orang gila

otak nak makan bihun goreng,
tangan pula gatai nak masak bubur ayam,
mulut pula teringin nak makan keow teow sup!!

akibatnya perut masuk angin akibat tak tau nak makan apa!!!

Padan muka kat diri sendiri!!
melancarkan peperangan dingin dengan sawsomi!
isteri derhaka yang memang kebal dan tak takut kena petir!!

sawsomi tarik ibu jari kaki i, dan gosok muka i. dia cakap dengan sawbebe: 'badan mummy u ada setan!!!'
Rasa nak ketawa, tapi dok tahan sampai muka pun kejang!

TUDUNG DOUBLE A

macam-macam tudung kat pasaran,
hari ni i nak memperkenalkan TUDUNG DOUBLE A!

Hahahaha...
kalau juai tudung dengan nama TUDUNG DOUBLE A ni, agak-agak ada orang nak beli tak?hahahahahha

Mari tengok TUDUNG DOUBLE A
Photobucket
Pandang sisi

Photobucket
Pandang sisi lagi

Photobucket
Pandang Depan!!

Apa macam?
Ok!!
Sebarang pertanyaan tentang TUDUNG DOUBLE A bolehlah emai ke tudungAA@yahoo.com.

Tuesday, December 21, 2010

dah tiba masanya untuk buat pengumuman kat sini

YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!
YeaY!!!

YeaY sambil tunjuk PEACE!!!

Akhirnya ada rezeki nak pakai telefon bimbit baru!!!
Akhirnya telefon bimbit SE pemberian sawsomi sempena i dijangkiti chicken pox dari sawbebe pada tahun 2008 telah JAHANAM!!!

telefon bimbit idaman?
emmmmm...
emmmmm...
emmmmm...
yang biasa-biasa dah laaa...
terlalu canggih pun belum tentu tau pakai!!

[kata-kata di atas ditujukan kepada sawsomi]

sekian terima kasih!!

Monday, December 20, 2010

tak ada apa-apa berlaku

weekend, tak ada pergi mana-mana...
siang lepak kat rumah,
malam pergi kenduri tahlil arwah...

Saturday, December 18, 2010

sawbebe 3 tahun 7 bulan

Berat : 14kg
Tinggi : 100cm [tak tinggi sangat]
Susu : DL123

Lotus Root and Peanut Soup

Akhirnya ter-masak juga sup ni!!
Photobucket
i seorang yang habiskan satu periuk punya sup!! Hari pertama, baunya kurang sikit....Hari ke-2 lebih sedap dari hari pertama!

sawsomi punya tekak tak boleh terima sup ni sebab i ada bubuh dried red dates dan 枸杞 [biji-biji merah yang kecil]...
nasib baiklah tekak sawbebe boleh terima, sawbebe makan nasi banjir!


Resepi :
1. Kacang tanah segengam [rendam semalaman]
2. Lotus Root [ 2 kerat kecil]
3. dried red dates [ 5 biji]
4. 枸杞 /wolfberry [20 biji...i agak-agak ajer]
5. sotong kering [sederhana besar]
6. Air boleh cover semua bahan
7. ayam[buang kulit] 4-5 ketul

cara masak :
1. masukkan semua bahan ke dalam slow cooker.
2. masak 4-5 jam
3. tambah garam...sedia untuk dihidang!

P/S : i perasan keesokkan hari soup i lagi sedap, itu lotus pun lebih lembut!

Friday, December 17, 2010

char keow teow

2 hari lepas,
teringin nak makan char keow teow chinese style punya...

Luahan air liur : malay style punya i tak makan sebab pesan sampai 100000 juta kali jangan basah, bila dihidang tetap BASAH, entah tukang ambil order tak erti bahasa ataupun tukang masak memang tak tau nak buat char keow teow KERING...i punya celakak pattern, kalau tak buat macam apa yang i nak, i memang tak makan...

nak pi mana cari char keow teow chinese style? mau tak mau kena char [goreng] sendiri lor!!

ini kali pertama char [goreng]keow teow...tamak punya pasal, terbeli sampai 2 bungkus keow teow...hmmm...tak sedar diri betul! Nasib baik terjadi jugalah char keow teow yang diingini...

Photobucket
Sumpah tak tipu, sedap macam nak mati! [siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri]
bayangkan kalau dialas dengan daun pisang, mesti lagi marvelous!

Thursday, December 16, 2010

sawbebe deman

semalam petang balik dari nursery,
[lepas insiden ribena laaa]
terperasan sawbebe deman panas...
check suhu badan dia...38.3
panas tu!!
[tapi kenapa cikgu tak ada inform pun!]

kasi ubat,
tunggu sawsomi balik then pi klinik.
doktor panel memang kayu...
cakap laju macam loket,
seolah-olah tak sabar-sabar nak halau kita keluar...
sampai i tak sempat nak cakap apa-apa,
doktor dah cakap, dia akan bagi ubat ni ubat tu...
tu saja...
haizzzzzz...doktor oh doktor!
OTW balik tu terserempak dengan amoi yang dia dakwa dirinya kena ragut!
sawsomi baik hati hantar dia pergi rumah kawan itu amoi...
Bila fikir balik,
rasa seram...
macam mana kalau amoi tu orang jahat,
dia sudah pakat dengan kawan dia,
bila sampai ajer rumah kawan dia,
mereka apa-apakan kami!
nasib baik kami selamat pulang ke rumah,
tak ada apa-apa yang berlaku ke atas kami.

sawbebe muntah dalam lift,
ada couple cina melompat macam katak...
nak ketawa tengok cara lompatan mereka tu!!
hahahahhaa

pukul 4 pagi,
muntah air pula!
habis selimut, tilam, bantal busuk...
nasib baik just air saja...
masa ni i sempat teringat kat makcik rehan...terkenang nasib makcik rehan bila anak-anak dia muntah!
keji betul i ni dok rindu kat makcik rehan bila anak i muntah!

week 14

berat = 60kg

hanya morning sickness ajer yang uwekkks...
still mabuk, tapi tak teruk dah....
天知道,
我是那麼的不願意蘇菲去她二姑的家。

從電話另一端傳來蘇菲的哭聲,
一直哭著說:
‘蘇菲要媽咪’
‘蘇菲要媽咪’
哭到媽咪的心也碎了!

PILIH THEME BLOG sw33tdarling.com

Photobucket
Ini dia THEME BLOG pilihan mata i...

I suka theme ni ada 3 sebab utama :

1. Header - ada seorang pompuan sedang pakai komputer kat taman / hutan rimba yang kehijauan...pompuan tu semestinya mewakili puan sweetdarling kita lor!

2. 3 kolum - blog kelihatan sangat 'balance' dengan 3 kolum. tak rasa berat sebelah.

3. Warna theme - hijau dan putih tak sakitkan mata bila terjah blog sweetdarling. tapi kalau boleh tulisan kat entry biarlah warna hitam...

Ok. i nak tag...
1. makcik rehan
2. mama mya
3. reitak


P/S : SILA PASTIKAN ANDA VOTE TERLEBIH DULU. [KLIK SINI UNTUK VOTE]

perangai terkini sawbebe

Photobucket
ini budak,
semakin hari semakin tak mau dengan orang.
tak mau pi sekolah,
nak ikut i pergi kerja!

pendek kata,
dengan siapa-siapa pun dia tak mau,
nak berkepit dengan i seorang ajer!
sampai bapa dia pun dia tak mau!!
hebatkan?

bukan setakat hebat,
dah terlebih hebat!
apalah tarikan i sehingga mampu buat sawbebe gila-gilakan i!!
nanti i dah tua-tua, dah nyanyuk, harap dia pun begitu sayang kat i!!
amin!

insiden ribena

semalam petang i pergi ambik sawbebe,
budak-budak tengah beratur minum air!
sawbebe nampak i ajer terus bagitau cikgu bagi minum air ribena SEDAP!

Then, sampai kat kereta,
sawbebe minta air!
sementara belum bergerak,
i pun suruh dia masuk balik ke school,
pergi minta dengan cikgu dia!
i tunggu kat luar pagar!

Lama punya tunggu,
tiba-tiba nampak sawbebe jalan keluar dan menangis!!
Terkejut laaa i!
i jalan masuk ke dalam kawasan sekolah macam samseng alor star!
muka memang macam orang hutang i 10 ribu laaaa...
Tambahan pula i terdengar sawbebe mengadu,
'CIKGU TAK KASI MINUM AIR'
i macam harimau lapar nak terkam cikgu kat sekolah!!
anak i minta air minum,
apasal tak nak bagi?

Cikgu yang bagi air tu segera keluar,
cikgu tu bagitau, ada seorang kakak besar dan sawbebe rebut air!
Kakak besar tu cakap sawbebe sudah minum air ribena!
so kakak besar tak kasi sawbebe beratur minum air ribena lagi!
i cakap,
'anak i dahaga nak minum AIR KOSONG saja bukannya AIR RIBENA!'

tak faham betul!
kalau tak boleh minum air ribena,
bagilah sawbebe minum AIR KOSONG!
bagitau laaa sawbebe yang dia sudah minum tadi,
seorang hanya boleh minum 1 gelas!
macam ni pun susah sangat ke?

cikgu tu ajak sawbebe masuk minum air,
tapi sawbebe sudah merajuk, dok peluk kaki i...
then,
cikgu bahagi air tu suruh sawbebe salam dengan dia dan suruh sawbebe jagan menangis!

dah laaa sawbebe 2 minggu ni dok tak nak ke sekolah,
i dah fikir yang bukan-bukan...
insiden macam ni,
buat i lagi syak prasangka curigai dengan ke'profesional'an cikgu-cikgu dan pengasuh kat situ dan kehebatan kakak-kakak besar dan abang-abang besar kat sekolah tu!

Wednesday, December 15, 2010

sawbebe di pagi ni

dah 2 hari,
i risau pasal sawbebe ni!!
Risau entah apa masalah yang dihadapinya di nursery sehingga dia sayu sangat tak mau ke nursery!

Semalam selepas i dan sawsomi menjelma jadi ultraman mummy dan ultraman daddy dan cakap dengan cikgu dia...

Pagi ni,
dah nampak sedikit perubahan pada dia!!!
Tak muram dan tak murung macam 2 hari yang lepas dan minggu lepas...

Hati i pun rasa lega sikit!
barulah ada hati nak hadap kerja, nak hadap blog!!!

Photobucket
Senyuman ni yang menceriakan hidup i!

Photobucket

ini dinner saya, bukan semalam punya dinner, tapi sabtu lepas punya dinner

Photobucket
kuah rojak buatan sawsomi...sangat sesuai dengan tekak i!
kesimpulannya : Sangat SEDAp!!

RESEPI

tak nak tidur sebab esok pagi tak nak ke school

sampai tahap macam ni sawbebe nak mengelakkan ke school dora!! Dia sanggup duduk dalam kegelapan tengok i tidur dan dia pun tak nak tidur!!
sebab dia tau,
kalau dia tidur,
esok pagi dia jaga, dia kena ke sekolah!!!

semalam dalam 11:30 malam,
i dalam mamai,
terdengar sawbebe dok bisik-bisik seorang diri dalam kegelapan...

' 蘇菲不要去 school dora'
[sufei tak nak pergi school dora]

i terus tersedar dan terjaga !!! hilang segala-gala punya mamai...

Dah laaa pagi dengan sayu menangis tak nak pergi school, malam i suruh dia tidur, esok nak pergi school, dia pula tak nak tidur...dok duduk seorang kat katil...

i dukung dia,
i peluk dia,
tanya kenapa?

Dalam kegelapan,
i nampak dia dok gosok-gosok mata dia...
Dia menangis tanpa keluar suara!!!

i sebak!
i pun nak menangis!!

i pujuk dia,
i tanya dia kenapa dan kenapa...

Dia asyik dok ulang...
'蘇菲不要去school dora, 蘇菲要去school princess'
[sufei tak nak pergi school dora, sufei nak pergi school princess]

***School princess tu sekolah tadika cina kat belakang rumah.

i tanya,
kenapa takut nak pergi sekolah.

Dia cubit pipi i,
tak kasi i cakap 'TAKUT'

Memang sah dia TAKUT something!

i tak boleh terus tanya lagi,
sebab i dah nak menangis!!

I jerit sawsomi yang tengah tengok Papadom kat luar,
masuk talk dengan sawbebe!!

pujuk demi pujuk,
umpan punya umpan,
akhirnya sawbebe bagitau sawsomi,
kawan sebaya pukul dia...
kawan dia yang nama ayakin, aina dan satu lagi i pun tak tau nak sebut...
dia tunjuk kat sawsomi macam mana kawan dia pukul lengan dia!!!

Tapi pelikkan,
kalau setakat pukul lengan,
kenapa sawbebe nak takut sampai malam pun tak nak tidur dan dok bisik-bisik seorang diri dalam kegelapan!

pelik juga,
sebab dia tak nak ke school dora ajer,
tapi nak ke school princess!!

apa yang telah berlaku ni?

malam-malam buta,
kami call pengasuh yang ada sms sawsomi time kami buat iklan tampal notis kat flat orang masa nanny rose tak nak jaga tempoh hari...
kami laki bini yang kebuntuan jalan dah!!

macam-macam dok main kat kepala i...
macam-macam perkara yang tak baik berlaku kat sawbebe!
i syak bukan kawan sebaya yang buat,
[kawan sebaya 3 orang tu sebaya sawbebe ajer...muka lemah lembut...cute cute belaka...]
maybe kawan yang lebih besar,
ataupun cikgu/pengasuh.
lepas buat apa-apa kat sawbebe,
mereka ugut sawbebe tak boleh bagitau mak bapak!
kalau bagi tau, SIAP AWAK!!

Pagi ni,
Bila i dan sawsomi menjema menjadi 'ultraman mummy' dan 'ultraman daddy',
barulah dia ada rasa sedikit 'selamat'
dan sudi ke sekolah.

Bila sampai sekolah,
i cakap dengan sawbebe,
'ultraman mummy pergi marah kawan sufei ya'
Tiba-tiba sawbebe cakap,
'Tak nak cakap, mummy'
dia 'takut', tak kasi i buat apa-apa,
dan dia tanggung semua semua tu seorang diri

Pagi ni,
terpaksa bagi tau cikgu dia yang sawbebe menangis tengah malam...
suruh cikgu tolong-tolong tengokkan kalau budak-budak ada gaduh, dan tolong pisahkan mereka!!

i tak tau nak buat macam mana!!
nak tuduh sebarangan pihak sekolah, i tak ada bukti!
sawbebe tak ada luka apa-apa pun!
dan sawbebe tak cakap pun cikgu ada buat apa-apa kat dia...

蘇菲 oh 蘇菲

tolonglah,
janganlah seksa anak i macam tu!!
kalau ada apa-apa,
biarlah i yang tanggung bagi pihak dia!!
kalau dia naughty,
kawan rasa geram,
cikgu rasa marah...
u orang tak puas hati dengan dia,
tunggulah petang bila i ambil dia,
u orang barulah pukul i,
marah i, kurung i dalam bilik gelap ke...apa-apa saja yang u orang nak buat kat dia tu, buatlah sesuka hati kat i...i tak kisah!! Tolonglah adil dan saksama...budak 3 tahun mana mampu nak fight dengan u orang! macam mimi cakap, kalau nak buat sawbebe, tunggu dia umur 18 tahun, dia dah ada keupayaan nak mempertahankan diri, masa tu barulah u orang buat apa yang u orang nak buat sekarang ni....macam ni barulah adil!!! kalau tak, u orang ni digelar sebagai pembuli dan pendera saja!!!

Monday, December 13, 2010

isteri derhaka

berani buat,
berani mengaku!!
i memang isteri yang derhaka!!

alkisahnya begini,
sawsomi masak asam pedas ikan kembong!
hati ni teruja-uja dan tak sabar-sabar nak makan tau!!

chong chiang chong chiang
[bunyi periuk berlaga dengan kuali kat dapur]
Then, sawsomi pun siap masak asam pedas!!

Sepantas kilat hidangkan nasi panas dan asam pedas panas!!
Kopek isi ikan kembong,
masukkan ke dalam mulut!
Urrgggwuiiiii
Ikan kembong tak fresh laaaa...
i terus bad mood!
muka masam macam ada orang hutang i 10 ribu!
marah dengan sawsomi sebab beli ikan yang tak fresh...

kesian dengan sawsomi,
tak ada pasal kena marah dengan i!!
Bukannya salah dia pun sebab ikan kembong tu tak fresh,
Bukannya dia yang 'buat' ikan kembong tu tak fresh!!
semuannya salah kedai runcit tak laku tu tak ada customer terpaksa jual ikan yang tak laku sehingga jadi ikan yang tak fresh!!!

ampun sawsomi!!
ampun i yang gila tak tentu masa!!

suka gigit

hobi baru sawbebe - gigit tak kira tempat bila geram

Photobucket
Tengah gigit baju daddy dia sebab daddy dia tak kasi dia main bubble!! ini warning ajer!! lepas tu dia gigit paha sawsomi sebab sawsomi ketegaq juga tak nak kasi dia main!!

ahad pagi, sawbebe datang dekat peluk i, pastu mulut dia dok cium-cium bahu i...
Tiba-tiba GAPPPPPPP bahu i!!
mana belajar gigit orang tu?

bila marah dia kenapa nak gigit?
dia boleh pula jawab seolah-olah tak bersalah : sufei GERAMMMMM!

hati tak tenteram

bebe menangis tak nak pergi nursery

mula-mula,
mata merah, bergenang air mata ajer,
dengan suara macam anak kucing cakap dia tak nak pergi 'school dora'
[dia panggil nursery tu school dora sebab dinding nursery tu ada lukisan dora]
sedih sangat tau tengok muka sedih dia yang cuma mengalir air mata...

tapi dah 10 minit dok pujuk dalm kereta pun tak jalan,
maka terpaksa angkat dia turun kereta...
masa ni,
sawbebe menangis sambil meronta-ronta tak nak masuk nursery!!

i pelik!
bagi sawbebe yang suka ke nursery/school berbanding dengan ke rumah pengasuh,
bila dia menangis melalak dan meronta-ronta tak nak pergi nursery, i jadi sangat pelik, perasan macam ada something wrong tau!!!!hati tak sedap-sedap sangat!!![harap-harap i terlebih fikir]

kebelakangan ni,
sawsomi hantar dia, dia pun macam tu!
hari ni,
i hantar pun macam tu!!

hati i sangat tak tenteram lor!!

Saturday, December 11, 2010

comelkan?

Photobucket
[gambar kredit to liu xuan]

1st time tengok ingat botol ubat!!
Bila perhati betul-betul dan sambil baca info...
eh...BOTOL SUSU laaaaa

so unik rupanya,
Macam rupa breast kan!!

Rasa-rasa kalau beli kasi sawbebe,
dia mau pakai tak?
hehehhehehe

Friday, December 10, 2010

Chai Buey菜尾

Chay Buey bermaksud 'leftover dishes' in Hokkien di mana ia adalah daging-daging seperti pork pork, itik or ayam yang tak habis makan.

Resepi utamanya adalah :
1. Cili Kering
2. Asam Keping / asam jawa
3. sayur besar entah apa nama. ada website yang panggil sayur ni sebagai chinese mustard vegetable



芥菜/大菜(福建人也叫它長命菜)喜歡的可以分量多些。
asam片3-4片(喜歡酸味的,可以加多以1-2片)
辣椒乾4-5條(愛吃辣的可以加多幾條)
燒豬腳/手,雞肉,鴨肉,炸肉丸等等等吃不完的干肉類都可以一起參下去煮。
蒜茸
黑醬油/老抽/醬油膏

煮法很簡單:
1.先把菜洗好,切段,分開菜葉和菜梗,asam 片和辣椒乾洗過。
2.爆香蒜茸,加入燒豬腳/手/雞肉/鴨肉等,一起爆香,再加入芥菜菜梗翻炒至葉梗轉為翠綠色後才加入菜葉,繼續翻炒。
3.加入洗好的asam片和辣椒乾,倒入適量的黑醬油,及些許水,翻勻,試味,如果覺得不夠鹹的話可以加少量的鹽調味,然後用中小火慢慢烹煮至入味(記得要蓋上鍋蓋哦,要不然水份很容易蒸發掉。)
4. 慢火燜煮至入味後即可上桌了。

心靈要請假喲

好累!
不是身體累,
而是心靈累了,
感覺到心靈真的好疲倦!

累了,
倦了,
煩了,
懊惱了,
就听不到內心的聲音了。

希望,能夠快點聽到內心的聲音,
並找到內心的力量!

yong tau fu ampang point

tak tau nak makan apa akibat laki bini sakit perut plus cirit birit.

Photobucket
sawbebe sedang order makanan dia!! Fish ball dan nasi besar!!!!

Photobucket
dah habis order...senyum macam kerang busuk...
把我當做透明的,無視我的存在?
我假假也是個半個負責人呀!

我不是貪權,
可是也應該讓我這個由上面委託的助手了解問題的存在,
好讓我可以通知上面一聲,
看上面要怎麼做,
而不是你們自作主張吧?

對妳,
我是越來越討厭,
而且開始後悔當初帶妳進來這個環境!
我真的好後悔!

Thursday, December 9, 2010

tak boleh nak privatekan blog sebab serverfreak punya orang cakap tak ada fungsi ini...

takkan semua entry nak bubuh password? kalau macam tu, apa tujuan i blogging?

Wednesday, December 8, 2010

terasa hari ni macam Isnin dan bukannya hari Rabu!!

mau cari gaduh

sedang syiok-syiok mengkritik kerja 'halia tua' yang macam sampah,
tiba-tiba 'halia tua' masuk!!

ada pepatah cina,
'semakin tua halia tu semakin pedas'
yang bermaksud semakin tua orang tu, semakin hebat orang tu!
tapi 'halia tua' ni tak seperti dalam pepatah cina,
Dia langsung tak layak dipanggil 'HALIA TUA',
tapi memandangkan tak ada lagi gelaran yang lebih sesuai buat sementara waktu ni,
maka i terpaksa mengelar dia sebagai halia tua dulu.
[gelaran baru akan diberitahu nanti]

halia tua ni bukan saja mengira dalam kerja, semua nak cepat [cepat yang tak ada kualiti], pandai menganalisis orang [dia pernah analisis boss firekan seorang lelaki sebab lelaki tu punya kereta lebih besar dari kereta boss. hebatkan analisis dia?], pemain games no.1 dalam office walaupun hanya games solitare...kesimpulannya, semua orang tak setanding dia sebab dia adalah halia tua [pengalaman kerja dia paling banyak berbanding dengan kami yang merupakan halia muda]


i terus kritik,
halia tua keluar!!

memang mau kasi dia dengar pun!! [sebab cakap terang-terang dia akan memberi 1001 alasan malas dia]
sebab kerja dia semakin hari semakin sampah dan memberi pelbagai alasan yang tak masuk akal bila kita suruh dia ubah apa yang dia telah buat!
Adakah patut sebuah artikel direka berdasarkan kesukaan hatinya dan bukannya untuk keselesaan dan kesenangan pembaca untuk membaca!!! [dia tak tahu bahasa melayu, harap maklum!]

cover yang dia buat semakin hari semakin macam SH!T!!! rasanya i pun boleh buat sebab hanya tempek gambar ajer. langsung tak ada gunakan apa-apa effect!! kerja orang malas yang malas nak gunakan otaknya!! boss kasi macam ni banyak gaji, dia akan buat kerja yang setimpal ajer...[ataupun dia dah kekeringan idea]

tolong laaaa 'halia tua'!!
u jangan menjatuhkan semangat orang lain boleh tak?
bila u cincai,
i pun lantak u laa...
last-last,
kita semua yang duduk dalam perahu yang sama,
akan tenggelam sama-sama tau!!!

i tau u ada pelampung,
i tak ada pelampung macam u!!!
u tak ada kerja, ada bf u bela u!
i tak ada kerja, macam mana i nak bantu husband i! [bukan nak mintak simpati dia]
macam mana dengan anak-anak i? [bukan nak mintak simpati dia]
anak-anak i masih kecik! [bukan nak mintak simpati dia]
nak kena beli susu, [bukan nak mintak simpati dia]
nak kena sekolah![bukan nak mintak simpati dia]

anjing-anjing u dah besar-besar!!!


haizzzz!
sakit jiwa lagi!!!!
sabar-sabar!
buat macam kayu dah!!!

hadiah di tahun baru : satu penghijrahan

jangan ingat kita ajer yang nak melakukan penghijrahan, 'mereka-mereka' pun nak penghijarahn tau!!!

Pagi ni, 'mereka-mereka' telah menghadiahkan i hadiah istimewa....SARANG SEMUT!!!

Photobucket
celakak punya semut!! semua semut berhijrah ke dalam celah-celah getah kereta kita orang yang parking di bawah pokok entah apa nama....mereka nak bermastautin kat kereta kitaorang.
Tak malu ke duduk kat tempat orang tanpa mintak izin orang!!


Photobucket
Tengok!!! macam nak pitam bila seluruh celah-celah getah semua kereta diduduki oleh mereka....sumpah sangat-sangat geli...

Photobucket
Penyelamat dan pembunuh semut hitam dah tiba!!! entah apa dah jadi kat kereta sebab i tak ada mata nak tengok!!

Monday, December 6, 2010

PTPTN : PENDAFTARAN PERMOHONAN PERTUKARAN PINJAMAN ( 3% ) KEPADA PEMBIAYAAN UJRAH ( 1% )

kadar bunga dari 3% ke 1 %?
[kalau dimansuhkan 1% tu lagi bagus!! orang biasa-biasa yang sentiasa bersikap tamak!]
so, tunggu apa lagi?
pergilah buat penyerahan diri!!!

http://www.ptptn.gov.my/gateway/ujrah.jsp

bang kwang char

Lauk ni selalunya dihidangkan apabila ada festival seperti makan besar, sembahyang nenek moyang...maka my grandmum dan my mum akan masak.

Sekarang apa-apa pun kena bergantung pada diri sendiri lor bila teringin nak makan sesuatu masakan my grandmum and my mum!! tanya resepi then experimen sendiri.

Bahannya sangat simple, masak pun sangat senang.[tapi rasanya tetap tak setanding my grandmum dan my mum punya]
Photobucket
1. sengkuang [bang kwang in hokkien] - 1 biji sederhana besar
2. kobis - setengah biji sederhana besar
3. carrot - 1 batang kecil
4. sotong kering
## boleh juga letak bahan seperti udang dan mushroom.

a. minyak secukupnya. tapi my grandmum bubuh minyak sangat banyak.
b. masukkan sotong kering.
c. masukkan kobis dan carrot.
d. masukkan sengkuang.
e. adjust rasa. [masin manis]

Bila dah siap dimasak, macam ni rupanya!
Photobucket
Warna tak berapa menarik!!! kurang carrot!!! pastu sengkuang dihiris terlalu besar!!! [sebab dah malas]

i suka balut bang kwang char dengan daun salad!! sungguh sedap!! sawsomi pula suka dimakan begitu saja!!!

pastu dimakan dengan sup tek-ga-ki [sup fucuk]...lunch dan dinner yang sungguh yummy!!! yang penting senang dimasak.
Photobucket

[week13] scan

Photobucket
saja-saja pergi scan kat klinik putera!
tapi doktor ni macam tak tau scan laaaaa...
hmmmm

dah tiba masanya ke i perlu cari kerja lain?

benci!!
benci tengok muka orang ofis!

rasanya mereka pun benci tengok muka i sebab muka i macam ada orang hutang i 10 ribu.

i tak tau hipokrit macam mereka.
bila i tak suka,
terang-terang i akan tunjuk muka i tak suka!

semakin hari,
semakin tak happy kerja dengan mereka!!!
stress tau!
apa mood yang ceria meria pun hilang sebaik saja pijak kaki masuk ini ofis!
nak cari kerja lain,
tak tau pula nak kerja apa!!
apa kepakaran pun tak ada!
tak kerja,
sawsomi pula yang sesak nafas!!


haizzzzzzzzzzzzzzzz


p/s : masih bertahan datang kerja sebab boss terlalu baik, tak ambik peduli apa-apa hal disebalik tabir. dia akan buka sebelah mata dan tutup sebelah mata!! janji u siapkan kerja u!! Rasanya faktor ni yang membuat mereka juga tunggu sampai difire macam i lor!!!
kalau boss celakak, dah lama i tak peduli sawsomi sesak nafas or tak sesak nafas laaaaa...

Saturday, December 4, 2010

terharu

terharu dengar James Blunt punya You're beautiful

Photobucket
gambar hiasan saja

merajuk macam budak 3 tahun

semalam merajuk,
merajuk semalaman!!
merajuk macam budak 3 tahun yang tak dapat beli mainan!
[alasan merajuk sebab tak dapat pergi pasar malam cari teratai]

penatnya merajuk!!
sumpah tak nak merajuk lagi!
[tapi setiap kali pun akan ulang perbuatan merajuk apabila otak tidak lagi dikawal oleh otak dan dikawal oleh perasaan!!]

Friday, December 3, 2010

Lotus Root and Peanut Soup

蓮藕花生湯 yummy yummy
Photobucket
gambar kredit kepada Qi Qi in the house

Petang ni nak cari bahan-bahan basah kat pasar malam...
1. Teratai
2. kacang tanah
3. dried red dates
4. sotong kering
5. 枸杞
6. ayam

harap-harap sawsomi punya tekak boleh terima soup ni!!!

basikal pink kecik

dah kurun abab[ada setengah tahun lamanya] sawbebe mintak basikal pink kecik!!

disebabkan asyik memandangkan dok kat rumah mewah bertingkat yang sebesar rumah burung merpati, maka setiap kali niat nak memanjakan anak terpaksa dibatalkan!!

minggu ni,
sawbebe request lagi!!
[tiap-tiap hari pun BASIKAL PINK KECIK, tapi kita orang buat-buat tak dengar!]
Kali ni dia request pada timing yang tepat sekali.
Baru keluar dari ATM, duit masih panas!! punggung pun panas!! nafsu pun tengah bergelora nak habiskan duit!!
Mulut dia pantas sekali mintak 'BASIKAL PINK KECIK'...sufei nak yang kecik ajer...[tak tamak macam mak dia tau]

Memandangkan cek nuffang tak lama lagi akan sampai ke rumah, maka nak kasi sedikit ganjaran kat sawbebe sebab blog ni pun banyak tulis pasal dia!! dialah modal penulisan i!!!

Photobucket
Maka kami pun lalalalalaalala pergi ke kedai basikal ah chong[nama samaran saja].
Basikal pink kecik tak ada, yang ada basikal merah kecik ajer!!
Harga pun ok...di bawah 100 ringgit [murah dan dalam belanjawan december 2010...cek nuffnang belum sampai, kena pakai duit sendiri, maka terpaksa beli harga yang berpatutan.]
tauke, OK! ON!!

Yeay,
sawbebe sudah ada basikal!!
Photobucket
masih dalam pembelajaran kayuh ke depan!!! pergerakan laju kaki di gambar ni sebenarnya dia kayuh ke belakang!!!

Thursday, December 2, 2010

Pelbagai Nama Terpanjang Di Dunia

1.Nama Manusia Terpanjang Di Dunia

Photobucket

Q : Apa nama awak?

A : Nama saya ialah Autumn Sullivan Corbett Fitzsimmons Jeffries Hart Burns Johnson Willard Dempsey Tunney Schmeling Sharkey Carnera Baer Braddock Louis Charles Walcott Marciano Patterson Johansson Liston Clay Frazier Foreman Brown.

Nama kanak-kanak British ini terdiri dari 27 kata nama yang diambil dari 25 nama Petinju Top dari seluruh dunia dan 2 bakinya yang lain adalah nama depan dan nama keluarga.

2.Nama Perkampungan Terpanjang Di Dunia

Photobucket

Llanfairpwllgwyngllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Nama sebuah perkampungan di Pulau Anglesey di Wales,Britania Raya.Perkampungan ini tercatat dalam Guiness Book of Record sebagai tempat dengan nama kampung terpanjang di Britania.

3.Nama Bukit Terpanjang Di Dunia

Photobucket

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki-maungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Adalah nama sebuah Bukit di porangahau,di selatan Waipukurau Hawke's Bay,selandia Baru.Nama pendek bukit tersebut boleh dipanggil 'Taumata'.

4.Nama ibu negara Terpanjang Di Dunia

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

Merupakan nama ibu negara, Thailand atau singkatannya ialah Bangkok! wikipedia

5.Nama Album Terpanjang Di Dunia

Photobucket

He Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty

Nama sebuah album dari bekas penyanyi Sin Ad O' Connor'.