Saturday, January 2, 2010

masalah sembelit

bebe mengalami masalah sembelit!!!
secara purata 3-4 hari baru buang sekali...
setiap kali buang, apa lagi...menangis lor!!!
bahan buangan tu sekeras-keras batu dan sebesar-besar timun!!!
risau sangat-sangat tengok keadaan tu!!!
.
.
sayur dan buah-buahan ada juga makan
tapi masalah ni tetap berlanjutan!!!
kenapa?
kenapa?
kenapa?
.
.
masalah ni ada kaitan dengan susu tepung tak?
.
.
.
dah lebih dari 80 kali serbu klinik,
doc suruh banyak makan sayur lor, buah lor...
kemudian bawa 1 botol ubat sembelit balik rumah untuk dimakan!!!
.
.
.
me yang kebuntuan akal!!!

4 comments:

  1. salam oli,
    dulu-dulu pun nani ada masalah yang sama jugak.
    mira selalu ajer berak susah.tapi selepas nani cuba bagi dia ubat yang namenyer LACTOLOSE
    alhamdulillah berat dia tak berapa bermasalah lagi.tapi kadang2 ada jugaklah.satu lagi faktor yang boleh jadi sembelit kurang minum air masak.ubat tu hospital putrajaya yang kasi tapi kat farmasi pun ada...tryla...

    ReplyDelete
  2. salam,
    my dotter,zahra pun ada problem yg sama since 1yr old.
    asek mkn ubat sembelit.
    sampai dia naik muak.sian...
    byk kali gak tukar susu,takut x sesuai.
    tp, zahra mmg payah nak minum air masak.huhu

    ReplyDelete
  3. oli, bagi bebe minum cultured drinks yg ada bacteria baik... minum air yogurt yg perisa mangga/strawberry etc brand dutch lday etc pun bagus untuk senang buang air

    ReplyDelete