Monday, January 18, 2010

pasal pelajaran bebe

i tau terlalu awal nak risau pasal benda ni...tapi bagi i yang tak ada kesabaran nak ajar anak kat rumah...satu-satu penyelesaian ialah SEKOLAH...that y i cerewet...
Photobucket
well
bukan nak mengira pasal bab duit...[sanggup makan ikan masin untuk bagi anak belajar]
bukan nak mengira pasal pelajaran anak...[kita as mak bapak menjalankan tanggungjawab...anak-anak mau belajar ataupun tak mau belajar terpulang kat dia...kalau dia rasa nak hidup senang kelak, maka belajarlah bersungguh-sungguh...]
tapi
orang lain mengira pasal pelajaran anak dia
telah menyusahkan i [ ya laaaa...bayangkan ada 10 pelajar 3 tahun, tapi hanya 3-4 orang yang ambil full pakej...pelajar yang lain mak bapak dia tak kasi anak diorang belajar...tapi cikgu tetap mengajar dengan meletakkan kat mereka kat belakang pelajar yang ambil full pakej]
.
.
masih ingat
time teacher nursery hulurkan list yuran ni...
tick ni tick tu...
tick semua yuran yang kena bayar...
yuran aje kena bayar RM540
ni tak termasuk school fees : RM180
Daycare fees : RM150
Total bulan-bulan kena bayar RM330
bukan nak merungut
memang dah ada persediaan dari awal lagi
tapi bila mak bapak budak lain hanya bayar daycare fees RM150, tak payah bayar yuran yang mencecah RM540 tu, tapi boleh menikmati kemudahan yang sama dengan orang yang ambik full pakej...[alasan mak bapa yang bayar RM150 ni ialah, mereka susah nak keluarkan duit bagi anak-anak mereka belajar]
mereka yang hanya bayar RM150 [daycare fees] boleh belajar sama-sama [walaupun tak dapat buku sebab tak bayar duit beli buku, tap[i cikgu photostate kasi mereka], tak payah pakai uniform ataupun sport wear...
mak bapak budak yang ambil full pakej mendapat keutamaan dari segi tempat duduk, yang bayar duit banyak-banyak tu boleh dok kat depan...[yang bayar RM150 sebulan saja dok kat belakang yang bayar duit full pakej]
sungguh tak adilkan?
terasa macam pihak pengurusan mengambil kesempatan ke atas kami yang ingin bagi anak-anak kami belajar!!!
.
.
pagi tadi kami mak bapak yang bayar full pakej ni pi jumpa cikgu!!! just sampaikan apa yang tersirat dalam hati kami lor!!! takkan cikgu ataupun pengetua nak paksa mak bapa yang susah nak keluar duit bagi anak belajar [tapi masih nak hantar anak-anak mereka ke sekolah untuk membuat i tidakkeseimbangan]...kalau boleh paksa, dah awal-awal paksa kan...ini mesti tak boleh nak paksa...sebab tu biarkan ajer...janji pihak pengurusan ada income bulan-bulan RM150 untuk cover pendapatan cikgu-cikgu!!!
.
.
just pelik,
dalam kes ni...salah siapa?
salah pihak sekolah? [tak tegas macam sekolah cina lor...]
salah mak bapa yang kedekut dengan pelajaran anak-anak tapi degil nak hantar anak ke sekolah? [ kalau rasa membebanklan, janganlah hantar ke sana, menyusahkan diri sendiri dan menyusahkan orang lain]
salah kami yang ambil full pakej? [i rasa i mak yang paling bodoh dalam dunia ni lor...langsung tak tanya apa yang tak wajib...berlagak macam orang kaya...bayar apa yang disuruh bayar?]

.
.
Hmmmmm...tak apa...pre school melambak-lambak kat pandan indah...apa yang nak dirisaukan!!!
.
.

2 comments:

  1. hai oli...azie skrg tgh ajar anak azie dalam bahasa mandrin..klu ada yang salah leh la tanya oli yer.azie pun jenis xde kesabaran dalam ajar anak,klu azie ajar asyik tak faham mula la angin azie nie

    ReplyDelete
  2. kena tanya btol2 la lepas ni kan.aduhai.

    ReplyDelete