Wednesday, February 24, 2010

hanya u saja yang boleh menentukan

bukan i terlalu senang...
bukan i sengaja tak ada pasal nak cari pasal...
bukan i sengaja nak ungkit benda-benda lama...
bukan i sengaja nak merimaskan mana-mana pihak...
.
.
i tau masalah kewangan kita dah settle lepas kita membuat AKPK...
tapi bagaiama dengan duit aunty sarah 10k tu?
kita dah terang-terang tau bahawa 20K kita dan 10K aunty Sarah dah lesap begitu saja...
Then,
adakah kita nak senyap begitu saja tanpa mengambil sebarang tindakan?
adakah kita nak biarkan saja perkara ni berlalu tanpa buat apa-apa walaupun duit tu tak akan dikembalikan?
persoalannya : ADAKAH KITA NAK BIARKAN MEREKA YANG TELAH MELENYAPKAN DUIT KITA walaupun kita yang tamakkan bunga-bunga yang mereka janji kan?
Ya...memang kita yang tamak...
ya...kita memang salah juga....
tapi...
bila masalah dah terjadi...
adakah kita nak biarkan mereka?
Memang ini pengajaran untuk kita
tapi ini juga PERINGATAN untuk orang lain....
[nampak sangat i sangat kepochi kan]
memang ia perkara yang memalukan
malu sebab kita tamak
that y kita ditipu...
Tapi kenapa kita tamak?
kita tamak sebab kita nak wang lebih...
wang lebih ini boleh memberi keselesaan kepada keluarga kita
NIAT kita...
kita nak keluarga kita lebih senang...
anak-anak kita hidup senang...
kita nak memberi kehidupan yang senang dan selesa untuk anak dan bini...
that y,
i tau....
ni salah kita berdua...
kita berdua yang berbuat keputusan macam ni....
.
.
dah 2 tahun
dah 2 tahun berlalu...
janji tinggal janji...
kehidupan keluarga tidak menjadi baik
tapi sebaliknya yang berlaku...
kita terpaksa menanggung bebanan hutang...
kalau kita saja yang tertipu,
mungkin u cakap 'biarlah'...
i boleh biarkan...
tapi,
ia juga melibatkan duit makcik u yang u tolong invest untuk dia...
adakah u nak biarlah?
u tau tak?
mungkin kita akan menanggung tuduhan saudara mara kerana menipu duit makcik sekiranya kita membiarkan saja...
[mestilah depan kita mereka tak cakap, tapi mana u tau kalau mereka cakap belakang u?]
u mau anak cucu kita dituduh penipu?
tapi
masalah ni dapat dielakkan sekiranya kita pergi buat repot polis...
aunty sarah u akan datang ke kl this month...so u bawa dia pergi buat repot polis....
kita bukan saja boleh memberitahu saudara mara u yang kita ni tak terlibat dengan penipuan duit aunty sarah u, malah kita juga mangsa...
pada masa yang sama, kita juga memberitahu 'orang tu' kita akan mengambil tindakan ke atasnya....
bukan i nak kecoh kecoh or nak menyusahkan u...
tapi u harus buat protection untuk u, untuk kebaikan u juga...
.
.
ini pandangan dan pendapat I yang kecil-kecilan dan biasa-biasaan....
mungkin u ada cara yang lebih baik untuk handle this masalah?
segala-galanya bergantung pada u...sebab u saja yang boleh menentukan apa yang u nak buat untuk diri u dan family u!!!
.
.
sekian terima kasih!!!

No comments:

Post a Comment