Wednesday, March 31, 2010

bebe punya mandarin [part 5]

situasi di mana sawsomi buka radio kereta...
bebe : tang geng[gengaman punya geng]
mummy : huh? 什麼? 【apa?】
bebe : tang geng
mummy : errrr...[masih tak dapat tangkap apa yang bebe cakap]
bebe : tang geng [bebe sambil cakap sambil gengam tangan macam pegang mic bubuh kat mulut]
mummy : oooo...唱歌 ‘chang ge’【nyanyi】

Padan muka

mengantuk macam neraka
padan muka
siapa suruh malam-malam buta bangun potong kain?
very good
padan da muka
semua orang
pergi jauh-jauh
mood tak ada baik tau!!!

Masakan Khas Cina Muslim - Hj Sharin Low Seafood Restaurant

Dah lama teringin nak makan itik panggang...
[sejak convert dah tak makan lagi...apa motif bagi tau semua ni?]
tapi kesemua yang dijuai kat tepi jalan ataupun kat restaurant oleh cina tu semuannya non-halal...
nak cari yang halal tak tau pula kat mana ada juai...
so, telan air liur ajer lor...
.
.
semalam,
tiba-tiba noremi kasi link itik panggang halal...
[semalam sawsomi outstation ke KK...pagi pergi, malam balik...hebatkan!!!...KK tu macam 100km ajer...apa boleh buat...company no bajet kasi pekerja dia dok hotel...]
Hari ni,
[sawsomi cuti ganti akibat semalam kerja lebih 18 jam...]
i pun paksa dia pergi cari itik untuk i...
hehehehe
Photobucket
Tak susah cari...Kat Bukit Antarabangsa...[tapi kalau nak i bagitau macam mana jalan, memang i tak tau nak cerita laaa...]
.
.
Photobucket
Restoran Seafood Hj Sharin Low
.
.
Photobucket
Photobucket
tak tau kenapa sangat teruja lor bila pegang menu ni...ikutkan nafsu memang macam nak order semua makanan...
.
.
SAYA MAU ITIK PANGGANG!!!
.
.
tapi sayangnya,
itik panggang sudah habis!!!
.
.
Photobucket
ini dia Hj Shalin Low...tauke yang sangat friendly...dia sendiri datang explain dengan kita orang bahawa dia ingat kita orang tak datang...so, itik yang kami book melalui phone tu dibagikan kepada custumer lain...
tak ada rezeki makan lor...tak ape...tak ape...next time datang awal sikit...
.
.
Photobucket
hj.shalin low rekomen kami kambing mui choi...resepi yang baru dilancarkan...no bad...cuma tak serasi dengan tekak kami ajer...
.
.
kami order simple simple ajer...tunggu gaji masuk baru nak makan besar...hehehehehe
Photobucket
mukmin taufu...
menurut hj shalin, taufu tu dia buat sendiri...
sedap sedap...
sangat buka selera...
.
.
Photobucket
kangkung belacan...juga sedap
.
.
Photobucket
ayam kam hiong...
marvelous...sredap sehingga menjilat jari...
juga sangat buka selera...
.
.
Photobucket
sawbebe baca doa makan!!!
.
.
burpppp
kenyang...
sungguh sedap dan harga pun berpatutan lor...
.
.
.
Hj Sharin Low Seafood Restoran
No.1&3, Jalan Wangsa 5A,
Bukit Antarabangsa
(beside Athenaeum Condo)
kalau tak silap,
kat shah alam pun dah buka cawangan...
untuk keterangan lanjut
boleh call 012-6854101 / 012-373 1999
ataupun boleh add dia kat FB dan twitter
Photobucket

perut oh perut

Perut kembong macam belon
Perut sakit macam dicubit
Perut lapar macam nak membesar
bila
mr.P mau datang!!!

Tuesday, March 30, 2010

projek mega di malam-malam buta

Actually,
niat nak jahit apa-apa untuk sawbebe since dia dilahirkan lagi...[tapi haram tak ada benda yang jadi]
Namun semangat hangat tahi ayam-ayam kembali lepas terbaca hasil kerastangan makcik rehan...[menjadi sangat bersemangat tau...sanggup panjat almari semata-mata nak cari kain yang dibeli 3 tahun yang lepas]
konon-konon terpengaruhlah dengan semangat waja makcik rehan....
hmm emmm emmm...
kecewa kan lepas membaca tajuk tak sama dengan isi...hehehehe...bukan projek mega yang boleh dimega-megakan... hehehehe
.
.
semalam habis kerja...cepat-cepat jalan-jalan laju-laju pi ambil kain yang dihantar untuk jahit tepi...pastu drive laju-laju balik rumah...
Sampai rumah,
Keluarkan mesin jahit yang habuk 1 inci tebal...
maka operasi pun start...
Photobucket
.
.
Photobucket
selepas 2 jam, 2 helai seluar panjang untuk tidur S.I.A.P dijahit!![yang second ni kemas sedikit]...hanya boleh dipakai di rumah saja...kalau pakai keluar rumah, modelnya pasti akan mendapat malu...
.
.
Photobucket
siap jahit yang 1st...bebe terus minta nak pakai...[walao...sungguh bangga tau...makcik rehan, i boleh memahami perasaan u...]
.
.
Photobucket
sawbebe sedang tayang seluar tidur dia yang macam seluar kung fu...[yang ni memang jahit bengkok dan tak sama...tapi tak apa laaa...pakai tidur ajer maaa...cincai laaaa...]
.
.
kenapa jahit seluar tidur?
sebab semua seluar tidur sawbebe dah jadi 'pendek' [seluar pun boleh jadi pendek? hebatkan seluar sawbebe...]
baju muat lagi...
so kesian dengan sawbebe kena pakai seluar yang 'pendek'
Tak sangka
akhirnya
sawbebe
berjaya
juga
pakai
seluar
yang
mummy
dia
jahit!!!

MyLook

bukan LOOK i laaa....
tapi MyLook...
Photobucket
lebih kurang macam yahoo dan google
.
.
mungkin disebabkan MyLook ni masih baru lagi, demi nak memperluaskan perkhidmatannya, dia pun bayar kita duit setiap kali kita search melalui MyLook, dengan syarat kita kena register...register yang amat mudah iaitu dengan email account kita ajer...
.
.
kerja i memang kena google ataupun yahoo setiap hari...tak rugi lor kalau i guna MyLook ni untuk mencari bahan-bahan kerja....
.
.

i register 22 minit yang lepas selepas terbaca status Farra Dhelina kat FB...
dan i cuba search beberapa link untuk kerja i...
dan
dan
dan
tengok sendiri...
Photobucket
OMG!! Betul ke?
[tangan mengeletar...sebab di dunia ni mana ada wang yang begitu senang diperolehi...dunia ni mana ada FREE LUNCH]
OMG!!!
Kalau betul?
macam mana nak cash out?
[belum apa-apa lagi dah nak cash out...tulah yang sering ditipu orang]
.
.
Tolong
Tolong
Tolong
ada siapa-siapa di luar sana yang expert dan pakar boleh tolong saya?

Berkelah di sg congkak

hold dulu entry sambungan sportday sawbebe [ada 2 part lagi] akibat gambar tergendala [tak dapat dicopy]
.
.
lepas sportday sawbebe,
[memandangkan hari masih panjang lagi]
i memberi cadangan kepada sawsomi pergi berkelah di sungai congkak
[memandangkan cuaca sangat panas]
[memandangkan dah lama tak pergi mandi air terjun]
[memandangkan nak bawa anak pergi main air terjun]
sawsomi OK ajer...
[mana berani tak OK dengan cadangan isteri kan]
.
.
sepantas kilat masak sedikit makanan
[nasi, sardin, telur dadar, goreng sausage, fish cake,kimchi]
kami pun bertolak ke destinasi....
.
.
Photobucket
.
.
Photobucket
.
.
makanan yang i masak sangat laku walaupun tak sedap!!!
[mereka lapar lepas main air]
sawbebe enjoy tak?
dia tak enjoy lor
dia takut masuk air lor
menjerit sampai satu hutan boleh dengar suara dia...
last-last,
dia menarik diri dari main air!!!
Photobucket
sawbebe sedang makan seorang diri!!
.
.
Photobucket
hebatkan!!!

anak tak nak main; mak bapa turun padang balas dendam

Photobucket
sawsomi main 'bowling'
.
.
Photobucket
i pula lari 100 m...

Monday, March 29, 2010

cerah lepas mendung

fuhhhh
nasib baik
nasib baik
mood bengkoknya lurus balik
[kalau tak 2 minggu i tak nak cakap dengan dia]
lepas my sis psiko bebe
[sebab awan mendung dah terbentuk di atas kepala i yang sembunyi di sebalik tiang]
kasi gula-gula
kasi coklat
akhirnya
dia menjadi bertenaga
dah boleh senyum sikit-sikit
dah boleh turun jalan
dah boleh tepuk tangan
dah boleh sorak kawan dia
dah boleh bersedia untuk menari
[acara sukan terpaksa diskipkan akibat kemanjaan melanda]
Photobucket
sedang bertukar dress untuk tarian
.
.
Photobucket
keberkesanan coklat dan gula-gula...
.
.
Photobucket
dalam barisan....
.
.
Photobucket
dah boleh senyum!!!
.
.
Photobucket
masih setia menunggu dengan senyuman...
.
.
Photobucket
mereka dah dibawa ke padang...
.
.
Photobucket
mengambil tempat...
.
.
Photobucket
peace sebelum persembahan bermula...
.
.
Photobucket
sedang menari yoooo....
.
.
fuhhhh...
lega...
nasib baik dia masih mau menari kasi i tgk!!!!
[kalau tak, mesti awan mendung atas kepala i]
thanks ya
sebab tak membuat mummy u hantuk kepala ke dinding

sawbebe buat hal time sportday

selalunya dia aktif
selalunya dia cergas
tiba-tiba time sportday
dia jadi terlalu-terlalu-terlalu-terlalu-terlalu manja...
sampai teacher kena dukung dia....
Photobucket
sawsomi sedang pujuk bebe pergi join dengan kawan-kawan...
.
.
Photobucket
pujukan sawsomi tak jalan...puan pengetua pula yang ambil alih...
.
.
Photobucket
turn teacher pula yang pujuk...tetap tak mau turun...nak didukung!!!
.
.
Photobucket
akhirnya bebe didukung keluar padang!!!
.
.
dimanakah i?
mula-mula i pujuk juga dia
semakin i pujuk,
semakin bertambah kemanjaan dia...
menangkap kaki i tak mau lepas...
last-last i terpaksa sembunyi di sebalik tiang!!!

Saturday, March 27, 2010

alamak...terbawa nak ambik anak lunch tadi...

sekarang ni,
baru teringat 11.30am tadi terlupa pergi sekolah bawa anak balik rumah!!! [saja-saja sebab my sis cuti sekolah, so dia offer diri nak jaga bebe]
sekarang ni,
dah 5pm!!!
nasib baiklah,
sekarang teringat kat bebe!!!

Friday, March 26, 2010

wow....

[all gambar credit to babyforests.blogspot.com]
.
.
Photobucket
royal blue
.
.
Photobucket
.
.
Photobucket
pink + black
.
.
Photobucket
dark pink + light pink
.
.
Photobucket
light pink
.
.
Photobucket
.
.
Photobucket
pink + yellow
.
.
Photobucket
pink + purple

Oh.my.god!!

Photobucket
[credit to google]
Baru perasan
nescafe 50g norrimie
dah habis i bantai!!!

Thursday, March 25, 2010

voucher dah tukar jadi seluar

Photobucket
akhirnya
akhirnya
akhirnya
dah sanggup pergi tukar voucher levi's yang menang kat digi challege tempoh hari...
sawsomi tanya i ada apa perasaan bila pegang seluar jeans berharga RM249.00 dan 2 helai seluar dalam levi's rm34 tu...
[seluar yang paling mahal pernah i miliki setakat ni]
emmm
emmm
emmm
tak ada perasaan lor
tak rasa apa-apa lor
[p/s : bukan nak berlagak]
entah laaaa...
mungkin bukan guna duit i sendiri kot...
[mati pun i tak akan pergi beli seluar rm200++ ]
tu laaa yang tak tau macam mana nak excited...
.
.
maklumlah orang miskin kan
u pakai ori punya pun orang ingat u pakai yang tiruan...
.
.
apa-apa pun
i tetap bersyukurlah
sebab amy ajak i masuk challege tu dan dapat menang voucher tu!!!
thanks semua pihak yang terlibat ya!!
barulah almari i ada seluar yang berharga rm200++
.
.
.
.
p/s gambar tak dapat diupload kerana photoscape lambat umpama kura-kura sedang merangkak...[kura-kura merangkak pun lagi laju...]
P/s : gambar dah boleh diupload dan ditayangkan!!!

peringatan untuk diri sendiri

jangan tau sikit-sikit
tapi berlagak pandai pandai
.
.
.
.
.
dengan jujurnya i cakap
i tak suka dengan orang macam tu,
so
i pun tak nak jadi macam tu!!!!
ingat
ingat
jangan jadi macam tu tau!!!!

Wednesday, March 24, 2010

hey,

hey u
[orang di sekeliling i]
u tak payah baik dengan baik
tapi
tolong jangan berpura-pura baik dengan i
geli tau
nak muntah tau
pi jauh-jauh laaa

menonton wayang

Photobucket
tidak lagi batuk di atas tangga...
semalam,
kami dah pergi menonton alice in wonderland!!!
apa reaksi bebe?
starting ajer duduk baik-baik menonton...
lepas sejam,
punggungnya dah macam ada cacing...
alice pun tak dapat nak menarik perhatian dia lagi...

Tuesday, March 23, 2010

一點也不好笑咯

也許真的很好笑
但是
也不用好像被嚇壞的樣子
見鬼meh?
討厭

jiran yang dungu

Photobucket
semalam balik kerja,
nampak sampah ni ada kat situ...
[rumah i bersebelahan dengan lift]
pagi ni keluar rumah,
sampah tu masih ada di situ...
ce
la
ka
pun
ya
o
rang
.
.
kalau balik kerja nanti,
sampah ni ada lagi
i akan bahagi-bahagikan kepada semua orang...
i akan tabur kat tangga...
kalau sampah tak cukup,
i akan dermakan sampah rumah i...
biar semua orang rasa sampah!!!

Monday, March 22, 2010

lakonan saja

pengarah : sawsawlady
pelakon utama : sawbebe
.
.
Photobucket
berpura-pura teruja
.
.
Photobucket
betul-betul nak calit kek
.
.
Photobucket
bersungguh-sungguh tiup udara...konon-konon tiup lilin laaaa...