Monday, May 31, 2010

mana satu?

nursery?
bbsitter?
nursery?
bbsitter?
nursery?
bbsitter?
nursery?
bbsitter?

bayangkan 30 tahun kemudian,
bebe pula dilema nak menempatkan orang tuanya...
rumah orang tua?
maid?
rumah orang tua?
maid?
rumah orang tua?
maid?

mesti dia tak terfikir nak jaga orang tuanya juga sebab masa dulu orang tuannya tak terfikir nak jaga dia...
huhuhuhuhu

adakah i dah terlebih fikir?


p/s : bebe budak baik...bebe mesti faham daddy mummy cari duit untuk memberi kehidupan yang lebih baik untuk bebe...
supaya bebe boleh tinggal kat rumah yang tak bocor atap walaupun kita sewa rumah orang...

boleh laaa bebe selesa dok dalam kereta kita sendiri walaupun bulan-bulan bayar kat bank, tak payah laaa bebe dan mummy jalan kaki ke jalan utama untuk tahan bas or teksi...

boleh laaa bebe minum susu tepung sampai bebe tak nak minum sendiri dan bukannya mummy yang terpaksa hentikan selepas bebe 5 tahun...

boleh laaa bebe nak minta vitagen laaa, ni laaa tu laaaa [makanan] bila pergi t3sco...tak payah bebe ambik pastu mummy sembunyi sembunyi letak balik bila bebe tak perasan...

boleh laaa mummy beli pakaian yang lawa-lawan sikit untuk bebe pakai...tak payahlah 10 kali mummy ambik dan letak balik kemudian ambik dan letak balik sebab duit beli baju bebe boleh digunakan untuk beli lauk untuk esok hari...

[mummy terus membebel...bla bla bla bla bla......]

kan kan kan bebe kan...

secara rasminya diumumkan bahawa...

i beli kamera canon instalment 12 bulan masa bebe 4 bulan!!!

sebelum ni pakai olympus...
semua gambar bebe sebelum 4 bulan adalah berkeadaan BLUR disebabkan i suruh bebe jangan bergerak tapi bebe sangat ketegaq...maka bebe menjadi blur lor!!!

selepas memikirkan masalah ni mungkin akan berlanjutan...maka i mengambil keputusan untuk upgrade kamera....

Gambar selepas 4 bulan memang puas hati!!! Bolehlah simpan kenang-kenangan untuk diri sendiri dan juga untuk bebe kelak!!!

sekarang,
Rasanya dah tiba masa lagi untuk i upgrade kot!!!

Maka secara rasminya,
MY CANON POWERSHOT A640 SUDAH ROSAK!!!

Photobucket
selamat berehat!!!

Saturday, May 29, 2010

TANDA-TANDA ANDA TERKENA SIHIR

Jika anda mengalami salah satu dari tanda-tanda di bawah, anda berkemungkinan diserang penyakit bersifat non medic, terkena sihir atau berpenyakit misteri !

i) Malas untuk melakukan rutin seharian / amal ibadat / pekerjaan.

Tiba-tiba anda malas melakukan kerja seharian yang anda biasa lakukan seperti malas ke pejabat, hilang minat untuk bekerja, malas untuk beribadat (seperti sembahyang, zikir, membaca al Quran). Hilang semangat ini juga adalah untuk aktiviti seks dan aktiviti-aktiviti bersama keluarga / saudara terdekat.

ii) Tidak mampu untuk mengawal diri anda sendiri.

Anda tidak berkemampuan untuk mengawal diri anda, hilang kawalan dengan tiba-tiba (yang menyebabkan anda pengsan, histeria, mudah marah, tension, tertekan, stress dengan tiba-tiba tanpa mampu anda mengawalnya.

iii) Sentiasa alami gangguan semasa / sebelum tidur.

Sukar untuk tidur, sentiasa terganggu semasa / sebelum tidur. Alami mimpi yang aneh / menakutkan, sering tersedar dengan tiba-tiba semasa tidur, terasa di tindih semasa tidur, gangguan fikiran sebelum tidur.

iv) Dada / Jantung sentiasa berdebar-debar

Alami penyakit dada / jantung berdebar dengan tiba-tiba (anda tidak tahu penyebabnya dan tidak boleh dikawal)

v) Hilang selera makan

Gangguan selera makan dengan tiba-tiba dan berat badan turun dengan mendadak.

vi) Masalah hubungan suami – isteri

Hubungan yang baik suami – isteri, tiba-tiba bermasalah. Rindu dengan suami / isteri bila berjauhan tetapi akan benci / sering bergaduh bila berjumpa / dirumah. Sentiasa bergaduh walau tiada sebab yang besar.

vii) Suka Bersendirian / Sedih

Anda sering berasa sedih, duduk bersendirian, resah gelisah tanpa sebab munasabah, rasa diri sentiasa bersalah, berfikir untuk mati (membunuh diri), rasa seperti tidak berguna.

viii) Kesan lebam pada tubuh

Terdapat kesan lebam tanpa tahu puncanya. Kesan lebam ini terutamanya disekitar tangan, betis, lengan dan peha.

ix) Berasa tidak tenteram dirumah

Rasa seram, takut, tidak tenteram dan tidak senang duduk di dalam rumah.

x) Ternampak / terdengar sesuatu yang pelik

Sering ternampak perkara pelik. Terdengar bisikan di telinga untuk melakukan perkara pelik seperti mencederakan diri sendiri, mencederakan orang lain, melakukan perkara yang tidak pernah dibuat sebelum ini. Bisikan ini biasanya meghasut untuk kearah perkara yang bersifat jahat, halusinasani dan sebagainya.

xi) Melihat / bermimpi binatang.

Melihat binatang berbisa seperti ular, kala jengking di dalam rumah. Bermimpi melihat binatang berbisa (ular, kala jengking), kucing, anjing. Bermimpi tentang kemalangan, darah, kematian yang pelik-pelik.

xii) Perniagaan terganggu dengan tiba-tiba.

Perniagaan yang berjalan baik tiba-tiba terganggu. Jualan menurun dengan mendadak, pelanggan susah untuk datang ke kedai, kakitangan sentiasa bermasalah.

xiii) Terhidu bau pelik

Terhidu bau seperti darah, kemenyan, bau wangi tanpa diketahui puncanya.


credit to : http://tafsirmimpi.wordpress.com/2007/06/25/tanda-tanda-anda-terkena-sihir/

Tip Elakkan Terkena Sihir, Buatan Orang/Guna-Gunaan

i copy paste dari SINI


1. Amalkan membaca 3 Qul selepas sembahyang.

2. Hafalkan ayat Kursyi...dan tekan pada penghujung 2 ayat terakhir.

3. Semasa nak keluar dari rumah sebelum melangkah keluar letakkan hujung lidah anda pada lelangit kemudian tarik nafas dan tahan...dan niat dalam hati dengan perkataan ..HU ALLAh, HU ALLAH, HU ALLAH sebanyak 3 kali kemudian niat ..apa sahaja..

4. Tambahan untuk wanita..letakkan cermin kecil di bahagian Coli anda dengan bahagian cermin menghadap keluar...

Sekiranya ada orang berniat jahat pada anda...atau mana mana dukun nak hantar sesuatu yang jahat pada anda..dukun tersebut perlu mengambil semanggkuk air dan apabila jampi serapah di baca..dalam manggkuk tersebut mesti ada wajah anda baru ..jampi serapah tadi menjadi..jika wajah anda tidak kelihatan...maka jampi itu tidak akan menjadi...

Tujuan cermin kecil untuk wanita adalah sekiranya hantu , jin atau syaitan berjaya di hantar ...makhluk makhluk ini hanya dapat berlegar-legar di sekitar anda sahaja dan tidak dapat masuk ke dalam badan akibat halangan oleh cermin tersebut..

opppssss

Tadi,
masa nak berjalan ke pantry,
Tiba-tiba,

puttttttt

tak berapa kuat tapi boleh kedengaran!!

Photobucket
[credit to google]

omg!!!
3 orang lelaki my colleuge tu mesti dapat kedengaran punya!!!

alamak!!
tadi terlupa nak cakap,
'excuse me'
pulak!!!

hehehehehe

siapa lagi yuang i boleh percaya kalau mak kandung dan adik beradik kandung pun mengkhianati i?

Friday, May 28, 2010

magic ink digantikan dengan lipstik

i 'melukis' muka i dalam bilik;


bebe pula 'menconteng' muka dia kat hall!!!
Photobucket
dengan menggunakan pensel magic ink ni...[tak sure benda ni panggil apa...tapi kita orang dari kecik dah panggil benda ni magic ink!!]


Photobucket
operasi membersih muka lor!!!
pensel magic ink tu dah dirampas dan disita untuk keselamatan anak dara ini!!!

Thursday, May 27, 2010

Projek malam-malam buta

Dalam kegelapan [tak berani buka lampu, takut menganggu orang lain yang tengah tidur nyenyak], bergantung pada cahaya lampu dapur...i membalut hadiah untuk teacher bebe...[hari ni nursery bebe sambut teacher day!!!]

Photobucket
hadiah kecil-kecilan untuk teacher bebe...penghargaan untuk teacher teacher yang telah berbakti di nursery tu...

Photobucket
malam-malam buta mana nak cari kertas pembalut, mana nak cari uhu, mana nak cari pelekat...
Maka terpaksa menggunakan goodies beg birthday bebe yang kebetulan tinggal 5 helai saja...ngam ngam cun cun shui shui...

Photobucket
S.I.A.P
i jahit riben tu ke atas goodies beg supaya reben tak tertanggal dan tercabut....
malam-malam buta rasa bangga dengan keupayaan diri sendiri!!! hehehehehehe [amoi yang suka perasan]

semalam INSOMNIA...sekarang mengantuk macam cilakak...

Tengah pening,
Tengah loya,
akibat tak cukup tidur!!!

bila baring atas katil,
gatal tak mau tidur!!!

bila dok atas kerusi ofis,
gatal nak tidur pulak!!!

haizzzzz!!!

susah kan macam ni kan!!!

suka sangat cari pasal dengan diri sendiri!!!

hoiii,
u terlalu senang meh?

dari 11 malam berguling sampai 2 pagi...
masih tak boleh nak pejam mata!!!
otak asyik dok pikir yang bukan-bukan...
[tiba-tiba otak jadi mesin pengimbas masa...]

last-last bangun buat kerja rumah malam-malam buta!!
selepas sejam merajinkan diri,
akhirnya barulah terlelap!!!


actually tak tau pun apa tu INSOMNIA...
selalu cakap ajer TAK BOLEH TIDUR MALAM...

Bila googled, baru tau 失眠/ TAK BOLEH TIDUR MALAM ialah INSOMNIA...

merujuk kepada Wikipedia Bahasa Melayu :

Insomnia dicirikan dengan ketakupayaan bertidur dan/atau ketidakupayaan bertidur selama tempoh yang munasabah. Penghidap insomnia biasanya merungut kerana tidak berupaya menutup mata atau "merehatkan minda" buat melebihi beberapa minit setiap kali. Kedua-dua insomnia organik dan insomnia bukan organik merupakan gangguan tidur. Insomnia biasanya diakibatkan oleh ketakutan, tekanan, kebimbangan, ubat, herba, kafeina, kemurungan atau kekadangnya tanpa sebarang sebab yang ketara. Minda yang terlalu aktif serta sakit fizikal juga boleh mengakibatkannya. Mencari sebab yang mengakibatkan insomnia biasanya diperlukan untuk merawatnya.



p/s : sambil tulis sambil tidur!!!

just u and me

semalam,
sebelum balik kerja,
i call sawsomi,
tanya dia kat mana?
dia cakap,
dia 'TENGAH KERJA' lagi...
so,
i pun cari aktiviti dengan bebe laaaa!!

Rupa-rupanya,
sawsomi sebelum pukul 5 dah sampai rumah...
Konon-konon nak kasi lorpo[bini] dia SURPRISE laaaa...
mana tau lorpo dia lurus orangnya...
last-last lorpo pula yang kasi sawsomi SURPRISE dengan lepas kerja tak balik rumah!!!
hahahahaha
hahahahaha

Dah sawsomi cakap dia TENGAH KERJA, hari ni balik LAMBAT SIKIT [dia punya sikit tu sangat sangat sangat sangat BANYAK]
Mula-mula ingat nak pi JJ Maluri,
tapi dah akhir bulan,
CASH dah tinggal tak banyak...
kang berkenan dengan apa-apa, tak boleh nak beli pula...

then, tanya bebe nak tengok wayang tak?
punya laaa suka bebe!!!
bebe tanya : 去 'madbely' [sebutan yang betul ialah MID VALLEY] 看戲eh?{pergi midvalley tengok wayang eh?}
[2 may hari tu bawa dia pi mid valley tengok toy story 1&2...then dia ingat sampai sekarang]
Akhirnya bawa bebe pi Galaxy Ampang tengok wayang!!!

Maka mak dan anak pun dating kat situ sampai 9 malam!!!

Photobucket
i 1st time tengok SHREK [tersimpul lidah nak sebut...maklumlah bahasa orang putih tak bagus]

Photobucket
suruh bebe berdiri kat tengah-tengah poster tu...tapi dia takut, so, suruh dia pegang ekor kucing gemuk tu sebagai bukti kami pi tengok movie ni!!!

Photobucket
bebe nak tengok toy story 3!!!

p/s : gambar-gambar diambik dengan hp air buatan negara China...ish ish ish...teruk betul kualitinya!!!

Wednesday, May 26, 2010

pengaruh rakan sebaya

bebe naughty,
then i pun marah dia,
dia melawan....

'Mak kita marah mummy nanti, kan adik kan!!!'

ternganga mulut i!!!
siapa mak awak?
then,
siapa pula adik awak?

bebe oh bebe!!
awak ni macam mak nenek laaaa...

p/s : lihat betapa hebatnya pengaruh rakan sebaya...

fun text

http://textop.us/



aid koobecaf sutats tak silut retsis ym

silut aid gnay rabas kaynab '...rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas rabas...rabas kaynab anek raja kam'

...malam ninsi ukalreb in nedisnI

...retsis ym atam kitsalret neht ,tubmar hateg niam imoswas

...neikkoh asahab malad haram neht...ut tubmar hateg gnilab aid...haram tagnas retsis ym

'?hem koiys tagnas'

'?kat uam gnaro u ,in macam iefus taub uka ualak'

...kilib malad irid gnuruk nad kilib malad ek kusam suret ,nehT

...alapek gneleg tsuj aid ,apa oapat kan aid aynat i ,ut malaM

...ayas nagned pakacreb naggne nad alapek gneleg aguj aid ,apa oapat kan aid aynat i malames

...u kilib irad raulek u halurab ,hamur raulek imak iapmas uggnut ajagnes u ,in igaP

...aaaal no emoc

?imak akum kognet kan hapmaynem utigeb u hakada

,uat ayas

!!!haram nagnaj u hurus kan kah ada kat ayas

,uat ayas babes

!!!haram kan kah ada u

aynhalasam ipat

?apais nagned haram u

?apais nagned akum masam u ,neht

?ayas nagned laggnit u irid nakhasuynem tagnas u asar u

?i hauram agajnem u hakada ?i itah agajnem u hakada ipat...imoswas nagned hudag ilak-ilakreb iapmas u itah agaj utigeb ayas


?audreb umak aratna id tipekret ayas hem uat u

?u nagned hudag irac inareb ayas hakada ipat ,imoswas nagned hudag irac inareb ayas

?uyalem niwak ayas babes ?gnaro u nagnadnap id anih utigeb ayas hakada

?ainud laggninem apab mulebes ayas nagned kam nanayal anamiagab aynat hanrep u hakada

...uat inis anas tapmerem ayas hayap kat ,ayas akus aid ualak

?in aumes uat u hakada

?kam itah nakakulem ayas pakac kan u gnarakes

zzzzzziah

...u aleb kan tiud ada kat i gnamem

?ut macam ayas nayal helob u ut babes hakada...ayas nagned idub gnatuhret ada kat u os

CIK WANIE's BIRTHDAY PARTY CELEBRATION @ SATAY STATION

[seperti biasa,
kami tak menepati masa untuk sampai di sana!!!]

Cik Wanie,
terima kasih kerana sudi menjemput kami!!!

Photobucket
satay satay satay
suka suka suka
makan makan makan
kenyang kenyang kenyang

Photobucket
semeja dengan maya and husbandnya...pernah jumpa maya time digi challenge kat OU...heheheheh...maya sangat sweet laaaa...i suka u punya rambut pendek laaaa...sweet laaaa...macam budak sekolah menengah ajer....

Photobucket
SAWBEBE jadi cameraman...dan inilah hasilnya...sungguh berseni dengan mengambil perut buncit mak bapak dia...
tak salahkan dia sebab mak dia punya camera berat 10kg...manalah mampu bebe nak pegang...that y gambar semua tak fokus kat atas muka sebaliknya jatuh ke bawah....

Photobucket
birthday girl dan el....

Photobucket
el dan bebe!!!
gedik betul muka bebe tu!!!
ish ish ish....macam siapa tu?
[eh...terkena batang hidung sendiri...]


Photobucket
[credit to cik wanie]

Cik Wanie,
Happy birthday to u!!!
I hope all your birthday dreams and wishes come true.
A simple celebration, a gathering of friends; here is wishing you great happiness, a joy that never ends.




p/s : masa terima kad jemputan cik wanie, dalam kad tu design 1malaysia...so, i pun plan nak pi cari cheongsam laaa, pinjam sari laaaa, untuk dipakai ke majlis cik wanie...
Fuhhh...nasib baik hari tu tak pakai cheongsam or sari...sebab semua guest cik wanie pakai casual ajer....nasib baik i pun tergerak hati pakai casual ajer hari tu!!!! hehehehehe....

Bisnes SYIOK SYIOK sendiri yang tak menguntungkan diri sebaliknya menguntungkan kawan-kawan

hebatkan?
[hebat...hebat...hebat...]

Tapi i suka lor [walaupun tak untung]
sebab i boleh share barang-barang murah dengan kawan-kawan yang lain...

Kebelakangan ni i minat dengan legging lor!!!
i rasa legging ni sangat sesuai dipakai ke t3sco time malam
[lebih cantik daripada seluar tidur kung fu yang i jahit tu lor]
balik t3sco, boleh terus tidur...
[kakakaka...i malas nak tukar baju tidur bebe lagi lor sebab bukannya peluh ke apa...aircond t3sco sangat sejuk lor time malam...]

i ada terjumpa tauke yang juai legging ni murah kat forum chinese cari dot com...
so, siapa-siapa yang nak beli, i boleh tolong belikan...
i akan kumpul u all punya order,
then i baru confirm dengan tauke kat chinese cari dot com

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Price: RM 10

Product Desciption:
- Stretchable
- 80% Cotton, 17% nylon, 3% spandex

Size: 80-90-95

80 - Waist 19CM - Pants Length 40CM - Suitable for 6-12month

90 - Waist 20CM - Pants Length 45cm - Suitable for 12-24month

95 - Waist 21CM - Pants Length 50CM - Suitable for 24-36month

POSTAGE : terpulang kepada kuantiti...[i order 2 helai, tauke tu caj i pos express RM5]

kedua-dua kaki bebe melecet

Kaki kanan MELECET
Photobucket


kaki kiri pun MELECET
Photobucket


sekali pandang
memang macam dicucuk dengan puntung rokok

2 kali pandang
Memang sah kasut yang gigit kaki dia...

Hari ahad,
dia dah garu-garu tempat tu,
tapi kita tak kasi dia garu!!!
maka tak menyebabkan kecederaan lor!!!

Hari isnin,
pergi nursery,
dia boleh garu sepuas-puas lor
sebab mummy dia tak ada di depan dia...

Kesimpulannya,
semalam kena dukung,
hari ni pun kena dukung!!!


p/s : idea sudah mari sebab kerja sudah siap!!!

Tuesday, May 25, 2010

kekeringan idea

Tak ada idea nak mengarang blog!!!

terlupa nak heboh...

1. I masak laksa [masih memerlukan bantuan my sis]

2. Seluar bunga-bunga merah tu i yang jahit time tengah rajin...[sekarang mesin jahit sudah berhabuk...tandanya terlebih rajin lor]

3. Laksa dimakan dengan KFC...rupa-rupanya gabungan sedemikian juga adalah SEDAP!!!

Monday, May 24, 2010

punctuality is the thief of time

bukan i yang cakap
tapi Oscar Wilde yang cakap!!!

Saturday, May 22, 2010

kenapa?kenapa?kenapa? saya tak faham...

Soalan ni i nak tujukan kepada bebe yang selalu sebut 'ANAK DIA'...
[kalau nampak ajer orang dewasa dukung ke, pegang ke, bersama-sama dengan budak kecil...mesti bebe akan tanya 'ITU ANAK DIA?!!!!']

oh...bebe!!
kenapa bila time cuti, awak nak bangun begitu awal?

oh...bebe!!
kenapa time cuti u boleh bangun sendiri?

Jawab!!
bebe sila jawab!!!

Gambar di hari weekday
Photobucket

Photobucket
macam angel...
kadang-kadang rasa kesian juga nak bangunkan dia...


Gambar di pagi ni [weekend]:
Photobucket
sendiri bangun masa i tengah siap-siap nak pergi kerja...
hebatkan?


p/s : masa anak tidur, cium sampai anak terjaga....masa anak terjaga, paksa dia pergi tidur!!! gila kan?!

Tips Mencari Pengasuh Anak

1) Keadaan Rumah
Rumah pengasuh mesti kemas. Mesti bersih. Tak kisah lah pangsapuri ke, teres ke atau banglo. Suami aku cakap orang yang menjadi pengasuh ni selalunya orang berpendapatan rendah. Jadi rumah memang agak tidak menyenangkan mata kita melihatnya. Tapi, bagi aku, kaya atau miskin, kebersihan rumah tu penting. Kekemasan dan kebersihan rumah tak payah nak tunggu jadi kaya. Dan aku percaya orang berpendapatan tinggi pun boleh jadi pengasuh sebab bayi ni memang adorable - bila anak semua dah besar kita akan rindu saat membelai seorang bayi. Masa tu la teringin nak ada baby angkat di rumah, memandangkan nak bercucu macam lambat je lagi.

2) Cara Sambutan
Kalau orang (pengasuh) betul-betul suka bayi, bila kita masuk je rumah dia, dia akan greet anak kita. Dia akan cuit-cuit. Akan dukung. Akan agah. Bukan tengooook je. Dari cara sambutan pengasuh tu terhadap anak kita pada pertama kali jumpa, kita boleh tahu samada dia mencari duit dengan menjaga bayi - atau - menjaga bayi sambil mencari duit.

3) Baca Senyuman
Aku percaya kita semua boleh baca senyuman seseorang tu ikhlas atau tak.

4) Soalan Menyusahkan
Tanya soalan menyusahkan dia walaupun sebenarnya kita taknak menyusahkan dia pun - contoh - "Sabtu Ahad kalau saya dan suami ada kerja luar, boleh jaga tak?" Kalau dia jawab macam beraaaat je - maka tak payah lah.

5) Nak kerja senang
Kalau boleh, biarkan pengasuh tu bercakap lebih dari kamu. Sampai lah dia mula bertanya tentang anak kita. Antara soalan yang menggambarkan dia bukan lah pengasuh yang tak berapa nak baik ialah - "Anak awak ni meragam tak?" atau "Dia ni menangis selalu tak?"

6) Anak Sendiri
Seelok-eloknya cari pengasuh yang anak dia dah besar-besar belaka. Dan anak dia pun sukakan bayi. Jangan hantar anak kamu ke rumah pengasuh yang ada anak kecil yang baya baya anak kita juga. Lebih baik hantar nursery kalau pengasuh tu ada anak kecil macam tu.

7) Tengok anak dia
Ini bonus. Kalau anak dia ada semasa lawatan kali pertama kita ke rumah dia, kamu boleh lihat sendiri anak dia. Kalau kita sampai tu, anak dia salam kita ke tidak. Sopan ke tidak. Kalau kamu seorang cikgu, kamu boleh periksa gosokan pakaian seragam dia. Atau apa-apa lagi ciri-ciri yang kamu nak anak dia ada lah.

Friday, May 21, 2010

Kelas Demo Masak

Sabtu lepas [15 may 2010],
i menyertai 1 kelas demo masak...
dari 3pm - 6pm
bayaran RM8

Photobucket
kelas make up i telah berubah menjadi kelas masak pulak!!!

Nak masak sesimple mereka, kena beli periuk icook mereka itu....
harga?
RM4K
kui kui kui

Sample-sample yang dimasak dengan periuk icook...
Photobucket

Photobucket

Photobucket

walaupun kelihatan sangat sedap-sedap belaka, tapi TAK BOLEH MAKAN, sebab TAK HALAL!!!

p/s : tengah mengantuk...that y entry pun boring macam tuannya!!!

bebe's 3rd birthday celebration

Tahun ini bebe punya birthday sambut kat nursery dengan kawan-kawannya....

barulah BEST!!
BEST tang mana?
BEST tang ada teacher tolong uruskan budak-budak...
[mesti diorang benci kat i sebab kacau ketenangan mereka]

BEST tang bebe LAYAN kawan-kawan dia sendiri...
[bebe makan dengan kawan-kawan, bebe main dengan kawan-kawan]

BEST tang mak bapak dia boleh makan dengan aman...
[i paling suka part nie]

BEST tang budak-budak kelihatan sangat enjoy di petang-petang yang boring...
[tak payah duduk bersandar dinding tunggu parents datang ambik mereka...dalam hati mereka mesti doa 'cepatlah mak bapa i datang']

BEST tang tak TERTEKAN sangat pasal makanan...budak-budak tak cerewet sangat...nasib baiklah semua makanan adalah SEDAP sehingga menjilat JARI...
[hehehehe...puji diri sendiri pulak...dont worry, next year mummy sufei akan buat lebih baik daripada kali nie ya!! Mummy Sufei akan memperjuangkan masa untuk main games dengan u all!!]

kalau, tahun depan bebe ada dok kat nursery/ school lagi, i pasti tanpa ragu-ragu akan celebrate birthday bebe kat nursery/school sebab SUKA SANGAT TENGOK SENYUMAN BUDAK-BUDAK...
[eeewaaaheeewah...kenapa i tiba-tiba macam angel?]

kenapa tulis lebar panjang?
Sebab terpaksa melalui beberapa rintangan untuk sampai ke hari tu...
that y,
rasa bersyukur sangat-sangat!!!
[pada hari tu, hujan lebat sampai terpaksa memindahkan budak-budak ke zon selamat!!!]

Photobucket
Cupcakes yang diorder dengan Sue Roslan!!
i hanya WAAAH bila buka kotak CC yang sue buat!!!
siapa-siapa yang nak order CC area pandan indah, bolehlah hubungi SUE ROSLAN...
i rekomen dia...

Photobucket
Ini kek bebe 3 tahun!!
i tak tau kenapa i suruh sifu baker tu buat cake macam ni....
otak i memang dah gila-gila...
[walaupun luarannya pelik-pelik, tapi dalamannya SEDAP macam nak mati!!!]

Photobucket

Photobucket
anak-anak duduk dengan penuh berhemah...
Actually baru pukul 4pm...tapi dah gelap macam 7pm sebab dah nak hujan!!!huhuhuhu...

Photobucket
dipaksa posing oleh kamera girl!!!

Photobucket
bebe tak cantik tapi i suka!!!

Photobucket
Gambar ramai-ramai lepas potong kek!!!

Photobucket
PEACEEEEEEEEE!! i yang terlebih excited pulak!!! biasalah...benda-benda macam ni, mak yang terlebih-lebih pulak!!! i dukung 'upin ipin'..hehehehe...

Photobucket
Acara bermula, hujan pun mula turun, angin pun mula bertiup kencang....
tengok tu...sampai banjir kilat dalam masa 1 jam tu!!!
puan pengetua cakap hujan rahmat!!! oooo...buat-buat faham ajer laaa...

Photobucket
bergambar ramai-ramai sekali lagi sebelum bebe nak balik!!!

keseluruhannya, sangat puas hati dengan kerjasama yang diberikan oleh pihak sekolah....
sangat puas hati dengan makanan...
segala-galanya sangat memuaskan cuma kalau perut buncit i kecil sikit lagi mesti lagi perfect...kakakakakaka


~ The End ~

Thursday, May 20, 2010

bukan i yang cakap...i just tokok tambah ajer...

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja.

[Hasilnya ialah penjualan turun lor...huhuhuhuhu...i dah taubat, boss!! tapi tulah, bila rakan sekerja yang lain nak taubat sama-sama...akibatnya mereka yang dengan sikap macam tu akan terus mengancam i yang nak buat kerja betul-betul...]

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.
[yang ni i sangat setuju...kerja tak sistematik...tu yang BUSY ajer...tambahan pula diselik-selik dengan 'kerja kerja jahat'...maka kerja bertambah kelam kabut]

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN, tapi rupanya kita BUSY BODY.
[oooohhhh...rupa-rupanya i ni BUSY BODY!!!]

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN.
[betul betul betul...i selalu berlagak pandai....]

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.
[yang ni i tak faham...i tak tau apa makna ayat ni...]

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA
[SETUJU dengan angkat kedua-dua kaki...ada seorang rakan sekerja i memang macam tu orangnya...]

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'
[Oh! Tidak...Ayat 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT' tak mungkin akan terkeluar dari mulut i...apa-apa pun, i lebih suka 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' daripada 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'...hehehehe...silap-silap ia akan terjadi macam ayat yang ke-3 tu pulak!!!! satu lagi, kalau offer pura-pura tu buat apa? tak ikhlas...just nak dapat nama ajer...konon-konon dia ni suka menolong orang lain laaa...cisss...penuh dengan kepura-puraan...Ehhh...i tengah mengumpat siapa ni?]

sekian, terima kasih!!!

STOP FACEBOOKing

Masa sudah TIBA!!!

Photobucket

Say NO to FACEBOOK!!!


p/s : nak tengok berapa lama mampu bertahan!!! i cabar diri sendiri!!! terlalu senang meh? ish ish ish dengan diri sendiri!!!

serba tak kena

semua tak kena!!
semua tak betul!!!

what happen to me?

haizzzzz

Apa yang i buat ni,
seolah-olah untuk kepuasan diri sendiri saja!!

Apa yang i buat ni,
telah menyakitkan hati orang lain!!!

Apa yang i buat ni,
telah mengongkong kebebasan orang lain!!!

Nooooooo!!

kenapa i perlu kisahkan semua semua semua benda tu?

[i sendiri pun tak tau kenapa i nak kisahkan perkara-perkara tu?]

i sudah gila?

maybe...

kenapa otak i menjadi semakin kecil?
kenapa pandangan i menjadi semakin rabun?
kenapa hati i menjadi semakin sempit?

kenapa?
kenapa?
kenapa?
kenapa?
kenapa?


kini,
i perlukan dada yang lapang...
i perlukan hati yang jernih...

untuk meneruskan kehidupan ini!!!!

Jemputan mama aqilah

last sunday, mama aqilah aka puteri satu buat house warming + doa selamat + 3rd birthday bash aqilah...ceremony 3 in 1...

i telah berjaya mengambil kesempatan ini men'kepochi'kan diri...hehehehehe

last year mama aqilah jemput kami pergi 2nd birthday bash aqilah kat KFC...tapi kami tak dapat hadir....[dah lupa apa benda yang sangkut kami last year...sawsomi pun tak ingat dah...]

so, this year...kebetulan kami balik sg pelek...OTW balik KL, kami pun singgah rumah mama aqilah kat nilai untuk makan-makan sebagai penebusan last year...hehehehehe...[dok dekat-dekat tak berjumpa, bila dah dok berjauhan barulah ada peluang nak berjumpa...hebatkan?!]

nasib baik kami sempat sampai sebelum aqilah potong kek....
Photobucket

Photobucket
mama aqilah tengah buka kotak kek...

Photobucket
uncle aqilah suruh aqilah senyum, tapi aqilah buat muka ni!!! lawak laaa aqilah nih!!!!

Photobucket
birthday girl dengan keknya....

Photobucket
birthday girl n bebe!!! sebaya!!! aqilah 11 may...bebe 18 may...mya 23 may....

p/s : thanks akak sudi menjemput kami ya!!!!

Tuesday, May 18, 2010

berhenti kerja jaga anak?
TAK BOLEH lor!!
sebab kewangan tak kukuh dan tak stabil lor!!!
Gaji laki bini pun belum tentu cukup untuk perbelanjaan...
tak berani ambik risiko lor!!!




apa yang i mampu buat yang terbaik untuk bebe setakat ni ialah mencari pengasuh/ nursery yang baik untuk bebe!!!

happy 3rd birthday, bebe!

[surat untuk bebe apabila dia dah pandai membaca nanti]


媽咪最親愛的小蘇菲:

轉眼間妳居然三歲了!時間真是過得太快了。

想到從出生時你只會哭喝拉撒,

到第一個似有若無的微笑,

第一次成功的翻身,第一次卯盡全力的爬行,

第一次驕傲的站立,第一次邁出勇敢的步伐,

第一次跑步,第一次跳躍,

第一次打預防針,第一次生病發燒,

第一次進醫院, 第一次上學,

第一次游泳,第一次搭飛機,

第一次叫“dadi”“mami”,第一次叛逆地說“TAK NAK!”,

第一次上台表演, 第一次遭到老師投訴,

第一次完整地說出一個句子......

我們一起經歷了好多妳人生的“第一次”,謝謝妳帶給媽咪這麼多的快樂和驚喜。



三年來媽咪每天都認識妳多一些,

而你也教了媽咪很多事,包括耐心,耐心,還有..... 耐心。

哈哈... 當然還有別的啦,

像是透過妳的眼睛媽咪看到“最原始最單純的快樂”;

每次妳努力地想要拼湊出一個ROJAK句子,又急又氣地無法完全表達自己的意思,

睜著無辜的眼睛望著媽咪,一副希望被了解的可愛模樣,

每次妳大聲的喊的時候。 。 。

喊到媽咪的心都碎了。 。 。

也提醒了媽咪其實每個人都渴望被理解,而愛就是了解和支持。

就算妳才三歲,

妳也希望被尊敬!

媽咪希望以後可以和妳好好的溝通,

媽咪會盡量不會在大聲的罵妳。 。 。

因為媽咪開始知道妳是吃軟不吃硬的小女孩!


反正就是,媽咪會試著了解你,永遠支持你。

希望妳不管遇到甚麼事,都覺得可以誠實對媽咪說,不會有所隱瞞。


今天就是妳的生日了,今年媽咪計劃在學校為妳慶祝生日,讓妳可以跟妳的同學和朋友一起唱生日歌,一起吹蠟燭,一起吃蛋糕。 。 。
等妳大了一些,你才要求妳要怎樣度過妳的生日吧! !只要是我們能辦得到的,我們都會滿足妳的。 。 。因為你是我們的寶貝。 。 。 。



親愛的小蘇菲,

不管你將來的選擇是甚麼,希望你會成為一個樂於付出的人。

女兒,生日快樂


媽咪真心的祝福妳永遠快樂,永遠幸福!
媽咪希望妳永遠都那麼天真、可愛、懂事!
媽咪最大的心願就是希望妳一生都平安、幸福!
一定要快樂
一定要幸福
知道嗎?


Translate dengan GOOGLE TRANSLATE

[telah menjadi surat yang paling kelakar pada abad ini...]


Mummy tersayang Sophie kecil:

Sekejap mata anda benar-benar tiga tahun! Waktu benar-benar lalat segera.

Fikirkan anda akan menangis sejak lahir minum Lazard,


Jika tidak ada yang tampak tersenyum

Emansipasi sukses pertama, d pertama kali melakukan semua merangkak,

Berdiri pertama bangga, untuk pertama kalinya untuk mengambil langkah berani,

Jangka pertama, lompatan pertama,

Vaksinasi pertama, yang pertama sakit dengan demam,

Untuk pertama kalinya di rumah sakit, sekolah pertama,

Yang pertama berenang, pesawat pertama,

Yang pertama disebut "dadi" "mami", pemberontakan pertama yang "TAK nak!",

Untuk pertama kalinya tampil di atas panggung, yang sedang pertama aduan guru

Kalimat lengkap pertama keluar dari ......

Kita sudah melalui banyak kehidupan anda "untuk pertama kalinya," Terima kasih sukacita yang begitu besar untuk membawa Mommy dan kejutan-kejutan.



Tiga tahun, Ibu tahu lebih banyak setiap hari,

The Mummy mengajarimu banyak hal, termasuk kesabaran, kesabaran, kesabaran ..... sana.

Haha ... tentu saja ada teman lain,

Mommy seperti 透? mata anda untuk melihat "kegembiraan paling murni yang paling primitif";

Setiap kali anda berusaha untuk ingin mengumpulkan kalimat Rojak, cemas dan putus asa untuk tidak sepenuhnya mendedahkan maknanya,

mata Wide bersalah terbuka dan Mummy, sebuah keinginan untuk difahami cute,

Setiap kali anda berteriak keras. . .

Menangis hati Mummy rosak. . .

Ibu juga mengingatkan semua orang yang benar-benar ingin difahami, tapi cinta adalah pengertian dan sokongan.

Bahkan jika anda hanya tiga tahun,

Anda juga ingin dihormati!

Mummy berharap bahawa kita boleh dan anda Haohao komunikasi Di

Ibu akan cuba untuk tidak mengutuki kamu keras. . .

Karena Mummy makan bermula perisian tahu anda tidak makan gadis keras!


Anyway, iaitu, ibu akan cuba untuk memahami anda dan menyokong anda selamanya.

Saya berharap anda tidak peduli apa, semua yang jujur boleh berkata kepada si ibu, tidak akan tersembunyi.


Hari ini adalah hari ulang tahun anda, Mom merancang untuk sekolah tahun ini untuk merayakan ulang tahun anda, supaya anda boleh bersama-sama engkau dan teman-teman menyanyikan lagu ulang tahun, dengan Chuila Zhu, bersama-sama makan kue. . .
Anda pada akhirnya terlalu besar, anda hanya bertanya bagaimana anda menghabiskan ulang tahun Naiyao it! ! Selama kita lakukan, kita akan bertemu anda. . . Kerana anda adalah harta kita. . . .



Little Dear Sophie,

Tidak peduli apa pilihan masa depan anda, saya berharap anda akan senang untuk membayar seorang lelaki.

Putri, happy birthday


Ibu benar-benar berkat anda selalu senang, selalu bahagia!
Ibu Saya berharap anda selalu begitu naif, manis, thoughtful!
ingin Mummy yang terbesar adalah untuk memiliki hidup anda selamat dan bahagia!
Harus bahagia
Harus bahagia
Tahu?



p/s :sawbebe,
actually sawdaddy juga excited...
sebab dia asyik tanya bagaimana dengan persediaan hari jadi u di nursery....

happy 3rd birthday, bebe!!!

[surat untuk bebe apabila dia dah pandai membaca nanti]


媽咪最親愛的小蘇菲:

轉眼間妳居然三歲了!時間真是過得太快了。

想到從出生時你只會哭喝拉撒,

到第一個似有若無的微笑,

第一次成功的翻身,第一次卯盡全力的爬行,

第一次驕傲的站立,第一次邁出勇敢的步伐,

第一次跑步,第一次跳躍,

第一次打預防針,第一次生病發燒,

第一次進醫院, 第一次上學,

第一次游泳,第一次搭飛機,

第一次叫“dadi”“mami”,第一次叛逆地說“TAK NAK!”,

第一次上台表演, 第一次遭到老師投訴,

第一次完整地說出一個句子......

我們一起經歷了好多妳人生的“第一次”,謝謝妳帶給媽咪這麼多的快樂和驚喜。



三年來媽咪每天都認識妳多一些,

而你也教了媽咪很多事,包括耐心,耐心,還有..... 耐心。

哈哈... 當然還有別的啦,

像是透過妳的眼睛媽咪看到“最原始最單純的快樂”;

每次妳努力地想要拼湊出一個ROJAK句子,又急又氣地無法完全表達自己的意思,

睜著無辜的眼睛望著媽咪,一副希望被了解的可愛模樣,

每次妳大聲的喊的時候。 。 。

喊到媽咪的心都碎了。 。 。

也提醒了媽咪其實每個人都渴望被理解,而愛就是了解和支持。

就算妳才三歲,

妳也希望被尊敬!

媽咪希望以後可以和妳好好的溝通,

媽咪會盡量不會在大聲的罵妳。 。 。

因為媽咪開始知道妳是吃軟不吃硬的小女孩!


反正就是,媽咪會試著了解你,永遠支持你。

希望妳不管遇到甚麼事,都覺得可以誠實對媽咪說,不會有所隱瞞。


今天就是妳的生日了,今年媽咪計劃在學校為妳慶祝生日,讓妳可以跟妳的同學和朋友一起唱生日歌,一起吹蠟燭,一起吃蛋糕。 。 。
等妳大了一些,你才要求妳要怎樣度過妳的生日吧! !只要是我們能辦得到的,我們都會滿足妳的。 。 。因為你是我們的寶貝。 。 。 。



親愛的小蘇菲,

不管你將來的選擇是甚麼,希望你會成為一個樂於付出的人。

女兒,生日快樂


媽咪真心的祝福妳永遠快樂,永遠幸福!
媽咪希望妳永遠都那麼天真、可愛、懂事!
媽咪最大的心願就是希望妳一生都平安、幸福!
一定要快樂
一定要幸福
知道嗎?


Translate dengan GOOGLE TRANSLATE

[telah menjadi surat yang paling kelakar pada abad ini...]


Mummy tersayang Sophie kecil:

Sekejap mata anda benar-benar tiga tahun! Waktu benar-benar lalat segera.

Fikirkan anda akan menangis sejak lahir minum Lazard,


Jika tidak ada yang tampak tersenyum

Emansipasi sukses pertama, d pertama kali melakukan semua merangkak,

Berdiri pertama bangga, untuk pertama kalinya untuk mengambil langkah berani,

Jangka pertama, lompatan pertama,

Vaksinasi pertama, yang pertama sakit dengan demam,

Untuk pertama kalinya di rumah sakit, sekolah pertama,

Yang pertama berenang, pesawat pertama,

Yang pertama disebut "dadi" "mami", pemberontakan pertama yang "TAK nak!",

Untuk pertama kalinya tampil di atas panggung, yang sedang pertama aduan guru

Kalimat lengkap pertama keluar dari ......

Kita sudah melalui banyak kehidupan anda "untuk pertama kalinya," Terima kasih sukacita yang begitu besar untuk membawa Mommy dan kejutan-kejutan.



Tiga tahun, Ibu tahu lebih banyak setiap hari,

The Mummy mengajarimu banyak hal, termasuk kesabaran, kesabaran, kesabaran ..... sana.

Haha ... tentu saja ada teman lain,

Mommy seperti 透? mata anda untuk melihat "kegembiraan paling murni yang paling primitif";

Setiap kali anda berusaha untuk ingin mengumpulkan kalimat Rojak, cemas dan putus asa untuk tidak sepenuhnya mendedahkan maknanya,

mata Wide bersalah terbuka dan Mummy, sebuah keinginan untuk difahami cute,

Setiap kali anda berteriak keras. . .

Menangis hati Mummy rosak. . .

Ibu juga mengingatkan semua orang yang benar-benar ingin difahami, tapi cinta adalah pengertian dan sokongan.

Bahkan jika anda hanya tiga tahun,

Anda juga ingin dihormati!

Mummy berharap bahawa kita boleh dan anda Haohao komunikasi Di

Ibu akan cuba untuk tidak mengutuki kamu keras. . .

Karena Mummy makan bermula perisian tahu anda tidak makan gadis keras!


Anyway, iaitu, ibu akan cuba untuk memahami anda dan menyokong anda selamanya.

Saya berharap anda tidak peduli apa, semua yang jujur boleh berkata kepada si ibu, tidak akan tersembunyi.


Hari ini adalah hari ulang tahun anda, Mom merancang untuk sekolah tahun ini untuk merayakan ulang tahun anda, supaya anda boleh bersama-sama engkau dan teman-teman menyanyikan lagu ulang tahun, dengan Chuila Zhu, bersama-sama makan kue. . .
Anda pada akhirnya terlalu besar, anda hanya bertanya bagaimana anda menghabiskan ulang tahun Naiyao it! ! Selama kita lakukan, kita akan bertemu anda. . . Kerana anda adalah harta kita. . . .



Little Dear Sophie,

Tidak peduli apa pilihan masa depan anda, saya berharap anda akan senang untuk membayar seorang lelaki.

Putri, happy birthday


Ibu benar-benar berkat anda selalu senang, selalu bahagia!
Ibu Saya berharap anda selalu begitu naif, manis, thoughtful!
ingin Mummy yang terbesar adalah untuk memiliki hidup anda selamat dan bahagia!
Harus bahagia
Harus bahagia
Tahu?



p/s :sawbebe,
actually sawdaddy juga excited...
sebab dia asyik tanya bagaimana dengan persediaan hari jadi u di nursery....
hhhhh

Monday, May 17, 2010

tak habis-habis dengan teacher 2 orang tu...[benci benci benci]

Puan pengetua bebe bagi kelulusan untuk buat high tea party bebe pada 4 P.M [esok]!!!

tapi
tapi
tapi
teacher sutha tanya i boleh buat awal sedikit tak? ...dalam 2.30pm camtu!!!
Alasannya ialah : TEACHER YUNI BALIK 5 P.M
[kepala otak hang!!! hang nak berambus, pi berambus jauh-jauh...jangan dok halang bumi ni berputar ya!!! kang i sepak hang ke jamban kot!!!]

ish ish ish

Teacher 2 orang ni memang mau cari pasal dengan i ni !!!!

[i dah tak syiok sama mereka...rasa mereka tu sangat hipokrit...apa yang mereka cakap, apa yang mereka buat tu meluat betul i tengok....macam nak sepak muka diorang ajer...]

serius,
ikutkan kepala angin i,
esok habis party,
i nak terus bagitau pengetua,

BEBE QUIT!!!

[bayangkan ,
kalau i boleh cakap macam tu depan 2 orang teacher tu,
mesti kepuasan maksimum yang i perolehi!!!
]

p/s : Sampai sekarang teacher yuni tu tak tegur i langsung!!!
[ i pun tak nak tegur dia...kenapa i kena tegur dia dulu? i customer majikan dia...so, dia kena respect i laaa...kalau nak kurang ajar, i lagi 100 kali ganda lebih kurang ajar daripada u tau!!!]

Saturday, May 15, 2010

i REDHA;i Pasrah

ewah ewah ewah
bukan sebarang tajuk punya tajuk tau!!!
mesti orang lain pun takut [kemudian cepat cepat klik masuk tengok apa yang amoi ni redha dan pasrah...hahahahaha]

2nd facial lesson: Facial Massage + 修眉

minggu ni dia ajar macam mana nak massage muka...
Photobucket
syiok tu memang syiok laaa...
kalau pi buat kat kedai lagi best...
orang lain bagi kita lagi syiok...
boleh baring dan relax betul-betul!!!
yang buat sendiri ni,
ekonomi lor...
Photobucket
yang ekonomi kena duduk tegak-tegak...then massage sampai tangan pun lenguh lor!!!


lepas tu...
Photobucket
gambar googled