Wednesday, June 30, 2010

2 hari berturut-turut ke klinik...hari ni pun kena ke klinik lagi...

selsema batuk belum baik...
semalam kena kejar ke klinik lagi sebab badan bebe naik bintik-bintik air halus-halus....
doktor syak bebe kena shingles pula...
Photobucket
1st time dengar SHINGLES...
[kurang ilmu pengetahuan]
apa benda itu?
Menurut penjelasan yang dia bagi [yang i faham], SHINGLES ni ialah sepupu sepapat chicken pox...
then doktor cina tu translate ke kantonis,
'shang she' aaaahhhh
OMG!!!
Tumbuh Ular!!!

then, dia dok tegas SHINGLES tapi tak pasti SHINGLES...dia cakap dia tak pernah tengok budak kecil kena SHINGLES...biasanya orang dewasa saja yang kena...hmmmm...geram macam nak tarik rambut dia ajer....pastu dia bagi ubat sapu, suruh hari ni balik ke klinik lagi untuk tengok perkembangan 'ular' itu!

sawsomi dengar sampai blur blur...
TUMBUH ULAR?
mesti ini pertama kali dalam hidupnya dengar manusia TUMBUH ULAR kat badan!

aiya...aiya...itu apa laaa...yang macam ular naik kat badan...itu 'ular akan keliling badan kita...bila dah kepala dan badan ular bertemu...sangat bahaya lor!!!

Rupa-rupanya TUMBUH ULAR dalam bahasa yang difahami sawsomi ialah KAYAP!!!
2 orang pembantu klinik dok bagi pelbagai petua...antara yang paling menarik ialah suami isteri jangan bersama, anak akan sangat sakit!!! then, diorang ada juga suruh pergi berubat kampung!!!

Photobucket
sapu ubat sementara dok tunggu resit...
yang kawan cina, suruh i pi tabib cina, bagi itu tabib cina 'tangkap ular'...

Photobucket
ini dia rupa ULAR!!! semua orang cakap tak boleh bagi ULAR tu keliling badan, boleh****...choy choy choy....risau macam nak mati!!!

****baru call my brother yang belajar tabib, dia suruh i 'bakar ular'...hahahahhaha...balik nanti i nak bakar ular!!!!

Info kayap
**Thanks tiara!!!

Last pada tepat 11:55pm



last call
last call

terima kasih kepada u all yang telah join!!!
maruah i dah ditebus oleh u all!!!
thank you so much!!!
[tak payahlah i terjun longkang sebab tak ada sambutan!!!]
lalalalalalalalala

Tuesday, June 29, 2010

selsema + batuk

Photobucket
tak sengaja terambik gambar ni!!!

Photobucket
kami anak-beranak memang riuh rendah...di mana kami berada, di situ pasti ada suara kami....bising nak mampus!!!

ohya,
kami bawa bebe pi klinik!!
bebe selsema dan batuk!!!

anak itu tidak berdosa

rata-rata dengar orang ambik anak angkat!!!
macam trend pula kaannnnn!!!
[2008, SIL ambik bb girl]
[2009, SIL punya SIL ambik bb boy]
[2-3 hari lepas, zana buat entry entah dia punya siapa-siapa ambik anak angkat]

pada pandangan i,
mereka yang telah dengan jayanya 'curi makan',
berani 'mengandung'
berani 'melahirkan' bb
berani kasi anak mereka kepada orang lain...
adalah TINDAKAN YANG SANGAT BERANI!!!
sebab ANAK ITU TIDAK BERDOSA!!!
[dont worry anak, satu dunia pun tau yang dosanya mak bapak awak]


eva [sawsomi punya cousin] telah mengambil seorang bb girl yang lahir pada 11 june 2010...masih dalam pantang...sekarang dia dah ada 2 orang anak angkat...yang sulung 2 tahun!!!

semalam mami eva ada buat makan-makan, so, i pun sambil buka puasa sambil main bb...
Photobucket

bila tengok bb orang, teringin laaaa nak bb lagi...tapi tu laaa belum ada rezeki!! sob sob sob [menangis teresak-esak sambil emngesat air mata]

baby diva or dye or dya...kesimpulannya mula dengan D...tapi tak sure D apa...
Photobucket
cepat besar, nanti boleh main mamasak dengan bebe!!!

Photobucket
gerak macam mana pun tak mau bangun...geram i tau!!!

Photobucket
eva, boleh pinjam i 2 hari tak? hehehehe...memang cari nafas nahas !!!

Photobucket
teringat kat my bebe masa kecik-kecik...sekarang bebe dah besar...

tahniah eva, tahniah wan!!!
kali kedua jadi mak bapa orang!!!
tahniah!!!
u orang memang hebat!!!

info Berkenaan Hubungan Ibu Susu & Status Anak Angkat

tak nak merungut, t nak ungkit lagi...

kalau sekarang buka puasa,

sayang tak?

sangat penipu lor,
kalau tak lapar dan tak dahaga!!!

but
kita sebagai orang yang beriman,
kita tak boleh banyak merungut!!!
kita kena sabar!!

tengah berusaha dok bayangkan negara yang rakyatnya kebuluran...
betapa betuahnya i ,
sebab lagi 2 jam boleh makan macam tak cukup mulut!!!!

tengah berusaha dok bayangkan body i macam angelina jolie...
betapa betuahnya i,
kalau puasa ganti 1 hari, body i boleh jadi macam body beliau!!!
[ok ok laa...50% sama dah cukup...kita tak tamak punya]

tengah berusaha dok bayangkan pahala...
betapa bertuahnya i,
boleh puasa ganti + puasa sunat pada bulan rejab!!!

lagi 2 hari kena ganti [tak termasuk hari ni]!!!

Monday, June 28, 2010

anak, jangan buat mak marah

Jangan bangga terlalu awal [gambar diambil sebelum insiden]
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

sebab di belakang,
maknya telah berubah jadi singa betina yang macam dirasuk hantu...

Hari jumaat,
patahkan i punya lipstik
sabar-sabar...
masih lagi mampu bersabar

hari sabtu,
balik kerja,
bebe dengan begitu bangga memberitahu i, dia main cream muka termahal i!!!
cream muka i yang termahal dijadikan gel rambut?
menurut sawsomi, bebe sapu muka dia macam opera cina dan dah dibasuh kerana khuatir i boleh terjun bangunan lepas tengok muka bebe!
i memang tak sanggup nak ambik gambar!!!

i memang marah tak ingat dunia!!!
nama bapak i apa i pun tak ingat punya lor!!!

marah sebab,
baru 1st time nak pakai skin care mahal-mahal memandangkan badan dah tak ada harapan nak kurus, so, tukar halu ke muka...jaga muka kasi lawa sikit supaya orang tak perasan badan yang yang baldi...

manatau, baru sebulan pakai...DAH HABIS!!! [sepatutnya boleh pakai setengah tahun kalau berjimat cermat]
wajib tak i marah?

marah sebab yang kedua,
belum start bayar ansuran, [ my sepupu beli dengan credit card dia, then dia buat instalment ke entah apa laaa...tu laaa yang bulan-bulan boleh bayar sikit-sikit..]
barang sudah habis...
wajib tak i gila?

marah sebab yang ketiga,
haizzzzzzzz...
haizzzzzzzz...
haizzzzzzzz...
haizzzzzzzz...

disebabkan insiden ini,
i merajuk 24 jam tau!!!
[ tak ada pasal pasal sel sel badan i mati akibat perang jihad sesama sendiri]

kemudian,
i dapat 1 idea...
bebe yang habiskan cream muka i,
so,
dia harus GANTI RUGI!!!
syiling-syiling dia,
i akan sita!!!
hahahahahahha

Dah jumpa jalan penyelesaian,
so, i pun ceria semula!!!!

**** Sumpah...i tak nak ambil risiko lagi demi nak jimat duit nanny RM10!!

**** tapi i tetap bersyukur laaa sekurang-kurangnya dia main cream muka saja dan bukannya main api ke, pisau ke...apa-apa yang bahaya!!! [ayat nak pujuk hati sendiri sebab rasa bersalah marah bebe] dia memang good girl kecuali kebelakangan ni ada dendam dengan barang make up i ajer...tapi pengaruh dari siapa sebenarnya...[hantuk kepala ke dinding]...
that y hari tu, i tak pukul dia, i tampar pipi kanan i kali, pipi kiri i 10 kali...
banyak kerja nak buat
tapi tak tau nak buat yang mana satu?

yang tak penting,
semuannya dah settle!!!
termasuk lunch time sempat tidur sampai tangan kebas!!!

hohoho!!!

tak tau kenapa

kenapa selalu makan cili rasa pedas?
kenapa rasa bangga sangat bila merungut?
kenapa rasa hebat sangat bila mengata kat orang lain?
kenapa rasa tak bersalah bila bersalah dengan tuhan?
kenapa rasa macam mau sedar tapi masih lagi tak tersedar-sedar?
kenapa rasa macam mau mengubah menjadi lebih baik, tapi masih lagi jadi orang yang tak baik sampai sekarang?
kenapa sering memberi 1000 alasan untuk setiap larangan?
kenapa menghalakan yang tak halal?
kenapa mengharamkan yang halal?
kenapa saya rasa saya baik walaupun saya ialah orang jahat?
kenapa saya rasa orang lain jahat bila dia tak sekepala dengan saya?
kenapa saya sentiasa rasa saya betul walaupun saya memang buat salah?
kenapa orang yang saya tak suka buat semuanya tak betul?
kenapa tak nak mengakui kesalahan?
kenapa rasa malu nak minta maaf?
kenapa orang lain begitu kaya?
kenapa tak nampak orang yang miskin?
kenapa suka membebel macam ah sou?
kenapa mulut cakap lain, tangan buat lain?
kenapa masih mengantuk?
kenapa rasa lapar?
kenapa benci tapi sayang?
kenapa tak berani tampar orang yang kita tak suka?
kenapa hari-hari makan ayam?
kenapa suka buat perbandingan?
kenapa nenek jiran tu pagi-pagi nak jerit suruh anjingnya yang terlepas balik rumah?
kenapa kena angkat tangan dengan pak guard?
kenapa tak berani pakai selipar pergi kerja?
kenapa sebulan ada 30/31 hari?
kenapa sangat minat dengan free gift?
kenapa kena berpura-pura baik dengan orang yang kita tak suka?
kenapa kena berpura-pura buat tak tau rahsia yang telah pecah?
kenapa ikan masin begitu sedap?
kenapa tomyam nong & jimmy begitu sedap?
kenapa tidur kena peluk bantal peluk?
kenapa panas pun kena selimut?
kenapa semut di rumah i dah pandai berenang?
kenapa hanya i boleh marah bebe?
kenapa orang lain marah bebe, i macam nak telan itu orang?
kenapa sawsomi begitu suka tengok bola?
kenapa 1 hari ada 24 jam?
kenapa saya ialah saya?
kenapa saya masih guna k850i?
kenapa saya jalan laju?
kenapa saya suka perasan?
kenapa saya panas baran?
kenapa saya suka senyum?
kenapa muka saya muram?
kenapa kedekut?
kenapa cik sarah letak spender di atas meja makan?
kenapa di pantai ada pasir?
kenapa laut masin?
kenapa isnin biru?

Sunday, June 27, 2010

singa betina mengamuk

ngaw
ngaw
ngaw

Saturday, June 26, 2010

sabtu kerja ialah orang-orang yang hebat!!!

Buat pertama kalinya,
i setuju dengan fakta loyar burok norrimie anak pak ajis itu!!!
[siapa norrimie anak pak ajis? seorang pompuan low profile di mana mempunyai daya pertahanan diri yang rendah dengan polis...i percaya dia pasti boleh jadi bini salah seorang polis di malaysia]


SABTU KERJA.
[i sangat sokong fakta beliau!]
MANUSIA HEBAT-HEBAT SAJA YANG PERLU BEKERJA HARI SABTU!!!


Mari goyang punggung,
sebab kita hebat!!


****Tiba-tiba rasa bersalah macam nak langgar tiang lampu jalan sebab menyebakan dia menjadi orang-orang yang hebat!!! kalau tak, sekarang dia mesti 5 hari bekerja dan tidak lagi tergolong dalam orang-orang yang hebat!!! Harap dia tak salahkan i ye!!

bila panas merungut, bila sejuk pun merungut!!!

baru hujan 'air',
dah kena mandi air panas, pakai stoking, selimut sampai leher macam orang eskimo...

ini pompuan yang tak sedar diri,
ada hati mau kawin lari ke kutub utara...
masih pasang angan-angan mau berhijrah ke negara yang ada 4 musim!!!
sungguh sungguh tak sedar diri!!!

Satu hari entry 888 tapi macam sampah

i update blog macam minum air!!!
orang gila saja update blog macam ni!!!
[mimi, jangan terasa ya...u pun setanding dengan i]
lagi bz lagi kuat gila update!!!
time bz banyak pula ilham!!!
ilham datang mencurah-curah!!!
semuannya ilham jahat!!!
then taip keyboard tu macam ada dendam dengan keyboard!!!
keyboard tu macam nak tenggelam ke bawah meja!!!!
[macam ni boss baru tak syak i buat kerja jahat maaa...dia mesti ingat pekerja dia tengah rajin translate! rupa-rupanya tengah update blog...kalau dia tau [tapi rasanya dia dah tau], mesti dia muntah pink [pink lebih comei dengan imejnya yang botak!!]

kembang kecut hidung i,
bila watie cakap pagi-pagi datang kerja kena buka blog i!!
[dah start kembang buntut, tapi masih boleh terkawal perkembangan itu]

pastu tiara pula ym bagitau,
baca blog i umpama tengah baca novel yang kecik-kecik tu!!!
[cerpen ke? tiba-tiba perasan diri macam penulis pula...MR, Zel, i layak join group u orang untuk keluar buku tak? kakakakakaka]
i anggap ini satu pujian...
kembung kecut punggung...
terasa macam badan yang 63kg ni teramat ringan...[oppsss bocor rahsia sendiri...dah putus harapan...dah beberapa kali terjun longkang pun masih tak boleh kurus balik]
macam nak terapung ajer...
nasib baik ternampak boss dok jeling-jeling dok syiok sendiri...
barulah tak pecahkan siling ofis dan terbang ke luar angkasa....
bila menaip entry ni,
jari macam dok main piano,
keluar melody-melody yang merdu!!!

****dalam mode syiok sendiri!!! sila abaikan pompuan gila!!!

Friday, June 25, 2010

makanan orang biasa-biasa tapi heaven

saja nak show dapur i ada juga berasap!!!
mana boleh acik DariDapurMakcik Rehan : The Hottest Makcik in Town! yang berasap ajer!!!
tapi,
kita punya tak sehebat DDMR laaa...
kita punya biasa-biasa yang mampu dimasak oleh seluruh rakyat malaysia!!!

Photobucket
sayur jeruk [ini panggil sayur jeruk ke?tak sure laaa]
itu memang bukan sayur jeruk...coz i baru perasan i tersilap bubuh gambar
Photobucket
ini dia ...rupa sayur jeruk...miss jeruk
sangat suka walaupun hakikatnya baunya macam hanyir kencing!!!
sawsomi pun sudah jatuh cina sama ini sayur jeruk!!!



Nota untuk diri sendiri dan mereka yang rasa nak try masak chinese food [khas untuk tiara...hehehehe]:
1 paket sayur jeruk
3-4 ulas bawang putih cincang sampai halus
[i suka bawang putih, so i bubuh banyak-banyak sampai tak ingat dunia punya]
sedikit daging ayamg cincang / boleh diganti dengan 1 biji telur

1. Potong sayur jeruk jadi kecik-kecik [kalau yang tak suka masin, boleh rendam dulu sayur jeruk, tapi i tak rendam lor sebab i suka masin]
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali [jangan tanya i berapa banyak minyak, sebab i main hantam ajer...]
3. Masukkan daging ayam atau telur [kacau itu telur].
4. Daging ayam/ telur dah masak baru masukkan bawang putih [ikut pengalaman i, kalau masukkan bawang putih dulu, bawang putih akan hangus...dan jadi pahit]
5. Masukkan sayur jeruk
6. Bubuh perasa [kalau i, i akan bubuh sedikit gula dan t3sco punya chicken stock...(eh...itu benda panggil chicken stock ke?)]
7. siap



Photobucket
telur bawang dadar yang hangin sebelah! [sudah ditutup maaaa..tunjuk sebelah lagi yang cantik]
namun tetap heaven!!!

Photobucket
ayam goreng kicap...pun sedap sehingga menjilat jari

***tetap sangat bangga dengan diri sendiri!!

bebe tengah main barang make up i

baru dapat call from sis...
ayat pertama yang sis cakap : 'nanti u balik, u jangan marah sufei tau!!!'

ok
ok
no problem!!

ayat kedua : 'sufei dah bangun, dia datang bilik i, i nampak mulut dia ada lipstik...then u punya lipstik sudah patah!!!'

Photobucket
mummy, saya cantik tak?
cantikkan?


balik nanti SIAP u!!!

*** nanny ros hari ni deman, that y bebe ada kat rumah!!!
macam amysweetdarling cakap, hantar ke rumah pengasuh memang kena buat persediaan untuk jaga anak sendiri bila nanny ada hal or tak sihat!

dah bagitau sue, sekarang bagitau mak qhalisha pula! and sedikit perkembangan bebe dengan nanny Ros!

tak habis-habis lagi sandiwara...
BOSAN arghhhhhh sandiwara ini!!!
i dari heroin diturun pangkat jadi pelakon tambahan ajer...
tak best
tak best

sawsomi pun rasa tak best dapat ajer half deposit,
dia call puan pengetua...
suruh puan pengetua bagi 10 alasan kenapa masuk half ajer!!!
tapi 1 alasan ajer puan pengetua dapat bagi iaitu partner dia kat over the sea!!!
sawsomi cakap dia pesan kat puan pengetua, suruh t sutha tu mulut jangan puaka sangat!!!

then,
puan azlina sms ini
[dia ni memang suka sms laaa....]



'Hv spoken 2 t sutha.she said mak qhalisha askd her whr sufei was as her daughtr told her sufei was absent a long time. t sutha told d mum dat sufei was no longer w us.she den askd t sutha wat abt d seposit n t sutha said it wil b refunded.dat's all. as in all gossip ade yg da d tokok tambh/left out in narratn.mcmne mak qhalisya bole tau pasal d deposit dispute ye?pn azlina'




cisss....puan pengetua guna ayat i 'tokok tambah'...
pelik juga kenapa mak qhalisha boleh tau ye?
sebab pekerja dia mulut puaka laaa....

Apakata buat notis tampal kat depan sekolah,
bagitau semua parents yang i ni cerewet,
tak payah laa nak mulut by mulut...
penat ooo teacher!!!

[ohya, lagi satu hal, Advance Fees for DEC tu bukan DEPOSIT yaa...itu fees untuk bayar gaji u all pada bulan DEC...kalau tak u all makan pasir ke? i pun bayar awal tahun tau!! tapi kenapa i tak mempertikaikan RM180 advance fees untuk bulan DEC. mana-mana tadika pun ada fees ni...i masih ada sedikit pengetuahuan, taht y i tak minta yang RM180 tu...i mintak RM250... RM250 yang u ambil i tu terang-terang tulis DEPOSIT tau!!! harap faham ya!!!]

pagi ni i terbaca sms ni kat hp sawsomi, i terus call teacher sutha, suruh dia jaga mulut dia baik-baik!!! tapi buat i geram ajer, sebab dia putuskan panggilan i sebab i belum habis cakap lagi!! tapi disebabkan celcom ni mahal, i tahan geram dalam perut ajer!!!
kalau kat pandan indah ataupun ampang ada perempuan perut pecah, itu adalah i!!!

sebenarnya bebe barulah watak utama kan? entah apa perasaan dia kan kalau dia terbaca semua ni kan?
nak bagi tau 1 saja kat bebe...MUMMY and DADDY LOVE U!!! that y kami keluarkan u dari situ....Apabila berlaku semua ni, kami lagi yakin keputusan kami adalah betul!!! Apabila dibandingkan dengan penjagaan nanny Ros, kami lagi yakin apa yang kami buat adalah yang terbaik untuk u!



****Nanny ros memang tak ada lesen...tapi i call pegawai JKM, encik Ridzuan tolong i check ex-nursery tu dalam senarai yang tertera kat website JKM, siap check semua sempanan, taska pun check, pusat jagaan pun check...memang nursery tu tak ada...

****semalam tiba-tiba sawsomi tanya: ' sekarang ni nanny ros mandikan anak ke sebelum balik?'
i pun tanya balik 'y?'...
kurang asam punya jawapan yang diberinya...'no more busyuk daddy...sekarang dari rambut wangi sampai hujung kaki...'
[time busyuk tanya i nursery tak kasi mandi ke...time dah wangi pun tanya lagi?]
i pun saja nak kasi sawsomi panas : 'of course laaa...mandi jirus dengan air lebih wangi ataupun mandi ada sabun sabun dan shampoo shampoo lebih wangi?'

****susu tidak kurang dari 3 kali sehari kat rumah nanny Ros!!! bebe tengok baby minum susu, dia pun mintak susu. bebe tengok daughter nanny Ros minum susu, dia pun mintak susu...

****Nanny Ros awal-awal lagi sudah kasi tau sama i, dia sangat tegas! Tapi anak-anak bebas bermain dalam rumah asalkan tak buat aksi-aksi yang merbahayakan!!! tiap-tiap petang pergi ambil bebe, memang bebe tak mau balik punya!!! siap kena tipu nak bawa dia pergi pasar malam, barulah dia nak ikut i balik!!!

****sekarang balik petang, memang bersedia untuk tidur malam ajer....hehehehe...sebab sebelum balik, bebe sudah makan malam kecuali dia tidur sampai pukul 5 dan tak sempat nak makan!!!

****so far, memang sangat-sangat puas hati laaa dengan penjagaan nanny ros!

Thursday, June 24, 2010

apa yang patut i buat?

dan
kalau berlaku kat u all,
apa yang u all akan buat?
[i sangat-sangat-sangat-sangat perlukan pendapat u all]

Keputusan Penuntutan Deposit tempoh hari (16 June 2010)ialah,
Puan pengetua BERSETUJU bank in RM250 ke account MAYBANK sawsomi [sebab dia kata masa tu dia tak ada cash]
Dia kata lepas dia bank in,
dia akan inform kami!!!
so,
kami pun balik lor dengan hati yang senang!!!
[rupa-rupanya tak senang langsung...tambah lagi satu tuduhan dah ambil deposit pada hari tu!!!

Then, pada 18June 2010,
sawsomi sms puan pengetua...
dan ini reply dia :
'Sori.m at hosp jaga mum since ystrday.will do d trfr whn i get home'

Semalam hantar sms kepada puan pengetua tanya sama ada dah bank in belum...
malangnya,
tak ada reply....

Lunch tadi,
ternampak sue roslan ada kat ym...
buzz dia...
nak tau apa berita terkini dan sensasi
[dah boleh agak, sue pasti jadi orang tengah kami...kakakakaka...teacher umpan dia, i pun umpan dia...kesian sama u laaa sue....hahahahaha]

bla bal bla bla
bla bla bla bla
bla bla bla bla
bla bla bla bla

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Photobucket
sorry ya adik-adik, bahasa i ada sedikit kurang sopan!!!

Photobucket

depsoit belum dapat lagi,
[Puan pengetua sendiri cakap dia nak bank in...i ada rakaman suara dia yooooo]
tapi teacher dia dah heboh cakap kami dah dapat balik deposit!!!

Pastu,
i terus sms puan pengetua [12:30pm],
[ingatkan i dah tak nak masuk campur...biar sawsomi settle dengan puan pengetua],
tanya dia bila mau bank in!!!

dan ini reply puan pengetua [12:46pm]
'Hv bk in my portn rm125.my partnr je belum trfr hers.dia oversea.b back end of nxt wk'

lawak kan?
bayar half ajer?
[memang nak muntah darah]

Photobucket
buktinya dia memang dah transfer....
tapi sayangnya kat maybank2u ni tak tunjuk pukul berapa dia bank in...


rasa-rasa u all...
benda-benda ni boleh jadi bahan bukti tak, sekiranya i nak repot polis yang teacher sutha ni tuduh i dah ambik depsoit pada hari tu juga?
[i tau memang polis tu akan gelak sampai jatuh kerusi]
Dah laaa dia pijak maruah i, tuduh i sendiri pergi spot check...
sekarang dia tuduh i dah ambik depsoit tu pada hari tu juga...
[then sekarang yang RM125 tu apa? puan pengetua bermurah hati derma kat kami?]

1st time tau,
i dituduh terang-terang,
i difitnah terang-terang...

kalau i diam,
adakah orang akan puji i baik?

tak ada kan!!

orang akan cakap i yang bersalah that y i diam...

kalau i pergi menegakkan keadilan,
memang nampak sangat i umpama pergi serang diorang, pergi buat kecoh kat tempat orang...
i juga dilabelkan ORANG JAHAT!!!
sekurang-kurangnya untuk kepuasan diri sendiri lor!!!
i pergi cari keadilan untuk diri sendiri!!!
i tak sewewenang-wenang terima hukuman yang mereka jatuhkan pada i!!

tapi
tapi
tu lah...
kesian kat sue roslan laaaa...sebab satu dunia tau i kenal sue roslan ajer kat nursery tu...anak dia masih stay kat situ...kalau i buat kecoh...tak ada pasal membabitkan dia pulak....

Berani kerana Benar
ataupun
Berani kerana berkeperimanusiaan?

Kalau u all di tempat i,
apa yang u all akan buat?
redha?

separuh redha?
[macam yang apa i alami sekarang...separuh redha, pastu maki hamun belakang...]

Pergi tanya face to face teacher sutha?
[walaupun dia memang akan menafikan apa yang dia telah buat?]

Repot polis?
[mesti polis gelak sampai perut kejang]
Bila tak puasa,
i tak mampu lakukan!!!

Tapi bila time puasa,
i boleh lakukan!!!

Sungguh pelik!!!




that y,
i yakin,
kekuatan tuhan!!!

nak merungut, boleh tak?

sambil jerit 'Arrrggggghhhhh' sambil tarik rambut!!!

Dah 2 hari,
masih tak ada ilham nak buat 'ak website'!

jiran i bagi idea pong pang pong pang
[i macam nak suruh dia buat ajer...tak acikan...i buat 11 kolum, manakala dia pula hanya buat 8 kolum ajer...celaka...]

oppppssss...sabar-sabar-sabar....orang puasa kena ada a lot a lot of iman....pang muka sendiri tak ada pasal speaking english rojak...

'jiran, tak apa, lepas ni i buat 20 kolum, u goyang kaki sambil tonton u punya arashi pastu ketawa kuat-kuat kat ofis ya!'

[cari alasan untuk menyalahkan orang lain bila kerja tak siap...keji keji keji]

mimi pun terpaksa menyumbangkan otaknya selepas i membuat muka 10 sen merayu sayu dengannya...

apa-apa pun,
'ak website' isu ini kita belajar bahasa jepun online secara FREE...
^_^
[perasan diri sangat comei dengan simbol macam ni]

PENDEDAHAN EKSKLUSIF!!!

bebe ada sebijik bantal busyuk yang teramat busyuk dan 'kotor'!!!
[bagi i, tak laaaa kotor sangat...tapi bagi orang luar bantal busyuk bebe tu sangat menjijikan]

sejak awal tahun ini,
bebe tak nak bantak busyuknya disarungi dengan sebarang sarung bantal lagi!!!!!
[perangai yang sangat elok]

Bayangkan,
setengah tahun tak cuci sarung bantal,
apa akan terjadi kepada sarung?
maka inilah rupa bantal busyuknya!!
Photobucket

tak payah bayang,
memang kotor tahap masyaallah!!!
Terutamanya 4 bucu lagi terserlah kekotorannya!!!
rasanya kalau bantal busyuk ni di balingkan ke dalam kolam ikan,
ikan akan mati terapung!!!

Ahad lepas,
ada orang tak boleh tahan lagi dengan bantal busyuk bebe...
maka orang tu pun menunjukkan sifat terlebih rajinnya...
menjadi sukarelawan untuk membersihkan sarung bantal bebe!!!
[punca utama ialah terlalu senang...tak ada kaki keluar jalan-jalan sebab sawsomi kerja...dah berguling-guling kat atas lantai 88 kali...masa masih berlalu dengan begitu lambat sekali...]

Mula-mula,
pakai mask,
disebabkan tak jumpa mask
i pun ikat lampin bebe kat hidung!!!
[takut kekabu tu terbang masuk hidung !!!]

kalau bantal busyuk itu milik anak buah punya,
dah lama i buang bantal tu!!!
i tau i keji!!!
i memang keji pun!!!

Selepas berpakaian seperti 'doktor' tak ada kelayakan,
i pun mulakan pembedahan!!!
Buka benang dengan slow-slow...
keluarkan kekabu dengan slow-slow!!!

Tengah syiok berlagak seperti doktor,
bebe cari bantal busyuknya!!!
melalak macam mak dia hilang!!!

Tiba-tiba,
i perasan someting dalam bantal busyuk bebe!!!
[asalnya itu bantal busyuk i]
sayangnya,
something tu bukan harta pusaka yang nenek i simpan dalam bantal busyuk i...
tapi....

Photobucket
penemuan ganjil kat salah satu bucu yang bebe sering _____ [tak tau nak sebut apa]...dia sering guna jari dia untuk main-main bucu tu..

Photobucket
kasi zoom in....
apa benda ni?
penjelmaan daripada kekabu?
ataupun taik cockroach?
[i bagitau bebe ini adalah taik cockroach...]

Photobucket
Geli kan?
memang geli segelinya...
Kekabu tu i gantikan dengan jenis kapas-tak-tau-apa-nama-yang-boleh-dicuci-di-washing-mesin...
sebab i ada nampak SIL i masukkan bantal anak dia ke dalam washing mesin...then, nanny ros pun kata bantal anak dia juga bantal yang boleh dicuci di washing mesin...


tengah fikir,
rasanya-rasanya bantal jenis kapas-tak-tau-apa-nama-yang-boleh-dicuci-di-washing-mesin ni boleh dicuci dengan tangan tak?
tolong jangan siku kepala i tau
hehehehe

Wednesday, June 23, 2010

i syak rumah i ada 'alice in wonderland'

bila bebe takut,
dia akan sebut 'alice in wonderland' sambil tunjuk kat langsir...dia cakap alice in wonderland kat atas langsir...
maka i akan dukung dia lalu lari likang pukang emninggalkan tempat kejadian!!!

2 hari lepas,
my sis cakap,
secara tiba-tiba,
dia nampak bayang-bayang hitam zuppppp [tak pasti terbang atau lari] masuk ke bilik stor!!

masa sawsomi kerja di melaka,
pintu bilik tidur i selalu dibuka keesokkan hari...
nasib baik 'dia' tak angkat i tidur dalam bilik air!!!

sebenarnya,
i sangat takut hantu!!!

sebenarnya,
i berpura-pura saja berani depan bebe...
belakang bebe i takut macam nak mati!!!

sebenarnya,
i pun nak tinggal secara harmoni dengan hantu...
asalkan dia jangan tunjukkan diri dia!!!

Cute BUSHA Legging only RM8.50

Sila PERCAYA!!!
Hanya RM8.50 sehelai!!!
[tak termasuk postage laaaa]

Photobucket
NO:1 - available 80#
NO:2 - available 90#,95#

Photobucket

Photobucket
NO:5 - available 80#,90#
NO:6 - SOLD OUT

Photobucket

Photobucket
NO:9 - available 90#,95#

Photobucket

Photobucket
NO:14 - SOLD OUT

Photobucket
NO:15 - available 80#
NO:16 - available 80#

Photobucket
NO:18 - available 80#

Photobucket

Photobucket
NO:22 - available 90#,95#

Photobucket
NO:23 - available 80#,95#

-:Measurement:-
80 (6M - 12M) = 38.5cm (Waist), 40cm (Length)
90 (12M - 24M) = 40cm (Waist), 45cm (Length)
95 (24M - 36M) = 40cm (Waist), 50cm (Length)

kasut ada kutu????

masa bebe dok kat nursery,
rambut dia dijangkiti KUTU tau!!!
tapi,
disebabkan masa tu dia masih berada di nursery,
so,
i tak heboh satu dunia sebab i tak nak jatuhkan maruah dia!!!
i pun senyap-senyap pergi beli ubat kutu, pastu perap rambut dia supaya kutu mati!!!
Memang hari-hari dok tangkap kutu dan telur kutu [kemudian goreng telur kutu untuk dimakan...]

Photobucket

memandangkan bebe dah tak stay kat nursery lagi....dan rambutnya pun dah bebas dari KUTU...
i pun boleh kecoh kat sini lor!!!


So,
bagi bebe,
perkataan KUTU dah sebati dalam kehidupan seharian!!!

Pagi ni,
[pagi ni banyak kejadian yang lucu...OK laaa...i yang perasan lucu ajer...]
anak dan mak pun berlenggang kangkung jalan ke kereta...
tiba-tiba, anak berdiri tak mau jalan...
sambil buat mulut muncung yang dia perasan sangat comei dengan mulut lagu tu...sambil tunjuk pada kasut yang dipakainya...
bebe : mummy, ada KUTU!!
[sila percaya, tak kira macam mana i paksa di speaking mandarin, dia tetap akan speaking malay dengan i!!]
mummy buat-buat peranjat beruk : KUTU? [i tak tau mandarin kutu panggil apa? so i ikut hokkien, kutu dalam hokkien panggil kutu juga...] mana ada kutu di kasut? [of course i speaking mandarin laaaaa]
bebe : ADA!!! [dengan penuh yakin]

untuk menyakinkan bahawa kasut dia tak ada KUTU,
maka i terpaksa buka kasut dia dan tuang keluar sebiji BATU kecil yang dianggap KUTU itu!!!

Anak,
ini adalah BATU,
bukannya KUTU!
Sila ikut mummy sebut...
BATU!
BATU!
BATU!!!

like mother like daughter

Di pagi yang sejuk,
[sepatutnya membalutkan diri dalam selimut dan bukannya bersiap-siap untuk pergi kerja]
si isteri pun cari akal untuk ponteng kerja,
[isteri 'bestari' kena minta izin suami maaaa]
si suami baru keluar dari jamban...
si isteri : beee, u cirit birit?
si suami : tak ada laaa...
si isteri : sy cirit birit laaaaa....
Tiba-tiba si bebe bersuara : ' 媽咪不用work dah!!!' [mummy tak payah pergi kerja dah!]
ewah
ewah
mummy tak payah pergi work,
dia pun tak payah pergi rumah nanny Ros lor!!!!
[maknya kepala naik 2 tanduk, anaknya pun pusing-pusing akal juga...]

Tuesday, June 22, 2010

Day 2....Go Go Go

Puasa Ganti Hari ke-2
Go Go Go
Photobucket
ONDE-ONDE atau ONDEH-ONDEH atau BUAH MELAKA

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]

Cara:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.

Sumber : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=878213

Monday, June 21, 2010

saya tau saya hodoh...maka awak jangan ketawakan saya lagi, pleaseeee

Photobucket
walaupun topi tak matching dengan seluar, seluar pula tak matching dengan baju, baju pun tak matching dengan stoking....seterusnya topi dan stoking berlanggaran warna...[tangan dok standby dengan 2 stoking...tak tau nak sarung yang mana satu?]
tapi i tetap rasa bebe comei sangat!!!
[mak mana yang tak perasan anak dia comei kan? kan kan kan!!!]

jam menunjukkan 11:39am...

Mulut dah busyuk...
[dah tau busuk, tapi lagi suka buka mulut luas-luas dan 'haa haa' 2 kali nafas ke udara...saja-saja nak test betapa busuk itu mulut...sendiri bau, sendiri pengsan...kejikan!!!...]

perut dah start membuat bunyi yang macam kent*t...
[i tak kent*t, ok!! tolong jangan pandang i macam i yang kent*t !!! kang i pergi kent*t atas kepala u baru tau kot!!!]

Otak dah start bayang-bayang malam ni nak masak apa...
[bila puasa ajer, automatik i jadi 'rajin'...i nak masak ni, i nak masak tu...kalau sawsomi terbaca pengakuan i ni, mesti dia berharap hari-hari adalah puasa!!!!!]

p/s : tadi dah tak sengaja korek hidung 2 kali, kanan sekali, kiri sekali......tak batalkan?!! jari dah nyaris-nyaris cucuk ke dalam lubang hidung!!! [i korek hidung 88 kali sehari] celakak baik punya hidung...time kita puasa, ia gatal segatalnya...

p/s p/s : hausnya....dahaganya...macam nak mati!!!

oh...tuhan

[bila susah baru ingat kat tuhan...sungguh keji betul hamba seorang ni]

tolong kasi i semangat semangat semangat semangat semangat semangat yang sangat kuat dan tinggi untuk mengharunginya!!!

Photobucket
harap i tak curi-curi minum dan makan pada hari ini!
[dan esok, dan lusa, dan lusa lusa....total ada 6 hari!!!]

AMIN!!
這一刻
我多麼希望我是個有錢人,
不必很有錢,
只要可以買得起那架相機就好了。 。 。

我知道,
相機是多餘的!
可能還會成為負債! !
可是,
我還是想擁有它! ! !

我知道,
我再無理取鬧! !
可是,
我就是控制不了自己的情緒! ! !
我就是要。 。 。怨! ! !

一架相機都買不起,
而且還是那種分期付款的。
一個月三百多塊,還12個月!
多麼的諷刺! !
還有什麼好講的。 。 。
haizzzzz

連每個月還三百多塊的相機都買不起,
還敢敢要生第二個小孩。 。
算算一個小孩的費用
保姆費:300 元
牛奶粉:150 元
尿片 : 70 元
雜費 : 100 元

養得起嗎?

我們的生活有太多無奈,我們無法改變,也無力去改變,
更糟的是,我們失去了改變的想法……

Saturday, June 19, 2010

LOVE is beautiful thing

Photobucket
They say home is where the heart is,
And my heart is with you!

***
****
*****
tiba-tiba begitu jiwang!!!!
geli geli geli geli
[macam tak sesuai dengan imej i ajer]

Friday, June 18, 2010

cari alasan untuk makan luar

lorpo : lorkong aaaa, bila mau keluar makan kita punya anniversary?
[makan kita punya anniversary? apa tu?]

lorkong : ikut u laaa...[layan bo layan cam tu laaaa]

lorpo : malam ni kita dinner nandos nak tak? sebagai makan anniversary kita?...dah lama tak makan...kan kan kan [dengan suara yang manja dan gatal]

lorkong : ikut u laaa...tapi kena balik sebelum 10pm...
[cisss...lebih mementingkan bola dari makan anniversary]

Maka, secara rasminya,
kami makan anniversary kat nandos...untuk anniversary kami yang ke-4 yang jatuh pada 6/6/2010...
Photobucket
dah 2 tahun lebih kot tak makan nandos...

Photobucket
gambar ni bebe yang tangkap!!! rasa kembang bunt8t dengan kesenian yang ada pada anak i!!! [gila punya mak...sikit-sikit dah nak perasan dan show off...tak tau malu betul!!!]

Photobucket
sawbebe yang sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat menguji keayuan i!!!

Photobucket
sawsomi yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat cinta i!!! [uweeeeeekkkkkkkkkk muntah keluar semua susu yang dia diminum masa kecil-kecil kalau dia terbaca ayat nih!!!]
ok laaaa... i yang perasan sendiri laaaa....heheheheheheh....