Wednesday, June 30, 2010

2 hari berturut-turut ke klinik...hari ni pun kena ke klinik lagi...

selsema batuk belum baik...
semalam kena kejar ke klinik lagi sebab badan bebe naik bintik-bintik air halus-halus....
doktor syak bebe kena shingles pula...
Photobucket
1st time dengar SHINGLES...
[kurang ilmu pengetahuan]
apa benda itu?
Menurut penjelasan yang dia bagi [yang i faham], SHINGLES ni ialah sepupu sepapat chicken pox...
then doktor cina tu translate ke kantonis,
'shang she' aaaahhhh
OMG!!!
Tumbuh Ular!!!

then, dia dok tegas SHINGLES tapi tak pasti SHINGLES...dia cakap dia tak pernah tengok budak kecil kena SHINGLES...biasanya orang dewasa saja yang kena...hmmmm...geram macam nak tarik rambut dia ajer....pastu dia bagi ubat sapu, suruh hari ni balik ke klinik lagi untuk tengok perkembangan 'ular' itu!

sawsomi dengar sampai blur blur...
TUMBUH ULAR?
mesti ini pertama kali dalam hidupnya dengar manusia TUMBUH ULAR kat badan!

aiya...aiya...itu apa laaa...yang macam ular naik kat badan...itu 'ular akan keliling badan kita...bila dah kepala dan badan ular bertemu...sangat bahaya lor!!!

Rupa-rupanya TUMBUH ULAR dalam bahasa yang difahami sawsomi ialah KAYAP!!!
2 orang pembantu klinik dok bagi pelbagai petua...antara yang paling menarik ialah suami isteri jangan bersama, anak akan sangat sakit!!! then, diorang ada juga suruh pergi berubat kampung!!!

Photobucket
sapu ubat sementara dok tunggu resit...
yang kawan cina, suruh i pi tabib cina, bagi itu tabib cina 'tangkap ular'...

Photobucket
ini dia rupa ULAR!!! semua orang cakap tak boleh bagi ULAR tu keliling badan, boleh****...choy choy choy....risau macam nak mati!!!

****baru call my brother yang belajar tabib, dia suruh i 'bakar ular'...hahahahhaha...balik nanti i nak bakar ular!!!!

Info kayap
**Thanks tiara!!!

5 comments:

  1. ai pn ada dgr kalau itu ular bercantum blh maut dan sngt sakit.

    ReplyDelete
  2. salam ..rs nak komen la..hehehe..pasal kayap tukn,cube g hospital,buat blood test..nnt dr situ akn tau samade yg gatal2 tu adela kayap or x..sbb sy aritu ank ade gak skit,pastu doctr kat sini buat blood test. doctor suspected sakit tu ade kn mengena ngn kayap jugakla..Alhamdulillah,bl blood tset result kuar,bukan kayap..nnt kot konpem kayap,diorg bole bg medication/treatment yg betull..ini pndgn sy je ye..mekaseh..:D

    ReplyDelete
  3. cian oli...get well soon yeak dear...

    ReplyDelete
  4. takutnya sofea kena kayap, jgn masak goreng2 kat umah tau oli, nanti lagi sakit..

    ReplyDelete
  5. ehmm kayap ni orang kata memang dangerous. my sil pun baru kena, but letak ubat krim, dia hilang ... hopefully bebe will be ok cepat2!

    ReplyDelete