Monday, August 16, 2010

berpuasa - tak bersolat = puasa tidak sah

omg!!
menggigil lutut i !!
5.55am tadi baru tau bahawa...[terbaca kat status orang...siapa cakap FB tak ada gunannya...sekurang-kurangnya ia buat i taubat]
"barangsiapa yg meninggalkan solat maka tidak sah puasanya, dan tidak diterima darinya! "

hari jumaat lepas,
saya miss solat zohor...
huhuhuhuhuhu
omg!!!
punyalah tahan lapar, tahan dahaga, tahan marah, tahan tak mengumpat...
tapi yang paling wajib tu tak buat...
[rasa macam nak hantuk kepala ke dinding...]

saya pun tanya sawsomi,
kenapa tak bagitau saya?
dia jawab, kenapa tak tanya?
cisss...manalah saya tau?
kalau saya tau, tak payahlah saya tanya lagi!!

Bila lagi nak bertaubat,
kalau bukan sekarang!!!
i promise,
hari ni saya tak nak miss my solat!!!


p/s : baru ingat...jumaat lepas saya belum suci!! saya start puasa hari sabtu!!! yay!!!

13 comments:

  1. oli....jgn bimbang2 k....insya allah puasa oli di terima ALLAH..
    soal di terima atau tidak puasa oli tu...biar ALLAH yang tentukan...insya allah

    lepas nie..dah tahu...sama2 kita gandakan ibadah di bulan puasa yerk dear

    ReplyDelete
  2. insyaallah oli.....moga2 tidak lalai lagi menunaikan solat...peringatan tuk lieya jugak nie ....

    ReplyDelete
  3. lieya : tak mau malas lagi solat!!!

    ReplyDelete
  4. zana : insyaallah!!

    ReplyDelete
  5. sabo jerlah aku..
    hampeh tol oli nih..
    yup oli..
    solat dulu baru pose..
    ikut rukun islam,solat dulu turutannya..

    ReplyDelete
  6. Salam Oli.. just nak berkongsi dgn u "Bersolat tak pernah tinggal,tp tetap masuk neraka Wail"

    kalau x bersolat apatah lagi.. ingatan untuk diri sendiri juga..

    ReplyDelete
  7. oli .lepas ni jgn tinggal solat lagi tau ..nanti penat je berlapo..

    ReplyDelete
  8. oli, the whole story ada kat sini http://www.soaljawabpuasa.co.cc/2009/07/puasa-bagi-orang-yang-tidak-solat.html

    ReplyDelete
  9. lupa x abis komen dah submit

    Solat tak kusyuk,masih ingat hal dunia lg.. selanjutnya kena tanya ngan yg lebih arif

    ReplyDelete
  10. watie : takut kannnnn...solat tapi masuk neraka juga....i selalu solat tak boleh kusyuk tau!! huhuhuhu takutnya...

    ReplyDelete
  11. reita : thanks!!! nanti i baca...

    ReplyDelete
  12. ayu : kadang-kadang terconfius...hehehhehe

    ReplyDelete