Wednesday, August 18, 2010

Resepi : Puding Caramel Tanpa Telur

saya copy dari http://jasmeen.fotopages.com/?entry=1916463 dan paste ke sini!

Bahan A
2 senduk gula
1/2 cwn air

Bahan B
1 bungkus agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula

Bahan C
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
1 sdt vanilla
(Campur sebati semua bahan C)

Photobucket
Ini dia cawan yang dimaksudkan, senduk yang dimaksudkan...
botol bebe tu secara hiasan saja!!
saya sukat dengan botol susu bebe...
air 1 cawan tu = 200ml

Cara-cara
1.hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan...[saya tak ada acuan, saya guna periuk terus]
nota ingatan untuk saya : jangan biar gula hangus beku tau...

2.Dalam periuk didihkan bahan B. kecilkan api kemudian masukkan bahan C. kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.

3.Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk). [memang patut dan wajib dihidang sejuk...]

Puding saya luarannya agak kehodohan...tapi dont worry, ia tak menjejaskan dalamannya...
Photobucket

Photobucket

Anggaran kos :
Serbuk agar-agar [RM2.20]
1 tin susu cair [400g-RM2.50)
Tepung kastard [BIRD'S 300g-RM3.90]...boleh pakai untuk 20 kali sebab hanya guna 2 sudu ajer...
Vanilla [RM1.50 botol]...pun boleh guna banyak kali...
Gula [RM3.80 2kg]...jangan taruh semua..kang kena potong kaki...

4 comments:

  1. wah....bagusnye. ari tuh pun sy ada bc dr blog Azita's Kitchen yg Karamel Tanpa Telor...

    ReplyDelete
  2. something different sbb no egg... nak kena try buat... maybe besok or this weekend... hari ni mood malas hahahah ketawa macam hantu

    ReplyDelete
  3. hye sis...
    thnkz ya,,,bcoz mmg tgh cary resipi puding caramel tnpa telur..jimat siket!!!! telur mhal skunk...hehehhe...

    ReplyDelete