Thursday, September 30, 2010

Cameron Highlands 2010

lepas kena 'perli' dengan my FIL,
kami pun melarikan diri ke cameron highlands!!

bah kata orang,
nak tenangkan jiwa yang terluka!!!

best pergi time bukan musim cuti!!!
tak payah berhimpit dengan orang ramai...
yang penting sekali ialah hotel sangat murah!!!
murah 1 kali ganda ooo!!!

Photobucket
jalan macam ular!!

Photobucket
yeay dah sampai!!!
[actually gambar ni diambil masa melawat ke kilang boh!!!]

Photobucket
saya ingat nak curi-curi petik daun teh balik proses teh!!

Photobucket
sawsomi dan sawbebe yang asyik tidur!!
Bila dia terjaga, muntah uweeeekkkk....

Photobucket
sawbebe @ cameron highlands!!
tiba-tiba,
tak tau nak update apa pulak!
i tau i keji!!!
mood : teringin nak main FreeCell***bolehtak cikbos?
fuhhhh...
lega besar!!!
line internet ofis dah ok!!!

kembali menyetan!!!

Wednesday, September 29, 2010

masih lagi tak boleh online

ni online dari rumah laaaaaa!!!

Monday, September 27, 2010

siaran langsung dari rumah

orang HQ ter-lupa bayar bil internet lagi!!
maka internet ofis pun dipotong lor!

ini dah kali kedua!!

tapi best!!!

bila ofis tak ada internet, maka kami mempunyai alternatif untuk buat kerja di mana-mana saja!!!

salah satu alternatif ialah BUAT DI RUMAH!!

sambil-sambil buat kerja,
sambil-sambil basuh baju dengan tangan...
sambil-sambil tidur-tidur ayam...
sambil-sambil update blog tanpa rasa bersalah sebab menggunakan internet sendiri...
sambil-sambil tengok astro!!

hahahahhahaha
Photobucket
[gambar kredit kepada google]


sawsomi,
bila mau beli mesin basuh baru?
saya dah basuh baju secara manual sampai pinggang dah sakit dan 10 jari dah kasar ni...
Dobi kat bawah ni dok panggil-panggil suruh saya hantar baju kotor nie...saya cuma takut iman saya tak sekuat sangkaan awak saja nie!!!

Friday, September 24, 2010

Mee Rebus Mastan Ghany

tak habis dengan makan ajer!!!
kita ni orang biasa-biasa ajer maaa...mana ada event class class nak pergi...pusing-pusing langgar bahu langgar bunt#t, pi mai pi mai tang tu...maka layan makan makanan rakyat ajer lor!! [tu pun bangga tak ingat dunia]

di bawah ialah kisah masa beraya kat perak...

sawsomi mengidam mee rebus Mee Rebus Mastan Ghany, kat Teluk Intan!!! perutnya pun boroi macam mengandung 3 bulan maaaaa...[ada hati nak mengumpat sawsomi, sendiri punya perut buncit macam 5 bulan!!!]

Photobucket
kat sini kedainya...Mee Rebus Mastan Ghany...the best mee in Teluk Intan!!! [orang lain yang cakap...]

Photobucket
saya tak tau apa motif sawsomi suruh saya ambik gambar dia!!!Dah somi suruh, ambik ajer laa...membantah kang dosa pula!!!

Photobucket
Tengok pun tau laaa apa mamak ni buat kan? tak payah saya nak bagi penjelasan kot!!!

Photobucket
ni gambar seni!!! tak ada apa-apa motif pun!!! hehehehhe

Photobucket
Jeng Jeng Jeng...mari memperkenalkan bapa mertuaku, sawsomi, sawbebe dan mak tiri sawsomi!!!

Photobucket
Namanya MEE REBUS MASTAN GHANY!

nasi lemak tersedap di cahaya

mengada-ngada nak pergi makan yong tau fu ampang point....merayu sampai nak naik angin dah, barulah sawsomi setuju!

naik kereta, start engin, jalan...sawsomi cakap...tayar tak ada angin ke? Buat-buat pandai, aah! tadi kita bawa anak dah terasa berat sangat!! padahal apa pun tak rasa...cuma berlakon ajer!!!

berhenti petronas taman dagang!
Mula-mula perasan tayar belakang kiri ada paku...
pastu terperasan lagi tayar belakang kanan ada skru!

i : bolehke jalan?
sawsomi : tak sure laaa...tak berani ambik risiko!
i : bisik dalam hati [i tau u saja-saja cakap macam tu!]! baliklah! [dengan nada yang tak puas hati!] Esok malam kita baru makan yong tau fu![this is arahan!]
sawsomi happy melonjak-lonjak sebab tak payah pergi makan yong tau fu!!!

Akhirnya, makan nasi lemak!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

orang cahaya mesti tau food court cina kat lrt cahaya ada gerai nasik lemak yang sangat sedap!!! Walaupun gerai akak tu agak ke belakang dan terselindung, tapi masih tak jadi halangan untuk dia cari rezeki. cuma muka akak tu macam nak kena lempang tu kalau boleh janganlah terlalu mengetatkan muka dia tu mestilah lagi baik bisnes dia!!! [kalau i tak teringin sangat, i tak akan pergi muka dia]
tayar belakang kanan kena skru!
tayar belakang kiri kena paku!

masalahnya saya langsung tak rasa apa-apa!!!

tukar imej

Photobucket
before VS after

Photobucket
6pm VS sejam kemudian

disebabkan gunting dengan kaki,
maka sebelah kanan panjang, sebelah kiri pula lebih pendek!!
sorry, nak!!!
mummy bersalah pada awak!
rambut depan bebe dan rambut belakang bebe dimusnahkan oleh 2 orang pompuan dalam masa beberapa hari!
dont worry, nak!!
awak tetap kelihatan sangat comel, nak!!!
[u all jangan bagitau dia yang dia dah tak comel tau!!! ]

potret keluarga

masa pergi teluk intan makan the best mee in teluk intan, bapa mertuaku lalu kedai gambar, dia dok tenung sampai mengalir air liur potret family orang lain yang kedai gambar pamerkan kat kedai gambar mereka...

saya sebagai menantus da hantus yang cuba mengambil hati bapa mertua pun ajak sawsomi ambik gambar!!!

orang lain punya gambar make up macam opera cina, saya dan mak tiri sawsomi pucat macam mayat yang lari keluar dari rumah mayat!!!Saya sudah edit muka saya...ori punya boleh didapati di fb saya...
Photobucket
sawbebe tak mau duduk sebelah atoknya...tu yang muka kedut macam cuka!!!

Gambar di atas RM19.90 dengan 1 pose...
hadiahkan frame sekali untuk bapa mertuaku!!!
semoga sejuk hati bapa mertuaku hari-hari tengok potret ni!!!

Thursday, September 23, 2010

mummy yang kejam

i rasa laaaaa,
i mummy yang kejam dan gila!!!
[mama mya pun kejam juga]

sebab
sebab
sebab
semalam i suruh nanny pukul anak i sama kalau anak i panjat kerusi juga!!!
tak adil maaa kalau anak nanny ajer yang kena pukul...
padahal 2 2 orang sama-sama panjat kerusi!!!
lebih baik sakit dipukul nanny,
daripada sakit jatuh kerusi nanti!!!
kan kan kan!!!
[sila setuju]

Anak SIL

mak bapak punya baik orangnya, lemah lembut orangnya, alim-alim orangnya,
tapi anaknya...

[tepuk dahi sendiri]

Budak 6 tahun!
Tak kecil dah kan?
Dah pandai baca macam-macam doa,
maknya bagitau anaknya dah start baca al-quran...
mesti sejuk hati mak bapaknya kan...
bijak budak tu!!!

Tapi,
Bila diusik...
semua kata-kata yang tak disangka itu keluar dari mulutnya...
PEROMPAK, PENYAMUN, BUNUH BARU TAU...Dan lain-lain lagi perkataan yang sungguh menguji kesabaran...
kaki dan tangan tu tak usah nak cakap laaaa...
memang serentak naik dengan kata-katanya!!!

Salah tang mana?
salah ibubapa?
salah sekolah?
salah rakan sebaya?

Bila tengok anak SIL tu,
i geram sampai bergetar-getar bila anak itu maki hamun sawsomi bila sawsomi usik dia.....
pada masa yang sama, kesian sangat sangat sangat sangat kat SIL dan suaminya...
Mereka terlalu baik! Baik sampai anak mereka marah kat kita, kita pun tak boleh nak marah ataupun pukul anak mereka...Dengan kata lain, bagi muka kat mereka!!!

Apa reaksi mereka apabila anak mereka maki hamun sawsomi depan mereka?
Seperti yang saya cakapkan, mereka sangat lemah lembut!! Kadang-kadang mereka akan 'Hmmm' anaknya, kadang-kadang mereka akan cakap : 'nanti abah/ibu pukul', kadang-kadang mereka akan panggil nama anak mereka...

i tanya sawsomi, marah tak bila anak buah kesayangan dia maki hamun dia?
Jawapannya ialah : Tak! Dia budak! tak tau apa!
[budak?lantaklah...u orang punya anak buah, u orang punya anak...i orang luar saja, kenapa pula i yang terlebih emosi pula...]

Bila i comparekan dengan my sepupu punya anak laki yang sebaya dengan anak SIL!! Memang langit dengan bumi!! My sepupu punya anak laki pergi rumah orang tak ada laaa nak punggah barang-barang orang kat bilik stor, tak ada laaaa maki hamun orang yang lebih besar daripada dia. Dengan kata lain, anak my sepupu tak ada laaa tunjuk samseng macam anak SIL tu! Keliru tau!! tak tau siapa yang tak normal?

Tapi satu benda yang i tak puas hati ialah, i macam rasa anak SIL tu balas dendam ke atas sawbebe. Budak tu akan kasar dengan sawbebe!Tapi mereka cakap budak tu suka usik dan 'menyakat' sawbebe. Budak tu akan rampas bantal busyuk sawbebe dan buangkan bantal busyuk tu! Bila makan, dia tak nak bagi sawbebe makan! Kadang-kadang dia akan pukul sawbebe! Dia macam menyimpan dendam dengan sawbebe sebab geram dengan sawsomi dan jelingan maut i!!!

keluh panjang......................

apa-apa pun, kita jangan jaga tepi kain orang lain!!! Perkara ni jadikan cermin untuk diri sendiri....pengajaran untuk diri sendiri dalam mendidik anak-anak kita sendiri!!!
I doakan sawbebe jadi anak yang baik-baik! Hormati orang tua! Taat kepada orang tua! Dengar kata orang tua! Amin!

untuk kenangan sendiri

Photobucket
yang ni masak malam raya!!!
masak sorang-sorang dalam kesunyian...sawsomi kerja...sawbebe dah ikut SIL balik kampung!!
Bila fikir balik, menyesal macam nak mati biar anak balik kampung!!! next time i nak jadi orang yang tak berkeperimanusiaan dan tak bertimbang rasa!!SKIP SKIP SKIP...tak nak cakap FIL lagi!!!
Ini dia markah-markah i sendiri kasi sendiri punya masakan!
Kuah kacang : 5/10
Rendang daging : 8/10
Kuah lodeh : 8/10
Kesimpulan : SEDAP!!!

Photobucket
Ayam goreng rempah!!!

Photobucket
tempe goreng rempah juga!!!

Kedua-dua lauk tu masak masa beraya kat sg pelek. Dipaksa masak oleh sawsomi dan angelina sarah!!!

Photobucket
Rendang ayam!! dimasak pada jumaat minggu lepas. sangat sedap sekali dimakan dengan ketupat pemberian mak mimi. Terima kasih makcik!!! i sorang sapu habis semua ketupat!!! tak share langsung dengan orang lain!!!

Wednesday, September 22, 2010

bapa mertuaku

i ingat i menantus da hantus
rupa-rupanya bapa mertua i lagi da hantus besar!!!
dah tua-tua,
tapi cakap ikut mulut ajer...
tak tapis dengan otak terlebih dulu!!!

benci tau!
sangat sangat sangat benci tau!!!

mungkin dia tak ada niat jahat masa cakap,
tapi dok ulang ayat tu sampai 8ratus 8puluh8kali tu...
apa tujuannya?

benci tau!
sangat sangat sangat sangat benci tau!!!

rupa-rupanya tak boleh nak berbaik-baik dengan diorang tau!!!
baik sikit ajer nak pijak atas kepala kita,
pastu nak berak atas kepala kita!!
benci tau!!!

***kisahnya begini....***
Long long time ago....tak long time laaa...masa raya ajer...i kasi kebenaran sawbebe ikut SIL i balik kampung bapa mertuaku...then, minggu lepas, sawsomi baru dapat cuti, maka kami pun dengan hati yang sungguh gembira balik kampung, hati tak sabar-sabar nak jumpa ayahanda tercinta...Sampai kampung maghrib, bapa mertuaku pergi masjid...dalam 9lebih dia pun balik...
masuk rumah saja, dia sudah tanya sawbebe : MANA IBU? [ibu tu my SIL]...dok ulang MANA IBU MANA IBU MANA IBU lebih kurang 8 juta kali....i dari muka senyum kaku hingga jadi muka arang...benci tau abah! stop cakap boleh tak? [jerit dalam hati ajer laaa...mana berani cakap terang-terang...pelakon wanita terbaik maaa]

Dah habis MANA IBU MANA IBU MANA IBU, then bapa mertua da hantus tu pun usik sawbebe...sawbebe pun lari likang pukang dan tak mau dengan atoknya...maka bapa mertuaku pun dengan selamba cakap : BALIK DENGAN IBU BAIK AJER...MAU SAJA DENGAN ATOK...BALIK DENGAN MUMMY..SOMBONG...LAIN KALI BALIK DENGAN IBU AJER...

walao eh...
apa maksud awak?
u ingat i teringin sangat ke nak pijak ke rumah isteri muda awak tu?
i bagi muka kat anak awak, sawsomi i ajer tau, that y i datang rumah u tau!!!!
panas tau!!
sangat sangat sangat sangat PANAS tau!!
tapi buat-buat SEJUK...
buat-buat ketawa dan senyum malu-malu...
benci tau!!!

Itu kisah baru sampai!!!

Time nak balik,
sempat lagi tembak i dengan menggunakan sawbebe!
Dia pesan kat sawsomi depan i
JANGAN BAGI ANAK PAKAI KETAT-KETAT SANGAT!BLA BLA BLA BLA BLA
[sawbebe pakai seluar tidur; i pakai legging]
sebenarnya dia nak tembak i, tapi dia tembak dulu anak i...
Memang tak salah NASIHAT dia tu...
tapi bila hati dah tak suka, hang cakap laaa mulut-mulut keluar emas pun, i rasa mulut u busuk macam SHIT ajer....
Seperti biasa dok ulang ayat yang sama 8 ratus 8 puluh 8 kali pun tak nak STOP STOP lagi...
benci tau!!!

sawsomi,
i nak buat macam mana lagi?
u asyik dok suruh i ignore bapa u tu,
tapi dia masih nak cari masalah dengan i laaa....
how tu?

kembali bekerja

setelah 3 hari bercuti,
akhirnya terpaksa kembali ke dunia nyata...
selamat berkuli!!!!

Saturday, September 18, 2010

semalam dia menangis melalak-lalak tak mau ke rumah nanny!
Pagi ni dia menangis gedik-gedik nak ke rumah nanny!!

Friday, September 17, 2010

bebe inginkan adik

semalam pi rumah makcik sawsomi,
ada baby 9 bulan!!!
kerja sawbebe ialah : asyik dok kacau baby tu!!!
[i rasa mak budak tu mesti tension ajer....risau bebe cucuk mata anak dia...sebab dulu masa bebe baby, kalau ada budak yang 3-4 nak bermesra dengan baby i, i rasa rimas ajer...sebab i takut budak tu cucuk mata anak i...balasan balasan balasan...turn orang lain risau anak i cucuk mata anak mereka pulak!]

actually sawbebe bukan kacau laaaa,
tapi nak berlagak seperti seorang KAKAK!
tak sedar diri betul!
nak dukung baby padahal dia pun kena dukung lagi!!!

tapi,
saya rasa suka sangat bila tengok gelagat bebe sibuk nak dukung anak orang!!!
[sebab bebe tak berkepit dengan i, i boleh sapu sampai bersih kuih muih orang]

Photobucket
mak budak terpaksa berlakon menyerahkan anaknya kepada sawbebe...mesti mak budak tu risau macam nak mati!!!

Photobucket
baby tu dah start rimas walaupun baru 2 saat bebe start nak pegang dia...

Photobucket
saya suka picture nih!! bebe kelihatan so sweet walaupun rambutnya macam agak berserabut [bukan macam dan agak, tapi memang berserabut...]...terserlah rupa dia sebagai seorang KAKAK!!!
[abaikan pompuan gila sorang nih]
naik kereta pun boleh basah kuyup. hebat hebat dan hebat!!
sebelum perang dengan hujan,
kena perang dengan sawbebe dulu!!!
nasib baik ada monmon tolong punch card!!
kalu tak confirm lewat banyak2...
salah di sisi undang-undang, jangan tiru tau!!!
akibat sendiri tanggung!

Wednesday, September 15, 2010

hari malaysia

baru tau apa tu hari malaysia...
hahahahaha....
Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia.Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.

sumber : wikipedia

Horeeeeeeyyyy!!

Selamat bercuti!!!

Tuesday, September 14, 2010

金馬倫自助遊

主要景點:

1. 仙人掌公園,擁有仙人掌種類最多:新搬地點離美蘭村500米。 (入門票= RM4)

2. 草莓園,可隨手栽食:美蘭村,不蘭璋及直冷甲。 (就在仙人掌中心隔壁,入門免費 )

3. BOH茶園,可到茶廠參觀:BOH Tea Estate, Sungai Palas BOH Tea Estate, Bharat Tea Estate及Blue Valley Tea Estate.在這裡您可一邊喝茶一邊看風景.

4. Cameron Valley 茶園-Cameron Baharat Plantation --在金馬倫的另外品牌茶園之一,共有兩大茶園,都在大馬路旁,不過都不同地方.一大一小,在這裡您可一邊喝茶一邊看風景.

5. 菜園,親身體驗菜農的生活:巴登威利,美蘭村,直冷甲,瓜拉特拉及甘榜拉惹。 (太多了難以介紹)

6. 玫瑰花園最為出名:又名玫瑰山谷(入門票= RM4)

7. 美蘭村蝴蝶園。 (入門票= RM5)

8. 碧蘭璋三寶萬佛寺。 (入門免費 )

9. 遠登山路,可到金馬崙最高峰(Mountain Brinchang)高海拔2032米,或Mountain Beremban海拔1840米,也可到Lata Iskandar 及Robinson Fall瀑布野餐。 (有觀景塔藏在那裡,可看日出,大約是6.30am至7.30am)

10. 蜜蜂園(就在離進BOH茶園山路入口附近,入門免費 )

11. 菜市場(Kea Farm),是每位遊客必到之地,有價錢廉宜又新鮮的蔬菜及花朵,遊客下山前都會在此血拼一場,以期奉收而歸:美蘭村菜市場,直冷甲菜市場及不蘭璋夜市。

12. 其他:煙屋(The Smoke House),湖邊小屋(The Lake House),擁有18 洞的高爾夫球場等。

13. Time Tunnel - 時光索道(入門票= 大約RM5)
裡面有很多可以鉤回童年回憶的東西~如炮竹,以前的汽水,招牌,懷念的玩具......(本人覺得不錯,當然還要看看各人的興趣咯)

14. 夜市場或早市場-在Brinchang..每逢假期或五,六日營業

以上的是主要的景點, 當然金馬倫還有很多很多的菜園,新奇的店等等~可以供大家去參觀~

特別食物:
1. Strawberry Moment Dessert cafe-在brinchang,在這裡您可享受各式各樣的草莓甜點(不過價錢也不便宜哦,味道方面一般)

2. 草莓冰條~在金馬倫各個旅遊區都可找到的~很好吃,而且還有其他口味,個人覺得一定要嘗試(價錢= RM1)

3. 食食pan cake~地點Tanah Rata的maybank附近,是由一對親切聾啞夫妻開的一家西餐小店,挺ok的leh~
Pan Cake 加雪糕 再加蜜糖~一級棒~

住宿:

1) Luxury Hotels and Resorts(豪華或星級住宿)

Bala's Holiday Chalet Lot 55, 39000 Tanah Rata 05-491 1660
Casa de la Rosa Lot 48, Jalan Circular, 39000 Tanah Rata 05-491 1333
Century Pines Resort Lot 42, Jalan Masjid, 39000 Tanah Rata 05-491 5115
Equatorial Resort Kea Farm, 39100 Brinchang 05-496 1777
Heritage Hotel Jalan Gereja, 39000 Tanah Rata 05-491 3888
The Lakehouse 30th Mile, 39200 Ringlet 05-495 6152
Rosa Passadena Brinchang 05-491 2288
The Smokehouse PO Box 77, 39007 Tanah Rata 05-491 1215
Strawberry Park Resort Lot 195 & 196, Tanah Rata 05-491 1166
Cameron Highlands Resort Tanah Rata 05-491 1100

2) Budget Hotels(經濟酒店)

BB Inn 79A Persiaran Camelia 3, 39100 Brinchang 05-491 4551
Brinchang Hotel 36, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1755
Camlodge Persiaran Camelia 3, 39000 Tanah Rata 05-491 4549
Chua Gin Hotel No.11, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1801
Cool Point Hotel Persiaran Dayang Endah, Tanah Rata 05-491 4914
Country Lodge Lot 47, Section 3, 39100 Brinchang 05-491 1811
Downtown Hote l41 Main Road, 39000 Tanah Rata 05-491 2868
East Garden Hotel Lot 13, Section 2, 39100 Brinchang 05-491 2380
Golden Shop Hotel 39, Main Road, Cameron Highlands 05-495 6048
Golden Star Hotel 26, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1247
Green Garden Hotel Lot 13, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 5824
Highlanders Hotel 80b, Persiaran Camelia 4,Tanah Rata 017-413 7204
Hill Garden Lodge No.15-16, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 2988
Hotel Plastro 19, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1009
Hotel Wira Awan PT826 Jalan Pecah Batu, Brinchang 05-491 4251
Iris House Hotel No.56, Jalan Kuari, 39100 Brinchang 05-491 1818
Jasmine Hotel No.29-32, Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1588
Kavy Hote 44, Main Road, 39000 Tanah Rata 05-491 5652
Kowloon Hotel No.34-35, 39100 Brinchang 05-491 1366
Lido Hotel 9, Brinchang 39000 Cameron Highlands 05-491 1271
New Cameron Hotel 29 & 30 Jalan Besar, 39000 Tanah Rata 05-491 1160
Orient Hotel 38A, Main Road, 39007 Tanah Rata 05-491 1633
Pines & Roses HotelBandar Baru Brinchang, 39100 Brinchang 05-491 2203
Parkland Hotel Lot 45, 39100 Brinchang 05-491 1299
Raffles Country Inn Lot 65, 39000 Tanah Rata 05-491 4600
Rainbow Hote lLot 25, 39100 Brinchang 05-491 4628
Roselane Hotel Main Road, 39000 Tanah Rata 05-491 2377
Sentosa Hotel 38 Main Road, 39100 Brinchang 05-491 1907
Shahzan Inn Hotel Istana Kayangan, 39000 Tanah Rata 05-491 4975
Star Regency Hotel 39 Main Road, 39100 Brinchang 05-491 5133

3) Backpacker Inns and Lodges(背包旅行者住宿或民宿)

Cameronian Inn 16 Jalan Mentigi, 39000 Tanah Rata 05-491 1327 (本人推薦)
Daniel's Travelers Lodge 9 Lorong Perdah, 39000 Tanah Rata 05-491 5823
Father's Guest House PO Box 15, 39000 Tanah Rata 05-491 2484 (本人推薦)
Hillview Inn 17 Jalan Mentigi, 39000 Tanah Rata 05-491 2915
Jurina Lodge No. 819 Jalan Mentigi, Tanah Rata 05-491 5522
New Garden Inn Jalan Masjid, 39000 Tanah Rata 05-491 5170
Sri Juliana Chalet F32 Jalan Sultan Abu Bakar, Brinchang 05-491 4461
Twin Pines 2 Jalan Mentigi, 39000 Tanah Rata 05-491 2169
sawbebe sudah balik!
sweet sangat bila dia lari datang peluk saya dan cakap...'sufei rindu mummy'...terkejut!! tak sangka dia tau guna perkataan 'rindu' dalam keadaan ini! walao macam nak menitik air mata...tak sia-sia saya sayangkan dia!!!
pepatah jauh wangi bunga, dekat busyuk taik ayam memang betul laaaa!!!
dan malam tadi nak tukar baju tidur,
sudah GADUH!!!

dia perasan cantik sangat tidur dengan baju kurung mydin!
[ohya...sehari sebelum raya, kami serbu masjid india cari baju kurung anak lepas peperangan dunia ke-3]
saya?
saya mesti tak kasi dia tidur dengan pakai baju kurung laaaaa!!!
bergelut anak dan mak pasal nak tukar baju tidur!!!
bebe yang dalam keadaan mamai,
tapi mampu tendang lemak kat perut saya berkali-kali sehingga hidung saya sembur api akibat keimanan dan kesabaran dah terhakis!!!

sawsomi gunakan kelembutan 200% pujuk sawbebe...
lama tak jumpa maaaa....
so, keimanan dan kesabaran masih tinggi tahap dewa!!!

Photobucket
inilah baju kurung yang dimaksudkan!!
RM29.90 sahaja!!
rasa berbaloi sangat!!!
[tahun lepas, upah saja RM40, tapi kain cuma RM2 semeter!!]
selain cotton!! kainnya juga sangat tebal!! tebal sampai sawbebe gatal dan garu tak henti-henti!!!
sepatutnya kainnya warna pink muda, disebabkan kami rasa kain pink muda tu macam tak mix and match dengan baju bungannya [ini kes terlebih pandai], maka kami [actually saya] pun tukar kain pink muda dengan kain lain!!! keji sekali!!!

不回頭,更需要勇氣

當他經常對你大呼小叫的時候,

當他不再和你溫存的時候,

當你抱他,他竟會推開你的時候,

當他不再重視你的感覺、不肯陪你看病、三番兩次地跟別人搞曖昧的時候……

你,走不走?

最近才知道,女人忍讓著身邊的他,比例很重的原因是:「我不能一個人過活?」

「我還沒找到下一個男朋友?」

「我不敢一個人面對空蕩蕩的房子?」

「我需要人換燈泡當水電工……」

我一直以為,朋友跟交往5年的男友感情非常穩定,沒想到,她竟然隱忍著男友兇她、忽略她、甚至有幾次差點打她……

在職場上,她是多麼叱吒風雲啊!

怎麼不分手呢?

為了男友,她和媽媽有心結,娘家回不去,情絲斷不了,姊妹們個個有歸處,她說沒人陪她,睡不著……

摩登社會裡,女人夠獨立,夠堅強,夠勇敢!

所以我們能選擇我們所愛,追求我們所想,築夢我們所期望

可是,我們也不能否認,教育賦予女性自主的力量,在工作上表現突出,人際關係也越顯圓融;面對感情,仍有人不夠獨立、不夠堅強、不夠勇敢!

不管我們願不願意,有50%的機率,要面對另一半先行告別人世的殘酷事實;

有70%的機率,要面對婚姻無法白頭偕老的可能性。

所以,一個人生活,只是遲早的問題。

面對空蕩蕩的房子,只是時間的問題。

還沒找到下一個男人,可以找姊妹淘;

至於換燈泡,關鍵只在於願不願意花錢,請水電工而已! !

那麼,忍受他對你的冷淡,或妥協他的花心,是必要的嗎?

絕對不是你想要的吧!

我知道,你是曾經給他機會的。

曾經分了手,終究又回了頭。

那又如何?

他還是再次傷了你的心。

事到如今,還等什麼?

難道,面對親愛的陌路人,寂寞就不會上門?

下一個男人出現之前,

我們能不能一個人呼吸,換一換新鮮空氣?

雖然,要把深愛的人從心底拔除,無比痛楚;

可是事實上,你不過是把不愛你的人丟棄罷了啊!

他不愛你,是他的損失,因為他而心痛,還不如替自己心疼!

走吧?!

放棄,才能全心尋找對的人。

獨立、堅強又勇敢的你,一定會享受更美好的愛情。

我知道,離開需要勇氣。

不回頭,更需要勇氣。

尤其,在寂靜無人的夜裡,想起當初他的好、他的百般柔情,一不小心,便輕易地忘記你下決定的原因。

離去,縱然有陣痛期,卻能換來新的契機!

往前走,縱然會孤寂,卻不會讓自己再傷心!

初期的惶恐是難免的,

怕寂寞,就和家人更親、和鄰居更近;

怕孤單,就徵人當室友,找朋友、交朋友、自己和自己作朋友!

慢慢你會瞭解,

孤獨沒有誰能給你,是我們惹來的。

接納它、融入它、分解它、烹煮它、消化它;

它就任你擺佈、聽你差遣、招之即來、揮之即去!

呼吸它,它就是空氣、是必需品,

習慣它,它就是房間的一部份,

趕走它,它就是外面的遊魂!

慢慢你會發覺,

過去那段看他臉色的日子,不會比較甜,

有他才敢住的房子,不會比較暖,

依偎他而做的夢,不會比較香

多好?

24小時滿分的自由,做想做的事,找想找的人,

把自己變美了,把天空變大了,把內在豐富了,把夢想踏實了,

對的人,就適時地看見你了。

走吧!

一個人生活,就像一個人要呼吸,沒有人可以幫你使一輩子力。

只有充實自己、寵愛自己、體貼自己,為自己培養能力,和孤獨當絕緣體。

然後,你會慶幸:他的確不值得你回頭,你也不值得再為他回去!

現在,你夠堅強?

夠勇敢?

夠獨立了嗎?

能夠一個人自在的起居,

能夠時常保有愉悅地心情,

能夠安排每一次美好的假期,

能夠生活像工作時那樣自主,

能夠在閒暇時專注於自己的興趣,

能夠不因空虛而需要男人的肩膀,

能夠不因害怕孤寂而濫情?

READY?

YES!

下一段戀情,隨時都可能給你驚喜;

下一個戀人,隨時都可能與你相遇。

放棄的美麗

很多的事情,總是在經歷過以後才會懂得......


一如感情



痛過了,才會懂得如何保護自己;



傻過了,才會懂得適時地堅持與放棄,



在得到與失去中我們慢慢地認識自己



其實,生活並不需要這麼些無謂的執著,



有什麼真的不能割捨,學會放棄,生活會更容易




學會放棄,在落淚以前轉身離去,留下簡單的背影;



學會放棄,將昨天埋在心底,留下最美的回憶;



學會放棄,讓彼此都能有個更輕鬆的開始;



遍體鱗傷的愛並不一定就刻骨銘心

學會放棄

許多的事情,總是在經歷過以後才會懂得。

一如感情,痛過了,才會懂得如何保護;自己傻過了,才會懂得適時地堅持與放棄,在得到與失去中慢慢地認識自己。

其實,生活並不需要這麼些無謂的執著,沒有什麼實在不能割捨。學會放棄,生活會更容易。

學會放棄,在落淚以前轉身離去,留下簡單的背影;學會放棄,將昨天埋在心底,留下最美好的回憶;學會放棄,讓彼此都能有個更輕鬆的開始,遍體鱗傷的愛並不一定就刻骨銘心。

這一程情深緣淺,走到今天,已經不容易,輕輕地抽出手,說聲再見,真的很感謝??這一路上有你。

曾說過愛你的,今天,仍是愛你。只是,愛你,卻不能與你在一起。

一如愛那原野的手特有的風光,愛它,卻不能攜它歸去。

每一份感情都很美,每一程相伴也都令人迷醉。

是不能擁有的遺憾讓我們更感眷戀;是夜半無眠的思念讓我們更覺留戀。

感情是一份沒有答案的問卷,苦苦地追尋並不能讓生活更圓滿。

也許一點遺憾,一絲傷感,會讓這份答案更雋永,也更久遠。

收拾起心情,續繼走吧,錯過花,你將收穫雨;錯過他,我才能遇到了你。續繼走吧,你終將收穫自己的美麗。 

一個永遠不想失去你的人,未必是愛你的人,未必對你忠心耿耿。有時只是頭腦不清的強烈佔有欲者,他們會做出各種“損人不利己”的事情,還如此理所當然。

誰說喜歡的東西就一定要得到它。有時候,有些人,為了得到他喜歡的東西,殫精竭慮,費盡心機,更甚者可能會不擇手段,以致走向極端。

其實,許多東西是“只可遠觀而不可近瞧的”,一旦得到了它,它便會失去昔日的光彩。

所以,在許多時候,我們應該懂得放棄。
真的累了,

再一次感到徹底的心涼。

何去何從,不知所措。

該怎麼安慰自己,不懂。

累了,

是時候休息了。

一切的一切將與我無關。

累了

是時候冬眠了。
我累了 我痛了
我對你的愛已經疲憊了

我想
你也累了 你也痛了
你也對我的愛已經疲憊了

我醉了 我哭了
我被你的愛徹底傷透了

我想
你也醉了 你也哭了
你也被我的愛徹底傷透了

愛過了 心碎了
你把我的愛終於放棄了

愛過了 心碎了
我也把你的愛終於放棄了

夢醒了 該結束了
殘留的是對彼此深深的傷害

愛上你是我永遠的錯誤?
愛上我是你永遠的錯誤?

Monday, September 13, 2010

percaya tak?

KAMI BELUM BERAYA LAGI!!!

tak percaya pun tak apa!!!

tadi, tiba-tiba cikbos tanya saya dengan muka blur : eh, kenapa awak di sini? awak cakap nak cuti selepas raya?

errrrr....sat lagi saya apply cuti yaaa cikbos!! [cikbos tak nak tengok muka saya?]

cikbos : OK!!!

我的貝貝要回來了

已經5天5夜沒見到我的貝貝了! !
想她想到要發瘋了! !
貝貝快回來吧!
媽咪好好好好好想念你喲! !
這個假期,突然之間要一個人獨自生活! ! !
哇啊啊啊啊!
天啊! ! !
好恐怖哦! !
突然之間,
不懂一個人要怎樣生活!
不知道幾點該沖涼,幾點該吃午餐。 。 。
結果,一整天都沒洗澡,一整天都沒吃午餐和晚餐。 。 。一整天都再吃零食! ! !
更糟的是,嘴巴發臭因為沒人可以講話! ! !
真是孤單到要死!
以後再也不要一個人生活了! !


謝謝上天,
給我這麼棒的家人陪在我身邊!
我愛我的家人! ! !
我愛你們! !

Friday, September 10, 2010

Eid Mubarak

Selamat hari raya aidilfitri!
Maaf zahir dan batin!!!

Thursday, September 9, 2010

tak ada keberanian

saya tak ada keberanian nak call sawbebe...
saya takut dia dengar suara saya, dia menangis [saya yang perasan]

sebenarnya,
saya takut saya dengar suara dia, saya hilang kawalan, saya yang menangis!!!

anak oiii,
behave yaaaa dok kat rumah orang!!!

batinku terseksa

Rabu nanny dah 'balik kampung' dan akan kembali pada 14 sept!!
itu bermakna, rabu, khamis dan isnin depan kena cari ikhtiar sendiri lor!!!

Rabu,
kebetulan sawbebe ada follow up kat paed hosp.ampang....
maka saya pun ambik cuti...
memang sawsomi boleh bawa bebe,
tapi memandangkan saya juga yang bercakap dengan doktor melalui phone,
better saya pergi sendiri!!!

ingatkan khamis pun alang-alang nak cuti terus...
tapi kerja tak siap lagi!!!
mau tak mau hari khamis terpaksa pergi kerja juga dengan hidung yang sob sek sok sek!!!

maka solutionnya ialah,
sawbebe terpaksa dihantar ke rumah SIL untuk penjagaan SATU (1) hari!!
habis kerja hari ni,
saya pergi ambik sawbebe kat rumah SIL!!
[isnin depan hantar lagi]

Cantikkan perancangan ni kan kan kan!!!!

Tapi mana tau,
SIL bagitau dia akan berada kat kampung sehingga isnin depan!!!
alamak! isnin depan saya dah kerja, sawbebe how?
Then, SIL dan sawsomi serentak cakap, biar sawbebe ikut SIL ikut balik kampung jumpa atok dan opah!!!

OMG!!!
jadi, sawbebe akan beraya kat sana, dan saya akan beraya kat sini SORANG-SORANG!
that mean, saya 5 hari 5 malam tak berjumpa dengan sawbebe!!!

sawsomi cakap : LANTAKLAH!!! BIARLAH ANAK BERAYA KAT KAMPUNG! BUKANNYA DENGAN SIAPA? DENGAN ATOK DAN OPAH DIA JUGA!

serba salahnya!!!!
Kalau tak dengar cakap somi, DERHAKA, DOSA, MASUK NERAKA MATI NANTI [tapi time marah somi, pukul somi tak takut pula neraka...ala pukul manja dengan bantal...tak sakit mana pun...]

Kalau dengar cakap somi, I MISS MY SAWBEBE LAAAAA!!! kalau dia tak ada, siapa nak kacau hidup saya, siapa nak buat saya marah, siapa nak cakap telur rebus saya SEDAPNYA MUMMY!, siapa nak paksa saya tonton toy story 5 kali dalam 1 hari dengannya, siapa dah habis tonton toy story, pastu nak rebut channel dengan saya, siapa nak asyik tanya saya 'GOPO NI? GOPO TU?', siapa nak asyik tanya saya mana daddy, siapa nak merajuk dengan saya, siapa nak teman pergi buang sampah, siapa nak sepahkan rumah..................

saya ingin buat penjelasan di sini, kenapa saya kedekut dengan cuti saya?
sebenarnya saya akan ambil cuti selepas seminggu raya untuk teman sawsomi balik kampung beraya. saya jimat cermat pakai saya punya annual leave juga kerana sawsomi!!!

semalam tidur tanpa sawbebe,
hari ni terus saya deman!!!
kesiannya sawbebe tak ada mak,
sepupu dia semuannya ada mak!
budak yang tak ada mak adalah budak yang paling kesian!!!

macam mana laaaaaa kalau tiba-tiba saya 'lesap' forever kan?
NAUZUBILLAHI MIN ZALIK
tak boleh nak bayangkan sawbebe hidup dengan mak tiri dia...
NAUZUBILLAHI MIN ZALIK
ataupun hidup dengan makcik-makcik dia...
ataupun tumpang di bawah bumbung orang lain!!!
NAUZUBILLAHI MIN ZALIK

ya allah,
panjangkanlah umur saya dan somi supaya kami boleh memberi sebuah keluarga yang sempurna untuk bebe! bagilah kami peluang tengok bebe berjaya dalam hidupnya!!! bagilah kami peluang rasa perasaan jadi atok dan nenek orang! [ini bukan joke yaaaaa]

tiba-tiba sangat-sangat-sangat down!!!

semalam dalam perjalanan ke rumah SIL saya pujuk sawbebe, malam ni (malam semalam laaa) tidur di rumah ibu, mummy work!! mummy habis work, mummy cepat-cepat datang ambik sufei!! kita balik rumah masak rendang!!! Dia macam faham dan tak faham!! sekejap cakap NAK, sekejap cakap NAK DENGAN MUMMY!!!

then, jumpa sepupu dia, dia terus enjoy bermain!! masa kami nak balik, dia salam, cium cium semua....

then, saya pun beredar dengan hati yang sayu!!! tiba-tiba sawbebe datang kat depan pintu...Mummy, sufei 喝[minum] nen nen, sufei 哭 [nangis], sufei 睡覺 [tidur], mummy work, mummy 來帶sufei回家yaaaa [mummy bawa sufei balik rumah]...macam nak bawa dia balik masa tu juga!!! tapi saya mak yang kejam!!! sangat kejam!!! saya tinggalkan anak saya kat orang lain!!! benci dengan diri sendiri tau!!!

orang raya, kami pun raya...
tapi kenapa raya kami begitu banyak hal!!!
ni belum termasuk lagi peperangan dunia ke-3...

sekian terima kasih!!!

esok nak raya, hari ni baru....

TER-HEGEH-HEGEH NAK SELSEMA!!
RUGI LOR!
ESOK MC PUN MEMANG TAK PAYAH KERJA
CUTI 1 MALAYSIA SEMPENA DENGAN KE-SELSEMA-AN SAYA!
ORANG HEBAT YANG HEBAT!

Wednesday, September 8, 2010

dia cakap,
dia tak kisah kalau i lari dari rumah!!!

dia cakap,
rumah ni i yang bayar sewa
so, dia yang keluar!!
kalau rumah ni dia yang bayar sewa,
jadi i harus keluar kan?

RENDANG DAGING

Bahan-bahan :
300gm daging lembu, dipotong kecil2
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik secukupnya
2 helai daun kunyit, dihiris

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
10 tangkai cili kering, direndam dalam air dahulu
Air secukupnya utk mengisar

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar.
2. Masukkan daging.
3. Masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Terus kacau dan biar
hingga kuah pekat.
5. Masukkan kerisik dan kacau rata. Masak hingga agak garing dan naik bau wangi kerisik.
6. Taburkan hirisan daun kunyit.

sumber : http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1301945

Tuesday, September 7, 2010

entry basi

saja-saja update untuk 'modal' sebelah petang memandangkan gambar dah lama edit dan dah lama upload ke photobucket!

Photobucket
abah ghazi dan el cakap bebe macam Lisa Surihani...maka saya pun google Lisa Surihani...LIKE Lisa Surihani kt fb untuk membuat perbandingan!!!
Tak ada sama laaa kan? Lisa Surihani sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat lawa lor!!!
[kalau bebe macam Lisa Surihani, maka saya maaa lagi macam Lisa Surihani...hahahahahha...bergurau ajer laaa...kang peminat Lisa Surihani baling saya dengan telur busyuk...hehehhehe...ampun yaaa Lisa Surihani]
bebe lawa juga!!! tapi di mata saya dan sawsomi saja lor!!! anak saya maaa...of course lawa punya maaa....


Photobucket
mummy, sufei pakai songkok!!! **pengsan**


Photobucket
kami berbuka kat McD pada hari merdeka malaysia yang ke-53!!!

itu saja!
Sekian, terima kasih atas kunjungan anda!!!

KUAH LODEH

Bahan sayuran
1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.


sumber : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1121078

KUAH KACANG

Bahan-bahan:
300gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit

Dikisar dgn air:
6 batang serai
2 inci lengkuas
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering, direndam
Segenggam udang kering, direndam

Asam jawa sebesar bola pingpong, dibancuh dgn secawan air
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
1 susu besar garam
Air anggaran 400ml - 500ml

Cara-cara:
1. Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
2. Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
dikacau sekali-sekala.
4. Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
5. Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala. Jangan risau sekiranya kuah
kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
* Ada petua menggunakan buah keras utk memekatkan kuah tapi rinn tak menggunakannya.
**Rinn tidak juga menggunakan santan kerana ia membuatkan kuah kacang cepat basi.
6. Rasa dan adjust garam, gula dan masamnya.

sumber : http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1219414

mengalir air liur

Photobucket
[gambar credit kepada google]

teringin nak makan kuih ni!!!
nama kuih ni KUIH KARAS!!!
[masa kecik-kecik saya ingat ni bihun goreng]
kalau tak silap, hanya pekan rabu saja ada jual kuih nih!!!!!!

my stuff

Photobucket
oven - RM169
hand mixer - RM64

Duit naik gaji bulan 7 dan bulan 8!

bila tengah rajin...

Photobucket
yeay...kuih loyang pertama saya!!!
kuih ni wajib ada setiap kali CNY!!! my grandmother dan my mother akan buat bertin-tin untuk stok sendiri dan untuk kasi my aunty dan my uncle. dulu sampai tolong buat kuih ni sampai menyumpah my uncle my aunty! tapi time makan tak sumpah pun sebab sedap macam nak mati!!!
komen sawsomi [dia curi-curi makan] : terlalu rangup[akibat saya terlebih pandai pergi taruk kapur], tak cukup manis


Kuih Loyang
Tepung beras - 1/2 cawan , kemudian tambah lagi 1/2 cawan akibat terlalu cair [tepung tak lekat dengan acuan]
Santan - 1/2 biji kelapa
Gula - dah tak ingat berapa sudu
Telur 4 biji
kapur - actually benda ni tak payah taruk pun!!! mak saya tak cakap pun nak taruk benda nih!!




Photobucket
kuih kacang pertama saya!!!
Kuih kacang ni sangat popular time CNY!!! masa kecik-kecik, my mother selalu buat...tapi bila kami semua dah besar-besar, dia dah tak buat lagi!!!
semalam terlebih rajin buat!!! buat sampai nyaris-nyaris nak buang ke dalam tong sampah akibat penat...bukan penat buat kuih, tapi penat bergaduh dengan sawbebe...
komen sawsomi [dia curi-curi makan] : tak lemak, tak cukup manis!


Kuih Kacang
kacang - sebungkus RM2.00, lebih kurang 200g kot
tepung gandum - 2 cawan kot
gula halus - tak ingat
minyak - tuang sampai tepung, kacang boleh jadi dol. [saya kurang minyak sebab terlebih pandai juga memikirkan kalori kuih tu....akibatnya kuih saya tak cukup lemak!!!
garam - secukup rasa [saya terlupa taruk akibat bergaduh dengan sawbebe]
Berapa biji dapat : 57 biji ajer...

naik harga

milo ping yang paling sedap di pandan cahaya NAIK HARGA 10 SEN!harap maklum!
perlukah saya berpura-pura excited dengan sambutan hari raya?

Monday, September 6, 2010

langsung tak buat apa-apa persediaan pun sebab sawsomi BEKERJA dari 9 september sampai 13 september!!!

cuma kesian kat sawbebe ajer bila dia bagitau kat nanny, mummy tak beli baju kurung bagi dia!!!
aduh!!! saya hampir menitik air mata bila nanny bagitau saya!!! [drama lebih]
baju kurung bebe memang tak beli lagi!!!
dress bebe pun tak beli tapi nasib baik ada my cousin sponsor sehelai from bangkok dan maria sponsor sehelai time diorang datang berbuka puasa tempoh hari!!
kasut bebe pun tak beli juga nasib baik my aunty sponsor sepasang masa isetan ada sales!

saya tak bercadang nak beli baju kurung dah!
kasut baru yang beli tahun lepas tak pakai tu ingat nak pakai dalam rumah time raya!!

sawsomi pun sama...apa pun tak ada!!!

kuih raya?
semalam saya buat kuih loyang ataupun juga dikenali sebagai kuih ros yang tak boleh dihidang untuk tetamu!!!
hari ni ingat nak buat kuih kacang!! harap-harap menjadilah supaya saya dan bebe ada benda nak kunyah 3 hari bercuti nih!

rumah?
barang dimasukkan ke dalam bilik stor ajer!!!

so, siapa-siapa yang nak beraya kat rumah saya, sila ambil perhatian, rumah saya memang tak ada suasana raya!!! silap-silap tuan rumah pun pakai baju casual ajer!!! hahahahahha

jangan cuba mencabar keimanan dan kesabaran saya

bila saya baik...
saya boleh kasi u duduk atas kepala saya sambil senyum-senyum kerang busyuk!!!

bila saya gila...
saya boleh kasi u malu sampai kena korek lubang tanam kepala u!!!

ini kes semalam kat care4...
kami dok tengah tunggu Q nak testing barangan elektrik!!
tiba-tiba tester (tak tau nak panggil apa orang care4 yang test barangan elektrik tu) pi ambik barang pakcik belakang saya (tapi pakcik tu Q kat sebelah saya)...pakcik tu diam ajer walaupun bukan turn dia(dalam hati dia mesti syukur alhamdulillah sebab dia dia dapat cepat)..tester pun buka kotak barang dia... pakcik tu tak nak design kosong, dia nak design bunga-bunga...dia pun beredar dan pi ambik periuk nasi lain....

so, sampai turn saya lor!!!
muka saya dah jadi arang berdiri macam orang hutang saya 10ribu!!
tester tu pun buka barang saya...
tiba-tiba pakcik tu datang balik dengan periuk nasinya dan cuba-cuba menyelit ke atas meja.
tiba-tiba seorang amoi yang sebaya dengan saya berhimpit-himpit di belakang tester dengan harapan nak menyelit bartang dia atas meja juga...
saya tengok belakang saya...ada orang sedang Q, tapi pakcik tu tak boleh sabar dan amoi tu tak erti nak Q...
saya pujuk diri sendiri sabar!!!
saya pandang ke tempat lain supaya tak terpandang 2 orang tu!!!
Tapi mana boleh kan, tester tengah test barang saya kan...saya kena tengok barang saya ok ke tak kan...
Sekali saya ternampak muka mereka berdua lagi terutama amoi tu masih belum putus asa untuk menyelit lagi!!!
mata saya terus jadi gelap, mulut saya terus terbuka...

'BOLEH BERATUR TAK?'

suara saya tak kuat mana...tapi sangat jelas sehingga boleh didengari mereka-mereka...

Semua orang pandang saya, termasuk tester itu!! Bila berlanggaran mata dengan saya, tester tu tundukkan kepala dia...saya memang nak maki dia kalau dia dok pandang-pandang lagi...sebab dari mula lagi memang salah dia yang bagi turn saya kat pakcik tu!!!

amoi tu terus berjalan ke belakang beratur!!!

saya tulis entry ni bukan nak tunjuk saya hebat ke apa?
saya tak kacau orang lain,
tapi kenapa orang lain nak kacau saya?
itu saja!!
sekian terima kasih!!

Sunday, September 5, 2010

jenuh nak ganti

dah 3 tahun lebih lewat,
tiba-tiba bulan ni awal 4 hari...
Arrggggghhhhhhh! bendera jepun berkibar!
Jenuh nak ganti balik
6 hari bulan ni + 3 hari bulan lepas!!!
OMG!!!

dengan kata lain,
i beraya dulu yaaaaa!!!



Selamat hari raya aidilfitri ; maaf zahir dan batin!!!

Saturday, September 4, 2010

nasib baik,
mereka sangat understanding!!!
thx kamu berdua!!!

i ? ija
i ? mimi

baru rasa lega!!! awan mendung dah pergi!!! kalau tak macam nak sepak orang ajer!!

ini komen ikhas dari ija : penggunaan perkataan kadang2 tak sesuai. kena pastikan ada peningkatan. [ok! kelak saya akan lebih berhati-hati]
asalkan ada benda yang tak baik,
cikbos akan hantar i pergi mampus dulu!!!
akhirnya i selalu mati di medan peperangan!!!
berapa kali i nak mati dan hidup balik dan mati dan hidup balik dan mati dan kemudian hidup balik kemudian mati lagi kemudian dihidupkan balik kemudian mati lagi hidup mati hidup mati hidup mati hidup mati hidup mati........

cikboss oiii,
penat laaa asyik i ajer jadi orang jahat!!!
u orang semua jadi orang baik!!!
penat laaa...
benci tau!!!
benci tau!!!
benci tau!!!

selamat berjaga

time anak u all tidur,
bila u all renung2 anak u all,
then....
u all ada gigit gigi sendiri tak?
u all ada rasa geram tak?
u all ada tak asyik dok cium pipi, dahi, bibir mereka?
u all ada tak gigit pipi, jari mereka dengan bibir u all?
u all ada tak mengusap rambut mereka?
u all ada tak peluk-peluk badan mereka?
u all ada tak pegang tangan mereka?
u all ada tak main-main jari mereka?
u all ada tak raba-raba badan mereka?
u all ada tak dok cakap-cakap seorang diri?
u all ada tak macam sengaja nak kacau sampai dia terjaga?
u all ada tak rasa bangga dengan diri sendiri dapat melahirkan anak yang begitu comel? [jangan kutuk, bulan puasa tau...tunggu dah habis puasa baru kutuk...hehhehehe]
u all ada perasaan di atas sehingga menyebabkan u all tak boleh nak tidur akibat geram tengok rupa anak u all tidur?

sila abaikan orang gila yang tak boleh tidur selepas renung2 anak dia!!!

Friday, September 3, 2010

tolong saya...

dah 200% confirm,
raya tahun ini, sawsomi kena kerja dari 9-13september!!
Dia dengan begitu mulia kasi peluang sama dia punya assistant beraya dulu sebab assistantnya 1st time kawin dan baru kawin...yang penting apam tu fresh lagi!!! [puasa-puasa-puasa...jangan carut]

Dengan kemuliaannya melepaskan assistantnya bercuti sehingga menyebabkan dirinya tidak dapat beraya kat kampung maka dia dengan tidak teragak-agak suruh saya masak RENDANG DAGING, KUAH KACANG, KUAH LODEH, dan entah apa satu lagi di mana saya dah pengsan akibat terkejut dengan nama-nama masakan tersebut!!!

Adakah patut suruh saya masak makanan yang pelik-pelik ini?

Manalah saya tau masak?
[sila baca dalam nada yang hampir-hampir menangis tapi air mata tak keluar lagi]

Masalahnya,
saya tak suka semua makanan tu!!
Bukan tak suka laaaa,
tapi,
tapi,
tapi tak suka dari pagi 1st raya sampai malam 1st raya dok makan makanan tu ajer...
and tak suka juga raya kedua sambung lagi makan makanan yang sama juga selepas dipanaskan berjuta-juta kali...
and and lagi tak suka raya ketiga kena tapao bawa balik makan kat rumah sendiri...
hurmmmm
[ini pengalaman sepanjang saya beraya dengan sawsomi...sampai saya kena masak mee segera makan...then bising cari nasi.]

and u all tolong bayangkan...
saya masak semua makanan dengan kuantiti untuk 3 hari makan..
[saya tak tau masak kuantiti sikit]
sawsomi kerja fullshift tau,
bagitau u all iaitu dari 9pagi kerja sampai 12 malam....
then,
macam mana dengan makanan 3 hari 3 malam ni?
adakah saya dan sawbebe kena habiskan semua makanan ni?

OH! TIDAK!!!

semuanya pelik-pelik belaka

bukan saja orang pelik,
pokok pun pelik...

semalam tengah malam,
[lebih kurang 1 lebih]
saya terjaga nak buang air kecil!!
then,
saya pun nak tutup tingkap bilik lor...
then,
saya ternampak...
ternampak...
ternampak...
ternampak...
ternampak 2 pohon pokok tepi jalan betul-betul bertentangan dengan tingkap saya ni bergoyang macam nak patah...
yang peliknya...
pokok yang lain tak bergoyang sekencang 2 pokok ni pun...

maka niat nak buang air kencing pun dibatalkkan akibat takut!!!
cepat-cepat saya melompat naik katil berhimpit dengan sawbebe.

pelik-pelik belaka

orang-orang yang datang interview kali ni sungguh pelik sekali...

pagi ni punya lagi dasyhat dari yang semalam...

yang laki,
bolehkah dia kerja di bawah saya?
bolehkah saya suruh dia buat kerja untuk saya?

sebab dia kelihatan lagi lagi lagi lagi lagi macam cikboss kami!!!

OMG!!!

yang pompuan,
lagi hebat...macam company ni bapak diaorang punya...
gedik-gedik 2 orang berpimpin-pimpin tangan datang konon-konon nak interview...
yang pompuan A,
dah isi borang semua,
baru bagitau dia tak mau!!!
[bazir borang ajer...]

yang pompuan B lagi best...
translate separuh,
then bagitau dia masuk kerja pukul 12 tengahari...
dia nak sambung translate esok!!!
OMG!!!

memang diorang anggap company ni bapak diorang punya!!!!

HMmmmMMmmmmm

hey encik, berapa lama awak nak translate?kami dah nak balik ni!

OMG!!!
4 jam translate 1 artikel 150 perkataan dan 3 mukasurat punya komik?

FAIL!!!
keputusan muktamad!!

Jangan risau,
saya akan menghasut cikboss jangan ambik u kerja!!!
saya mesti sakit jiwa kalau kerja 1 team dengan u!!!

OMG!!!
badan dia juga bau busyuk!!!

entry ni dipublish, dia masih belum ada niat mau balik!!!
OMG!!!

Thursday, September 2, 2010

untuk sawsomi

pagi ni,
dalam 10.20 camtu...
sawsomi call!!!
terlonjak-lonjak kegembiraan sebab sawsomi call...

ayat pertama dia : KENAPA U TAK BANGUNKAN I PAGI NI?

blur sekejap!!

sebab selalunya saya memang tak diberi tugasan untuk bangunkan dia!!!

then saya pun tanya : u kat mana?

KAT RUMAH LAGI LAAA....BOSS I CALL BANGUNKAN I!

pagi ni,
8:15am.
saya tanya sawsomi,
boleh tak ambil duit dia RM13.60 dalam wallet untuk bayar bil air!
DIA JAWAB, AMBIL!!!

salah saya ke?

kalau dengan mempersalahkan saya boleh membuat sawsomi rasa lega, jadi, tak mengapa kalau saya dipersalahkan.

boss sawsomi,
warning letter yang awak nak kasi sawsomi tu...
tulislah nama saya...
salah saya sebab tak kejutkan suami saya untuk pergi kerja!!!
sila warning sama saya!!

staff sawsomi,
hangpa ni benggong ke apa? sir hangpa tak muncul-muncul, hangpa ni tak tau call sir hangpa ke? tunggu macam tunggul kayu! Time mengadu-adu tau pula nak mengada-ngada call sir hangpa!!! cisssss!



P/s : dia balik kerja, i merajuk...then dia cakap dia tak salahkan i...just bagitau i jer!!!hemmmm

tak boleh tahan...[sambung baca entry]

....dengan godaan makcik rehan!!!
Dia masak bihun goreng untuk goda i!!!!!!
patut meh goda i dengan bihun goreng?


saya apa lagi...mata saya sangat jahat, nafsu saya lagi jahat...pantang tengok orang makan...saya pun nak makan....

semalam 11 tengah malam bangun masak bihun goreng akibat tak boleh lena...otak asyik dok replay gambar bihun goreng makcik rehan dalam blognya...[keji betul]

Orang yang paling happy ialah sawsomi!! dia suka makan bihun goreng yang saya masak...heheheheheh...heheheheh...hehehehehe...sumpah tak tipu punya...dia sendiri yang cakap...tapi tak tau laaa hati dia fikir lain pula kannnn...

Photobucket
bihun goreng untuk sahur 12.30malam! [kami dah malas nak bangun sahur dah]
sorry yaaa...malam-malam buta mana nak cari bahan...saya bubuh apa yang ada saja...telur dadar pun malas nak goreng sebagai hiasan....

tiba-tiba terasa nak makan bihun goreng yang tinggal banyak lagi kat dapur!!! My sis mesti habis belasah sebagai sarapan dan lunch....sis oiiiii, simpan sikit bagi kakak ya!

dah semakin besar

Photobucket
sila percaya!! ini lukisan Pablo Picasso! yang akan dilelong dengan harga RM100 [ok ok...saya tipu]

gambar di atas tu lukisan bebe!!!

menurut my sis yang merupakan seorang teacher art, dia cakap bebe dah semakin berani nak CONTENG [bukan lukis tau, conteng ajer]!!!

dulu, sawbebe lukis semut!
sekarang, sawbebe lukis gajah!
[bukan semut betul dan bukan gajah betul]

Hasil contengan semakin besar dan semakin luas!!! Bebe dah ada KEBERANIAN. [clap clap clap]...mak bapak mana yang tak suka dengar pujian kan...hehehheheh

terus terang saya cakap, saya tak faham semua tu!!! Conteng pun perlu ada keberanian? Conteng ajer laaa, apa susah!!! [ini bukan bidang saya, saya tak nak komen banyak-banyak, nanti my sis sepak me!]

Wednesday, September 1, 2010

laparnya....

pagi ni sahur dengan air kosong saja.

lagi 8 hari berpuasa!

Jonathan Keller, awak inspirasi saya!!

Photobucket



An artist has created a literal 'face book' by taking a picture of his face every day for the last 12 years and posting them online.

When artist Jonathan Keller spent the last of his money on a fancy digital camera in 1998, his girlfriend at the time wasn't pleased. When she demanded to know if he intended to use it every day, his answer was a defiant one.

However, the only thing he could think to photograph on a daily basis was himself. Sitting at home in his bedroom he took a snapshot of his face. The next day, he took another.

Photobucket



Exactly 3,931 snapshots later, the New Yorker now has a complete archive of his daily visage since 1998 - minus a few weeks he spent in Antarctica without his camera.

In one of the first, he is pictured as a fresh-faced student with unruly hair and glasses. As time goes on, he can be seen ditching the glasses for contact lenses and experimenting with a number of hairstyles, from closely-shaven to shoulder-length locks.

And after compiling a video of thousands of the shots, his face is now one of the best-known on the internet, having been viewed millions of times on YouTube.

The 34-year-old, who lives with his wife, fellow artist Keetra Dean Dixon, said: 'I like to say that the project began out of spite.

'I purchased a digital camera way back in 1998 which was rather expensive and at that time I really didn't have that much money. After some discussions about the appropriateness of the purchase, my girlfriend at the time mockingly asked if I was going to "use it every day".

kes saya pun sama dengan dia...kamera saya pun mahal bagi saya! Saya tau saya sangat keji...bila tak ada, saya bising macam budak 3 tahun! bila dah beli, saya letak kat rumah saya yang paling paling paling hujung-hujung hujung sekali tu...seminggu pun tak semestinya pegang sekali....So, saya pun ada berangan-angan mau jadi macam Jonathan Keller...1 day 1 photo! tapi of course bukan ambil gambar saya laaaa.....mana ada keberanian bubuh muka sendiri!! Misi saya ialah SETIAP HARI SAYA NAK GUNA KAMERA SAYA SUPAYA SAWSOMI TAK PERLI SAYA!!!

Photobucket



'I stated that I certainly would and resolved to start this project. I wanted to examine the subtle and not-so-subtle visual changes that one experiences on a daily basis.

'For some reason, at the time, I didn't think too much about the long-term metamorphosis that I was about to embark on. It didn't take more than a month to change my mind though.'

Mr Keller, who uses the name JK Keller for his artworks, soon realised that his photo project had taken on a life of its own.

A self-confessed obsessive compulsive, he has vowed to take the pictures every day for the rest of his life.

Every pimple, cut, beard and haircut he's had over the past 12 years have been recorded for posterity in a work which will only be complete when he dies.

'To stop now with be anathema to every fibre of my being,' he said. 'Aside from the first three photos, I have always attempted to use a white background or as close as I can get when I'm traveling. I keep my face basically expressionless and hold the camera out in front of me with my arms as opposed to using a tripod.

Photobucket



'Since I was initially interested in subtle changes that occurred daily, I wanted these aspects to act as a 'control' while my face was the "variable".

'Since the process itself really only takes five seconds, there isn't much ritual to it. I just make sure it's framed decently, my eyes are open, and it's not blurry.

'The closest I've ever come to missing a day is when I am travelling long distances and the time zone changes, which messes with what day it actually is. I've had to leave a couple of parties early to get home to take the day's photo. And I also have an obsession with answering people's comments and checking stats related to the project.

'It's interesting to note which of my friends mention it almost immediately when introducing me to someone new and which ones don't ever bring it up.

'I think in general, people find it to be a bit of a novelty, which it admittedly is.

'As for the future, I seriously hope I go the route of George Clooney or Sean Connery and get better with age. That, and I hope I'm still alive.'

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1290846/Jonathan-Kellers-real-life-face-book-Artists-project-continue-dies.html#ixzz0yEgm5IBR


tak macam rabu; tapi macam isnin

semalam lagi saya berada dalam keadaan 'HARI AHAD' walaupun hakikatnya ialah HARI SELASA!!!

hari ni pula saya rasa macam HARI ISNIN; padahal hari ni ialah HARI RABU!!

selamat hari merdeka ke-53

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Semoga negara kita sentiasa aman damai dan harmoni seperti hari ni!!!!

1 malaysia 2 merdeka! 16 sept, kita cuti lagi.....horeyyyyyyyyy!!!