Tuesday, September 7, 2010

bila tengah rajin...

Photobucket
yeay...kuih loyang pertama saya!!!
kuih ni wajib ada setiap kali CNY!!! my grandmother dan my mother akan buat bertin-tin untuk stok sendiri dan untuk kasi my aunty dan my uncle. dulu sampai tolong buat kuih ni sampai menyumpah my uncle my aunty! tapi time makan tak sumpah pun sebab sedap macam nak mati!!!
komen sawsomi [dia curi-curi makan] : terlalu rangup[akibat saya terlebih pandai pergi taruk kapur], tak cukup manis


Kuih Loyang
Tepung beras - 1/2 cawan , kemudian tambah lagi 1/2 cawan akibat terlalu cair [tepung tak lekat dengan acuan]
Santan - 1/2 biji kelapa
Gula - dah tak ingat berapa sudu
Telur 4 biji
kapur - actually benda ni tak payah taruk pun!!! mak saya tak cakap pun nak taruk benda nih!!




Photobucket
kuih kacang pertama saya!!!
Kuih kacang ni sangat popular time CNY!!! masa kecik-kecik, my mother selalu buat...tapi bila kami semua dah besar-besar, dia dah tak buat lagi!!!
semalam terlebih rajin buat!!! buat sampai nyaris-nyaris nak buang ke dalam tong sampah akibat penat...bukan penat buat kuih, tapi penat bergaduh dengan sawbebe...
komen sawsomi [dia curi-curi makan] : tak lemak, tak cukup manis!


Kuih Kacang
kacang - sebungkus RM2.00, lebih kurang 200g kot
tepung gandum - 2 cawan kot
gula halus - tak ingat
minyak - tuang sampai tepung, kacang boleh jadi dol. [saya kurang minyak sebab terlebih pandai juga memikirkan kalori kuih tu....akibatnya kuih saya tak cukup lemak!!!
garam - secukup rasa [saya terlupa taruk akibat bergaduh dengan sawbebe]
Berapa biji dapat : 57 biji ajer...

6 comments:

  1. sedap sedap....kuih loyang also my fav, but blum pernah buat...
    kuih kacang tu pun i suke, and slalu buat for CNY...raya this yr, tak rajin :(
    nk p beraya rmh oli laaaa... :)

    ReplyDelete
  2. reita: datang laaa rumah i beraya!!!

    ReplyDelete
  3. rajinnya buat kuih. I tak reti buat kuih pun huhu...

    ReplyDelete
  4. ija : simple simple punya boleh laaaa...hehehehehhe

    ReplyDelete