Thursday, October 7, 2010

nanti jadi elephant

Photobucket
[gambar kredit to google]

since july kot,
sawbebe mula suka gigit kuku jari!!!

pelbagai cara telah dijalankan...
antaranya ialah : pukul tangan dia, jentik[tak tau nak eja] mulut dia, dengan penuh kesabaran bagi tau dia, kuku ada kuman, nanti kuman masuk ke dalam perut dan akan sakit perut....
semuannya tak jalan!!! dia tetap gigit kuku dengan begitu gigih dan tekun!!!

Suatu hari, entah macam mana, sawbebe gigit kuku jari lagi!! Kebetulan masa tu kat TV muncul gajah!!! dan kemeraman tu dok fokus kat hidung panjang gajah itu!!!

maka i apa lagi, menggunakan peluang yang terdedah ni untuk menakutkan dia yang kalau dia gigit kuku ataupun jari lagi, maka dia akan menjadi elephant!! i cepat-cepat berpura-pura menyelamatkan dia dari jadi elephant dengan sapu mulutnya berulang-ulang kali!!!

Tak sangka, ia berkesan!!! sawbebe dah takut nak gigit kuku. Kalau sawbebe terlupa dan tergigit jari, dia sendiri akan menjerit : NANTI JADI ELEPHANT!!! dan cepat-cepat sapu mukanya!!!

of course, bukan satu kali 'tipu' sudah berjaya lor!!! kena selalu 'tipu'! kalau nampak dia gigit kuku, i akan buat hidung gajah!!! tak pun, my sis akan lukis muka gajah garang kat papan hitam, lukis dia kat sebelah gajah garang dan kami dok kat atas awan....then, sawbebe akan menangis sebab dia dok kat sebelah gajah garang!! sangat comelkan!!! lukisan pun mereka anggap macam yang betul kan!!!

anak u all ada masalah ni tak? macam mana u all buang jauh-jauh tabiat buruk ni? kot kot u all ada cara yang lebih baik...

5 comments:

  1. haha! bukan budak kecik jer yg ade habit cenggini..adik lelaki MDT yg dah bujang tu pun suke gigit kuku..dah x bole nak kontrol..leka jer mesti kusyuk gigit kuku..sampai kitorang yg selalu tegur dia :)

    ReplyDelete
  2. cik mya x de masalah mcm nie tapi dia ada masalah tido nak kena org gosok belakang or x kira mana2 janji kena gosok.. so nak kena tipu jadi apa erk?? hihihi

    ReplyDelete
  3. jangan sebut elephant dengan zulfan.. nanti dia ingat dia punya tempat kencing....

    "ika takde elephant ke?" dia pernah tanya macam tu

    ReplyDelete
  4. tektik yg bagus tu.... anak2 lin pun suka no gigit kuku

    ReplyDelete
  5. ciklinn : hehehehe...selamat mencuba!!!

    ReplyDelete