Tuesday, October 5, 2010

saya yang hilang kawalan

Sabtu malam,
pergi beraya rumah SIL yang sulung!!!

sawsomi kena pergi ambik SIL yang ke-2 sebab husband dia ada urusan yang lebih penting!!!
[tulah orang dah cakap nak buat hari ahad, hang dok gedik-gedik nak makan sabtu malam...makan lah!!! awat tak makan sekali dengan laki hang? lain kali jangan buat pandai-pandai boleh tak?]

Dalam kereta, memang riuh rendah macam pasar...SIL tak habis-habis dok ajak sawbebe cakap!!! ambik kau, sekali sawbebe mengadu depan-depan yang anak SIL, syamil tu tak habis-habis 'usik' dia...tak sangka anak i pun macam dengan i, tak suka cakap-cakap belakang, mau cakap--face to face punya...then SIL cakap, syamil, anak dia tu suka mengusik!!! kalau suka mengusik sangat, pi laaa usik kepala otak hang laaaa....

sampai rumah SIL yang sulung, makan-makan dan makan!! selesai makan, i dan my sis pun keluar ke living hall...tengok-tengok budak main!!! yang lain-lain makan dan borak-borak kat dining hall!!!

Mizan [anak SIL yang ke-2, sebaya sawbebe] ambil pisau palsu enfagrow dok kelar-kelar tangan sawbebe...dia main-main...sebab dia kelar-kelar ringan ajer...I pun cakap dengan mizan: JANGAN LAAAA POTONG SUFEI!

Tiba-tiba syamil tu rampas pisau palsu [enfagrow] tu, then dia cekik dari belakang leher bebe, dan tikam belakang bebe dengan pisau palsu tu!!! i yang duduk sebelah bebe apa lagi...terus jadi gila!!! i terus tampar perut dia!!! then, syamil tu membebel entah apa? nasib baik dia tak maki i perompak ke peyamun...kalau tidak siap mulut dia, i mesti tampar dengan kasut i punya!!!

I guna mata i 'bunuh' dia!!! dia pun pergi main-main benda lain....Pastu pergi conteng white board!!! Dengan pantas sekali dia mendekati belakang bebe dan conteng baju bebe...

CELAKA PUNYA BUDAK...C!B@! PUNYA BUDAK!!!

i sambil maki sambil baling toys ke arah dia!! entah bila masa i dah rampas marker pen dia, dan entah bila masa i dah berdiri di depan dia dan ada keinginan nak CONTENG BAJU dia balik...nasib baik i tak conteng balik baju dia tau...hahahahahha...nasib baik tiba-tiba terwaras seketika...nanti macam mana nak memberi penjelasan kepada SIL kalau i conteng baju dia!!!

My sis cakap, semua benda ni berlaku dengan pantas sekali...bila dia dengar i carut, i dah berdiri depan budak tu dengan pegang marker pen...

Actually,
kat dining hall boleh dengar semua apa yang berlaku!!!
menurut sawsomi, kakak dia cakap biar auntie [tu i laaa] pukul ajer!!
[betul ke?]

Tak lama kemudian, semua orang pun keluar dari dining hall!!! tapi i rasa muka SIL i dah lain!!! mungkin dia marah i carut anak dia kot!!!

Then, abang ipar yang sulung pun tanya kenapa baju belakang anak ada contengan marker pen.

i pun cakap, syamil anak SIL ke-2 yang buat laa...

Mana tau SIL ke-2, anak kepada budak yang bernama syamil tu bersuara : YAKE?

Boleh dia cakap YAKE?

Apa maksud YAKE tu?

I tipu ke?
i tuduh anak dia ke?


Terlalu senang meh mau cari pasal dengan budak 6 tahun meh?
Terlalu senang meh fitnah anak dia ke?

i pun tau dosa besar tau fitnah orang!!!
i pun takut masuk neraka tau!!!

Masa time raya sawbebe ikut mereka balik kampung 5 hari, entah berapa banyak sawbebe kena tanggung penderitaan!!

sorry laaaa....Tak ada next time lagi!!! Jangan harap nak bawa anak i lagi!!!

Dalam perjalanan pulang, budak yang 6 tahun yang mereka anggap angel tu dah terlena...SIL i pun diam sepanjang jalan!!! Then sampai rumah SIL, sawbebe nak ikut SIL i...SORRY LAAAA...TAKKAN I NAK BENARKAN LAGI SUPAYA ANAK SIL ADA PELUANG UNTUK BALAS DENDAM KE ATAS ANAK I!!!

To sawsomi,
i bukan nak cari gaduh dengan kakak u!!
i bukan saja-saja nak pukul ataupun nak marah anak buah u!!!
I anggap anak buah u tu macam anak buah i, macam anak i juga, sebab tu i nak dia baik!!!
sebab tu i marah dia, i pukul dia!!!
kalau i tak sayang dia,
i tegur dia pun i malas tau!!!
lantaklah dia jahat ke, setan ke, samseng ke...
bukannya masalah i pun!!!
tapi, disebabkan dia anak buah u,
barulah i sibuk-sibuk nak jadi orang jahat!!!
[faktor utama ialah i nak melindungi anak i iaitu anak u juga iaitu sawbebe kita]
i tau,
maybe kakak u akan[dah] tak syiok dan akan[dah] cakap, hal anak pun mau masuk campur!!!
tapi tolong faham yaa...
masalahnya sekarang ialah ANAK DIA BUAT ANAK ORANG LAIN tau!!!
Tu yang dia boleh cakap macam tu!!!
Bayangkan kalau anak kita yang pukul anak dia, maki kakak u n abang ipar u...
apa pula reaksi mereka?
Kalau dah terkena batang hidung sendiri, boleh ke mereka lihat dan pandang saja???
[tapi dont worry, kalau sawbebe berani maki orang yang lebih tua daripadanya, i pasti orang pertama akan ajar sawbebe tu!!!]
Rasanya u sendiri pun faham kan,
macam mana kakak u didik anaknya kan!!!
penuh lemah lembut, penuh sifat keibuan seperti namanya!!!
sampai anak kita yang 3 tahun kena bertolak ansur bagi mainan kepada syamil yang 6 tahun?
Patutkah syamil yang sebagai seorang abang, yang dah sekolah rebut mainan dengan adik-adik dia yang 2 tahun dan 3 tahun?
Patut meh?
u rasa patut meh?
Dah rebut mainan, fine!!!
Then kaki buli pula...
then mak bapak dia, atok dia, opah dia cakap ITU USIKAN pula...
itu bukan panggil USIK tau!!!
Contohnya : i pergi usik syamil dengan TAMPAR muka dia! i usik juga sebab i rasa syamil comel sangat!!!
i usik ke?
Terus terang i cakap,
i tak suka langsung dengan USIKAN tu!!
I dah cukup sabar selama ni!!
I dah tak boleh sabar lagi apabila dia maki u masa kat kampung sg pelek...
hari sabtu, depan-depan i dia pun berani buat anak i...tak cukup dengan 1 kali buat, cari lagi peluang kedua untuk buat anak i lagi!!!
i percaya,
i boleh tukar jadi HIJAU dan hilang kawalan...
kang mampus i kerjakan budak tu depan mak bapak dia!!!

Photobucket
Bukti syamil conteng baju anak i!!! Takkan i conteng dan tuduh anak hang kot!!! Hey Come on laaa! ini baju zana yang kasi sawbebe tau!!! i sayang macam nak mati...sayang nak kasi bebe pakai...sekali pakai...dah kena conteng!!! memang celaka betul!!!

Photobucket
maknya cakap YAKE? Oh Tuhanku!!! terima kasih kerana bagi i peluang jumpa dengan orang-orang macam ni!! terima kasih kerana memberi pengajaran kepada saya!!! terima kasih sentiasa mengingatkan saya!!!

Sekian, entry cari gaduh!!!

6 comments:

  1. geram plak baca n3 nie.. dok bayangkan cik mya yg conteng baju org mau dia kena pukul ngan saya mau dia kena denda dok toilet berjam2.. mau dia kena menulis kat buku berjam2.. saya bukan x sayang anak coz pukul anak saya sayang anak sebab tue saya marahkan anak saya.. betul laa kata u.. u marah coz nak suh dia wat benda yg betul..

    okey ai over sebab ai mama yg kejam kan hahaha

    ReplyDelete
  2. watie : alaaaaa...jangan majuk sebab i cakap u mama yang kejam maaaa...i pun kejam tau!!! kita kejam sebab kita nak anak kita baik!! lebih baik kita maki anak kita dulu daripada orang lain marah anak kita kurang ajar kemudian hari, betul tak?

    ReplyDelete
  3. oli, u jangan risau ai x mudah merajuk or berkecil hati.. asben i kata kalau selalu kecik hati nanti cepat sakit hati (lawak yg menyakitkan hati i ini lah hahaha)

    betullah tue biar kita marah anak kita dulu..

    ReplyDelete
  4. sy sokong ape yg u buat..mmg ptt mrhkan bdk tu tp sometimes org nie kalu kita mrh anak dia akan ckp mcm2 kt belakang..org giler la ape la...hrp2 kotor baju sawbebe hilang!

    ReplyDelete
  5. hish kalo fad pun kat situ2 jugak fad marah budak tuh tak kira lah depan mak bapak budak tuh

    ReplyDelete
  6. fad : marah depan lagi baguskan!!!

    ReplyDelete