Monday, January 31, 2011

Contest Foto Kiut ^_^

zana, i follow u masuk contest ni ya!!!


Contest Foto Kiut ^_^
Tarikh Tutup : 31 JANUARI 2011


Photobucket
foto yang i perasan anak i cute!!! [sila jangan muntah]

ais krim making

cuaca 2 hari ni, macam kat london!!
kan bagus kan kalau hari-hari cuaca sejuk macam ni kan!!!

well, dah 30 tahun ++ dok kat malaysia, masih tak boleh menyesuaikan diri dengan cuaca khatulistiwa...[pastu kain tak kering, nak salahkan cuaca pula!!!memang dasar nak makan penampar!!]

ni kisah masa cuaca panas!!! banyak hari hujan tak turun, cuaca amat panas dan kering...maka terpaksa buat ais krim untuk membasahkan bibir yang kering!!!
Photobucket
sebenarnya hari-hari sawbebe upah nak ais krim sebab dia pergi rumah pengasuh tak menangis...bayangkan 1 hari 1.50, 26 hari berapa kena belanja untuk ais krim... [bukan kedekut tapi tak elok makan banyak-banyak ais krim kat luar tu]

Photobucket
mummy, dah boleh makan?
selang 5 minit ajer sawbebe akan tanya pasal ais krim!!!
pastu ada 200 kali kot malam tu dia dok buka peti ais, angkat asi krim tu tengok dah boleh makan belum...

Photobucket
the next day petang barulah sawbebe berjaya menikmati ais krim home made ini!!

P/S : dah hampir 2 minggu, ada balance 3 batang lagi kat peti ais...haram sawbebe tak sentuh langsung!!!

Saturday, January 29, 2011

Project Taugeh - Day 2

28-jan-2011 : DAY 2 : jam 11pm

Photobucket
dah nampak tanda-tanda kepala taugeh nak pecah keluar !!!

Photobucket
sawbebe panggil tanaman taugeh ni CARROT!! sawbebe nak 拔蘿蔔 [tarik lobak]. Dia seolah-olah dah terlupa kacang hijau akan beranak FISH!!!

1st time pergi kenduri kahwin orang india

Kawan sawsomi, raveej kawin pada 28 jan...buat kat dewan putrajaya...upacara kawin start 6.30-7.45pm...masa kami sampai, upacara dah bermula...so dapat tengok yang balance!!!

1st time tengok secara live upacara kawin orang india...memang macam dalam tv...[dulu i suka tengok filem india kat tv2 tau]...hehehehhe...

Photobucket
sami tengah baca-baca...

Photobucket
pelita...

Photobucket
masih lagi baca-baca...

Photobucket
ini kemuncaknya apabila pengantin lelaki mengikat 'thali' [dipanggil thali ke?] kat leher pengantin perempuan...muzik yang dimain tu buat i rasa sangat cemas...ramai saudara mara yang 'baling' bunga-bunga [i rasa bunga kot] kepada pengantin...

Photobucket
zoom in...pengantin lelaki masih lagi ikat...gementar kot!!!

Photobucket
lepas tu pengantin jalan mengelilingi bulatan yang ada 'barang-barang upacara' tu beberapa pusingan...

Photobucket
ini dia barang-barang upacara!!

Photobucket
see...isteri kena sujud suami!! sawhuifoon, jangan derhaka dengan sawsomi tau!!!

Photobucket
sawbebe buat tempat tu macam rumah dia!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket
orang tengah bersanding, sawbebe curi makan anggur!!

Photobucket
i tell u...sangat sedap!!

Photobucket
sawbebe bantai minum air saja!!

Photobucket
ni lukisan beras kat tempat masuk dewan!!!

kesimpulannya, barulah mata tercelik luas dan berpeluang tengok kaum lain punya perkahwinan!! melayu dan india punya kawin nak hampir-hampir sama!!!

Friday, January 28, 2011

hadiah

Photobucket
Sebahagian dari hadiah Gaya Si Comel Berhari Raya!

Tempat ke 6
2 x 4R photo with photo frame with delivery within Malaysia total worth RM25.80 [sangat mudah ok cuci gambar melalui online]
RM10 voucher dari VictoriaSecretHeaven
RM10 voucher dari http://sofeababywear.blogspot.com [tambah sedikit duit untuk beli crochet hat]
Card Wallet/ Purse Coin dari ToteBoutique [sangat cute]
RM5 Voucer dari avenue88

Sekali lagi,
thx juri!
thx penganjur!
ths sponsors!

Petani Cilik

Tiba-tiba teringin nak tanam taugeh!!
bukan anaknya OK!! tapi mak dia yang terlebih mengada-ngada!!

Photobucket
Tanam taugeh dalam bekas sawsomi bela ikan laga!!!

Photobucket
basahkan kapas!!! [sawbebe banjirkan kapas]

Photobucket
masukkan biji kacang hijau yang dah expired [mummy saya suka kumpul kacang hijau!!]

Photobucket
sawbebe tanya i : mummy, nanti fish 會出來? [nanti fish akan keluar?]
Hahahahahaha!! sawbebe ingat tanam fish!!! sebab itukan bekas daddy dia bela ikan!!

Photobucket
nanti 'fish' saya dah keluar, saya bagitau ya!!!!

kenapa tanam taugeh?
nak ajar sawbebe makan lebih sayur!!
Sawbebe makan sayur ikut mood dia...kalau dia perasan nak cantik, dia akan makan sayur, kalau tak dia akan pilih semua sayur keluar dari nasi dia....
so harap-harap selepas jadi petani cilik, dia akan makan semua sayur tanpa prejudis...

*** Pagi tadi tengok taugeh sawbebe, ada biji-biji kacang hijau macam dah 'kembong'...entah terlebih rendam air ataupun dah nak tumbuh keluar!!! hehehehe...tak sabar-sabarnya nak tunjuk magik kepada sawbebe! tengok! tengok! mak yang terlebih excited!!!

Thursday, January 27, 2011

Rumitnya Memahami Hati Nurani Seorang Wanita

makcik rehan merajuk dan lari ke dalam bilik lalu hempas badan ke atas katil sebab entry dia yang berjudul Rumitnya Memahami Hati Nurani Seorang Wanita kena 'cilok' dengan orang dan disebar-sebarkan melalui email... pastu orang bubuh kat blog mereka tanpa kredit kepada makcik rehan sebab dalam email yang diforward itu tak ada kredit kepada makcik rehan...kesiannya kat makcik rehan!!!

i google entry ini, entry asal makcik rehan Rumitnya Memahami Hati Nurani Seorang Wanita jatuh kat page 2!! sekali lagi kesian sama dia!!! Patutlah 60k yang dicari-cari tu tak jumpa, rupa-rupanya sekerat jalan dah dikutip orang lain!!!

__________________________________

Di bawah ni entry asal makcik rehan!! [Memang menepati citarasa semua kaum wanita...pasal tu kena cilok dan disebar-sebarkan melalui email!!]

Rehan, i mintak izin copy paste ya!!!

Masa anak dara, gedik-gedik nak kawin.... takut jadi andartu...
nak dapat anak.... takut nanti bila tua takde sapa nak jaga kunun
Sekali bila dah kawin, dah beranak... asyik plak meroyan
badan kembung mcm kena pam... sakanla dok diet sana, diet sini
baru separuh jalan... tetiba, tuppp.. bunting lagik... kantoi...
then pas banak restart balik diet-diet, minum Jusmate bagai...
baru nk loose sesikit, pangggg.... nah kau... peknen lagik!
Eh, kau ni nak kurus ke tanak nih??

Sama jugak dengan isu sakit beranak,
dalam dok kata serik-serik-serik...sakit-sakit-sakit...
tengok-tengok, anak dok melompat kuar jugak tetiap tahun
sedar-sedar dah jadi gerabak ketapi ha...
padehal beranakkan budak ni punyalah sakit wa cakap lu..
tu blom cover isu morning sickness lagi tu...
Eh, sebenarnya kau ni serik ker tak nih??

Mari kita kaji isu yang seterusnya...

Laki talipon,
Yang oii... abang kat kedai mamak ni... awak nak pesan apa-apa?

Bini jawab,
Takmau bang, bini awak diet...

Laki pon balik umah, goyang te*o tak beli apa-apa...
Sampai umah, tengok bini tarik muka moncong mcm cencorot
siap majuk-majuk... lari tido bilik sebelah....

Bila laki query balik,
Kan tadi awak yang takmau pesan apa-apa yang oiii....

Bini jawab,
Memangla orang kata takmau apa-apa...
tapi belikan jerla apa-apa....
kalau abang beli apa-apa kita makan jerrr....


Eh, bini akuni... yang mana satu nih?
-----------------------------------------------------------------

Laki talipon bini,
Petangni awak nak masak apa Yang?

Bini jawab,
Alaaahhh.... hari-hari kena masak, penatlah bang!
Balik keja ni Abang makan siap-siaplah


Laki pon, balik keje.. singgah kedai mamak
tibai nasik beriyani kari kamben baekk punya.
Sampai umah, sendawa bau kamben...
Tiba-tiba... bini jerit panggil suh makan!

Bang, bini awak masak sambal tumis petai, sama sup ayam,
sama telur bistik, sama ayam goreng kunyit. Jom makan!!


Si laki terkulat-kulat pandang makanan penuh satu meja,
sedangkan perut dia dah senak, penuh dengan kamben!
Merajuk lagiiii... tido bilik sebelah lagi.....!!

Yang, awak ni ada kecelaruan mental ke halusinasi nih?

----------------------------------------------------------------

Abangni, kalo dok umah asek sepah umah jerlah!
Bini abang penat tau nak kemas umah semedang
Awat abang tak kuar pi mancing ker... pi main bola ke...
Pegilah! pegilah! saya nak rilek-rilek dgn budak-budak nih


Si laki punyala seronok weeiii....
Dan-dan bangun pi tukar baju, capai talipon, capai kunci keta...

Bila dah siap, kuar bilik...
tengok hanak bini dah siap-siap pakai baju lawa...

Bangggg, bini awak sama hanak-hanak ikut awak eh?

----------------------------------------------------------------

Bang, ujung mingguni balik kampung nak?

Abang keja lah yang....

Abang hantar bini abang dgn hanak-hanak dah la bang,
pastu abang balik la KL balik


Lepas dah hantar hanak bini balik Parit Buntaq,
esoknya, laki pon start keta... nak balik KL.

Baru sampai Taiping, talipon berbunyi... bini dia talipon.

Abang bila nak balik ambik kitorang bang?

----------------------------------------------------------------

Abang ni asyik tengok tibi jer dari semalam tau
abang tak kesian bini abang ker...
dah kelupas-kelupas kulit jari tau.. asik basuh kain jer
abang tulungla lipat banjaran Himalaya dalam bilik rahsia tu bang...


Laki pon, dengan muka rebel.... masuk bilik rahsia... lipat kain

Sekali, bini masuk bilik nak usha line... tetiba jer kena petir plak..

Apa awak lipat kain mcm ni banggg?
kenapa sudut kanan tak align dgn sudut kiri nih?
kenapa kolar baju ni awak lipat ke dalam?
kenapa spender ni awak lipat tiga?
kenapa? kenapa? kenapa?


---------------------------------------------------------------

Nah hambik anak ni bang... pakaikan pampers, pakaikan baju...
bini abang nak mandikan hanak yang sorang lagi....


Nak bagi pakai baju mana ni Yang...? <--- laki tanya

Alah abangni... kan baju anak ada 8 bakul tu...
pakaikan jerlah baju mana-mana pon...
bukan ada org nk tengok ponnn...


Bila bini tengok, anak dah siap pakai baju....

Apa pesen baju abang bagi budak ni pakai bangggg!
Apsal seluar kunin, tapi baju kaler merah?
kalau orang tengok, nanti orang ingat anak kita sami ha...


----------------------------------------------------------

Tamat!!
Entry asal rujuk SINI
sabar banyak-banyak ya makcik rehan!!! ini menunjukkan awak banyak famous!!! [larik sebelum kena sepak dengan makcik rehan!!]

kena saman sebab kari kepala ikan

Blogger kena saman RM6mil...[walao 6 mil tu berapa banyak? tak tau nak kira]

Ini link blogger itu pasal dia komen kari kepala ikan ---> http://www.sixthseal.com/2010/05/jothys-fish-head-curry-banana-leaf-restaurant.html
dah tak boleh masuk!! [so, tak payah nak klik lagi!!]

kalau teringin nak baca apa yang dia tulis juga...klik link kat bawah ni-->
http://me.zestful.org/jothys-fish-head-curry-sues-blogger-sixthseal-google-for-defamation/

Thx ZestfulOne telah kasi printskrin punya image pasal entry kari kepala ikan! [i copy paste ajer...tolong jangan saman saya]

Bukan nak memperbesarkan hal!! Tapi sebagai peringatan untuk diri sendiri!! Harus berwas-was bila memberi komen makanan di restoran!!!
[tapi salah meh kalau tak sedap cakap tak sedap? bukankah kita sebagai pengguna, kita yang bayar duit, kita ada hak?...oppppss...boleh kena saman tak kalau cakap macam ni?]
kalau terlebih ot terkurang rasa, masa tu juga buat aduan kat tauke restoran itu...jangan dah balik, baru nak complain kat blog!!! nanti tak ada pasal kena makan saman!!! ada faham sawhuifoon!!!

Kalau mulut gatai nak kutuk juga....tunggu turn sawsomi masak, boleh komen puas-puas tanpa was-was...

makan roti canai dengan chopsticks

Photobucket

Wednesday, January 26, 2011

apa itu P.R.O.S.P.E.R.I.T.Y?

Photobucket

Photobucket

Photobucket
eh? bukan Prosperity Burger?

Photobucket
hehehehe...saya tipu laaaar!!!
就是不爽你
你吹咩?
我的阿ma
說我很壞!
不喜歡莫莫人,
就敢敢給人臉色看!

是的
我就是這樣!
要是我不爽你,
我就會讓你知道,
老娘我不爽你!

我的阿ma說,
我遲早會給人打!

kurang 200

duit kutu kurang RM200...2 orang lagi tak bayar!!!

P/S : Norrimie anak pak ajis, u call ataupun i yang call mereka?

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

Photobucket

amy sweetdarling tag i untuk CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !!!! hadiahnya memang lumayan lor!!

Hadiahnya ialah RM100 lor!! Apa mau tunggu lagi, angkat kaki masuk contest laaaa!

Apakah yang perlu dilakukan untuk dapat RM100 itu?
1.okay macam biasa korang kena jadi follower blog ni [sudah...olisawsawlady]
2.letakkan banner contest ni kat sidebar sepanjang contest berjalan & link kan ke blog ni [Baik, saya sudah patuh]
3.buat entry pasal contest ni dan berikan idea hadiah apa yang korang nak kalau korang menang rm100? ?*ayat yang simple je tau!* [slogan kat bawah gambar]
4.tag 5 kawan-kawan yang korang rasa mesti dia nak join ! [sudah tag 5 orang pengemar contest]
5.tarikh tutup penyertaan : 1 mac 2011

Saya punya PIC hitam putih PALING COOL !
Photobucket
Kalau saya menang, saya nak tukar RM100 kepada duit syiling 50 sen. Sebab saya nak lawan dengan sawsomi tabung siapa paling banyak duit. Acik tak?

saya nak tag
1. ayu
2. suziey
3. zuera
4. mama tisya
5. zana

sekian, terima kasih!!

Tuesday, January 25, 2011

花紅到!員工笑

好像是兩個月,可是數目又不對!
所以要等薪水單來了才知道老闆給多少

結論 : 今年的花紅比去年還要少! !
但好過沒有,對不對?
蘇慧芬,要懂得知足! !
兩天都對蘇菲發脾氣!
這兩天,
不知道是我火大,
還是蘇菲故意要來撩我,
故意要跟我唱反調!

好聲好氣的叫她收她的玩具,
她就是偏偏不要收,
不收還好,卻又去搬另一堆的玩具出來玩!
逼到老娘要拿著藤條發威,
她才一副委屈的臉,
去收拾她的玩具。

今早也是一樣,
叫她刷牙,
她就站在廁所外面一動也不動的,
還有15分鐘就要上課,
她卻連牙都還沒刷,澡都還沒洗!
結果,老娘一大清早又發火了!
拿著藤條差一點就要鞭她的光屁股。

真的是又氣又心痛!


Dah 2 hari mengamuk dengan sawbebe!!
entah dia sengaja mau mencabar i,
ataupun 'kesabaran' i on leave!!!

dating

1st date dengan sawsomi ialah makan nasi lemak City Garden kat kampung baru!
perasaan masa tu? tak ada laaa excited sampai lompat melonjak-lonjak macam monyet...sebaliknya amat gelisah sebab dah lewat malam...takut kena marah dengan my uncle sebab balik lewat...
Photobucket
ahad malam, tiba-tiba datang mood nak makan nasi lemak city garden[kebetulan sawsomi nak pi ambik barang kat Crowne Mutiara Hotel]...i tak ada mood nak tangkap gambar sebab dok gelisah tahan kencing!!! tak sabar-sabar nak balik rumah!!!

kenapa setiap kali pergi makan nasi lemak city garden mesti gelisah eh?
dalam keadaan tenat dan nak mampus,
masih dengan anggunnya beli secara online!!

***Ada RM6.37 dalam bank awam!! bangga dengan kemiskinan diri sendiri!!

Monday, January 24, 2011

peringatan untuk 2 orang anak beranak itu

tahun arnab teringin nak bela arnab; tahun harimau kena bela harimau? Nasib baik tahun harimau lagi beberapa hari dah mau habis....

kawan punya staff terjumpa arnab sesat, maka mereka pun mengambil arnab yang sesat jalan itu pulang ke hostel mereka...sawsomi pun tumpang sekaki kepochi!!! siap beli botol air dan makanan untuk arnab...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

sawsomi macam ada hati mau ambil hak penjagaan arnab itu...sawbebe pun request nak bela arnab...comel memang comel...tapi masalahnya siapa mau cuci taik arnab? sawsomi or sawbebe?

tengok dari jauh-jauh cukup laaa...jangan cari pasal dengan diri sendiri...kalau kita ada taman rumah seluas 3 ekar, barulah kita mempertimbangkan nak bela arnab dan harimau ya....

sekian terima kasih!!!
diulangi...
entry ini sekadar peringatan untuk 2 orang anak beranak itu saja!!!

[week20]

我想,
那個geli-geli,
癢癢的感覺應該是胎動吧!
看來baby開始打太極了!


dah mula rasa pergerakan baby!

paksa-paksa pun tak ada gunannya...biar dia sedar sendiri!

19 hari,
iaitu buka sekolah sampai laaa hari thaipussam,
i kena tunggu sawbebe di bawah pokok depan sekolahnya dan duduk di batu bawah rumah pengasuh!!! [guna taktik zalia dan taktik ini sangat berkesan walaupun tiap-tiap hari terpaksa bohong sunat!]

maka secara tak rasmi, i adalah penganggur untuk 19 hari ni!!!

tak faham kan?!!

sebenarnya sawbebe sangat the mengada-ngada, dia nak i tunggu dia kat luar sekolah!!! maka i pun terpaksa tipu dia yang i memang tunggu kat bawah pokok depan sekolah dia...barulah dia dapat belajar dengan aman dan tenteram dalam sekolah!!!

Tengahari pula, i akan hantar dia ke rumah pengasuh!! Sawbebe juga the mengada-ngada nak i tunggu dia...maka i sekali lagi pun terpaksa tipu dia yang i duduk di batu tunggu dia!!!

Kesimpulannya, sawbebe sanggup tak ada duit untuk beli susu pun tak nak i work!! Dia suruh sawsomi work dah laaa! mummy tak payah work!!

Tapi keadaan telah berubah apabila hari cuti thaipussam...kami ke sunway piramid...budak lain naik keretapi, sawbebe tak dapat main...orang lain naik merry go around, dia pun tengok ajer...orang lain beli mainan, dia tak dapat beli...alasannya ialah MUMMY NO WORK, MUMMY NO MONEY!!! dan dia tak berani nak meroyan kat situ lor sebab dia sendiri yang nak i dok kat batu!!!

Malam tu juga, tiba-tiba sawbebe bercakap...
蘇菲給媽咪work 啦!! 蘇菲去媽媽的家,媽咪去work!! 媽咪有錢,媽咪買makeup給蘇菲!!
[sufei bagi mummy work laaa!! sufei pergi rumah mama, mummy pergi work!! mummy ada duit, mummy beli makeup bagi sufei!!]

hahahahaha...

Pasal ini benda lor...dia kasi i work!! sawbebe nak set meja make up ni!!!
Photobucket
i bagi tau sawbebe, i kena kerja banyak-banyak hari baru ada duit...then tiap-tiap hari i kasi dia duit, dia simpan dalam tabung, bila dah cukup baru pergi beli!!! sehari seringgit, 100 hari sawbebe baru dapat beli meja make up itu!!!
kesimpulannya, dia sedar sendiri lor!!!

So, hari jumaat, daddy dia ambil dia lepas sekolah dan hantar dia ke rumah pengasuh...sawbebe cakap dengan sawsomi, mummy work...tapi sawsomi kena tunggu dia kat batu!!!

pengsan!!!

Saturday, January 22, 2011

jalan-jalan tanpa motif

nak shopping untuk CNY, tak ada duit!!
bonus tak dapat lagi!!
duit kutu pun belum dapat lagi!!
[ketua kutu- norrimie anak pak ajis, sila pastikan anak-anak kutu tegar u bayar ya!! kalau tak, i sendiri akan call mak bapak, suami isteri mereka!!]
so jalan-jalan ukur bangunan sunway piramid ajer lor!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket