Friday, February 25, 2011

i'm sorry

Photobucket
i'm sorry, dear!!

[hang buat salah kat siapa?]
[bukan i, tapi anak i sawbebe tu...]

Semalam sawbebe gigit pipi seorang girl kat sekolah dia!!!
Pipi muka budak pompuan tu ada kesan bengkak gigitan sawbebe!!
cikgu bawa girl tu sambil tunjuk pipi girl tu kat i, cakap sawbebe yang gigit pipi girl tu!!

i pun aiyoyo aiyoyo...pastu tanya balik cikgu dia...gaduh ke? [dalam hati tetap nak mempertahankan sawbebe...mustahil sawbebe gigit girl tu suka-suka tanpa sebarang alasan]

Cikgu tu pergi tanya cikgu yang menyaksikan kejadian sawbebe gigit orang, memang sah gaduh ...kes berebut buku...girl yang kena gigit dengan sawbebe tu ambik buku sawbebe, sawbebe pun rebut bukunya...untuk melepaskan kegeraman mengambil bukunya, sawbebe pun ngaaaap pipi girl tu!!! bila time cikgu report kat i, sawbebe menangis ketakutan!!

Tak kira apa pun, pihak yang bertindak ganas dan kasarnya tetap bersalah lor!! kalau i jadi mak budak pompuan tu, mesti i meroyan bila tengok kesan gigitan kat pipi anak i...[dah laaa chinese girl tu putih macam snow white, memang terserlah kesan gigitan sawbebe tu]...harap-harap mak budak pompuan tu seorang yang boleh memahami laaa...[sebab i pernah tengok mak seorang budak kat tadika bestari tu pi serang budak yang buat anak dia, pastu teacher yuni dan teacher sutha serahkan budak tu kat mak budak tu...harap-harap cikgu sawbebe ni bukan macam teacher yuni dan teacher sutha laaa...]

Sekeping kad, sekotak chocolate...harap-harap dapat mengubat hati budak pompuan itu dan maknya pasti meroyan dan yang pasti akan memesan kepada anak daranya supaya jangan mendekati sawbebe lagi!!! kalau sempat berjumpa dengan mak budak pompuan tu, i pasti akan minta maaf banyak-banyak....

*** Terlupa nak keluarkan resit chocolate yang berharga RM5.69 tu dari plastik...dan plastik tu telah diserahkan kepada mangsa tu!!!


****Tiba-tiba terasa diri ini memang tak tau nak jaga anak, tak tau nak didik anak!!! Tangan, kaki dan kini leher sawbebe mengalami eczema yang semakin teruk...Mak bapak lain jaga anak mereka sambil kulit anak mereka sebiji bintik pun tak ada, i jaga anak i sampai kulit jadi kulit buaya...tiba-tiba pula anak pi gigit orang...mak bapak lain boleh didik anak mereka bersopan santun, i didik anak i sampai jadi tarzan...rasa diri ni memang tak berguna!!! sangat fail!!!

4 comments:

  1. kulit anak kita jadi buaya sebab kulit dia sensitif dan kulitnya amat peka dengan masalah global dunia seperti pemanasan global dan kita patut berbangga dengannya dan i sebagai emaknya bercakap bagi pihak penghidap eczema yang sejati [menghidap lebih dari 10 tahun]. memandangkan dunia masa kini penuh dengan keganasan di mana mana saja termasuklah seorang lagi samseng perampas wanita yang bakal dilahirkan [merujuk kepada snow white si kaki rampas buku orang itew], kita patut berbangga dengan naluri tarzan yang ada di dalam diri anak kita sebab dia berani mempertahankan haknya sendiri! gigit itu kira latihan awal dia untuk mempertahankan dirinya. bila besar sikit macam kita nanti, kita kurangkan keganasan dan ajar dia jumpa bomoh, mkay!

    daripada,
    emak yang berbangga anaknya berkulit buaya sebab beg kulit buaya amat mahal dan berbangga anaknya kaki gigit sebab 'bukankah cinta bermula dari gigitan'?

    ReplyDelete
  2. alahai bebe, apa awak dah buat nie sayang...
    tp tulah, tak boleh gark nak salahkan bebe seorang...
    yang budak tu gi ambil buku bebe naper...
    mau bebe tak marah..org ambil buku dia...
    lagipun, suppose cikgu yang nampak kejadian tu
    awal2 leraikan bebe & that girl...so, takde ler sempat bebe nak gigit budak tu...

    takpe oli..
    at least oli minta maaf ngan mak girl tu
    senang sikit hati mak girl tu..
    if kita pun..jadi kat anak kita camtu
    kita pun sure marah punya
    tp once parent budak yg buat anak kita minta maaf
    sure kita sejuk hati kan..
    lagipun bebudak kan....

    sian bebe...sampai nangis coz' takut....
    lain kali jgn notty2 yerk bebe

    ReplyDelete
  3. Ayork..sawbebe..insyallah mak mangsa maybe paham ke.
    bebudak..memang cenggitu.

    Tapi kita sebagai mak pesalah memang rasa bersalahkan
    maybe sawbebe pun nak pertahan kan diri..
    last choice dia gigit pipi mangsa..

    Takpe ..nasihatkan sawbebe elok2..lenkali jgn buat cengitu tau

    ReplyDelete
  4. alamak...takpe semua ni learing for bebe n mama nyer jugak....
    phase of kids growing up je
    hope mak budak tu tak mcm yg u ckap tu lah

    ReplyDelete