Thursday, March 31, 2011

kuih bom

Photobucket
semalam berbuka dengan kuih bom...sedap macam nak mati [tak ada orang puji, kena sendiri puji sendiri lor]
errmmm...petang ni nak makan apa ya?
Yeay...menu berbuka petang ni sudah berada dalam kuali...awal-awal pagi ni sudah masak!!!
menu tambahan berbuka mungkin bubur kacang hijau ajer kot! [kalau rajin laaaa]

catatan daripada orang malas yang hanya rajin bila puasa saja!!! [sawsomi suruh i puasa sepanjang tahun....apa punya somi?]



Nota resepi untuk masa akan datang :

Bahan-bahan (15 biji):
Bahan2 untuk doh:
200gm tepung pulut [i tuang setengah bungkus]
1 camca besar tepung gandum
1 camca teh air kapur
200ml air [air secukup untuk uli]
secubit garam

bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan2 inti:
1/2 biji kelapa parut
60gm gula melaka/gula merah [separuh gula melaka, tak berapa hitam]
20gm gula pasir [2 camca besar,next time tambah 1 camca lagi]
50ml air

cara:

1. cara membuat inti: jerang gula melaka, gula pasir dan air sehingga larut
2. kemudian tapiskan ke dalam kuali dan masukkan kelapa parut
3. kacau di atas api sederhana panas sehingga inti agak kering
4. angkat dan biarkan sejuk sementara membuat doh
5. cara membuat doh: masukkan kedua2 tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan, kacau rata
6. kemudian masukkan air kapur dan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat ditangan
7. bahagikan doh kepada 15 biji dengan setiap satu seberat 30gm (saiz bergantung pada masing2) dan bentukkan menjadi bulat
8. setelah itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan dan isikan 1 camt inti kelapa, tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat
9. lakukan proses ini sehingga habis doh tadi digunakan
10. ambil satu doh golekkan ke atas bijan supaya elok melekat menutupi keseluruhan
11. lakukan sehingga habis
12. panaskan kuali dengan minyak yang banyak dan gorengkan sehingga masak dan keperangan
13. angkat dan hidangkan
14. sesuai sebagai hidangan pagi dan petang
15. jika tidak mau digoreng kesemuanya bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara tanpa digolekkan dengan bijan

note: petua untuk kuih bom tidak meletup dan merekah - minyak mesti banyak dan biar digoreng terendam, minyak jangan terlalu panas, jangan digoreng terlalu lama, terus menggoreng selepas siap dibuat dan jangan dibiarkan pada suhu bilik. [my catatan : my kuih bom tidak meletup, tapi merekah...dah ikut semua petua di atas...y eh?]

sumber

打在你身痛在我心

有時候,
她真的非常aw ban 的,
在加上我情緒不好的時候,
火就燒上來了!

就好像昨晚,
其實也不是什麼大問題,她只是要跟我一起洗澡,但是我要快,沒時間跟她慢慢玩泡泡。
我好聲好氣的跟她講,媽咪要快點沖涼,晚一點再幫妳衝,
但是我這裡才脫光光,她也脫光光的打開沖涼房門,要跑進來跟我一起沖,
當下,我還忍住氣叫她出去,
可是,
她就是aw ban,不聽我的話

結果,
我火就大了,就開始罵了。 。 。
我一罵,她就哭!
我就讓她一個人在沖涼房哭。

她的老爸偏偏又在這個時候拿藤條要鞭她,
把我給氣的快爆炸了。
當我在做壞人角色,
為什麼他不能演一下好人,
結果,搞到兩個大人都在罵小孩。

於是,
我就衝過去,
大大力的揮了蘇菲的手臂好幾下,
【其實是大給她老爸看的】

結果,
打了她,
我真的心好痛
我好不捨要打她,
我已經盡量在發脾氣的時候走開,
目的就是不要打她,不要拿她來當出氣筒。 。 。
因為我自己也知道,
有時候是我的問題,
自己缺乏耐性,心裡不平衡。 。 。

Photobucket
攝於還沒被打的前2個小時

Wednesday, March 30, 2011

imaginasi

Photobucket
Photobucket
sawsomi terpaksa menempuh hujan ribut untuk belikan sahur i!!
[kalau tak belikan, hari ni ingat nak mogok puasa...hehehehehe]
burpppp....alhamdulilah!!
kan kan kan
i ada kuasa magik hanya time i puasa ajer...
i mampu buat kuih hanya time i puasa ajer!!
kagum dengan diri sendiri [yang dasar pemalas dan tiada bakat dalam bidang memasak]

Photobucket
ondeh-ondeh pucat...tetap habis licin!

Photobucket
butter prawn...
bukan i masak punya...belum diberi kebolehan untuk masak-memasak...

Tuesday, March 29, 2011

saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat sebab keimanan saya dah semakin nipis saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat saya kuat

mummy buat tak sedap;daddy buat sedap...

Buat Apa?

Photobucket
Buat susu lor!!
Kalau i buatkan susu untuk sawbebe, bayangkan 150ml pun tak boleh habis!!
kalau sawsomi yang buat, pasti habis licin!!!
Jadi, tugas pembancuh susu telah dihand-overkan kepada sawsomi!

Akhir kata : Baiknya sawbebe...sayang betul kat mak dia...tak nak menyusahkan mak dia
Photobucket
cubaan yang ke-2!
harap berjaya!

Restoran Pak Ya lagiiiiii

alang-alang puasa ganti tak jadi...i pun buat entry menyesal dengan diri sendiri yang tak guna! panas sikit dah nak pengsan....

Seperti tajuk di atas, seminggu harus ada beberapa kali agenda angkut diri ke restoran Pak Ya. kalau tak makan sana, tapau balik rumah!!
alasan-alasannya seperti di bawah :
1. sebab dekat dengan rumah. [restoran pak ya kat kg pandan dalam]
2. sebab i nak makan chinese food. [antara makanan chinese muslim ter-sedap yang pernah i makan...kesimpulannya, sesuai dengan tekak i...kan Pak Ya kan!]
3. sebab i malas nak masak. [ini no komen! jangan pula pandai-pandai komen...i kick baru tau kot!]

Photobucket
ayam kong pau...menu wajid...favorite sawsomi!

Photobucket
telur foo yong...untuk sawbebe punya...

Photobucket
kangkung belacan! untuk semua orang punya...

Photobucket
untuk minuman...air suam ajer...makan kat 'rumah'...tak payah nak buat air manis-manis...minum air masak dah laaaa...hehehehhehehe

ini entry semangat untuk esok hari!!
esok i nak sawsomi belanja i makan kat Restoran Pak Ya...
i nak berbuka dengan butter prawn!!

Monday, March 28, 2011

dah bertahan setengah-hari!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
14:54 dah ter-buka!
tewas dengan kepanasan!

Friday, March 25, 2011

week28 人生的第二次糖水

今天去孕檢喝糖水查糖尿病,
【害我緊張到整晚都睡得不好】
最辛苦是要抽血時找不到我的血管。 。 。
結果,我被派去emergency的部門,
讓男護士幫我找血管,抽血。 。 。
果然還是男人厲害,
都不用做什麼手部運動,
也不用緊握拳頭,
那男的很容易的就找到了我那幼幼的血管

抽了血,就可以喝糖水。 【8:45am】
第一口,第二口。 。 。
不是想像中的那麼難喝。 。 。
【可是那一小杯就是怎麼喝也喝不完的】
天啊!
超甜的! !
【我是個可以吃甜的人】
那杯糖水跟平時我們要泡orange水給客人時的糖漿沒兩樣。
喝完後,
我感覺有點反胃,暈暈的,好想吐!
不知道是不是因為從昨晚12點就開始puasa的關係,所以有點餓!
慘了,
還要等兩個小時才可以再抽血。 。 。
Haiz

還好10點正,
護士就開始抽血了! !
10點15分,
我就被叫進去抽血了!

奇怪的是,
幫孕婦抽血的護士盡然開口叫我們derma兩塊錢! !
Derma就derma lor! !
【很想問,可是卻不敢】

一出來,
馬上大口小口的喝自備的白開水!
那種感覺。 。 。真的好幸福哦! ! !

Photobucket

Pagi ni i kena minum air gula kerana berat i naik 1.5kg dalam 1 bulan [ nurse klinik kesihatan tak habis dok kecoh dengan berat badan i since last 2 month...buat sampai i nak makan pun teragak-agak...] my kilograms naik melampau meh? sebelum pregnant 63kg, sekarang 28 minggu bersamaan dengan 7 bulan ialah 66kg...[tak boleh terima hakikat sebab asyik dok mempertikaikan my kilograms tapi tak scan baby, tak check berat kandungan!! sampai kandungan berat berapa pun i tak tau...hebatkan?!]

keputusannya belum tau...next temujanji boleh tau dah kot!! harap-harap tak hidap gestational diabetes (diabetes ketika hamil).

*** Peliknya, sebelum balik, nurse klinik kesihatan minta derma RM2. Derma untuk apa ya? Nak tanya tak berani...anggap segelas air gula tu RM2 lor!!! saya beli ya...halal ya!!!

Thursday, March 24, 2011

tengah belajar Twitter...
Tiba-tiba terasa diri sangat tak pandai!

P/S : tengah merumitkan kepala otak supaya tak teringat muka pengasuh sawbebe. sawbebe, awak kena banyak-banyak sabar tau!!!
muka pengasuh sawbebe hari ni mutakdaba

Wednesday, March 23, 2011

week28 ~抽筋~

Photobucket


來了!
我最怕的問題來了~
懷孕期間腳/小腿抽筋!
半夜睡到一半,
突然腳部一抽,
整個人就會清醒,
然後,
一隻手捉住腳,
另一隻手亂打老公...
夜深人靜時,
可以聽到我高叫的聲音 :
‘be,tolong... kaki kejang... ’


孕婦小腿抽筋是什麼徵兆
妊娠3個月以後,許多孕婦經常發生小腿抽筋,在夜間和寒冷季節更容易發生。
造成這種情況的主要原因:一是孕婦體內缺鈣;二是孕婦身體重心改變,小腿負荷加重,使小腿肌肉疲勞所致。偶然發生抽筋問題不大,經常抽筋影像孕婦的睡眠和休息,影響胎兒的發育。



tengah malam kaki kejang,
suara kejeritan menggegarkan satu blok!
comelkan?!

Tuesday, March 22, 2011

saya sangat mengantuk,
sebab mimi cakap,
kalau makan nasi lemak akan mengantuk!!
saya mengantuk sebab pagi ni saya makan nasi lemak?
ataupun
saya mengantuk sebab mimi cakap makan nasi lemak akan jadi mengantuk?
白斬雞的做法:

材料:
1. 雞 (菜園雞比較好吃)

做法:
1. 水滾,放雞(水要蓋得過雞),再次滾後5分鐘,熄火浸30分鐘。取出雞浸冰水30分鐘

雞飯的做法:
材料:
1. 蒜茸,蔥頭茸各一湯匙, 蒜頭10小粒, pandan leave1束

做法:
1. 爆香蒜頭茸,蔥頭茸,下米炒香(450g的米)。放進飯鍋,放蒜頭粒,pandan 葉
2. 放雞湯(700ml), 鹽1茶匙,薑汁3湯匙,雞粉1湯匙


http://ohbin.blogspot.com/2010/01/ohbin-hainanese-chicken-rice.html

Monday, March 21, 2011

陪月婆 confinement lady

生蘇菲的時候,
我自己坐月子!
結果,不用七老八十,就嘗試了老太婆的滋味!

這一胎,
我不要再省了。
自己的身體,自己要顧好好!


其實,
也算是偶然的啦,
11樓的鄰居(May)跟我一起踏lift時,
突然問起我,
找到陪月婆了沒有?


一開始,
她就講她是窮人,
所以很自然的我的腦就set她的價錢一定很便宜。 【再加上有一點點同情她】


她開價RM1700。 (白天而已)
除了照料我的飲食,幫baby沖涼,洗衣,打掃,還會幫我到學校接蘇菲。可是,照顧蘇菲就隨便我要補她多少。 。 。


過後,
在網上找了一些KL陪月婆的價錢,和問了一些朋友,如果是日夜大概是RM2500-3000,只來白天而已的價錢大概RM1500-1800 【那是2009的價錢】


所以,
我也不知道這個阿may是收我便宜還是KL的一般陪月婆的價錢….【當時,我真的覺的超便宜的】



Sabtu lepas, jiran tingkat no.11 tiba-tiba tanya i dah jumpa confinement lady?

Dia buka harga RM1700.

Antara servisnya ialah [siang hari ajer]:
1. Jaga pemakanan i
2. Mandi baby
3. basuh baju i dan baby
4. kemas rumah
5. ambik sawbebe dari sekolah

iklan pembantu rumah dikehendaki

syarat-syaratnya :

1. Tua dan tidak menarik
2. Bentuk badan yang gempal amat digalakkan

Sekiranya berminat, bolehlah menghubungi saya di talian 012-3456789.

beratur 1 jam

Line kiri, line kanan,
semua orang dok pegang voucher!

hanya kita yang 'kaya' ajer beli cash!!
[sepatutnya orang yang beli cash dapat keutamaan maaaa...ni tak, kena sama-sama Q dengan mereka yang nak diskaun, nak percuma...tak acik lor!! kena complaint ni...]
1 jam Q order, bayar dan collect makanan!!

Photobucket
anak minum kopi, mak minum milo!!

P/S : mana nak dapat voucher mcD yang orang lain dok redeem tu ya? hehehehhehehe

Friday, March 18, 2011

Photobucket
dah 2 1/2 jam dia tidur lepas makan 2 mangkuk punya nasi banjir sup abc!!!!
tiba-tiba dunia jadi sangat senyap, sepi dan sunyi [serta gelap]!!!

*** Selimut kain perca [my grandmother yang jahit] yang macam ada magik...sejuk ajer...tak panas!!! sekarang my grandmother dah tak larat nak jahit selimut lagi!!! [lebih tepat lagi ialah dah tak ada orang nak kasi kain perca dan kat rumah uncle i tak ada mesin jahit...]

macam cilakak dan rasa macam nak #$%^&@

pagi-pagi lagi dapat sms dari pengasuh sawbebe, dia ada emergency hari ni! so? [buat-buat bodoh hantar sawbebe pi rumah dia baru tau kot!!!]

walaupun baru 1st time berlaku perkara macam ni, tapi feel cilakak betul!! [tak boleh nak bayangkan adik mimi yang setiap minggu kena ambil cuti sebab pengasuh ada hal nak cuti...] Cuti-cuti kita sepatutnya diguna untuk hal-hal kecemasan dan bukannya sebab pengasuh ada kecemasan!! contohnya anak sakit...[bukan nak sumpah anak sakit laaaa...tapi kalau anak sakit, takkan kita nak hantar mereka ke rumah pengasuh kan...kita pun tak mau menyusahkan pengasuh laaa...lagipun bukan semestinya mereka sudi mereka jaga anak kita yang sakit.......]

kan kan kan! betul tak? [sila sokong] ingat company tu bapak kita punya ke? suka-suka nak cuti? kalau cuti dah tak ada, bukanke kena tipu mc pulak? kalau tak tipu mc, kena tolak gaji...[kalau macam tu kena tolak upah pengasuh baru laaa adil...] lama-lama kena buang kerja laaa...

kesimpulannya, i kena ambil cuti sebab pengasuh EL!! hebatkan!!! [memang tak lama dah pengasuh ni!! tunggu masa untuk difire ajer]

alang-alang dah cuti, so main masak-masak laaa...sawbebe request nak makan sup abc!!! hehehehe...nasib baik dia minta lauk yang sesenang abc!!! [sebenarnya maknya hanya tau masak abac ajer]

Photobucket
sup abc ...masak pun macam abc!!!

Photobucket
sayur masin ? sayur jeruk?

ada ikan tapi malas nak goreng dah!!!

ada manisan tau!! bubur kacang hijau!! sepanjang hari dok kat rumah, petang-petang sikit mesti mulut gatal nak cari makan punya...so, masak siap-siap bubur kacang hijau supaya nanti boleh makan....

Thursday, March 17, 2011

week 27

Photobucket
minggu lepas dapat bluetooth - kuih keria!!

seminggu dok cari kuih keria tak jumpa-jumpa...
[nak buat sendiri M.A.L.A.S lor! Tambahan i hanya dikurniakan kerajinan dan kepakaran buat kuih di bulan puasa saja...]
akhirnya terjumpa kat pasar malam taman dagang!!!

Photobucket
3 biji RM1.20
sumpah sangat sedap!!!
i love u makcik sebab u juai kuih keria yang sedap macam nak mati!!!

Wednesday, March 16, 2011

tauke kedai pa ya tanya sawbebe : Holiday 妳做什麼?
[holiday awak buat apa?]
sawbebe jawab : 讀書 [baca buku]


Pagi ni bangun, sawbebe tinggal diapers dan baju terangkat sampai dada...entah bila masa dia buka seluar panjang dia sendiri.

Monday, March 14, 2011

sawbebe sakit mata

Tengahari sabtu balik dari rumah pengasuh, perasan mata kiri sawbebe dah bengkak...
[bukan nak salahkan pengasuh, mungkin sebelah pagi masa hantar sawbebe tak perasan mata dia dah bengkak...]
Mula-mula ingat semut ke nyamuk yang gigit, so biarkan ajer...

Bila dah petang, matanya semakin bengkak...so, kena pergi cari yang pakar!!! apa doktor cakap ya? i dah lupa dah!!!

Photobucket
1st time mata sawbebe bengkak macam tu!!!

Photobucket
sawbebe tak kasi kami titik ubat mata pun!!! Mungkin dia ingat kami nak cucuk mata dia dengan ubat botol tu kot!! lepas show kat dia air titisan yang keluar dari ubat botol mata tu, barulah dia kurang memberontak [tetap memberontak]

Saturday, March 12, 2011

ishhhh...tak patut kan

sawbebe start cuti sekolah 1 minggu!! [anak orang lain pun cuti juga...hehehehhe]

i check bag sekolah sawbebe, dari hari khamis lagi, buku-buku tulis dah ada cop HOLIDAY HOMEWORK!
[sepatutnya sekolah anjurkan summer camp ke apa...bukannya buat homework yang membosankan...kan kan kan?]

Photobucket
sebahagian kerja rumah cuti sekolah yang muat dalam lensa kamera!

Photobucket
sawbebe nak cucuk kasi kamera pecah sebab i dok tak henti-henti ambil gambar!!!

Photobucket
masih lagi bertenaga...

Photobucket
kehabisan bateri...baru siap 1/3...

**kesian jadi budak zaman sekarang!!! persaingan terlalu kuat!! mak bapak kiasu! haizzzzz....
2004 Tsunami - berpisah!

2011 Tsunami - perang dingin!

Friday, March 11, 2011

正在冷戰當中
報告完畢!
謝謝

Cikgu ajar apa hari ni?

今天老師教什麼?
[hari ni cikgu ajar apa?]

弟子規
[Di Zi Gui]

Jawapan sawbebe adalah sama setiap hari!!

Photobucket
當然是跟著課本抄的啦! !

1. 樹
2. 水
3. F
4. 人
5. 口
6. 頭
7. 手
8. 牙
my nenek selalu cakap,
kepala i ada batu!
keras macam batu!!
degil macam kerbau!!

Thursday, March 10, 2011

aku bukan bidadari

tajuk entry memang dah tak senonoh habis-habisan!! isi kandungan kat bawah ni lagi rasa macam nak sepak diri sendiri ajer!!!

semalam dada i 'terbakar'!
[terbakar akibat pedih ulu hati dan terbakar disebabkan sawsomi]
makan semua ubat gastrik, ubat angin yang ada...baik sekejap...then datang balik!!! semalam adalah malam yang paling menyeksakan...tak boleh nak buat-buat tidur dan tak nak hirau...kejap-kejap kena bangun duduk untuk bagi 'api' turun!!
Maka malam-malam buta cari pasal dengan sawsomi laaaa!!

Lepas perang dingin dilancarkan...mula rasa menyesal pula...tambahan pula tak dipujuk-pujuk, maka start laaa dok fikir yang bukan-bukan...

Tiba-tiba teringat kata-kata nurse klinik kesihatan, ayat TUMPAH DARAH masa bersalin yang keluar dari mulut dia tu betul-betul menakutkan i...kalau apa-apa terjadi kat i, macam mana dengan sawbebe...kesian tau anak yang tak ada mak!! sawsomi adalah contoh yang terbaik!!!

sawsomi - pasti dia akan kawin lain...dia mesti happy dengan bini baru dan anak-anak barunya yang tak gila macam i...haizzz...sawbebe oiiii, awak anak lama, awak tak payah kacau life daddy awak laaa...untung laaa juga kalau u dapat mak tiri yang baik...kalau u dapat mak tiri yang macam mak bawang putih, haizzzz...i pula kena menjelma jadi ikan keli...

PIL - masalahnya bapa mertua kawin lain...mak tiri sudi ke jaga cucu tiri?

SIL no.1 - sebelum ambik anak angkat, boleh dikatakan tiap-tiap minggu pun datang ambik sawbebe, tapi lepas dah amik anak angkat, haram sekali pun tak pernah ajak sawbebe ke rumahnya lagi...bolehke nak harap dia jaga sawbebe kalau ada apa-apa terjadi kat i?

SIL no.2 - SIL ni terlalu lemah lembut dan penuh dengan sifat keibuan!! Anak-anak dia pula terlalu 'baik'!! haizzz...tak ada keberanian nak minta dia jaga sawbebe lor!!!

my sister - hari tu dah tanya dia. dia sudi! tapi masalahnya sawsomi dan family sawsomi kasi meh? mereka pasti risau sawbebe di-chinese-kan punya...silap-silap nanti masuk muka depan papers pula akibat perebutan sawbebe!!

rumah anak yatim - kesiannya sawbebe!!! malam-malam buta menangis tengok sawbebe yang tengah tidur lena...macam betul pula nak hantar dia ke rumah anak yatim!!! tapi tu laaa...fikir pun sudah sedih, bayangkan kalau i betul-betul dah tak ada, dan dia terpaksa dihantar ke sana....

barulah i faham kenapa mak india tu boleh racun 2 orang anaknya? kenapa mak chinese tu boleh lontar anaknya sebelum dia terjun flat? alasannya hanya ada satu : TAK ADA ORANG YANG BOLEH DIHARAPKAN UNTUK MENJAGA ANAK KITA BILA KITA DAH TAK ADA!


****Nampaknya i memang meroyan!! orang lain meroyan selepas bersalin! i pula meroyan sebelum bersalin!!! hebat!! kagum!!
[sekali nak jelaskan...kegilaan ni datang dengan sendiri dan bukan dibuat-buat ataupun direka-reka untuk mendapat kasih sayang tau]
nak buat-buat gembira!
tapi tak boleh laaaaaaaaaaa....

kami tetap bahagia walaupun makan cintan ajer

bukan dapat bluetooth,
tapi Encik Sawsomi i tak dapat nak hantar makan malam...
[7.30pm call dari tempat kerja tanya i nak makan apa, pastu 9pm nak balik semula ke tempat kerja...maksudnya memang hantar makanan sampai depan pintu, pastu dia kena patah balik tempat kerja...haizzzz...no komen laaaa!!!janji semua pihak bahagia!!!]

bila i menyampaikan hasrat nak makan maggi [tapi sebenarnya cintan], sawbebe orang yang paling happy!!!

Photobucket

Photobucket
i suka lihat sawbebe makan sampai mangkuk pun nak jilat!! heheheheheh

Wednesday, March 9, 2011

terima kasih tuhan

Hari ahad,
turun tangga dengan sawbebe kat flat mimi!!

Nak pegang tangan sawbebe tapi dia dah jalan ke depan,
so i kat belakang dia pun jerit "走好好"[Jalan baik-baik]

Bila dia dengar i jerit,
kepalanya pun toleh ke belakang melihat i,
kakinya yang sebelah dah turun 1 anak tangga,

tiba-tiba i tengok badan dia hilang keseimbangan!!
Badannya bergoyang nak terjatuh ke depan!!!
OMG!!
Badan i, kaki i, tangan i, otak i semuannya kaku kat situ!!!
Tak sanggup i tengok sawbebe jatuh tergolek tangga simen batu itu yang kira-kira ada belasan anak tangga kot!!
Tapi tulah, celaka punya kaki tak boleh nak bergerak pula akibat dah terkejut!!!

Then, sawbebe cuba mengimbangkan badannya,
syukur alhamdulillah yang teramat sangat...
dia jatuh terduduk kat anak tangga yang kedua saja tanpa jatuh tergolek tangga!!

oh! Tuhanku!
terima kasih kerana menyelamatkan sawbebe!!!
Terima kasih banyak-banyak kerana melindungi sawbebe dari ditimpa kemalangan dan kecelakaan!!

Moral cerita ini adalah JANGAN PANDANG BELAKANG!!
semangat yang membara-bara sambil menggoggle BENTO!!
sawbebe request nak bawa bento [bekal] ke sekolah!!
macam-macam dah main dalam otak!!!
Ahhhhhhh! tak sabar-sabarnya nak buat bento untuk sawbebe!!!

***Harap-harap jangan hot hot chicken sh!t dah!!!

week26

體重 63.5kg ---> 65kg,klinik kesihatan 的護士還把這一點看得蠻嚴重的
【如果第一胎去klinik kesihatan check up,我看我一定是被叫”減肥“的】
結果,25 / 3要去喝'糖水'lor!可能要看我有沒有糖尿病kuo!

HB的指數10.8 【應該是血壓吧】護士說很低!HB低會導致早產,生baby時會Postpartum hemorrhage 【馬來話是Tumpah Darah】華語不知道是什麼 ...聽了都怕怕!

護士給我聽baby的心跳 ... ...DUP DUP...DUP DUP ...很好聽!嘻嘻嘻嘻!突然好想去買那個聽心跳的東西。

注射ATT【打了kancing gigi 的針】. 經過 Wikipedia,原來kancing gigi是指破傷風.我還以為是要預防牙齒流血...嘻嘻嘻嘻!現在左手臂酸酸的!

Photobucket
free 的...外面買也要100塊錢以下。 。 。這就是我忍忍忍的原因。

Tuesday, March 8, 2011

Semalam MC,
[batuk yang sampai boleh terkencing dalam seluar dan pedih ulu hati yang macam nak tendang orang]
MC untuk cari pasal dengan sawsomi!!
memang terlalu senang lenang!!


i rasa i meroyan laaaa,
bila i baik, i akan menjadi terlalu baik!
bila i gila, i akan gila habis-habisan!


memang sebelum ni pun agak gila,
cuma kebelakangan ni kegilaan tu semakin bertambah-tambah!!!

Saturday, March 5, 2011

Website Yang Sangat Berguna

http://www.blogsdna.com/1992/covertimport-export-your-blog-posts-to-blogger-or-wordpress-or-livejournal.htm

http://wordpress2blogger.appspot.com/

hohohoho

hari ni bebe outing,melawat kilang roti

Photobucket
semalaman mummy tak tidur ok...
sebab risau pasal sawbebe nak pergi melawat kilang roti high5, pastu lunch kat McD...[bestkan]

suatu hari nanti, awak pun akan keluar kejar impian awak...jadi kali ni anggaplah sebagai practice untuk awak dan mummy[rupa-rupanya begitu berat hati nak biarkan awak pergi!!]
jaga diri elok-elok ya!!! [jangan terlalu enjoy macam burung terlepas sangkar ya!]
jangan selalu tapao makanan segera tau!! masaklah sup abc kalau malas...kan mummy dah kasi resepi.[tapi jangan risau, mummy awak lagi malas...sup abc yang begitu simple pun dia malas masak...so jangan ikut jejak dia tau]
selalulah balik melawat orang tua awak ya!!![orang tua sendiri tak lawat tapi mengharap anak-anak melawat pula]
jangan lupa solat ya!! [sendiri pun tunggang terbalik, ada hati nak nasihat orang]

P.S: nak tanya kilang high5 kat mana ya?

***sila abaikan orang gila yang tak cukup tidur!!

Eh! Dah 1pm!! nak pi ambik anak kat sekolah!!! Teacher pesan bas akan balik ke sekolah 1pm!! Bye!!!

Friday, March 4, 2011

mia and pia turns 1

Hari lahir Kaseh Safiya (Pia) dan Mutiara Damia (Mia). Mak Bapak mereka sponsor makan kat Steamboat Flaming.

Photobucket

Photobucket
happy birthday to u, makan ubi kayu...

Photobucket
mia dan mak bapaknya!

Photobucket
pia dan mak bapaknya!

Photobucket
bukti makan kat Flaming!

Photobucket
happy dapat ais krim!

Photobucket
kesimpulannya, zaila yang ingin ambik gambar berdua-duaan dengan birthday girl tak kesampaian akibat sawbebe jadi kacau daun!!!

Photobucket
i suka sangat gambar ni!!! tak ada alasan...

Kepada tuan rumah, terima kasih kerana sudi menjemput! tahun depan jemput lagi ya!!!

cari pasal di cuti sekolah

sawsomi,
kalau nak balik kampung Perak,
kita balik sendiri laaa.
[tak payah tumpang kereta orang laaa..Perancangan paling teruk akhir bulan kita makan maggi ajer laaa...tapi tolong make sure i punya cintan ataupun mamee ada stok ya! hehehehe]
sebab i takut hilang kawalan terhadap kakak u punya anak!

Sekian terima kasih!!!

P.S : Sedang bertolak ansur. Tolong jangan tawar menawar lagi! Nanti i menganda-ngada tak nak balik baru tau kot!!!

Thursday, March 3, 2011

什麼是妒忌,什麼是羨慕

妒忌和羨慕有分別嗎?
在網上看到一些網友解釋超出羨慕的範圍就是嫉妒了。



智慧啟引: 羨慕是看到別人擁有的,希望自己也擁有,是一種積極向上的精神;而妒忌則是對比自己好的人,心懷憎恨之情。在生活中,我們與別人總是有差別,有差別便自然會有比較,有比較就難免會有妒忌之心。就像培根說過一句話,'妒忌永遠不休假'。你可以羨慕,但不可以妒忌。




我只是普通人,我也會妒忌,也會羨慕的時候!
所以啊,
我很努力的在學著可以羨慕,但不可以嫉妒!而且還要學會知足,滿足和感恩!


***Tengah belajar supaya tidak dengki...mau halau itu perasaan dengki pi jauh-jauh!!! berusaha belajar bersyukur!!! syukur! syukur! syukur!

Anakku Comel Giveaway by Littlestoryfromlittlefamily

Photobucket
Anakku Comel Giveaway by Littlestoryfromlittlefamily

Nak try luck juga laaa....mana tau ada ong ler...

Photobucket
anakku comel tak?
[kalau tak comel pun tolong buat-buat tak nampak ya!!!coz mana ada mak yang tak perasan anak dia tak comel kan...hehehehhehe]

i nak tag....
1. Jamie Aim
2. reitak

Wednesday, March 2, 2011

lupa nak kemaskini birthday zulfan, anak amy sweetdarling

ampun amy,
i dah kelupaan tentang birthday zulfan sebab awal bulan february sibuk dengan CNY...
balik dari CNY sibuk pula dengan kerja...
dah masuk bulan march,
baru kembali ke landasan...


Photobucket
meja yang dipenuhi dengan makanan...ada laksa, ada roti jala, ada rojak buah dan macam-macam lagi...

Photobucket
sudut ais kacang..hebatkan!! boleh buat ais kacang sendiri!!!

Photobucket
ketibaan redmummy...i wakilkan sawbebe untuk menyambut ketibaan redmummy...hehehehhe...ini kali ke-2 berjumpa dengan redmummy...dia sangat friendly!!! i pula terlebih segan...

Photobucket
birthday kek zulfan...sangat sedap yoooo...licin i sapu sawbebe punya bahagian...hehehehhe

Photobucket
birthday boy, zulfan!!

Photobucket
sawbebe pun nak potong kek...thanks amy sudi melayan kerenah anak dara i...sawbebe hari tu memang terlebih excited...nasib baik amy memahami...

Photobucket
i sendiri pening kepala tengok sawbebe...orang lain mesti lagi nak muntah tengok anak i!!


apa-apa pun,
terima kasih kerana sudi menjemput kami sekeluarga!!sebab atas jemputan awak, barulah kami boleh rasa makanan yang sedap-sedap terutamanya nasi daging[errr...i lupa apa nama nasi tu yang sawsomi dok puji-puji sampai tak habis-habis dan berkali-kali dia tambah...]

week 25

Photobucket
懷妳的時候是最senang,最幸福的啦!
【因為當年無知,所以不會complaint多多!嘻嘻嘻! 】

Photobucket
*我還是愛kopi o bing多過奶粉
*盡量一天一餐飯而已
*人家是早上吃folic asid, 我是臨睡前吃
*每晚睡覺當中都會胃酸,好辛苦!
*咽喉部好像總有食物往上頂,咽不下去,還嘔吐不出來