Saturday, April 30, 2011

Auto Draft

Friday, April 29, 2011

一碗生日麵線

昨天下午,
蘇菲的保姆兼陪月阿姨煮了一碗生日麵線給我吃!
一碗外表看似簡單且普通的生日麵線,
實際上“它”包含了滿滿的祝福!
謝謝妳,阿May
Photobucket

我的陪月阿姨是緊張大師

為什麼我終覺得陪月阿姨比我還要緊張?她已經開始在催我準備著,準備那.
上個禮拜,她已經開始買大風草, baby的不知叫什麼草...可以藉的,她統統都藉給我用。更paiseh的是,她還煲泡參湯給我喝,教我煮黑醋雞【她說讓胎盤容易出來】,給我帶薏米水去上班,我去接蘇菲時,乘上一碗紅豆湯給我喝...真是paiseh到要死!但是,另外一方面,她也搞到我迫不及待的想跟baby見面!

Thursday, April 28, 2011

33

祝自己:
福如東海 壽比南山
不求什麼,只求一家人都平平安安,健健康康的

Wednesday, April 27, 2011

KEDEKUT vs PEMURAH

saya dok memerhatikan sawbebe...dia ni menjadi sangat kedekut bila saya membekalkan makanan ke rumah pengasuh untuk dishare-share dengan dengan anak-anak pengasuh. Sawbebe pasti tidak akan share dengan sesiapa. Alasannya ialah 'kalau habis macam mana?'

Tapi masalahnya, bila anak pengasuh datang rumah pula...boleh dikatakan satu peti ais punya makanan, dia bawa keluar bagi anak pengasuh makan. bukan saja makanan, habis semua mainan dia punggah keluar bagi kawan tu main [lepas tu mak dia kemas sampai nak pengsan]...pastu bila kawan tu ambil mainan A, sawbebe pun sibuk nak main mainan A...mulalah agenda rebut mainan...


kenapa macam ni eh? sebab dia dah terbiasa 'makan seorang diri' dan dia tak tau apa tu sharing is caring?

原來我已經33個星期了

我又搞錯了!當我已經是16個星期的時候,我卻以為我才12個星期,還跟人說我才3個月。現在,我又以為我才32個星期!為什麼總是覺的自己才32個星期呢?大大個日曆放在眼前,都會搞錯!

...還有7個星期! 【好像還蠻久的】

Tuesday, April 26, 2011

daddy, jangan jahat-jahat tau

semalam, dah 10.30pm sawsomi masih mau pergi main badminton...
mula-mula ingat nak jadi cheerleader...tapi memandangkan sawbebe esok kena sekolah, maka tugas cheerleader itu terpaksa diletak kat tepi...

cewah cewah...mulia kan...tapi sawsomi kaki kanan keluar, i tangan kiri pegang gagang telefon, tangan kanan sudah dial no tel rumah my cousin berborak sampai 12 tengah malam...sawbebe pula melayan channel 616 sampai 12 tengah malam juga...pitam...

Pesanan sawbebe kepada daddynya sebelum daddynya kunci pintu...
'Daddy, jangan jahat-jahat tau!'
hahahahaha...
[macam tau tau ajer daddynya nakal dan buas...heheheheheh]

Photobucket
gambar tak ada kaitan dengan kejadian semalam...

Monday, April 25, 2011

nak dapat adik?

tajuk yang mengundang penampar...
[Pangggggg diri sendiri sebelum u all pangggggg i]

orang tua-tua cakap,
kalau baby hisap jari kaki,
maka dia ada kecenderungan nak dapat adik...

so, semalam...
banyak kali i ternampak baby tua sawbebe hisap jari kaki...
maknanya,
sawbebe nak dapat adik lor!!!
hehehehhehe
[sawbebe hanya hisap kaki jari masa sebelum dia setahun...]

Photobucket
dia terlalu bosan sampai hisap jari kaki...

Photobucket
bersungguh-sungguh dia nak dapat adik...heheheheheh
ada siapa-siapa dah call JAKIM yang starbucks dah disahkan haram oleh JAKIM?

### Nasib baik i orang miskin yang agak kedekut nak minum di sana
Photobucket
tak puas makan durian...

Photobucket
request pula durian pancake sampai nyaris tercetus perang dingin...ini durian pancake chicken rice shop dari kepong...disebabkan sawsomi tak jumpa durian pancake yang kat The Garden, maka beliau terjah sampai ke Kepong...tak sangka sayang juga kat bini yang suka merajuk seorang ni...[geli geli geli]

Photobucket
lakonan saja...sawbebe tak tau makan...i pun tak berapa tau menikmati makan unik ni...rasanya makan durian sebenar lagi puas!!! kepuasan maksimum!!

...weekend pula belasah ayam halia cuka hitam...

kesimpulannya, tengah sakit perut akibat sembelit tahap kritikal, k3ntut pula boleh menyebabkan pencemaran udara...haizzzz...

PADAN MUKA KAT DIRI SENDIRI!!!

Sunday, April 24, 2011

kenapa orang lain jumpa durian pancake yang juai kat the garden tu, kenapa sawsomi tak jumpa?

Friday, April 22, 2011

organic soya

已經一個禮拜在喝豆粉+蘋果粉【糖】。不是刻意要補什麼的,反正每天都要喝冰水,不如泡有營養的飲料來喝lor!

Photobucket

可能我在服用klinik kesihatan 給的iron,所以有上大號的問題,在加上個人問題,所以有很多問題。但是,不知道是巧合還是什麼,感覺到自從喝了豆粉後,每天都想上大號。


現在,我們兩母女也在喝。本來打算讓蘇菲乾脆只喝豆粉的,但她一下子接受不來lor!所以目前她的奶加了一湯匙的豆粉。先讓她習慣,然後在慢慢換掉。



dah seminggu i dan sawbebe minum organic soya!!! Ikut perancangan awal nak tukar FM sawbebe kepada organic soya, tapi nampak gayanya dia agak terkejut dengan pertukaran ini. maka kena slow slow bagi dia biasakan diri dengan bau soya...sambil-sambil itu, i pun tumpang sekaki....

jahatnya itu cicak

lepas isyak, sawbebe layan wall-e seorang diri kat hall...i pula dah kuak lentang kat atas katil....

Tiba-tiba terdengar sawbebe jerit [pastu senyap], i pun tunggu dia masuk bilik...tapi tak masuk-masuk juga...i pun buat bajet yang dia jerit pasal wall-e tu...

Pastu tiba-tiba kedengaran tangisan dia macam jatuh...aaaa...sudah! kat hall, nampak dia duduk atas kerusi kecil dengan kaki angkat atas kerusi kecik tu...air mata dan hingus 4 lorong...[i ingat dia terharu tengok wall-e...hahahahaha]...

媽咪,救蘇菲!有cicak 跑出來!
[mummy, selamatkan sufei! ada cicak keluar]

hahahahahha [ketawa dulu], pastu sempat takutkan sawbebe yang cicak tu keluar nak kiss bibir dia [sawbebe suka buat bibir merajuk]

i rasa cicak tu pun lari macam tak cukup kaki apabila terserempak dengan sawbebe yang disangkakan pada masa tu hall tak ada orang!!! kesian kat cicak tu, baru nak keluar bersiar-siar dah kena patah balik....hehehehhehe

Photobucket
kasihan sama ini budak yang terperanjat dengan cicak yang nak berjalan-jalan kat rumah...

Thursday, April 21, 2011

ada 4 hari lagi puasa ganti,
tapi tu laaaa,
rasanya dah tak mampu nak ganti lagi....

Wednesday, April 20, 2011

Photobucket
terasa the sangat dibo bila berdiri dengan orang yang kurus
已經很明顯的看到性別了,
但還是有人不相信!
我,無話可說
我站在屋內,蘇菲站在屋外。
蘇菲說 : 媽咪很
我說 : 媽咪當然啦!媽咪有baby在肚子嘛!
蘇菲說:媽咪捉到蘇菲的手嗎?媽咪‘’!
哈哈哈哈
原來,她是要講我很,不是我很

.............................


我給蘇菲穿小背心,然後才穿校服.
都講是小背心,所以很緊!
蘇菲就一直碎碎念,一邊拉小背心要蓋屁股,
‘看 看 看...衣服都‘不高了’,怎麼穿?留給baby穿’!


............................


我問蘇菲,
要給baby名什麼名字?
她說 :蘇 LE! 【跟樂同音。最近在看新劇,男主角名叫於樂。 】
雖然我也很喜歡‘樂’,
【希望baby快快樂樂的】
但是,‘蘇樂’ 跟 ‘輸了’ 同音!
以後,baby的同學們會拿這個名字來取笑baby的!
所以,
當然不可以名‘蘇樂’lor!



Perbualan dengan sawbebe!!!

Tuesday, April 19, 2011

week32 intai adik sawbebe

semalam 2pm ada check up kat klinik kesihatan!
Timbang berat [naik lagi], check air kencing[ada bau petai], misi bagi dengar jantung baby[punyalah kuat tekan alat tu kat perut tapi tak dengar bunyi...yang kedengaran hanya katil sebelah punya jantung baby], misi ukur ketinggian perut[apa fungsi ini ya?], misi tekan-tekan perut[punyalah dok bismillah tekan-tekan tapi last-last kena panggil misi otai datang tengok tekan kedudukan kepala kat mana, kenapa tak nak guna scan?], misi sibuk-sibuk tulis-tulis dalam buku merah [sibuk copy paste report hospital ampang ke buku merah]...
pastu 2.45pm boleh balik!!! [rugi 1/2 hari punya cuti tahunan]


Photobucket
main intai-intai dengan adik sawbebe




klinik Medi Nur, Taman Puchong Utama
0176202933 (jezzlyn)
3d4d scan >> rm90 (pic & video in cd+ print out)

Monday, April 18, 2011

soalan longkang dan jawapan pun longkang

SMS
Masa ni baru 2 bulan pregnant,sawsomi berbalas-balasan sms dengan kakaknya...
Sawsomi bagitau kakaknya i mabuk teruk...
Kakaknya yang ada 2 orang anak lak-laki pun bercerita berdasarkan pengalamannya...
"biasanya anak ke-2 lebih senang, rasanya baby girl lagi kot"
Macam nak campak hp sawsomi tu ke dalam jamban...[dah laaaa curi-curi baca sms sawsomi, pastu nak mengamuk pula]...
tersentak hati i tau!! tak nak doa, tak apa! tapi tak payah laaa nak longkang awal-awal lagi!!! [sampai hari ni i tak nak berjumpa dengan kakaknya...hehehehehhe...ok! i mengaku i memang pendendam orangnya!!! ]

Kedai Buah
i tengah pilih buah. Ada seorang pakcik dalam lingkungan 60an kot dengan cucunya pun sampai kedai buah nak beli buah...Tiba-tiba pakcik tu bercakap dengan i
" Pompuan kan?"
i buat-buat bodoh, buat-buat tak dengar kata-kata dia...buat-buat sibuk pilih buah epal...
Pakcik tu tanpa putus asa datang ke depan i, tunjuk perut i,
"Pompuan kan!"
i angkat muka, dengan muka yang ketat dan sambil jerit kat pakcik yang perasan makan garam banyak tu :"AAh!"
[rasanya 1 kedai tu boleh dengar jeritan i]
Dalam hati macam nak pijak kepala pakcik tu! kenapa penyibuk sangat!!! belilah buah awak, kenapa nak sibuk-sibuk pula dengan perut i? i tak kenal u, u pun tak kenal i langsung! ni mesti kes perasan makan garam banyak lagi!!! kalau macam tu hebat, pergilah duduk kat depan hospital, gunakan mata pakcik tu scan perut, doktor tak payah susah-susah nak scan lagi...[ i cuma tak tau macam mana nak jejak kasih dengan pakcik perasan makan garam banyak tu...i nak sumbat mulut dia dengan buah epal lepas i bersalin nanti!!]

Tunggu lift
Seorang jiran pompuan yang anaknya baru 3-4 bulan kot tunggu lift dengan i...Selalunya hanya senyum ajer, tapi hari tu, dia buka mulut...
"Tengok perut u macam baby girl!"
Dengan muka ketat,i tanya balik dia : Yake?
[rasa macam nak perli dia, pandainya awak...awak ni kerja apa? scan jantina baby dengan mata u ke? tapi malas laaa...malas nak layan mereka...]
Lepas tu terus tak mau pandang dia!!! Buat-buat pandang atas...buat-buat pandang bawah...buat-buat pandang tepi...tak nak pandang muka dia langsung...hehehehheheh...[sekali lagi i menagkui i memang seorang yang pendendam orangnya...sampai hari ni i dah tak senyum dengan dia...hahahahahhahha]

..............................

Ini adalah sebahagian contoh yang berperasan makan garam banyak tau yang memberi i impak yang besar...of course ada juga orang yang bercakap apa yang i suka dengar laaa....hehehehehehhe [i kan suka syiok sendiri maaaa...]

i bukan ada diskriminasi jantina, anak laki ke, anak pompuan lagi ke, tetap anak i...tapi tapi tapi tapi...dalam hati yang dalam dalam dalam dalam dalam dalam dalam dalam tu of course i pun mengharapkan boleh dapat sepasang kannnn....

i tak cukup iman macam sawsomi laaaa...[sebab bukan dia yang pregnant dan lahir anak maaa...of course dia relax laaaa]
kalau orang cakap 'jantan kot'...dia boleh jawab 'insyaallah';
kalau ada orang cakap 'macam pompuan lagi'...dia boleh jawab 'janji cukup sifat, sihat'

Mulai 32 minggu ni,
i berjanji dengan diri sendiri...
Tak nak hiraukan kenyataan longkang mereka-mereka lagi yang perasan hebat dan perasan makan garam banyak tu...
sebab hanya i dan sawsomi yang tahu,
kami begitu lama menunggu baby yang ke-2 ini...
[i jadi mangsa buatan sawsomi secara sukarela]
semoga kami punya baby CUKUP SIFAT dan SIHAT!!!
amin!!!
我上去阿may家拿蘇菲的bantal busuk.
一打開門,看到她眼紅紅,鼻子紅紅,眼淚還在流的坐在她老豆的旁邊。
一看到我,就撲過來!
“蘇菲要媽咪”
“蘇菲要媽咪”

我就問她,
改天如果媽咪要去醫院生baby時,
蘇菲要跟daddy在家的,
蘇菲不可以哭的,
然後媽咪帶baby回家給蘇菲,
蘇菲幫媽咪泡奶,換pampers...

蘇菲不要baby!
蘇菲不要媽咪去醫院生baby!
蘇菲要媽咪在家生baby!

這回可慘lor!

Saturday, April 16, 2011

week31@我還沒生啦

從4月4號起,政府診所的護士小姐要我開始記錄胎動10次。
才記錄10天,第11天,就感覺到baby好像沒有踢,偶爾會感覺在肚子下面geli-geli, 然後'那邊'又會'放風'的。

【我想這幾天,我蠻壓力的,老公要用到車,辭了舊的保姆,請了個女傭,結果8天后女傭跑了,女兒給新的保姆顧,我不能再載女兒放學了,又擔心女兒太小不適合坐bas sekolah,於是便找lorry佬的老婆幫??忙,反正她每天也走路去帶她兒子回家,問問看她能不能幫我帶女兒去保姆家。我和老公還打算把RM50的bas sekolah fee給lorry佬的老婆。那知道lorry佬的老婆不止不能順便幫我帶女兒從學校回保姆家,還爆料新保姆的為人,害到我整個人這幾天都在擔憂的情況中度過。 】

晚上11點多,為了安全起見,我們便到ampang 醫院檢查。由於,小孩子不能進產房,所以老公和女兒就在lobby等,我一個人進4樓的產房檢查。

天啊!我一進去,馬上就坐立不安。

Photobucket
聽到護士們的呼喊,過後是嬰兒的哭聲,令我很恐懼。馬上讓我想到生女兒時的經驗,又緊張,又害怕!真是後悔都來不及了! 【生女兒時什麼都不會,所以不會怕! 】

Photobucket
換了sarung,就躺在病床上,肚子綁上這個不知什麼東東speaker,20分鐘我在享受聽baby的心跳聲!

Photobucket
看不懂的carta,可是醫生說胎動OK, tak ada masalah! !護士/醫生說,我才31個星期...難道31個星期就不會生嗎? Haizzzz

Photobucket
i feel good!
Misi / doctor : Sekejap ya! Sekejap ya!
2個小時就這樣在產房偷偷的溜走了! !

kesimpulannya,
5月15號要回去醫院檢查,要看胎兒還是breech...

Friday, April 15, 2011

組屋Aunty的政治

我也變aunty了,因為我也被牽連進去這個aunty的政治。真的煩死人了。

唯有見步行步lor!

Wednesday, April 13, 2011

** sedang menyelesaikan satu per satu punya masalah...

Tuesday, April 12, 2011

siti yang mungkin bukan nama sebenar

terima kasih kerana menceriakan hidup kami!!!

bibik or madam part 3?

昨晚,我的極品跑路了!
還好,她等到我放工回來。
短短的8天,
給我們的生活帶來了小小的火花!

Monday, April 11, 2011

bibik or madam part 2?

禮拜天,
我終於發火了!
1點吃午飯,
1點半,她竟然跟蘇菲講,她要睡覺了,
然後就和蘇菲進去她的房間。
不到5分鐘,蘇菲就跑出來客廳,
她呢?
繼續呆在房間!


禮拜六,
我半天放工回家,
她竟然handover蘇菲給我,
然後自己跑進去房間睡覺,
從3點多睡到5點半。

他媽的,
我真的忍無可忍了,
拿蘇菲來過招,把她罵了一頓!
真的氣死老娘我了!

aww aww tu abang atau kakak?

pagi tadi dalam lift, terserempak dengan 2 orang aww aww...

keluar dari lift,
sawbebe tak sabar-sabar tanya : 媽咪, 那個 makeup 的是abang 還是kakak?
[aww aww tu besar tinggi macam abang, tapi penampilan berskirt dan make up macam kakak, that y sawbebe jadi keliru]
sawsawlady : 你問daddy...[awak tanya daddy]
sawbebe : Daddy,itu make up abang atau kakak?
sawsomi : Itu sensitive,tak dapat dikenal pasti!

kalau u all, u all nak jawab apa?

Saturday, April 9, 2011

kenapa setiap kali tengok raja lawak,
i tak terasa nak ketawa pun!!

i yang tak faham lawak mereka ke?
ataupun
lawak mereka tu lawak _____[isi tempat kosong]

kesimpulannya, setiap kali

Friday, April 8, 2011

bibik or madam?

Photobucket

3/4/2011晚上我們去接新女傭。年輕,才20歲。那晚,我發現她竟然要穿牛仔褲和那件應該可以算是走街的衣服睡覺,原來,她真的沒有在家穿的衣服,我還要把我的衣服拿給她穿。

第一天,她就用白開水泡牛奶給蘇菲喝。害我眼睛差點掉出來。天啊!就算再sakai,我想也應該會用溫水泡奶吧!慘了!到時她真的會顧嬰兒嗎?

第二天,我讓她煮午餐給蘇菲。就是那個普通到不能普通的魚丸湯。結果出來的是一層油油又黃黃的魚丸湯。我問她,妳會煮嗎?她搖頭說不會煮。我真的很難相信咯!我的阿ma常說懶惰的人,才什麼都說不會,那麼什麼都不用做了咯!想想看,妳是出生在那個貧窮家庭【妳要是千金小姐,你就不用來這裡做工,來當女傭啦! 】,難道煮那普通的湯都不會?我問她,那妳們平時是吃什麼?吃菜! ! !來了兩天,只會煮蛋吃!

除了不會煮,做家務也馬馬虎虎。那天我看到她折衣服,真是讓我大開眼界。那些反面的衣服,她沒有反過來正面,就這樣折了起來。如果是折得整齊,還算了,她就那麼隨便的折。連老公折都比她整齊。折好後,就全部塞進去衣櫥,也沒有分類! haizzzzz

中午,蘇菲放學回家,沖了涼。她竟然要給蘇菲穿睡衣。天啊!蘇菲的衣服塞到整個櫥都滿滿的,她竟然選中睡衣。如果她給蘇菲穿走街的衣服我都還沒那麼氣!

我的這個極品,在jamban沖涼的。厲害吧!老公問我,為什麼她在jamban沖涼,為什麼不要在沖涼房沖涼。我哪裡知道哦!她愛衝,就讓她衝個夠啦!反正都不會自造什麼麻煩給我們!

昨天,我買了豆芽,我叫她buang ekor。結果,當我要炒豆芽時,看到那一盤的豆芽,差點暈倒。那個極品不是buang ekor,而是buang 豆芽的kepala。我的天啊!

現在,我每天都要煮給我的女傭吃,到底誰才是女傭呢?又說不會煮,當我在煮時,你就麻煩站在旁邊看看,學一學。

現在我最擔心的問題是,這個極品到底會不會顧baby?我們拿女傭最大的目的就是照顧那兩個小的。如果拿了個不會顧小孩的,那不是白拿!在頭痛當中! ! !

Thursday, April 7, 2011

komen ikhlas dari cikgu tadika

Ulasan cikgu :
rajin main dalam kelas dan suka cakap dengan kawan sebelah...[kesian kawan sebelh pun turut jadi mangsa...]

***janganlah sampai kena halau keluar dari sekolah dah! pengasuh boleh sebulan tukar seorang, tapi tak kan sekolah nak tukar tiap-tiap bulan kot. mana larat mak bapak hang dok asyik bayar registration fee yang cecah lima ratus ringgit ke atas...

Photobucket
cakap banyak-banyak, saya otomen baru tau kot!!!


***Perubahan : dulu i cakap mandarin dengan sawbebe, sawbebe jawab dalam BM, dalam satu ayat tu hanya 1-2 perkataan mandarin aje...tapi sekarang...dalam satu ayat hanya 1-2 perkataan BM saja...sekarang tengah mencari tempat mengaji pulak!!!

Wednesday, April 6, 2011

Pulut Santan Durian

Bahan :
Durian
Gula Kabung
Air
Santan Pekat
Garam
daun pandan

Cara-caranya:
1. Masukkan durian ke dalam periuk, tambahkan sedikit air
2. Bila isi durian dah tanggal, masukkan gula kabung
3. Masukkan daun pandan
4. masukkan santan pekat dan garam, kacau jgn bg pecah minyak
5. Siap

Sumber
Photobucket
dapat bluetooth nak makan nih!!! mengada-ngadakannya awak...
tapi kalau dapat makan durian punya mesti lagi best!!!
goyang punggung...musim durian sudah mari!!! rata-rata dok nampak durian...2-3 ni i puasa ganti...tunggu weekend i nak mandi durian [weekend cuti puasa maaa sebab banyak godaan setan]

Tuesday, April 5, 2011

tamatkan kontrobersi

seminggu kot dok mengikuti fb kontrobersi ibu muda yang menghina kaum ibu dengan kenyataan * IBU YG XDE SUSU ADALAH CACAT SEBENARNYA !! * ...si suspek minta maaf buat kali pertama tapi tak lupa pijak sekaki lagi kat kepala kaum ibu yang tak ada susu...then edit entry minta maafnya untuk kali ke-2 supaya lebih enak dibaca...[ingatkan dah tamat...]mana tau, si suspek pi pula copy paste komen-komen yang kurang enak masuk dalam entry khas dia tanpa blurkan gambar anak orang dan nama orang...apa lagi, melompatlah orang-orang yang lucky terpilih itu...terus tak jadi tutup fanpage si suspek...tengah si suspek berkabung [beliau yang cakap beliau nak berkabung seminggu dalam blog beliau], si suspek sempat pula buat entry yang dia betul-betul marah sebab membabitkan familynya, then merapu apa bla bla 4 flat student lah...dan ada cabar mencabar lagi...Pastu dia delete entry tu kat blog dia...[orang yang baru follow kes ni memang nampak kami ni jahat macam setan dok buli si suspek seorang ni...] i yang mula-mula hanya LIKE komen orang pun tumpang sekaki komen-mengomen sebab tak lalu pandang bila mereka yang tak tau kepala dan ekor dok bagi nasihat perasan hebat...And, baru sebentar tadi, si suspek sekali lagi minta maaf dan minta fanpage beliau ditutup dengan segera akibat kesengsaraan yang ditanggung selama seminggu ini...memandangkan si suspek dah minta maaf dengan ikhlas [kali ni nampak dia betul betul ikhlas akibat ke-tensian-an...]...so, di sini i ambik kesempatan untuk minta maaf juga dengan bahasa i yang mungkin juga pedas dan ada unsur-unsur ke-perli-an...si suspek tak mungkin dapat baca entry ni, entry ni pun untuk i sedapkan hati i sendiri dan syiok sendiri...itu saja...sekian terima kasih.

Monday, April 4, 2011

是你的就是你的,不是你的怎麼勉強也沒用!
要講的不是感情的事,而是什麼東西都是一樣的道理。

比方說,
買東西,那天看中了bouncer,
那個買主卻說已經有人book了,
所以我就死了那條心咯!
可是下午買主打電話來說那個人cancel booking。
所以,現在那個bouncer就在我的雜貨室。 。 。嘻嘻嘻嘻!

關於家庭女傭也是一樣,
那天也好像也拿不成了,
可是偏偏在最後關頭,
她又回來了! !

所以啊,還是順其自然。 。 。
是我的就是我的,不是我的怎麼強求也沒用!

Saturday, April 2, 2011

一個超大的糯米雞

Photobucket
自己煮,自己吃,
沒得挑剔啦! !

Photobucket
我的模特兒

Resepi Lo Mai Kai :

材料和做法:

1. 先將3碗的糯米浸過夜

2.之後蒸45分鐘(糯米舖平,用手指戳一個個洞才蒸)

3. 糯米蒸好後,淋上混合了的汁料
- 蠔油3湯匙
- 醬油4湯匙(別一下放完,萬一你的醬油很咸)
- 紹興酒4湯匙
- 糖5湯匙
- 鹽1茶匙
- 水6湯匙
- 黑醬油少許
- 麻油適量

建議:混合汁料後先試味道,自己調配到合適為止才淋在糯米上。

4.雞肉和香菇分別用胡椒粉,蠔油,醬油,鹽,黑醬油,麻油少許醃製至少三小時以上。

5.用油爆香小蔥頭,倒下香菇炒香片刻。
建議: 倒少許水去一同炒,這樣調味料才會均勻。 Ohbin媽吃香菇時吃到一堆鹽。哈哈哈哈

6. 碗底鋪上醃好的雞肉,香菇,臘腸等等

7. 鋪上糯米飯,壓緊

8. 每個碗灑上兩湯匙的水

9. 大火蒸至熟即可!

Credit to Ohbin

week29

本來我也不是很在乎是kukujiao還是apom 【但是在心裡面最深處還是有一點點希望是kukujiao啦! 】

每個人看到我的肚子都會情不自禁的告訴我,這一胎是apom的。 。 。聽清楚哦,每個人是指不認識的陌生人哦!厲害吧!

昨晚,終於忍不住了,想想看,放工回家,踏電梯遇到不認識的鄰居都要情不自禁的告訴我懷的是apom。結果,我去照了,去讓另外一個醫生照2d超音波來確定之前醫生的說法是一致的。 。 。可是,非常的可惜,這個醫生照到的是apom, 不是kukujiao。 。 。

好難受哦!
不是因為肚子裡的寶貝是apom,
而是難受被騙的感覺,被之前的醫生騙了!
因為她就是那麼的確定和肯定我懷的是有kukujiao的。

Photobucket

main layang-layang

ini kejadian cuti sekolah hari tu...esok nak buka sekolah, hari ni baru sibuk-sibuk nak balik kampung sg pelek...sebab sebab sawsomi rindu sangat dengan makcik angelina sarah...

mulanya cadang nak bagi sawbebe mandi laut...tapi laut surut sampai ke hujung dunia...so, sawbebe pun paw nenek angelina sarah belikan dia layang-layang pink...

Photobucket
1st time main layang-layang...

Photobucket

Photobucket
siapa yang main sebenarnya...tak ada angin...layang-layang pun tak nak terbang...

Photobucket
sawbebe layan pasir lagi best!!!

Friday, April 1, 2011

愛美是女生的天性

每個女生都是愛美的,她也不例外!
說是我的胭脂水粉包包,不如說是蘇菲寄放在我這兒的。 。 。
因為只有她在用裡面的胭脂水粉而已。


Photobucket
很愛美咯!她一點也不像我叻!
kecil-kecil sudah nak lawa...sikit pun tak serupa mak dia...mak dia selekeh sepanjang masa...

Photobucket
正在認真的畫,畫到皺眉頭
sampai kedut-kedut kening...

Photobucket
好了!可是嘴唇卻不能動了。 。 。
bibir jadi 'kaku'...hehehhehehe