Monday, April 18, 2011

soalan longkang dan jawapan pun longkang

SMS
Masa ni baru 2 bulan pregnant,sawsomi berbalas-balasan sms dengan kakaknya...
Sawsomi bagitau kakaknya i mabuk teruk...
Kakaknya yang ada 2 orang anak lak-laki pun bercerita berdasarkan pengalamannya...
"biasanya anak ke-2 lebih senang, rasanya baby girl lagi kot"
Macam nak campak hp sawsomi tu ke dalam jamban...[dah laaaa curi-curi baca sms sawsomi, pastu nak mengamuk pula]...
tersentak hati i tau!! tak nak doa, tak apa! tapi tak payah laaa nak longkang awal-awal lagi!!! [sampai hari ni i tak nak berjumpa dengan kakaknya...hehehehehhe...ok! i mengaku i memang pendendam orangnya!!! ]

Kedai Buah
i tengah pilih buah. Ada seorang pakcik dalam lingkungan 60an kot dengan cucunya pun sampai kedai buah nak beli buah...Tiba-tiba pakcik tu bercakap dengan i
" Pompuan kan?"
i buat-buat bodoh, buat-buat tak dengar kata-kata dia...buat-buat sibuk pilih buah epal...
Pakcik tu tanpa putus asa datang ke depan i, tunjuk perut i,
"Pompuan kan!"
i angkat muka, dengan muka yang ketat dan sambil jerit kat pakcik yang perasan makan garam banyak tu :"AAh!"
[rasanya 1 kedai tu boleh dengar jeritan i]
Dalam hati macam nak pijak kepala pakcik tu! kenapa penyibuk sangat!!! belilah buah awak, kenapa nak sibuk-sibuk pula dengan perut i? i tak kenal u, u pun tak kenal i langsung! ni mesti kes perasan makan garam banyak lagi!!! kalau macam tu hebat, pergilah duduk kat depan hospital, gunakan mata pakcik tu scan perut, doktor tak payah susah-susah nak scan lagi...[ i cuma tak tau macam mana nak jejak kasih dengan pakcik perasan makan garam banyak tu...i nak sumbat mulut dia dengan buah epal lepas i bersalin nanti!!]

Tunggu lift
Seorang jiran pompuan yang anaknya baru 3-4 bulan kot tunggu lift dengan i...Selalunya hanya senyum ajer, tapi hari tu, dia buka mulut...
"Tengok perut u macam baby girl!"
Dengan muka ketat,i tanya balik dia : Yake?
[rasa macam nak perli dia, pandainya awak...awak ni kerja apa? scan jantina baby dengan mata u ke? tapi malas laaa...malas nak layan mereka...]
Lepas tu terus tak mau pandang dia!!! Buat-buat pandang atas...buat-buat pandang bawah...buat-buat pandang tepi...tak nak pandang muka dia langsung...hehehehheheh...[sekali lagi i menagkui i memang seorang yang pendendam orangnya...sampai hari ni i dah tak senyum dengan dia...hahahahahhahha]

..............................

Ini adalah sebahagian contoh yang berperasan makan garam banyak tau yang memberi i impak yang besar...of course ada juga orang yang bercakap apa yang i suka dengar laaa....hehehehehehhe [i kan suka syiok sendiri maaaa...]

i bukan ada diskriminasi jantina, anak laki ke, anak pompuan lagi ke, tetap anak i...tapi tapi tapi tapi...dalam hati yang dalam dalam dalam dalam dalam dalam dalam dalam tu of course i pun mengharapkan boleh dapat sepasang kannnn....

i tak cukup iman macam sawsomi laaaa...[sebab bukan dia yang pregnant dan lahir anak maaa...of course dia relax laaaa]
kalau orang cakap 'jantan kot'...dia boleh jawab 'insyaallah';
kalau ada orang cakap 'macam pompuan lagi'...dia boleh jawab 'janji cukup sifat, sihat'

Mulai 32 minggu ni,
i berjanji dengan diri sendiri...
Tak nak hiraukan kenyataan longkang mereka-mereka lagi yang perasan hebat dan perasan makan garam banyak tu...
sebab hanya i dan sawsomi yang tahu,
kami begitu lama menunggu baby yang ke-2 ini...
[i jadi mangsa buatan sawsomi secara sukarela]
semoga kami punya baby CUKUP SIFAT dan SIHAT!!!
amin!!!

5 comments:

  1. tak kisah la klu laki ke pompuan
    aku pun cam ko mengharapkan sepasang ...
    tp itu semua kerja Allah .. tak salah klu org yg menegur sekadar nk berbahasa basi ....

    mungkin diorg cuma nk mencari point nk bercakap ngan awak ...
    dan mengutarakan pendapat diorg ...
    jgn la marah2 .... cam aku dulu ... mmg tak mo scan... dan mmg tak scan tp naluri keibuan aku tau ... aku ngandungkan "boy" even ramai kate gegirl .... aku tak kisah pun ...
    aslong diorg tak doakan keburukan kat aku sudah ...

    ReplyDelete
  2. Semoga kelahiran yang sangat2 di nanti ini sihat, cukup sifatnya dan comel serta cute macam kakaknya, sawbebe ;P

    ReplyDelete
  3. semoga baby sihat dan selamat..tak kisah laa jantina apa pun kan :) amin ..

    tapi me pun harap yang kedua baby boy, tapi bidan, tak mengandung lagi dia cakap anak me seterusnya mesti girl..hampeshhh.. :p lagi banyak makan garam dari orang yang you jumpa maaaa :p

    ReplyDelete
  4. he he he.....me nak tergelak baca..adeh....
    pandai betul mata diaorg scan perut u kan oli..
    tau2 jer yg kat dalam tu boy or girl..

    tak kisah ler oli
    boy or girl (tp harap2 boy ler plak kan...baru ler best coz' dpt sepasang dah) yang penting baby and mummy sihat wal'afiat...baby comel, mummy makin cun....bebe tetap cute

    ReplyDelete