Saturday, May 28, 2011

Bahasa Melayu merosot

sejak belajar tadika cina ni,
ada nampak kemajuan yang amat ketara dalam bahasa mandarin...
dengan i,
memang dah 100% pot pet pot pet dalam mandarin!
[kecuali bila i marah sawbebe, i akan marah dalam bahasa melayu supaya sawsomi faham apa yang i mengamuk]

mula-mula tak berapa perasan sangat BM dia merosot,
sebab i dan sawsomi cakap BM,
sawsomi dan sawbebe pun cakap BM!
So, kita orang ingat,
sawbebe tak ada masalah dalam berbahasa melayu laaaa....

****************

Suatu hari,
sawsomi gunting kuku...
sawbebe bawa keluar beg kecil yang masih ada tag...
i pun suruh sawbebe mintak daddy dia gunting tag tu [dalam bahasa mandarin]
dia pun pergi kat daddy dia...

'Daddy, tolong...' sambil tunjuk brg sambil buat pergerakkan tangan zaap zaap [potong potong]

daddy dia tak layan dia...

Tinggikan suara
'Daddy, tolong...' zaaappppp zaaapppp lagi.....

hahahahahahahaha

manalah daddy dia nak faham apa yang dia mau!!!

Rupa-rupanya sawbebe tak tau nak translate 'GUNTING' ke dalam bahasa melayu!! tu yang dok tunjuk zaaapppp zaaaapppp [potong potong]

**********

2 hari lepas,
i beli 'MILO SEJUK' yang boleh bancuh dengan air sejuk tu....

dah malam buta-buta,
sawbebe mintak nak minum MILO SEJUK lagi...

i suruh dia tanya sawsomi...

'Daddy, boleh sufei [terberhenti sekejap] milo sujuk?'

sawsomi buat-buat tak faham

'Daddy, boleh sufei [pandang i pula sebelum meneruskan percakapan] milo sujuk?'

'Mummy, bagaimana nak cakap minum?' [dalam mandarin]

sawsomi tepuk dahi!!!
aduh!!!
sawbebe tak tau nak sebut MINUM?

bahasa melayu merosot

sejak belajar tadika cina ni,
ada nampak kemajuan yang amat ketara dalam bahasa mandarin...
dengan i,
memang dah 100% pot pet pot pet dalam mandarin!
[kecuali bila i marah sawbebe, i akan marah dalam bahasa melayu supaya sawsomi faham apa yang i mengamuk]

mula-mula tak berapa perasan sangat BM dia merosot,
sebab i dan sawsomi cakap BM,
sawsomi dan sawbebe pun cakap BM!
So, kita orang ingat,
sawbebe tak ada masalah dalam berbahasa melayu laaaa....

****************

Suatu hari,
sawsomi gunting kuku...
sawbebe bawa keluar beg kecil yang masih ada tag...
i pun suruh sawbebe mintak daddy dia gunting tag tu [dalam bahasa mandarin]
dia pun pergi kat daddy dia...

'Daddy, tolong...' sambil tunjuk brg sambil buat pergerakkan tangan zaap zaap [potong potong]

daddy dia tak layan dia...

Tinggikan suara
'Daddy, tolong...' zaaappppp zaaapppp lagi.....

hahahahahahahaha

manalah daddy dia nak faham apa yang dia mau!!!

Rupa-rupanya sawbebe tak tau nak translate 'GUNTING' ke dalam bahasa melayu!! tu yang dok tunjuk zaaapppp zaaaapppp [potong potong]

**********

2 hari lepas,
i beli 'MILO SEJUK' yang boleh bancuh dengan air sejuk tu....

dah malam buta-buta,
sawbebe mintak nak minum MILO SEJUK lagi...

i suruh dia tanya sawsomi...

'Daddy, boleh sufei [terberhenti sekejap] milo sujuk?'

sawsomi buat-buat tak faham

'Daddy, boleh sufei [pandang i pula sebelum meneruskan percakapan] milo sujuk?'

'Mummy, bagaimana nak cakap minum?' [dalam mandarin]

sawsomi tepuk dahi!!!
aduh!!!
sawbebe tak tau nak sebut MINUM?


****************

Baru-baru ni ambik kertas exam dan report card dia,
semua subjek dia boleh score, kecuali Bahasa Malaysia dan coloring...

Coloring tu dah boleh agak dari homework yang cikgu bagi tu....sawbebe memang tak ada seni dan kesabaran langsung....nanti ada masa, i nak ambik gambar yang dia color yang sampai tak boleh nak nampak rupa asal objek itu...

tapi yang tak boleh kuasai bahasa malaysia tu tak boleh terima akal....

Photobucket
sawsomi bangga gila anak dia dapat tropi tempat ke-2! [siap bawa sawbebe keluar makan untuk celebrate...terlalu senang betul mak bapak zaman sekarang ni]
i bangga sikit-sikit ajer...hehehehehhe...apa-apa pun janji sawbebe enjoy perjalanan pembelajaran itu...[ayat nak cover bangga]

Friday, May 27, 2011

school party dan school holidays

Photobucket
party makan-makan untuk semua pelajar....

Photobucket
sepatutnya budak baju pink tu dok sebelah sawbebe...tapi kan sawbebe dan xiao seh ming tu 'best friend'...mana boleh berpisah...akhirnya mereka berdua berjaya berebut peluang untuk duduk bersama....

Berakhirnya school party, maka bermulalah school holidays selama 2 minggu...
kebaikan cuti sekolah ialah : TAK PAYAH BASUH BAJU SEKOLAH SAWBEBE! HEHEHEHEHHE [macam laaaa i dok basuh selama ni]

### Tak ada pun gambar sawbebe kat tadika cina ni lagi!!! Hari tu pi kilang roti pun tak ada gambar...sekarang school party dah boleh agak pun tak ada gambar punya lor.....

kenapa cikgu tadika ni tak suka ambik gambar? buat laaa macam nursery/tadika melayu tu, ambil gambar, cuci, pastu tampal kasi parents beli...sure parents beli punya walaupun nampak belakang anak mereka....kena bagi cadangan kat cikgu tadika cina ni!!!

Thursday, May 26, 2011

拿成績冊

算起來,這一次是蘇菲第一次正式拿成績冊。
反正,她才4歲...
4歲能讀abc,123,one two three,
已經算了不起了! 【當然不是跟現在的小孩子比較啦!現在的小孩子太advance了!我看連我這個aunty都比不上他們呢! 】


老師的評語:
1. 最近上課不專心-在夢遊
2. 沒有耐心-亂亂塗顏色
3. 非常的兇【結果那個被她咬的同學已經退學了】
4. 學習都OK,沒問題!
當然老師也有講好聽的評語,是每個父母聽了都會笑到見牙不見眼的。嘻嘻嘻嘻


第一學期蘇菲考了第二名回來,而且前三名還有獎杯拿呢! 【謝謝妳讓我們在老師面前也比較有面子和光榮! 】我們真的替她感到驕傲! 【希望下一次妳會做得更好,真真要超越的人,不是別人,而是妳自己...要超越自己! ! 】

ambik report card

Pagi ni,
dengan sawsomi pi ambik report card sawbebe!!

Photobucket
1 malaysia -
Dari kiri : Dosha[eja ikut sebutan sawbebe], sawbebe dan Xiao Seh Ming-kawan baik sawbebe [ejaan yang betul ialah Chow Xiao Meng]...Chinese girl ni dapat no.1 dalam kelas...hebatkan!!!
sawsomi cakap, Dosha ni pagi-pagi akan datang pimpin tangan sawbebe masuk ke dalam kelas!!! hehehehehhehe... tiap-tiap hari akan kedengaran sawbebe mengadu Dosha ni asyik dok usik dia!!! ataupun cikgu marah Dosha!!



Photobucket
adakah mereka kisah dengan keputusan exam mereka?
tak ada lor!! main tetap no.1!

Photobucket
Antara komen-komen cikgu adalah : termenung dalam kelas, cincai-cincai buat homework terutamanya coloring, kurang kesabaran, dan agak GARANG! [girl yang kena gigit dengan sawbebe dah berhenti sekolah selepas insiden kegigitan tu]

Tuesday, May 24, 2011

kesian kat sawbebe!
mak bapak sawbebe garang macam harimau...
pantang sawbebe buat silap, asyik nak terkam dan makan sawbebe ajer!!!
[DENGAN KATA LAIN, MAK BAPAK YANG KURANG KEIMANAN DAN KESABARAN!!!!!]

sabar ye sawbebe...
mak bapak awak tu mengalami perubahan hormon!

Photobucket
bakal jadi garang macam harimau juga...
so mak bapak sawbebe,
kalau lain kali kena terkam dan gigit oleh sawbebe,
jangan salahkan dia,
u orang yang mula gigit dia dulu!!!
ingat tu!!!!
ada balasan punya tau!!!

Saturday, May 21, 2011

week 36 @ Confinement Preparation

Kali ni nak pantang betul-betul!Makanan pantang ikut chinese style...'penjagaan badan' nak ikut malay style [tapi ada sedikit keliru]...so, yang keruh tak nak ambil, ambil yang jernih ajer...





可以說是準備到八八九九了...那些坐月要用到的藥材都買了,daily maid 也settle了【只是怕她到時沒出現而已,如果到時她沒出現,我們就會走PLAN B】,makcik urut 也找到了,只是還沒跟她confirm. 待產包也準備好了。baby的用品也recycle回上一胎的...可以省就省咯!

Confinement Herbs -Daily Red Dates Drink
Photobucket
紅棗 RM8/kg RM12.00
黨參 RM 31/kg RM46.50
龍眼乾 RM40/kg RM40.00
枸杞 RM33/kg RM33.00

Others :
杜仲 RM24/盒 RM48.00
北?(qi) RM33/包 RM33.00
當歸 RM75/kg RM75.00
生化湯 RM8/劑 RM16.00
蘇合追風丸 RM24/盒 RM24.00


Photobucket
麻油 RM11/Bottle RM33.00
黑醋 RM7/Bottle RM14.00
蘑菇 RM43/kg RM43.00
木耳 RM15/kg RM15.00
麵線 RM4/盒 RM8.00
糙米 RM4.30/kg RM12.90

Photobucket
大風草 RM1.50/束 RM15.00
'小'風草【baby沖涼的,不知道叫什麼草! 】 RM1.20/束 RM12.00

30-Day Confinement Herbs
Photobucket
這個就是生化湯

Photobucket
其他的藥材湯到時在叫老公去藥材店買。

Photobucket
為什麼叫蘇和丸? 【跟我的姓有什麼關係? 】

到時生了,老公要去pasar basah一趟...買文冬姜,kampung 雞等等.....

Friday, May 20, 2011

makan sampai tak tau nak makan apa

kedai Pak Ya pengubahsuaian...
maknanya dapur i tak berasap laaaa....
sungguh seksa!!!

Photobucket
kesimpulannya dinner semalam...makan bubur saja....

tak berani makan nasi lemak macam sawsomi dan sawbebe...takut pedih ulu hati dan tak boleh tidur malam...akibatnya semalam tetap pedih ulu hati dan nyaris tendang sawsomi jatuh katil...kesian dia tidur kat tepi-tepi hujung-hujung katil sebab 'dibo' memerlukan space yang besar [tak ada kaitan dengan pedih ulu hati]...

Thursday, May 19, 2011

Photobucket
masa baby melalak tak mau dok dalam baby cot,
sekarang pula melalak tak mau keluar dari baby cot!!!

Wednesday, May 18, 2011

omg

ohmaigod!
baru teringat sawbebe ada assessment pada 16 may dan 18 may!!!

dah lepas pun!!!
dah tak boleh nak buat apa-apa pun!!!

18 May 2011

[ini entry perasan hebat dan bangga sendiri]

4 tahun yang lepas,
saya telah melahirkan sawbebe!
[kan i dah cakap ini entry i perasan bangga lor!!! ]

Pesanan yang ditiru dari lirik barney :
I love you,
You love me,
With a great big hug,
And a kiss from me to you
Hope you say you love me too!

[i seorang konservatif, tak tau nak lafazkan sayang or cinta...tapi dalam hati sayang macam nak mati! hope mereka-mereka yang i sayang tu dapat feel i punya kasih sayang laaaa]

tahun ni, sawbebe dah tau sikit-sikit apa tu happy birthday dan 生日walaupun masih blur-blur bila i cakap doktor bedah perut i dan keluarkan dia[tipu ok...kalau cakap dia keluar ikut lubang, nanti dia request nak tengok lubang pula...] kenapa dulu-dulu kita tanya mak kita, mesti mak kita cakap kita ni dipungut dari tong sampah....nenek i cakap dia pungut i kat hospital...kasihan kan!!

bila tanya dia nak kek apa...dia cakap nak BARBIE DOLL CAKE! tapi disebabkan i terlalu bz [bz dengan masalah-masalah], maka tahun ni macam tak sempat nak sediakan kek barbie untuk dia...and dia pun faham tahun ni tak ada barbie doll cake, dia cakap apa-apa saja kek pun boleh [terharunya dengar dari mulut dia dan sweet kan!!! sekali lagi menunjukkan i suka syiok sendiri]


Photobucket
Pagi-pagi lagi sawbebe telah dipaksa bergambar untuk dikemas kini ke dalam blog!!
sawbebe 100000000000000 kali tidak ingin menurut perintah i,
tapi i ugut dia,
kalau tak mau bekerjasama, malam ni tak boleh tiup lilin atas kek...
maka mau ataupun tak mau, dia terpaksa menurut kehendak i!!
hahahahahahha



媽咪希望妳快快樂樂,健健康康的長大!
妳永遠都是daddy和媽咪最愛的小公主!
祝我們的小公主:生日快樂!

Monday, May 16, 2011

rutin baru

Mulai pagi ni,
kena masak lunch untuk sawbebe!!!
[ i pun boleh tumpang sekaki makan]

Tuesday, May 10, 2011

sawsawlady.blogspot.com

http://sawsawlady.blogspot.com
.
.
.
.
.
.
save link ini untuk tatapan di masa depan
sekian, terima kasih!

bakal jobless

sales asyik menurun...
dah buat rombakan sampai tak boleh nak rombak apa-apa lagi!!
last-last keputusan dari pihak atasan ialah - - cut man power! lepas tu kalau masih tak boleh nak cover kerugian ialah hihibyebye selamat tinggal...
so, sila buat persediaan awal dari segi mental, fizikal dan kewangan!!!

Saturday, May 7, 2011

最重要的決定

這個陪月nyonya真是搞到風風雨雨,搞到我倆公婆頭大大,害到身邊的人都跟我不得空!
所以,
我決定了 - - 自己坐月!

我知道它會是個非常挑戰和辛苦的任務,
但是目前我實在很不願意給這個陪月nyonya賺這筆錢!
我不甘心!
口口聲講要用心交朋友,不要斤斤計較,
卻三天兩夜後要加錢!加錢!
連保姆的錢也乘機打劫!
夠厲害! !

決定了!
自己坐月!
剩下來的坐月錢可以買breastpump【給寶寶】或ipad【給自己】!
嘻嘻嘻嘻!
這樣才爽嘛
selamat 9 tahun berkenalan!

*** Boleh belanja makan? [buat-buat malu sambil main jari-jari tangan]

Friday, May 6, 2011

因為她是蘇菲

到處跟人講,
她要當大姐姐了!



人家問我是男還是女?
我還來不及回答。 。 。
她就會大聲的說:是弟弟來的! 【是baby boy】
然後,我就要連忙補充一句:她是受她的老爸影響!


過後,
不停的問我,
為什麼baby怎麼久還不要出來的?
我便講baby要在媽咪的肚子裡跳舞!


我相信,
她會是個好姐姐!
我可以相信她,信任她。 。 。
她會照顧她的弟妹。
因為她是我的蘇菲!

Photobucket
我的蘇菲

mam besar belanja makan

sekali sekala mam besar datang angin melintang belanja makan, maka harus diblogkan...sebab bukan senang mam besar nak belanja tau!!!

Photobucket
mam besar belanja makan pizza sempena malas nak masak.

Photobucket
sawbebe yang agak kuat makan kebelakangan ni...hati banyak senang...

Photobucket
sawbebe yang gedik bersama sawsomi yang gedak..[gedik untuk girl, so gedak untuk boy]
以為事情已經解決了,
哪裡知道,才剛剛要喘氣,
又冒出問題來!

站在原處,
不知到要如何走下一步。

向前走?
向右走?
向左走?
總之,就是不能向後走就對了!
因為,已經沒有退路了!

目前,
到這一分鐘,
都還沒有解決的方法! !

所以,
繼續喝我的kopi o ais! ! !
因為天塌下來,我當被蓋lor!
昨天,
老師又有蘇菲在班上表現的匯報了。
老師說,最近蘇菲在班上不大活躍,上課不專心!
老師要大家朗讀,蘇菲卻不開嘴巴!
然後還會在班上發白日夢呢!

Photobucket
蘇菲哦蘇菲! !

最近比較煩

我目前的心情寫照- -最近比較煩 



最近比較煩 
比較煩 
比較煩
【不是比較煩,而是非常的煩】

麻煩 
麻煩 
麻煩 
麻煩


不煩, 
我不煩, 
只有一點煩!
【在自我安慰ing】

不煩, 
我不煩, 
我不煩, 
我不煩!
【我只有一點煩】

Wednesday, May 4, 2011

Jangan baca entry ini...

Amaran keras dah diberi awal-awal lagi,
tapi u all masih ketegaq nak baca!!

Jadi,
sesiapa yang dah baca...[sila jujur dengan diri sendiri yoooo]

ANDA DIKEHENDAKI HADIAHKAN GADGET INI UNTUK I!!
HAHAHAHAHAHA

Photobucket
pick digital camera

Photobucket
i nak warna KUNING!!

Baik hati betul u all!!! Terima kasih u all!!

Tuesday, May 3, 2011

bila mood rajin datang...

sekejap tulis dalam BM, sekejap tulis dalam BC...
inikan blog syiok sendiri...
bila syiok mau kasi sawsomi baca, i pun tulis dalam BM...
Bila tak ada syiok, i pun tulis dalam BC...
sendiri baca, sendiri syiok...

Lompat...lompat....

Di bawah adalah kisah bila mood rajin datang...[kerja orang malas...sebab semuannya main campak-campak saja masuk ke dalam periuk...]
Photobucket

Photobucket

Photobucket
walaupun rasanya tak cukup...yang penting syiok sendiri!!!