Thursday, June 30, 2011

ini baby saya

Klik ---> HERE

ini baby saya

tiap-tiap hari sawbebe tengok saya melayan baby Ilyas. Maka dia pun mengambil keputusan untuk menjadi 'mother'. [perkataan ini belajar dari tadika].
Dia telah memilih mickey mouse menjadi anak dia.
Photobucket
Ni tengah pujuk anak dia yang menangis sambil menonton karton. kadang-kadang dia akan selak baju dia bagi susu kat babynya.


Photobucket
'mother' tengah minum susu...saya pula yang kena jaga 'baby' dia.


Tiap-tiap malam, sawbebe akan cakap ' daddy, mummy, kakak, semua orang suka baby. tak ada orang suka sufei'
Bila saya tanya dia suka baby tak? Dia jawab : SUKA.
Walaupun cemburu, nasib baik dia masih suka adiknya!

ini baby saya

tiap-tiap hari sawbebe tengok saya melayan baby Ilyas. Maka dia pun mengambil keputusan untuk menjadi 'mother'. [perkataan ini belajar dari tadika].
Dia telah memilih mickey mouse menjadi anak dia.
Photobucket
Ni tengah pujuk anak dia yang menangis sambil menonton karton. kadang-kadang dia akan selak baju dia bagi susu kat babynya.


Photobucket
'mother' tengah minum susu...saya pula yang kena jaga 'baby' dia.


Tiap-tiap malam, sawbebe akan cakap ' daddy, mummy, kakak, semua orang suka baby. tak ada orang suka sufei'
Bila saya tanya dia suka baby tak? Dia jawab : SUKA.
Walaupun cemburu, nasib baik dia masih suka adiknya!

Tuesday, June 28, 2011

Ilyas 21 hari @ 3 week old

Photobucket

Sunday, June 26, 2011

omg!

omg!
saya tak tau nak mandikan baby Ilyas!
pegang macam ni tak betul,
pegang macam tu pun tak betul...
last-last 'rendam' baby Ilyas dalam air,
pastu angkat!
janji badan basah! maka dikira mandi lor!
tiba-tiba tabik spring kat my part timer 'bibik'!

omg! omg!
hari ni part timer bibik saya cuti,
saya tak ada benda nak makan,
maka saya makan nasi KFC berlauk ayam KFC!

omg! omg! omg!
sangat sangat sangat sangat mengugat keimanan i
bila tengok air gas mountain dew
ugut sawsomi bagi saya minum 2 teguk,
kalau tak saya akan curi-curi minum air sejuk satu botol dalam peti ais!

omg!

omg!
saya tak tau nak mandikan baby Ilyas!
pegang macam ni tak betul,
pegang macam tu pun tak betul...
last-last 'rendam' baby Ilyas dalam air,
pastu angkat!
janji badan basah! maka dikira mandi lor!
tiba-tiba tabik spring kat my part timer 'bibik'!

omg! omg!
hari ni part timer bibik saya cuti,
saya tak ada benda nak makan,
maka saya makan nasi KFC berlauk ayam KFC!

omg! omg! omg!
sangat sangat sangat sangat mengugat keimanan i
bila tengok air gas mountain dew
ugut sawsomi bagi saya minum 2 teguk,
kalau tak saya akan curi-curi minum air sejuk satu botol dalam peti ais!

Saturday, June 25, 2011

Pengalaman Bersalin Ilyas Saw

8 June 2011 @ 12:30am
saya terjaga dari tidur sebab 'terasa' lendir yang mengalir keluar tu dalam kuantiti yang agak banyak dari biasa [beberapa hari yang lepas, dah mula terdapat lendir-lendir yang cecair]. saya pun pergi cuci laaa...tiba-tiba, 'terkencing' pula walaupun tak kencing...lepas tu, 2 kali 'terkencing' kat hall dan bilik. i googled apa tanda-tanda pecah air ketuban. [nasib baik sehari sebelum tu sempat chatting dengan LSL dan sempat tanya pasal pecah air ketuban]

OMG!! saya rasa saya pecah air ketuban. Time tu, saya dan sawbebe berdua-duaan saja di rumah. sawsomi masih di tempat kerja.


8 June 2011 @ 1:00am
saya call sawsomi bagitau saya maybe dah nak bersalin sebab saya rasa saya pecah air ketuban. call part time 'bibik', tak dapat pula. Maka terpaksa call mimi, suruh dia tolong jaga sawbebe malam tu. saya mandi, cuci rambut. perasaan yang sungguh pelik cuci rambut tengah malam.


8 June 2011 @ 2:00am
sampai di hospital. masuk labor room. perut 'diikat'[tak tau apa nama]. doctor [rasanya doc kot] tanya macam-macam soalan yang pelik-pelik. contohnya: lepas air ketuban pecah, awak ada pakai pack? Tak, saya berdiri di bilik air biar air ketuban mengalir. Bagaimana awak datang ke hospital? seat tak basah? saya lapik dengan sarung batik, doc.jadi sarung batik yang basah, seat kereta saya tak basah.

Selepas tu, doc datang dengan satu benda alat. saya boleh rasa dia masukkan alat tu kemudian pecah air ketuban. then, dia 'seluk' pula. Begitulah rasa bila diseluk. Bukaan baru 1cm. saya pun ditempatkan ke wad untuk tunggu turn bersalin.


8 June 2011 @ 3am
dalam wad sementara nak tunggu bukaan. ada 4 katil. 2 katil ada orang. saya bagitau nurse, saya pedih ulu hati tak boleh tidur[ada hati nak tidur tau]. kemudian nurse kasi saya minum ubat.


8 June 2011 @ 4am
Contraction dah mula. Saya panggil nurse dengan tekan alat yang ada kat tepi katil. nurse datang. dia tanya saya masa datang bukaan berapa. saya bagitau 1cm. nurse tu cakap tak boleh panggil doctor check sebab bukaan 1 cm saja. then dia pergi macam tu. saya macam nak sepak muka dia. saya begitu harap dia akan offer saya ubat bius, epidural ke untuk mengurangkan sakit. tapi dia pula perli saya. celakak betul.


8 June 2011 @ lebih kurang 5am
dah tak tahan dah. saya dah mula buat bising dah. rasanya katil sebelah mesti mau sepak saya punya dengan kebisingan yang telah saya buat di malam-malam buta. saya dah terasa nak 'berak' sangat-sangat dah. saya mula teran sendiri. saya rasa sendiri kat tempat tu dah kembong-kembong. kebetulan ada nurse kat katil sebelah. saya bagitau mereka saya sangat sakit [sambil teran]. mereka segera panggil doctor[rasanya doctor kot]. doctor seluk, bagitau dah 9cm. mereka barulah kelam kabut tolak saya ke labor room. saya sambil meneran sambil call sawsomi bagitau dah buka 9cm [tapi sawsomi dalam mamai pula tersalah dengar 5cm]. kedengaran nurse suruh saya jangan teran dulu. masalahnya bukan saya yang nak buat-buat teran, tapi memang ia sendiri nak teran, jadi apa boleh saya buat.

hanya satu perkataan - SAKIT. hanya rambut dan kuku saja yang tak sakit. bila semua dah bersedia, mereka suruh saya TERAN. berpuluh-puluh kali saya teran tapi sawsomi masih tak sampai. saya berharap sawsomi dapat menyaksikan kelahiran anak dia, jadi saya sengaja lambat-lambatkan...hebatkan!!!....Mak oiiii, sakitnya beranak ni! Macam nak tarik diri, tapi dah tak ada jalan undur lagi. Inilah 'kesakitan' yang ditanggung selepas 'keseronokan'. Teran punya teran, akhirnya kedengaran mereka cakap, 'kepala dah keluar...teran lagi'...masa ni barulah saya gunakan tenaga susu saya untuk TERAN...Slurrrrpppp...terasa ada benda terkeluar...Ilyas dilahirkan pada pukul 5.54am. diikuti dengan ternampak muka sawsomi disebalik langsir...dia baru sampai...dia tak nampak macam mana saya menjerit, menarik tali 'kuda', menendang tempat letak kaki tu...yang dia nampak, hanyalah muka lesu saya selepas berperang dengan 'kuda' [saya dok bayangkan saya menunggang kuda, mesti putus kepala kuda tu saya tarik tadi, mesti patah kaki kuda tu saya tendang tadi.]...Lepas gunting tali pusat, mereka meletakkan baby kat badan saya. OMG! OMG! saat saat lepas ni terharu sangat-sangat bila dipeluk oleh sawsomi.

kemudian, menjahit pula. doc cakap tadi ada gunting, so kena jahit balik. entah bila masa mereka gunting, tak inform dulu pun. cissss! siapa cakap jahit tak sakit? sakit macam neraka, ok!!!

Photobucket
menyusukan ilyas buat pertama kalinya.baju pun disarung sebelah lengan saja.

Photobucket


8 June 2011 @ 9am
saya dan baby ditolak ke wad biasa dengan menggunakan wheelchair. pengalaman duduk di atas wheelchair adalah rasa sungguh tidak selamat. sangat takut nurse tu tolak saya langgar dinding. tapi jangan risau, mereka adalah sangat expert.

saya ditempatkan di katil sementara di wad kelas 3. sawsomi naik hantu sebab dia dah bayar deposit untuk saya tinggal di wad kelas 2 yang ada air-cond. bayangkan wad berkipas yang 4 katil tiba-tiba jadi 6 katil. orang yang tidur di katil sementara tu umpama penghuni rumah setinggan yang bina rumah setinggan di tanah orang. pukul 2 baru saya dapat katil di wad kelas 2. barulah nyaman udara walaupun masih terdapat 4 katil dalam satu bilik tu.

malam itu, saya telah dibuli oleh baby. saya tak tidur semalaman. baby tak mau diletak. saya bagi tek-kanan, bagi tek-kiri, bagi tek-kanan, bagi tek-kiri...last-last sampai terlupa giliran tek yang sebelah mana.... [rupa-rupanya baby Ilyas ni tak mau air-cond. kami baru dapat mengesan baby Ilyas tidur tak nyenyak bila berair-cond. dia akan keluarkan pelbagai bunyi pelik. tapi keadaan akan jadi tenang bila dalam keadaan berkipas saja. ]

9 june 2011 @ 1pm
saya dan baby dibenarkan pulang ke rumah selepas doctor mengesahkan keadaan kami adalah sihat dan stabil. Cabaran yang sebenar baru nak bermula!!! Bersedialah dari segi mental dan fizikal!!!

Inilah pengalaman bersalin normal. SAKIT macam neraka ok!!! Tapi rasa bertuah juga dapat merasai sakit bersalin. [dah lepas, bolehlah berlagak] ni kali last, no next time lagi...janji saya pada diri sendiri. Apa-apa pun, syukur alhamdulilah segala urusan dipermudahkan dan selamat beranak!

Terima kasih kerana sudi membaca!!! hehehheheheheh

senarai 100 makanan perlu dimakan dalam masa 3 hari selepas habis pantang

klik HERE

Thursday, June 23, 2011

senarai 100 makanan perlu dimakan dalam masa 3 hari selepas habis pantang

kali ni,
saya berpantang ikut chinese style,
so, hari ni hari ke-17 saya berpantang, tinggal lagi 13 hari saya akan MERDEKA!
horey!

Wednesday, June 22, 2011

the making of...

Photobucket
Klik HERE

the making of...

Photobucket
shhhh...jangan kacau...saya nak tidur laaa...

Photobucket
hmmm...mummy ni! tak ada kerja lain ke, asyik dok ambik gambar saya ajer...

Photobucket
baiklah! kasi mummy 'hadiah'...

Photobucket
zoom in!!
hah! ambik!
pergi basuh cadar!!!

Tuesday, June 21, 2011

Monday, June 20, 2011

secara jujurnya saya mengakui,
saya tak dapat nak membahagikan 'masa' dan 'kasih sayang' dengan adil dan saksama...
[diri sendiri pun tak terurus, macam mana nak urus orang lain lagi...]

sawbebe boleh dikatakan 100% diserahkan kepada penjagaan 'bibik'
[saya hanya guna mulut untuk 'jaga' sawbebe saja]

Photobucket
kesiannya tengok budak seorang ni yang terpaksa melayan diri sendiri...

Photobucket
ni tulis ke 'melukis'?
secara jujurnya saya mengakui,
saya tak dapat nak membahagikan 'masa' dan 'kasih sayang' dengan adil dan saksama...
[diri sendiri pun tak terurus, macam mana nak urus orang lain lagi...]

sawbebe boleh dikatakan 100% diserahkan kepada penjagaan 'bibik'
[saya hanya guna mulut untuk 'jaga' sawbebe saja]

Photobucket
kesiannya tengok budak seorang ni yang terpaksa melayan diri sendiri...

Photobucket
ni tulis ke 'melukis'?

Saturday, June 18, 2011

menyesuaikan diri

dah 11 hari,
saya masih cuba menyesuaikan diri dengan keadaan sekarang...

kung fu panda 2

sudah update entry ini @ http://sawsawlady.blogspot.com/2011/06/kungfu-panda-2.html

Friday, June 17, 2011

kungfu panda 2

3 June hari tu, mak dibo sempat bawa sawbebe masuk cineme sebelum delivery!
mak dibo menggunakan MC untuk ponteng kerja...
[kalau i tau akan bersalin 8 june, 6 june, 7 june i pun akan MC tau, serius tau!!! actually 4 june i dah rasa contraction dan ada lendir lendir yang mengalir keluar...]

Photobucket
me at 38 week

Photobucket

Photobucket

Photobucket
sawsomi dengan kung fu panda

kungfu panda 2

3 June hari tu, mak dibo sempat bawa sawbebe masuk cineme sebelum delivery!
mak dibo menggunakan MC untuk ponteng kerja...
[kalau i tau akan bersalin 8 june, 6 june, 7 june i pun akan MC tau, serius tau!!! actually 4 june i dah rasa contraction dan ada lendir lendir yang mengalir keluar...]

Photobucket
me at 38 week

Photobucket

Photobucket

Photobucket
sawsomi dengan kung fu panda

Thursday, June 16, 2011

ibu berpantang zaman moden

ibu zaman moden,
pantang depan FB!
[hari-hari 3-4 kali i buka fb, tanpa update gambar, tanpa update status, tanpa reply komen kawan-kawan]
pantang depan blog!
[hari-hari 3-4 kali i buka blog sendiri tak tau nak update apa...]

boringkan...
Photobucket
nah...tengok kaki kami!!!

Photobucket
**saya dah semakin terrer pakai kain batik...
***baby ilyas punya kuning dah turun, so tak payah pi klinik kesihatan check kuning lagi...
****sawbebe tengah siapkan homework!!!

Tuesday, June 14, 2011

Quick Update

Hari ni baby Ilyas dah 1 week old!

Photobucket
08/06/2011 @ 08:05am [rupa 2 jam selepas dilahirkan]

Photobucket
gambar latest @ 13/06/2011


Baby Ilyas ada kuning laaaa...
10 June [jumaat] ambil darah, kuningnya mencatat 10.8
13 June [Isnin] ambil darah, kuningnya meningkat menjadi 12.1
14 June [Selasa] kena pergi ambil darah lagi.... [harap-harap kuning turun...turun...turun...dan jangan naik lagi!!!]Update : 11.1
15 June : 10.1
17 June : 9.5
aduh! tengah pening kepala sebab tak tau nak ikut cakap doktor ataupun nak ikut cakap orang tua-tua....

sawsomi?
sempat tengok 'separuh akhir' secara live...
kesudahanya, satu hari dia tak lalu makan!! hahahahhaha
hati berbunga-bunga dapat geng tengok bola!!!
pecah rekod, hari ke-2 dah cuci taik anak...
[bebe sofea dulu 7 bulan baru sawsomi cuci taik]

me?
Masih lagi trauma dengan kesakitan bersalin!!!
[tiba-tiba berlagak macam anak dara pula...maklumlah anak pertama ambik epidural, maka kesakitan adalah tidak dirasai langsung...]

sawbebe sofea?
Hari ke-2 dan ke-3 dia adalah sangat sangat sangat sangat sangat excited bila berjumpa dengan baby Ilyas dan macam-macam perangai pelik yang sangat menguji kesabaran mak dan bapaknya...
hari seterusnya dah surut sikit ke-excited-annya...walaupun mulut asyik dok cakap 'suka baby', 'baby comel', 'sufei ada baby', namun ia tidak menghalang dia berasa cemburu dengan prihatin orang dewasa yang telah beralih ke baby...
[bayangkan 4 tahun dia memegang watak heroin utama, tiba-tiba dalam seminggu ni dia jatuh kepada watak sampingan saja...]

Photobucket
nak masuk dalam baby cot!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Quick Update

Photobucket
14 June 2011, 7:00AM @ http://sawsawlady.blogspot.com/

Saturday, June 11, 2011

announcement

yeay!!

i sudah selamat bersalin!!!

Gambar baby ada kat >>> sawsawlady.blogspot.com

announcement

Photobucket
nama : Ilyas Saw bin Mohamed Faizal
chinese : 蘇毅
D.O.B : 08 June 2011
Weight : 3.5kg
Height : 50cm

upload sekeping dulu sebab tiba-tiba tak tau nak blogging, mungkin badan masih 'terkejut' dengan perubahan baru!!!

so, secara rasminya SAWSAWLADY.BLOGSPOT.COM dirasmikan.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket