Sunday, July 31, 2011

mi hun kueh

懒惰要吃饭,所以cin cin cai cai的煎了麵粉kueh.
煎麵粉kueh煎到好像大战似,要应付苏毅,又要避免麵粉kueh 'cao ta'


Photobucket
我们的晚餐....sedap macam heaven!






mi hun kueh bukannya kuih mihun tapi ialah kuih lempeng...

baby几时要长大?

苏菲:妈咪,baby几时要长大?
妈咪:做么?
苏菲:苏菲要跟baby结婚!
妈咪:你知道什么是 '结婚' meh?
苏菲:'结婚' 是 KAHWIN 咯!
妈咪:[晕]

Photobucket


sawbebe tanya baby bila nak besar?
sebab
sawbebe kata nak kahwin dengan baby...
cis,
bulu pun belum ada, tapi ada hati mau kahwin!!

Thursday, July 28, 2011

susu perahan

Photobucket
dah laa susu pump tak keluar, ni pula rosak...rupa-rupanya saya simpan dengan cara yang tak betul...tak berani bayangkan kalau tadi saya tak rasa susu yang telah dipanaskan itu dan terus bagi ilyas minum...huhuhuhu...

Photobucket
picture of the day

alang-alang dah cakap pasal susu, saya nak copy paste entry ini untuk rujukan masa depan.

Penyimpanan SuSu Ibu
Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:


-bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
-bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
-breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu


Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:

1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan


Panduan asas penyimpanan susu ibu:

-bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
-catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
-simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
-jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
-susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
-jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
-sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
-jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk


Maklumat Tambahan

1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).

2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.

3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.

4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.

5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

sumber : http://www.momschoice.com.my

che che

sawbebe dah mula terima hakikat bahawa dia adalah seorang che che [kakak]...beberapa hari ni dia dah terlupa merungut kami semua sayang baby, tak sayang dia...dia dah terlupa tanya saya sayang dia tak?

suatu hari, saya keluar dari bilik air, ternampak sawbebe duduk di tepi ilyas sambil menonton kartun...mula-mula nak marah dia sebab ingat dia kacau adik dia...
Photobucket
rupa-rupanya sawbebe tepuk tepuk adiknya...terharu dan bangga betul saya dengan sawbebe


Photobucket
selain itu, sawbebe juga tahu 'buai' adiknya apabila adiknya mula bergerak-gerak dalam bouncer setelah beberapa kali saya suruh dia 'goyang-goyangkan' adiknya...matanya sambil tengok tv, tangannya sambil buai adiknya...

oklaaaaa...boleh diharap juga....

Tuesday, July 26, 2011

jatuh baby cot

sawbebe main kat baby kot,
tiba-tiba terdengar macam nangka jatuh...
tengok dia dah meniarap atas lantai...
menangis sampai tak terkeluar suara...
terus dukung dan jerit sebab hancur hati saya tengok dahi dia dah lebam dan benjol
tapi sempat panggggg punggung dia sekali sebab terlalu geram. saya dah suruh dia jangan main, tapi degil juga nak main...

Photobucket
tengah tuam dengan ice pack...

Photobucket
naik sebiji banglo kat dahi

kena monitor 24jam dari sekarang...harap-harap tak ada apa-apa laaaa....haizzzzzz....

Monday, July 25, 2011

nak tanya nih...
kat mana boleh beli 'KESABARAN'?

kepala tengah pusing sebab tak cukup tidur!

Sunday, July 24, 2011

so good

Photobucket
yiiiihaaaaaaa
saya dah berjaya menyarungkan seluar jeans!

Friday, July 22, 2011

18.S.X.

我在喂苏毅喝奶。
突然,苏菲走到我面前,轻轻拍我的肩,
然后非常认真的问我 :小姐,老板在喝nen?

天啊!
叫我'小姐'和叫苏毅'老板'我真的一时回不过神来,被吓到了。因为我从没想过她会'小姐'和'老板'这四个字。

要是人家在偷听我们的对话,多么的18sx ler!
老板竟然在喝小姐的奶ler!
aiyoyo




saya tengah menyusukan ilyas,
sawbebe datang tepuk bahu saya dan panggil saya 'CIK',
then dia tanya saya : CIK, BOSS SEDANG MINUM NEN NEN?

bayangkan ada orang curi perbualan kami,
apa yang akan mereka bayangkan?
BOSS SEDANG MINUM CIK PUNYA NENEN?
masalah yang dulu belum selesai, datang lagi masalah yang baru. penat betul melayan masalah orang.
内疚到要死...
小东西,对不起!

Thursday, July 21, 2011

44 hari

pantang 30 hari --- HABIS
pantang 44 hari --- HABIS

Photobucket
dah semakin terserlah ke-melayu-annya...macam kakaknya hanya ke-chinese-an time lahir ajer...cina ke, melayu ke, janji sihat kan!!!


Photobucket
thx to ami datang teman...

hmmmm...time kutuk pula...bapa mertua tak datang jenguk cucunya pun...hmmmm....dia punya sepupu punya anak kawin boleh datang, tapi dapat cucu tak datang [hembus nafas melalui hidung sambil berbunyi hmmmm]...takpe...takpe...saya akan ingat...saya akan dendam... ahad ni kita pergi rumah popo!!

Tuesday, July 19, 2011

baru sampai rumah,
balik dari disco...opppsss silap...baru balik dari hospital..
bawa sawbebe ke kecemasan, beliau dah 5 hari deman panas tak baik-baik...
8pm-11pm,
kira cepat tak tunggu lama...
sebab doc ambik darah check takut denggi.

walaupun penat,
tapi PUAS HATI
sebab tau sawbebe tak ada apa-apa...
deman panas mungkin disebabkan tonsil,tekaknya ada merah-merah dan bengkak...

tunggu lama pun berbaloi,
sebab berjumpa dengan doctor dan misi yang baik...
Time cucuk tangan ambik darah, misi cakap lembut lembut dan sembang benda lain dengan sawbebe supaya sawbebe tak beri tumpuan kat tangan yang sedang dicucuk...
Doc siap bagi ubat titik hidung kat ilyas...
bersyukur dapat jumpa dengan doctor yang baik di kecemasan...

nak puji sawbebe sikit,
dia sangat baik, baik sangat,bukan tipu tipu punya baik....
Time kat kereta, tolong tenteramkan adik dia yang beremosi.
Time berjalan tau tarik baju saya sebab saya pernah pesan kat dia saya tak ada tangan nak pimpin dia sebab tangan saya kena dukung adik.
Time pegawai perubatan bagi dia makan ubat,dia tak boleh telan tapi dia makan juga,akhirnya habis muntah kat seluar...
Time misi cucuk tangan dia dengan tipu dia hanya sakit macam semut gigit saja tapi hakikatnya sakit macam nak mampos, tapi dia langsung tak menangis dan hanya buat bunyi osh osh osh
Saya rasa sangat bangga dengan sawbebe....tapi bila pijak masuk rumah ajer, terus buat perangai. Suruh tukar baju tak nak, suruh makan ubat tak nak, bila bagi ubat, dia kasi ubat tumpah, macam-macam dia buat nak bagi saya marah dia.hmmmm....

Photobucket
picture of the day!

Photobucket
budak deman tak ada selera makan...bila dah terdesak sangat baru request nak makan biskut 4 segi cicah milo...

Photobucket
di kecemasan yang tak berapa nak cemas...

berlalu lagi sehari...harap-harap esok lebih baik dari hari ni!!!

Monday, July 18, 2011

anak baru 2 orang, dah kelam kabut, tak boleh nak handle...tabik spring kat mak-mak kita, macam mana mereka jaga kita dan adik beradik kita kan....

ilyas ni siang tidur light light ajer...light light dia tu, 5 minit betul betul tidur, lepas tu dia akan bergerak dan mengeluarkan bunyi-bunyi. kalau kita cepat-cepat tepuk dia ataupun buai bouncer, maka dia akan sambung tidur. kemudian 5 minit lagi akan ulangi perbuatan yang sama...keadaan ni berterusan sampai 4 petang...lepas tu dari 4petang sampai 10 malam adalah saat yang paling mencabar...huh!! keadaan ni dah berlanjutan 2 minggu...saya tak sure laa sama ada hidung dia tersumbat lalu menyebabkan dia tak boleh tidur [refer doc klinik kesihatan, dia kata tak boleh kasi ubat selsema dan ubat batuk, katanya baby bawah 2 tahun tak 'digalakkan' ambil ubat batuk dan selsema...]
Photobucket
tidur meniarap...tak boleh tidur dengan aman damai juga... last-last sampai terkeluar dari tilam...

Photobucket
tidur dalam bouncer pun macam tak tidur juga...


Photobucket
tidur terlentang? kejap-kejap buka mata...entah apa masalah yang dia fikirkan sampai tak boleh lena...last-last sawbebe ajak main...

Photobucket
2 orang anak masam...seorang deman, seorang yang asyik dok buli saya...

akhirnya terpaksa saya berpacifierkan ilyas...semalam saya tak meroyan, tapi kalau sawsomi nampak, mesti dia yang meroyan sebab anak dia berpacifier...Tapi tulah, lain anak lain perangai...Apa yang boleh dilakukan ke atas sawbebe , tak semestinya boleh juga digunakan ke atas ilyas...contohnya, saya ingat beranak tak sakit sangat, tapi hakikatnya adalah sakit nak mampus...lagi satu contoh, sawbebe dulu berFM, tapi ilyas pula berBF...dulu sawbebe tidur siang adalah sangat nyenyak, malam saja buat hal, tapi ilyas pula terbalik...dulu masa kerja sawsomi adalah fleksibel, tapi sekarang adalah ikut shift...dulu saya boleh memberi tumpuan 200% kepada sawbebe, tapi sekarang hanya 50% kepada ilyas, 50% untuk sawbebe...yang paling penting ialah, saya bukan lagi ahFoon 4 tahun yang lepas, kakak ipar sawsomi cakap 'hantar anak ke nursery, nanti anak baru boleh berdikari', maka kami pun hantar anak ke nursery [tapi anak mereka pula hantar ke rumah orang], bila kakak ipar cakap 'jangan bagi pacifier', maka kami pun tak kasi pacifier...bila kakak ipar cakap 'jangan buai', maka kami pun tak buai...terasa diri yang sangat bodoh time tu...cis...cilakak betul!!!


Photobucket
5 minit pertama berpacifier...pacifier tu pun orang yang bagi...lepas ni kena shopping pacifier pula...

Photobucket
dalam keadaan mamai...

Saturday, July 16, 2011

salah satu kerja surirumahtangga ialah -----KEMASKINI BLOG!

Bangun pagi, ambil gambar dulu...
Photobucket


Photobucket


tiba-tiba sawbebe muntah...kalau dia muntah[tiba-tiba teringat makcik rehan], ini menunjukkan dia deman...
Photobucket

ilyas pula hantam tidur untuk berjaga malam nanti...mandi yang biasanya dilakukan pada 9.30pagi terpaksa ditundakan ke 11.30pagi...selepas tu,dia tidur-tidur ayam...dia nak orang dukung dia tidur...[sambil blogging sambil tepuk dia yang tidur atas badan]
Photobucket

muka sawbebe yang luka teruk akibat dia suka garu
Photobucket

dah sembuh dah! tinggal kat bahagian hidung sikit lagi kesan luka...nasib baik dah lawa balik...
Photobucket

walaupun deman, tapi masih mampu menterbalikkan rumah!!
Photobucket

ini adalah potret saya...by sawbebe
Photobucket

bawa sawbebe pergi klinik...paling tak suka panel tu...tapi apa boleh buat, hanya dia saja yang buka buat masa tu...
Photobucket

makan time...ayam kong pao, butter prawn, sup cina...
Photobucket

BERSIH dan LICIN dan PUAS
Photobucket

pasal susu

breast-feeding telah menjadi satu trend...saya tak mau ketinggalan 'tren' juga maaaa...[nak ikut naik 'tren' juga]...tak boleh nak bayangkan kalau naik tren yang sesak dengan orang, tiba-tiba ilyas melalak nak susu, macam mana saya mau selak baju di hadapan penumpang yang duduk @ berdiri di depan yang betul betul face-to-face dengan saya tu...bagaimana pula nak tak pedulikan orang yang berada di kiri kanan...[saya ada perasan, semakin saya takut 'terdedah', lagi banyak yang 'terdedah'...omg!!!]

lepas bersalin sampai 30 June, susu boleh dikatakan 'agak banyak'...
tapi masuk Julai ajer, kuantitinya mula merosot...faktor yang dikenali pasti ialah saya stress...sangat sangat stress...stress dengan diri sendiri, stress dengan sawsomi, stress dengan sawbebe, stress dengan ilyas...stress dengan tomyam...stress dengan kopi o ais...stress dengan anak jiran sebelah rumah...kesimpulannya saya macam mau tendang semua orang!!!


Photobucket
rasanya saya kena kurangkan perasaan yang asyik nak tendang orang ajer...

apa-apa pun, saya tetap rasa happy laaa dapat BF ilyas sampai hari ni [1 bulan 1 minggu]...tepuk tangan untuk diri sendiri...dan terima kasih sha yang sudi datang bagi motivasi dan share ilmu BF dengan saya...banyak benda yang dia ajar saya...TQVM sha!!

Friday, July 15, 2011

jalan-jalan

kan saya dah cakap, saya berpantang 30 hari ajer [saya memang ketegaq punya orang, tak mau berpantang 44 hari]

maka bila dah genap 30 hari berpantang, apa tunggu lagi? keluar jalan-jalan laaa!saya bawa anak-anak lari dari rumah...pergi tinggal kat my aunty a.k.a sawbebe dan ilyas punya popo house ...my cousin bawa pergi endah parade..test tempat yang dekat-dekat dulu...then makan kat entah apa restoran nama tu...
Photobucket
tidur atas kerusi...nyaris tertinggal...

Photobucket
sawbebe order air strawberry yang sangat manis...orang yang buat air tu mesti ada dendam dengan gula...

Photobucket
faham-faham ajer laaaa...

hari ni sawsomi cuti...apa tunggu lagi? mintak keluar jalan-jalan laaaaa...
Photobucket
lakonan semata-mata duduk dalam car seat...

Photobucket
ini pun lakonan juga...

Photobucket
dalam bank..simpan duit sawbebe kat ASD...nak bagitau ASD bagi dividen/bonus...

Photobucket
sawbebe belanja makan!!

Photobucket
saya paksa sawbebe bergambar dalam toilet!!!

kesimpulan jalan-jalan ni, ilyas masih perlu dilatih lagi untuk berada di luar dan saya juga harus tidak segan untuk menyusu ilyas di public....

surrender

Photobucket
pacifier or not pacifier?

Wednesday, July 13, 2011

terlalu banyak cerita sampai tak sempat dicerita-ceritakan...

Tuesday, July 12, 2011

bukan rungutan, OK!

bulan pertama menyesuaikan diri dengan baby baru...masuk bulan ke-2 ni pula menyesuaikan diri dengan ketiadaan 'part time bibik'...

saya membayangkan sekarang saya ini adalah fulltime housewife! sedang melakukan kerja-kerja seorang fulltime housewife!

2 perkataan ---- sungguh mencabar!

Pagi-pagi kena siapkan sawbebe ke sekolah...[ni belum lagi termasuk kena buat bekal untuk anak ke sekolah, buat sarapan pagi untuk suami] time ni jugalah baby ilyas bangun nak menetek...lepas menetek menangis...lepas menangis berak...lepas berak nak menetek pula...lepas menetek nak menangis lagi...[kalau ikutkan hati, macam nak suruh sawbebe tak payah laa ke sekolah, sambung balik tidur ajer...]Bila baby dok menangis, sawbebe pun dok membebel tak henti-henti...suara dia lagi kuat dari tangisan baby...dok membebel saya tak sayang dia laa...saya tak senyum dengan dia laa, asyik dok senyum dengan baby laaa...[sampai saya nak hantuk kepala ke dinding dengan bebelan dan tangisan mereka berdua]...

Baby Ilyas pula macam selsema dan batuk beberapa hari ni[tukar bulan kot]...lagi mencabar...siang tidur tak nyenyak, malam pun tidur tak nyenyak... sawbebe punya tangan pula luka tak sembuh-sembuh walaupun dah seminggu lebih akibat buatan classmate dia...entah apa yang classmate dia cucuk kat tangan dia sampai meleceh dan berair...pastu muka sawbebe pun entah kenapa luka yang dia garu tu merebak-rebak...sapu ubat pun tak boleh baik-baik...rasanya ini bukan lagi luka-luka biasa...kena bawa pi jumpa doctor dah!!!

Dah laaa kena jaga anak-anak, kerja rumah pun kena buat...Nasib baik minggu ke-3, baby ilyas dah tak pakai lampin lagi...kalau tak, mesti melambak-lambak lampin yang kena basuh...Tiba-tiba, terasa nak berjimat cermat...nak basuh baju dengan tangan pula...keji keji keji betul...Lipat baju? part ni saya pandai...saya gantungkan semua baju, so tak payah lipat!!! Bukan saja tu, tiba-tiba terasa rajin nak memasak juga!! Nak menguji sejauh mana kebolehan diri sendiri! hebatkan!!! saja nak cari pasal dengan diri sendiri.

lagi satu tugasan yang sungguh mencabar ialah monitor sawbebe buat homework sekolah...omg!!! boleh hilang kewarasan dibuatnya!! saya macam nak peluk buku dia dan terjun dari tingkat 3...petang-petang mesti dengar suara saya menjerit macam pompuan gila...

walaupun penat dan mencabar, tapi PUAS dapat menjaga anak-anak sendiri!

Friday, July 8, 2011

apa nama buah ini?

Photobucket
20 tahun lebih tak makan buah ni...hari ni ternampak kat kedai runcit...tanpa ragu-ragu terus beli buah ni...2 biji rm6.30

Photobucket
saya tak tau buah ni apa nama...tapi masa kecik-kecik memang kat kampung ada tanam pokok buah ni...buahnya kecik-kecik molek ajer...tapi isinya sangat sedap...

【1 month】苏毅 满月


Photobucket
每天都吵着要抱弟弟,担心她不会抱,但她还是抱得有模有样的。。。

Photobucket
脸上长了粉刺

Photobucket
爱拼才会赢

Photobucket
弟弟,看那边!

Photobucket
baby可爱 《----苏菲对弟弟的评语



Photobucket
趴着睡。。。真的是pattern多多,一下子要侧睡,一下子要趴着睡。。。什么pattern都好,重要的是你要睡就好!


Photobucket
cupcake

Photobucket
红鸡蛋

Photobucket
黄姜饭

Photobucket
满月公

Photobucket
妈咪爱你

Photobucket
daddy爱你

Photobucket
姐姐也sayang你,这个姐弟情,希望一直延续下去

Photobucket
kakak也做到今天而已,明天开始就是我自己来。。。苏菲的婴儿期,我会确定一定要有第三个人在家,那样我才会安心。现在,孩子多了一个,却感觉没以前那么紧张,那么害怕面对婴儿了。。。


体重 : 4.7 kg 【+1.2kg】

身高 : 【52cm】