Monday, August 29, 2011

Auto Draft

Salam Aidilfitri

Selamat hari raya, maaf zahir batin dan happy holiday!!!

Photobucket
huh! macam nak pindah rumah kan?
nak buat macam mana, toto bawa sampai 5 helai, bantal 4 biji[tidak termasuk bantal busuk masing-masing]...selimut lagi...
pakai sendiri punya baru kebersihan terjamin!!


Photobucket
Makanan kering untuk 2-3 hari kat kampung...nak buat macam mana, tradisi diorang pagi petang malam dok makan nasi impit ajer, 2-3 hari pun dok makan nasi impit lagi...saya tak suka style makan macam tu, maka saya kena bawa makanan sendiri untuk mengelakkan kebuluran [biar diorang terliur tengok makanan saya]

菲言菲语

在车上,苏菲安慰弟弟。。。
弟弟一哇哇叫,她便马上 ‘OK OK’ 的,然后手忙脚乱的塞奶嘴或者给弟弟听歌。多数弟弟都是不领情的lor。。。
苏菲还是会好声好气的说:‘弟弟不要哭,妈咪驾车。等一下ancident,我们死了怎么办?’


Photobucket
最后,终于搞定弟弟,小保姆也累坏了。【其实是弟弟自己睡觉了】

Friday, August 26, 2011

【2 month】 12 week

Photobucket
×× 爱啃自己的拳头。
×× 越来越喜欢笑,喜欢说话了。不管对他说什么,他会ah-ger ah-ger 地回答。
×× 睡觉是件很难的时,要睡觉好像要大战那样。要摇啊摇到他晕晕的才能睡。
×× 不会在像以前闷头吃奶,吃一口,就东张西望两下,ke po 完了,又再回来继续进食。然后又吃一口,又东张西望两下,又再回来继续进食。。。bla bla bla

26/8/2011 【2 month,2 week & 3 days】终于甘愿给苏毅剃头了。Aiyo,光头的苏毅很像苏菲叻。。。
Photobucket
很Q!

Photobucket
越来越pandai笑...

Photobucket


Photobucket
两姐弟刚出世的样子

弟弟霸着妈咪

Photobucket
苏毅的眼睛是一直跟着妈咪的身影来回移动的...


可怜的苏菲,
现在,都是自己娱乐自己。。。
因为我给苏毅霸着了.
这个苏毅,
kakak顾的时候,可以乖乖的躺着.
我一回来,
他的眼睛就跟着我转,一看不到我, 就立刻哇哇叫起来...
非常的manja.
所以,我在家的时间,
就是抱着他.[什么也不用做的]


怀孕期间,因为很累,所以早早就迷迷糊糊的睡觉了。
为了避免苏菲吵我休息,我就开astro的卡通给她看。。。
苏菲她就自己一个人看卡通。[以前会跑经来跟我讲话,结果都是给我骂出去]


现在,
有了苏毅,陪苏菲的时间可以说是零。
晚上,本来打算早早给苏毅睡觉,然后我就可以做别的东西。
所以看完新剧,就陪苏毅睡觉,
结果连我也跟着睡觉了。
苏菲就自己一个人在厅看cartoon.
除非有紧急状况,比如要大便,电话响,她才会进来房间叫我.

现在,她更希望我早点进去睡觉,那么她就可以早点看她的cartoon台.
pandai了,会转台了...
611--》612--》613--》615--》616
所以她在家,休想看别的台,电视机给她霸着了,
每次都要跟她抢台。。。

有时候,
睡到一半,我会起来逼她去睡觉.
有时候,
是她自己爱睡了,
她会关电视机,先去小便,然后拿尿片进房间睡觉叫我帮她穿...
像昨晚临睡前跟我讨牛奶喝,
我'哦'了一声,
翻了一个身,
又继续睡,
我累到眼睛也睁不开,
她也没吵...静静的躺在床上...
每次喝完奶,
除非是她喝到睡觉了不然她会把奶瓶拿到厨房去放.

讲真的,
她真的很乖,又懂事.
[以后,要少骂她]


LG呢?
LG做晚班,整个月只有几天是早班,
所以可以说是我一个人在顾苏菲跟苏毅lor!


orang jakun makan macaron

saya tak diberi keberanian untuk 'membeli' macarons...ingatkan seumur hidup ni tak akan dapat makan makanan yang 'mahal' ini...TQ norrimie anak pak ajis sebab bagi saya peluang merasai macaron....[masih lagi mood macaron-ing sampai tak tau nak karang ayat...]

Photobucket
bergambar dulu dengan macaron...

Photobucket
serius,
ke-manis-an yang masih boleh diterima tekak...
apasal dengan daun tu...kacau daun betul...

Wednesday, August 24, 2011

kek coklat kukus

tiba-tiba didatangi roh nak buat kek coklat kukus...tanpa lengah,terus masuk dapur sebelum roh lari...

ini adalah kali kedua try buat kek coklat kukus...1st time buat, kek tak naik...punca-puncanya hingga hari ni masih tidak dapat dikenalpasti...

kali ni, buat-buat pandai ubahsuai resepi...

Dan hasilnya...
Photobucket
sila percaya ini adalah KEK COKLAT KUKUS, bukannya APAM COKLAT KUKUS... jangan ketawa, saya tak halalkan...
Terbeliak mata saya bila buka penutup periuk...terpegun 1 saat, kemudian sendiri ketawa tak henti-henti sendiri macam orang gila...

Photobucket
tak sangka ia mekar dengan begitu lawa...time saya buat apam, apam tak nak mekar pula...memang periuk saya ni dah kena sumpahan...

Photobucket
sawbebe dok tunggu kek masak, apa saya nak bagitau dia bila dia ternampak kek yang tak ada rupa kek ini...reaksi sawbebe ialah : Woow..妈咪的kek很高lor!!
Wow tingginya kek mummy!!
hahahaha

Photobucket
bila diterbalikkan...walao...tak sangka punggung kek itu adalah begitu lawa sekali... harus diberi nama KEK COKLAT KUKUS YANG MACAM APAM

Photobucket
u orang ingat senang meh nak buat kek rupa macam ni...chef handalan pun tak semestinya boleh buat tau....bawah apam atas kek...2 in 1 ler!!!! sila pilih sendiri nak makan apam ke kek...heheheh

Photobucket
tikus putih...
dan komen tikus putih adalah :妈咪, 好吃!
mummy, sedap!!!
[terus kembang...sebab budak-budak mana tau tipu kan...sedap is sedap, tak sedap is tak sedap...mereka tak akan cuba ambik hati kita dan cakap sedap punya...itulah hakikatnya...tak cantik tapi sedap...hehehehhe...sedap ikut piawaian saya laaaa...]

Photobucket


***tak berani bubuh resepi, takut kena sumpah dengan orang yang ambil resepi nanti...

Nota peringatan :
1. ikut sukatan majerin..rasanya kek akan lebih lembab sikit...
2. topping tu orang dah suruh bubuh susu pekat, so sila ikut, jangan ketegaq pi bubuh susu cair...akibatnya topping saya pahit...terpaksa kikis buang topping pula...
3. kena beli pisau potong tembikai...persediaan untuk lain kali jadi apam lagi, maka pisau ini boleh digunakan untuk belah bahagian apam...so jadilah kek coklat kukus...heheheheh

好体贴

昨晚,
摇苏毅摇到睡着。。。
突然间,感觉到苏毅的摇椅再动,慌慌张张的打开眼睛,看到苏菲坐在苏毅旁边,边看cartoon边摇着苏毅。。。好感动wor。。。
她一定是看到我睡着了,弟弟的椅子一动也不动了,便来帮忙摇弟弟。。。【下午骂了她一顿,然后又骂苏毅一直哭。。。她就问我:妈咪是不是不能照顾苏菲跟苏毅两个人?】

我便喊了她一声,谢谢她!
她转过头来,什么也没说,只是对我微微笑。。。
好温馨又体贴。。。
Photobucket
还在坐月子,在姑姑的家。。。


***好内疚,临睡前她要喝奶,我累到不能泡奶给她!!!!

semalam,
saya buai ilyas sampai terlena...
tiba-tiba bouncer baby gerak...
mengelabah buka mata,
ternampak sawbebe sambil tengok kartun sambil buai adiknya yang duduk kat bouncer...
aduh...rasa sungguh terharu...


Tuesday, August 23, 2011

要乖乖,知道吗?

Photobucket
【勉强的笑。。。为了应酬我】

刚才载苏菲回家,吃了午餐,又要回公司。。。
临走前,kiss下bb。。。突然,在旁边玩mamasak的苏菲走到我面前,捧着我的脸颊,很认真的学我的口吻说 : 要乖乖,知道吗
过后,就kiss我的额头,双颊,和嘴巴。。。真是人小鬼大!!!

menahan perasaan

saya tengah borak dengan teacher...
tiba-tiba sawbebe datang peluk perut saya...
menangis...huhuhuhuhu
dia suruh saya bawa dia balik...
[ni yang buat saya pun nak menangis sama...macam nak tarik dia balik rumah ajer...]

hari ni saya terlama sikit kat depan kelas dia...
dia dah ter-mengalir air mata..
dia hilang kawalan emosi...
patutlah hari-hari dia tak nak bye bye dengan saya...tak nak toleh belakang pandang saya...
rupa-rupanya dia menahan perasaan dia...


Photobucket
pagi ni,
dalam kereta dia cakap,苏菲在school不会读书 【dia tak tau baca kat sekolah...】
saya pun cakap : 妈咪不会骂你不会读书的,妈咪要你去school玩,去交朋友,你看school有谁谁谁,谁谁谁,谁谁谁。。。有这么多的小朋友。。。【mummy tak akan marah u tak tahu baca...mummy nak u pergi main,pergi berkenalan dengan kawan-kawan...bla bla bla...】
dari semalam lagi tak mau buat homework, tak nak ke sekolah...




amaran keras : jangan ingat u boleh pijak atas kepala saya tau

semalam,
my sis datang rumah...
masa my sis sampai, baby sedang baring atas tilam di atas lantai...sawbebe sedang tengok kartun...'kakak' pula tengah cakap telefon...

lepas tu, baby muntah kena baju, tapi 'kakak' masih lagi cakap phone...my sis pun bagi isyarat tunjuk-tunjuk baju baby...then dia pun bangun pergi ambil baju baby [masih lagi mengayut phone]...then dia letak baju baby kat paha my sis sambil cakap kat my sis : seluar tak payah tukar...then continue mengayut phone....nyaris pengsan my sis tengok 'kakak' punyai perangai...sabar-sabar-sabar

pastu my sis pegang tangan baby...omg!! tangan baby sejuk macam dalam air cond...my sis dah tak tahan lagi, terus sound 'kakak' walaupun dia tengah cakap phone..'kakak' kepit hp dia kat telinga, sambil tukar baju baby, sambil mengayut lagi...omg!!!!

pastu dia pun pergi ambil mitten baby, 'kakak' pakai sebelah, sebelah lagi dia pass kat my sis nak my sis pakaikan...omg!! sabar-sabar-sabar...patutlah baby dok selsema seminggu tak baik-baik...memang saya cakap buka mitten baby bagi baby belajar pegang-pegang...bukannya buka mitten baby tu 24jam...tengok keadaan laaa, kalau tangan baby sejuk, cepat-cepat pakaikan laaaa...sabar-sabar-sabar...

SAYA BAYAR GAJI U UNTUK JAGA BABY DAN SAWBEBE BUKKANNYA DATANG RUMAH SAYA MENGAYUT PHONE TAU!

lagi satu, baju kotor si kakak tu dah letak kat baldi since hari sabtu tak basuh-basuh[walaupun dia tak tinggal kat rumah saya, dia ada tukar baju...dan basuh bajunya kat rumah saya...dan saya perasan ada baju yang dia tak pakai kat rumah saya pun boleh disidaikan rumah saya...] satu perkara saja, u tak payah buat kerja rumah...so tolong jangan kotorkan rumah saya...sabar-sabar-sabar ...[ayam dah habis, pinggan tinggal kuah saja...masih letak pinggan tu atas meja makan...tak reti basuh pinggan tu ke?ke dia ingat saya malam nanti nak makan nasi dengan kuah tu? u pun tak nak makan lauk semalaman, u nak saya makan kuah yang u tinggalkan? celakas]

saya tak suka tegur orang dan tak suka marah orang....bagi saya, hanya budak kecil saja yang kena tegur selalu dan kena marah...u ada otak boleh berfikir dengan waras maaa....sebagai orang dewasa, u suka meh saya tegur u, saya marah u...u tak rasa malu meh kalau saya tegur u, saya marah u...ishhh sakitnya hati...sabar-sabar-sabar...jangan ingat saya diam-diam, u nak pijak atas kepala saya...jangan ingat saya sangat perlukan perkhidmatan u...

jangan ingat saya tak ada u, saya boleh mati...hey...come on laaa...saya ni hati batu tau!!! dulu sawbebe time baby pun saya boleh hantar taska, so sekarang pun boleh tau!!!

JANGAN BUAT SAYA HILANG SABAR TAU!


Monday, August 22, 2011

pagi ni terlebih rajin kemas laci ofis...banyaknya harta karun berjaya dikorek keluar, dibuang dan disusun semula....

Photobucket
jam tangan yang dipakai 2006...then talinya putus...maka disimpan dalam laci ofis sampai hari ni...

Photobucket
kantung yang digantung di leher...dalamnya isi kad pintu, ic-ic,atm kad,resit atm dan wang wang ringgit malaysia...

Photobucket
kad raya dari amy sweetdarling dan zana...dah setahun lagi...

苏菲要开店

小妹买了1 set扮美美的玩具给苏菲,她竟然很大口气的说要开一间好像楼下的mamak理发店。。。。

Photobucket

苏菲 :我们可以开店,好像楼下的店吗?我们给小朋友绑头发。。。
我: 那谁要顾店?
苏菲 : 我们三个人 啦! 【我,她和苏毅】
我 : 妳会剪头发meh?
苏菲 : 我们帮人家绑头发啦。。。【走去cubit苏毅】苏菲可以梳baby的头发?
我:不可以!

原来她要开一间帮小朋友绑头发店。。。看!现在的小孩子口气几大

Photobucket
摆了一个自以为很美的pose。。。衣服穿倒反了,打理自己都不会,还好意思想开店。。。


sawbebe nak buka kedai ikat rambut budak-budak....hmmmm...diri sebdiri pun tak terurus, ada hati mau pi uruskan orang lain...

Sunday, August 21, 2011

batang mop dah selamat mendarat dari tingkat 3....

omg
omg
omg

entah ada terkena orang tak?
entah ada terkena kereta orang tak?

tak berani turun tuntut batang mop...takut batang mop naik atas kepala...huhuhuhu


Pagi ni tengok, mop lantai dah hilang...opppsssss...ampun...tidak sengaja terlepas tangan...

Saturday, August 20, 2011

短暂的离家出走

昨天进行了一次短暂的离家出走,
要看自己,
可以去多远,
可以走多久....

短暂的离家出走,
没有惊动任何人,
自己离家,
自己又回家。。。
酷!!!

心也平静许多,
因为,
爱情与亲情,
我已选择了爱情,
选择了背叛家人。
这已经是不能改变的事实.
家人,
我只能远远的望,
伸手抓也抓不到了。。。


既然知道已经没有回头路,
更要勇敢的一个人走下去。。。
告诉自己咬咬牙根,
一下子就过去了。。。

tanpa kesedaran sesiapa pun,
semalam saya telah melakukan MISI SUPAYA HIDUP INI TIDAK SIA-SIA
"cubaan lari dari rumah"
nak tengok diri ini sejauh berapa km boleh pergi,
nak tengok diri ini berapa lama boleh tahan....

Pergi sendiri,
Balik pun sendiri...
Cool kan...

lepas lari dari rumah yang sementara waktu ini,
hati pun dah tenang...

Keluarga dan Cinta,
saya telah pilih CINTA,
saya telah pilih derhaka pada keluarga.

Pada keluarga,
saya hanya boleh pandang dari jauh...jauh...jauh...jauh....jauh...jauh....
nak sentuh pun tak boleh sentuh lagiiiiiiiiii....


Maka,
saya kena kuat untuk meneruskan perjalanan CINTA ini...
sebab jalan ini ONE WAY, tak ada U TURN...

kepada diri sendiri,
tak apa,
kalau penat,
berehat sekejap,
bila dah larat,
terus jalan...



Friday, August 19, 2011

syiok sendiri

Photobucket

Photobucket
hari tu dalam sejarah...

[2 month] selsema + batuk yang pertama dalam hidupnya

dah 3 hari ilyas selsema dan batuk...jangkitan kuman dari sawbebe...

Photobucket

semalam bawa ilyas pergi panel klink sawsomi yang bermula dengan huruf M...doc tu bagi ubat SELSEMA dan ubat BATUK dan ubat titik hidung...tapi saya tak berani kasi ilyas makan ubat-ubatan itu sebab ilyas terlalu kecil...[so,apa motif pergi jumpa doctor?]...sangat-sangat tak suka pergi klinik panel...10 kali pergi, 10 kali dr yang berlainan...dr.nya sangat cin-cin-cai-cai...
Photobucket

面对她,
我有很深很深的罪恶感!
好累!
好累!
好累!
好累!
好累!
好累!

Photobucket
为了我 '那两块心头肉' 而活!
永远爱他们就算已经到了生命的尽头.






penat!
teruskan kehidupan demi '2 ketul darah daging' saya!

Thursday, August 18, 2011

童言童语

昨晚,九点我们早早就去睡觉了。只有我跟小孩,LG没回来.

苏菲: 妈咪爱苏菲吗?【有1个月了她没这样问,我以为她可以接受她弟弟了】
我 : 妈咪当然爱苏菲啦!
苏菲: 妈咪要听苏菲的话,知道吗?
我 : 苏菲要听妈咪的话才对。
苏菲: 妈咪听苏菲的话,苏菲听妈咪的话。

不知道又在打什么鬼主意了...

Photobucket
最近,她真的真的超级的好动...跳上跳下,过后就跑去cubit苏毅【她讲她geram wor】。我完全没她办法...

mengidam IPAD

sangat sangat ingin mendapatkannya pada saat saat ini sebab nak main ANGRY BIRD dan PLANTS V.S ZOMBIES

ANGKUH kan?!

Tuesday, August 16, 2011

Cari pasal dengan Biskut Cornflakes Madu

Nak habiskan 1/2 buku butter yang buat kek batik lapis tempoh hari...cari punya cari terjumpa biskut cornflakes madu kena guna butter [tapi kena beli cornflakes dan madu pula...cis]

Rasanya biskut raya yang paling senang dibuat adalah biskut cornflakes madu kot [walaubagaimanapun, jangan terpedaya dengan perkataan 'senang' itu]...siang hari jenuh dok cari resepi yang paling senang [dah senang nak yang lagi senang]...malam hari pula buat-buat rajin membuat kuih raya[ ingatkan nak buat malam tu juga...mana tau tak jadi buat malam semalam, hari ni baru bikin]...


RESEPI BISKUT CORNFLAKES MADU
by : masam manis

1 buku butter -1/2 buku
1 cwn gula pasir-1/2 cawan
2 cwn madu-1 cawan(madu dalam botol 375g)
2 kotak Cornflakes-1/2 kotak besar 500g
chery hijau dan merah - dicincang -tak bubuh, digantikan dengan colouring chocolate rice
badam - dicincang - tak bubuh

Masukkan semua bahan (kecuali cornflakes, chery dan badam) ke dlm periuk dan masak hingga semua bahan likat. Angkat. Tuangkan cornflake, chery dan badam kacau rata. Masukkan dlm cup kecil. Susun dlm dulang pembakar dan bakar pada suhu 170c selama 15 minit atau sehingga masak.


Lepas pong pang pong pang...result yang diperolehinya adalah seperti gambar di bawah...

Photobucket
jangan terpedaya...keras macam batu...dan manis macam nak potong kaki sebab madu tu melekat kat celah-celah gigi...kesudahannya kesemuannya dimasukkan ke dalam tong sampah.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada kegagalan[tak ada kena-mengena dengan resepi asal ya] :
1. nisbah bahan tak betul sebab saya buat-buat pandai-pandai buat separuh
2. butter+gula+madu terlalu likat

haizzzzzzz...

Kesimpulannya, kek batik dan biskut cornflakes telah menewaskan saya. saya telah kalah dengan teruk sekali...angkat bendera putih

Sekian terima kasih.


Anggara kos KERUGIAN :
1/2 bungkus Cornflakes 500g - RM4.25
Honey 375g - RM7.90
coloring chocolate rice 100g - RM1.60
1/2 buku butter - RM1.70
Paper cup - RM1.90

apa-apa pun, weekend ni nak buat senyap-senyap...heheheheheh

Amaran Keras : JANGAN GUNA JARI RASA KE-PEKAT-AN SEBAB IA ADALAH LAVA. [jari sedang melecur...dah laa biskut tak jadi, jari pula dapat sakit...memang padan muka kat diri sendiri...biar butter duduk diam-diam kat peti ais tak nak, nak juga cari pasal dengan diri sendiri]
sambil pam sambil menguap membiarkan mulut buka besar-besar,
Tiba-tiba entah macam mana tangan yang macam kaki tersangkut kat botol...
dah tak sempat nak selamatkan lagi...
meja dibasahi dengan susu...
Tiba-tiba tersedar...hilang mengantuk terus...

walaupun tumpah sedikit saja,
tapi tetap sayang macam nak mati...

sangat tertekan ok!!!!
susu sangat tak konsisten...kejap banyak kejap sikit...
ni nak tumpah-tumpah lagi...
haizzzzzz...

kata-kata t3t3k untuk otak : APA YANG PENTING? KERJASAMA ok!!!

Monday, August 15, 2011

Nak Tegur Ke Tak

'Kakak' tu mengandung, maka dia pun tak puasa kerana dia cakap dia asyik muntah [out ajer NO IN]. disebabkan itu, dia pun pulun bantai jus kurma saya, rebena sawbebe,hot choc...[mungkin dia pun mengada-ngada macam saya dulu tak boleh minum air kosong kot]...Minum lah kalau dia nak minum, saya tak kisah pun...TAPI TAPI TAPI...

BILA [jumaat lepas] JUS KURMA TUMPAH ATAS PENGALAS KAIN PETI SEJUK, TOLONGLAH ALIHKAN KAIN ITU DAN LAP JUS YANG TUMPAH KAT ATAS PETI AIS TU... NI TAK, BIAR DAN LANTAK AJER...SEMALAMAN SAYA DOK PELIK KENAPA KAIN TU BASAH TAK KERING-KERING, BILA SENTUH MELEKIT-LEKIT THEN TENGOK SAYA PUNYA JUS KURMA DAH BOLEH NAMPAK DASAR BOTOL...

Tolonglah,
U tak payah kemas-kemas rumah saya , tapi janganlah u kotorkan lagi rumah saya...saya dah laa pemalas dan kesuntukan masa nak kemas rumah lepas balik kerja...balik kerja kena gendong ilyas aje...mana ada masa nak kemas-kemas dengan teliti lagi...

Masalahnya, NAK TEGUR KE TAK NAK? Kalau tegur, mesti dia tak syiok punya...diorang ni lagi eksen dari malaysian...kita kalau tak syiok sama boss, masih lagi bersabar...mereka kalau tak syiok sama boss, MELETAK JAWATAN ON THE SPOT!!! Nanti saya kena cari penganti pula...tu yang malas [leceh] tu...


CCTV : starting minggu ke-2, melalui pemerhatian saya, kakak dah tak buat kerja rumah lagi [minggu pertama buat-buat rajin lap-lap habuk, tukar cadar, sapu lantai,mop lantai...hahahaha] selain masak nasi [dia nak lunch juga], lipat baju baby, cuci baki saki pinggan mangkuk yang ada kat sinki...so, PERLUKAH SAYA BAGI DIA EXTRA GAJI? KE SAYA BUAT-BUAT KERING AJER?

Saturday, August 13, 2011

bukan KEK BATIK

saya tak pernah makan kek batik [dan tak pernah terbayang pun nak buat kek batik].tiba-tiba kecoh 1 ofis nak cari kek batik, nak makan kek batik dan ada yang nak buat kek batik [merujuk kepada si mimi]

maka semalam saya [perasaan ingin tahu yang sangat kuat] pun try buat kek batik dengan sawbebe selepas ilyas tidur [tidur tidur ayam...sebab dia tau mak dia sibuk, maka dia nak menguji kesabaran mak dia, nak tengok mak dia naik hantu kat kek ke kat dia]

Dan hasilnya macam ni
Photobucket
kek batik versi pendek [saya tindih 2, tu yang nampak tinggi...]

bila makan...nak kata sedap TAK juga, nak kata tak sedap BUKAN juga...kesimpulannya, semuannya LEMBIK...bukan ke sepatutnya biskut marie tu rangup...barulah betul kombinasinya...kalau biskut marie lembik lembuk, buat apa masukkan biskut marie...ataupun memang biskut marie tu akan jadi lembik?

satu lagi manis macam nak kena potong kaki....

nak bawa tak nak bawa ke ofis nih?

Testimonial :
'Kakak' - Ngaap ke dalam mulut, pastu jalan ke belakang masukkan ke dalam tong sampah. [tersentap hati tisu saya]

Even - Ngaaaap habis [dialah yang mengidam kek batik ni...kalau tak ngaaap habis, i yang ngaaap dia pula]

mimi - belum tau lagi reaksinya, sebab dia puasa...

RESEPI KEK BATIK

[copy paste dari blog hana's family]

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - ikut kak hana buh 3/4tin
  • 5 biji telur - saya bubuh 4 biji saja
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan - setengah buku butter
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional [saya tak bubuh]
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.


nota jari kaki : lain kali nak buat apa-apa, rasa dulu, makan dulu yang orang lain buat...ada faham?

Friday, August 12, 2011

[2month]saya jatuh cinta lagi

saya jatuh cinta...cinta lelaki yang bernama ILYAS SAW ini...sangat cinta bila dia senyum-senyum...sikit-sikit cinta bila dia menangis tak tau apa pasal...
Photobucket

semalam bawa ilyas inject 2 bulan kat klinik kesihatan...
-berat terkini ialah 5.75kg [8/7/2011- 4.7 naik 1kg lagi]
-panjang agak-agak 60cm kot
-masih lagi fully bf - --> lebih kurang 3 oz setiap kali penyusuan
-hisap tangan kanan saja
-senyum-senyum dan cakap bahasa alien bila diagah.
-lucky dia tak macam kakaknya yang berjaga tengah malam[tak mau puji dia]

Photobucket
semalam lepas inject, waktu senja dia bantai tidur...sejak dia berumur 14 hari, waktu senja dia pasti akan buat hal sekurang-kurangnya 4 jam sampai saya naik hantu dan dia dah penat lalu dia pun tidur.....time dia tidur, baru saya menyesal kenapa saya hantu dengan dia tadi...syukur alhamdulillah, sekarang saya dah semakin menguasai taktik untuk melayan kerenahnya...dah boleh tangkap sikit-sikit apa yang dia mau...

sebaliknya...
Photobucket
ini sawbebe che che yang semakin mengugat ke-hantu-an saya...saya cakap 1 patah, dia lawan balik 10 patah...serupa juga, bila tengok dia tidur, sayu ajer hati saya...kenapalah saya nak menghantui dia dengan rupa hantu saya...mesti malam-malam dia mimpi hantu...



Photobucket
不小心拉扯到自己的头发, 会扯不会放手...应该是他人生第一次捉东西吧!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Wednesday, August 10, 2011

kerajinan yang bukan dibuat-buat

saya teringin sangat-sangat-sangat-sangat sampai naik geram nak buat kuih-muih, nak masak-masak macam puasa-puasa yang sebelum ni...
tapi tak berdaya sebab....

SAYA KENA GENDONG PUNGGUNG ILYAS SAW

hmmmmmm

jangan cakap masak, nak kencing pun tak sempat dibuatnya!!! tahan sampai pundi kencing nak meletup! [agak kekasaran]

Photobucket
hasil tangkapan sawbebe secara curi-curi main hp ketika ilyas saw sedang membuli saya...

Selamat Berbuka Puasa

selamat berbuka puasa.
Sekian, terima kasih

口头弹

她的口头弹---》做什么ler!

叫她快点写功课,她要问-----》做什么ler?
叫她喝水多多,她要问-------》做什么ler?
叫她早点睡觉,她要问-------》做什么ler?


总之,
什么东西都要问‘做什么ler’...问到你都烦!

cubaan berpuasa

sempat minum 2 setengah cawan punya air saja<----mampus! macam mana nak menjana susu nanti!!! huhuhuhuhu...wait n see lor! [lompat tikam, tunggu saya!!]




Tuesday, August 9, 2011

叽喳婆

苏菲越来越叽喳,越来越pandai顶嘴, then hor 好像越来越不听话了。每次叫她做什么什么,她都会推三推四的,然后有一大堆的理由,要不然就是好像我跟木头讲话。。。haizzzz 她开始有她自己的想法了。

就好像,苏菲在看cartoon,我又想看连续剧,我就下命令她按我的channel。
苏菲 : 等一下苏菲开妈咪的戏啊~~~~【用安慰的口气,希望我会放弃看我的戏】

当我看完我的戏【跟她抢的】,我就还回cartoon channel给她。
妈咪:苏菲,妳可以开cartoon了!
苏菲:苏菲要看cartoon都不可以。【边按astro remote边埋怨我刚才不给她看cartoon】

从她的小嘴巴,总是有说不完的话。。。坦白讲有时候还蛮吵的。。。。可是看到她睡觉的时候,又想把她给吵醒。。。

看恶作剧之吻 - 她就说男孩子喜欢女孩子的戏
看到我pump 奶- 她就拉她的衣服上来,说 : 苏菲也要生baby girl,苏菲要给baby喝苏菲的nen!【晕】
我说我要在office pump奶,她就问我 : 妈咪不malu的meh?【因为她以为我会好像在家那样‘开放’的pump奶】

更可怕的是她尽然问我 : 苏菲的妈咪几时要死?
天啊!这么快就要咒我去死?
Photobucket

sawbebe yang mulut tersangat pot pet pot pet





4 hari + 9 hari [up to date]

jenuh nak ganti!

Monday, August 8, 2011

08.08.2011

2 perkara penting :

1. Kembali bekerja selepas 2 bulan cuti
- kerja pertama yang dibuat ialah MENGUMPAT

Photobucket
2. Ilyas Saw 2 month
- ayat tu lagi : SEKEJAP AJER KAN DAH 2 BULAN

Friday, August 5, 2011

inspirasi hidup

SUPAYA HIDUP INI TIDAK SIA-SIA

sangat sangat down bila fikirkan isnin depan dah nak balik kerja...bukan sebab tak sampai hati nak tinggalkan baby, tapi kena buat kerja KR...otak dok pulas pusing dan badan pun liat macam tanah liat....

Nak jadi POK KAI MUMMY boleh tak?

Photobucket
isnin depan kembali bertugas selepas 2 bulan bercuti, saya nak bermula dengan aksi ini di meja boss sebagai tanda pemberontakan


Photobucket
raya ni balik kampung, nak meniarap kat kandang kambing bapa mertua...pasti bukan kena tendang dengan kambing tapi pak mertua kerana mempunyai menantu yang gila meroyan

Photobucket
buat macam ni kat pavilion ok tak?Pak Guard akan datang halau saya tak?

Photobucket
lrt cahaya tunggu kedatangan saya...

tapi tu laaa...dah ramai orang yang buat aksi PK ni...tak best pula ikut b*nt*t orang..[sebenarnya mana ada berani nak buat...tu yang alasan banyak-banyak....]

double tapi,
mimi, mungkin kita boleh buat aksi lekat badan kat dinding [pengaruh rakan sebaya, pasti kena tendang dengan aunty solehah]