Wednesday, September 28, 2011

R.I.P grandfather

Photobucket

苏老先生, 安息吧~一路走好~

Tuesday, September 27, 2011

[4Y]

Photobucket
intai apa tu sawbebe...


Daddy買小小的cake,蘇菲一點點開心。

daddy買大大的cake,蘇菲要多多開心!


**dia mintak nak sambut birthday dia lepas tertengok video birthday dia 3 tahun yang sambut kat taska...
sawsomi beli 1 slide kek bagi dia, dia cakap kek kecil sikit gembira saja...dia nak gembira banyak-banyak so dia request nak kek besar...

I.L.Y.A.S

Photobucket

Q: kenapa tak bubuh MOHAMMAD kat depan? MOHAMMAD Ilyas kan sedap!
A: kenapa nak bubuh MOMAMMAD kat depan? ILYAS saja pun tetap sedap!!!


haish...tak tau nak cakap apa lagi!!!! nama anak saya lantak laa saya nak bubuh apa...masalahnya nama anak u orang tak ada pula MOHAMMAD ?
nak cari gaduh eh? jommm keluar!!!
Photobucket
intai apa tu sawbebe...

Daddy买小小的cake,苏菲一点点开心。

daddy买大大的cake,苏菲要多多开心!!




**dia mintak nak sambut birthday dia lepas tertengok video birthday dia 3 tahun yang sambut kat taska...
sawsomi beli 1 slide kek bagi dia, dia cakap kek kecil sikit gembira saja...dia nak gembira banyak-banyak so dia request nak kek besar...
Photobucket
苏老先生...
医生建议把那个氧气拿掉!!

Mr.Saw...
doctor mencadangkan remove itu oksigen punya mask!!!

Monday, September 26, 2011

datuk saya [ada belasan tahun dah tak jumpa] tengah nazak!!!

ada berani?

sawbebe minta saya buat kek! [saya tau saya patut bangga...tapi kenapa kebanggaan saya tak boleh naik?]

Photobucket
omg!! tak ada benda lain ke yang nak diminta? [hasilnya macam ni...macam mana nak bangga...]

saya dah pening kepala...

terima kasih daun【mimi】keladi

Photobucket
kam sia very much...jasamu dikenang sampai mati tau!!!

【3 month】

malam-malam buta dok gigih nak berlatih meniarap....

pagi ni,
awal-awal lagi dah bangun, tak sabar nak meniarap!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket


*** Ilyas tak sama dengan sawbebe...sawbebe lekat dengan sawsomi...ilyas pula sangat lekat dengan saya...saya bangun, dia pun akan terjaga...setiap pagi, dia akan temankan saya...[nenek saya cakap, masa saya baby, saya pun macam tu, mak saya terpaksa dipost ke kampung...inilah kesudahan baby yang nakal]

Saturday, September 24, 2011

[4 years old] roh melukis

mungkin masa tanam uri dia, kami tak tanam color pensel, jadi dia adalah kurang berminat dengan color pensel...karya di bawah ni sebab roh melukis dia datang...maka dia pun cincai cincai conteng untuk membuat maknya teruja...

Photobucket
[kiri]payung plka dot-daddy-ilyas
[kanan]awan-hujan-payung polka dot-mummy-sawbebe

p.s : sila perhatikan 3 ketul bun kat atas kepala saya!

Photobucket
main layang-layang di bagan lalang dengan apa binatang?

Photobucket
imaginasi saya tak cukup baik untuk kaitkan ia dengan elephant...sawbebe main layang-layang dengan elephant? gajah pun gajah laaaa...janji awak bahagia...

Friday, September 23, 2011

The Smurfs Collection

Photobucket
fuh...tarik nafas lega berjaya mengumpul kesemuannya...kalau tak, risiko mencarut di wall McDonald's Malaysia adalah sangat tinggi...

Photobucket
jasa sawsomi...

Photobucket
TAK DIBENAR SENTUH...anak-anak hanya boleh pandang saja...[sawbebe dah hilangkan smurfette punya sikat...mummynya dah naik hantu]

Wednesday, September 21, 2011

mimi,
saya dah mintak izin dari sawsomi dah!!!
yeay!!!

Tuesday, September 20, 2011

beraya di kampung

hari malaysia, kami balik ke rumah bapa mertua di perak bersama-sama dengan SIL sulung selama 2 hari 1 malam...[baru ada teman kalau kena marah dengan bapa mertua]

2 hari 1 malam di sana, sawbebe dapat 'deman' akibat mengejar ayam di bawah pancaran matahari yang panas, kemudian menjadi pengembala kambing bila hujan gerimis...sebaik sampai saja rumah terus tumbang...ilyas pula dapat skill baru...


Photobucket
pengembala kambing


Photobucket
semalam dan hari ni...sawbebe che che MC tak pergi sekolah...full pakej punya sakit seperti deman panas, batuk, selsema, kena makan 5 jenis ubat...tapi, dia suka...suka sangat tak payah pergi sekolah...


1st time mereka berjumpa...but masa ambik gambar ni dah nak balik ke kl...
Photobucket
cium laaa puas-puas atok, bila saya dah besar macam che che saya sawbebe, jangan harap dapat cium saya lagi....



Tanggal 17 September 2011
Photobucket
ilyas meniarap buat pertama kalinya pada usianya 3 bulan 1 minggu dan 1 hari...saja nak tunjuk skill kasi atoknya tengok selain skill melalak...


P.S 1 : Tak mau ungkit lagi bapa mertua tak dapat tengok ilyas lepas dilahirkan. namun demikian saya akan ingat sampai mati...

P.S 2 : Tak mau ungkit lagi kambing sawsomi yang dibela bapa mertua tinggal 5 ekor dan bila nak mintak kambing buat aqiqah ilyas, dia cakap hanya ada seekor kambing jantan saja...tak pe tak pe abah, buat laaa apa yang abah suka, janji abah bahagia....[P.S to abah : ahceh tu yang jadi baka kambing kepada kambing opah dan makcik tu kambing milik sawsomi yaaa...fikir-fikirkanlah!!! jangan tak ada pasal-pasal termakan duit tak halal sudah!!!]
tidak berniat nak menakutkan orang!!!

Monday, September 19, 2011

nak tayang stok EBM

gambar dari google
Photobucket
orang lain punya sampai boleh mandi susu...

gambar dari peti ais satu pintu kita
Photobucket
tak tau nak cakap apa!!! jadi blogkan saja lor!!

Thursday, September 15, 2011

smurfs-ING day

Ahad lepas, bawa sawbebe pergi tengok movie smurfs kat tempat kerja sawsomi kat seremban 2...[sebenarnya saya yang teringin sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat nak tengok movie ni]

disebabkan terlalu senang, maka pun cari pasal dengan sawbebe...dah lama tak paksa sawbebe ambik gambar...nak ambik macam mana? sekarang ni kalau dia nampak saya keluarkan kamera ataupun hp, dialah orang pertama yang menghilangkan diri...lagi sakit hati kalau dia tutup muka dia tak mau bergambar...maka mangsa saya sekarang ialah Ilyas lor yang masih belum tahu nak memberontak!!!

sebelum bermovie, ugut dia posing depan camera dulu...
Photobucket
enjin baru start, posing yang light-light dulu...

Photobucket
enjin dah mula panas, posing ala-ala model pula...

Photobucket
enjin dah panas...terus posing ala-ala king kong...


Photobucket
anak biasa-biasa ajer...mak yang terlebih excited...

Photobucket
sembunyi kat belakang menyusukan ilyas...masih tercari-cari keberanian....

mana Ilyas?
Photobucket
Cak! saya di sini!!!!

baru beli baju raya Ilyas

Photobucket
size 4-8 month----> nak pakai jumaat ni nak jumpa atok buat pertama kalinya...

Photobucket
biru size 1 tahun, hitam size 2 tahun...rembat sampai 3 pasang sebab less 70%...sepasang cuma RM13.50...siapa nak kasi sepasang baju melayu dengan harga RM13.50? Tapi Jaya Jusco kasi!!

nasib baik size sawbebe tak ada, kalau tak dah rembat untuk buat baju raya tahun depan!!!


Eh?
puasa ganti dah ganti belum?

opssss...lari!!!

Wednesday, September 14, 2011

kenapa rambut baby awak macam ni?

Photobucket

perempuan : kenapa rambut baby awak tumbuh macam ni?
saya : rambut baby awak tak tumbuh macam ni?
perempuan : tak....
saya : oooo...agaknya baby saya perasan comei kot, pasal tu dia sengaja tumbuhkan rambut dia macam tu untuk dapat perhatian...

---> dapat jelingan tajam sebelum beredar....hehehehe

tolonglah weiiii jangan buat orang lain cemburu

macam nak jalan laju laju laju laju laju langgar dinding ajer bila baca status orang-orang kat FB...[i tau laaaaaaaaa itu u orang punya blog, u orang punya FB, u orang punya twitter..lantaklah u orang nak tulis apa.......]
apa motif sebenar tulis begini? betul-betul nak meluahkan perasaan ataupun nak show off kat friend kat friendlist tu?
adakah lebih comei kalau tulis kat FB daripada cakap melalui mulut sendiri? kalau segan nak cakap, kenapa tak boleh sms? [ohya, sms orang lain tak nampak...kekekekekke]


i dengki ke? i cemburu ke?

rasanya kot!
kalau tak, kenapa i ada perasaan macam nak muntah pink hijau ajer...
tengok!
tak ada pasal dapat dosa ajer akibat terkutuk orang...

tolong kurniakan keberanian pada i dan sawsomi untuk bergeli-geli di fb!!! <----itu motif sebenar! heheheheheh

Monday, September 12, 2011

甜到心窝去了

有月饼吃,又有发夹戴;
可以扮美美的吃月饼!

感恩
Photobucket

Photobucket

Saturday, September 10, 2011

acara beraya tahunan

orang lain pi beraya ke rumah saudara mara, kami beraya kat bagan lalang...

tahun ni kurang enjoy, sebab makcik-makcik tak join...tinggal kami yang muda-muda belaka...
Photobucket

tapi, yang pastinya anak-anak gembira...
Photobucket

Photobucket

Photobucket
lepas berak, emosinya pun stabil.

Photobucket
si bapak tengah berusaha keras untuk membuat anaknya senyum...

Photobucket
misi bapanya berjaya...happy baby

Photobucket
bapanya sambil makan aiskrim sambil jaga anak...mata si anak pula dok kejar-kejarkan maknya...

Friday, September 9, 2011

【3 month 】menyesal macam nak mati

semalam potong kuku ilyas, tapi terpotong isinya...rasa macam nak ambil pisau potong jari sendiri, pastu rendam dalam air garam...

Photobucket
jari ni laaa yang mummy saya potong sampai berdarah...

【3 month】3个月了

Photobucket

昨天去klinik kesihatan 打针。那一针真的是很痛。他哭得很凄凉。体重还在上升,上个月5.7kg,这个月6.6kg奶也越喝越凶,我上班时间平均才pump10 oz,他却要喝12 oz看来就快要变michelin。看着我小小的苏毅,让我好有成就感wor,看来牺牲是值得的。所以晚上我不可以贪睡了,更要勤力的pump奶,我要把他养成michelin.

如果说苏菲是daddy的前世情人,那苏毅就是我今生爱人lor,他总是无条件地粘着我,连他的daddy也不要。可能使喝母奶的关系吧!也可能最近老公在外坡工作,不常在家的原因吧!我喜欢他静静的和我眼神接触,然后那个圆圆的眼珠跟着我而转来转去。。。我喜欢他那灿烂的笑容。。。我喜欢他那小嘴,iioo 的在说着外星语。。。在我眼里,他是几近完美的。

我还是最爱苏毅晚上睡觉的时候。虽然每隔2-3小时都会小哭要奶,有时候可能是被蚊子叮,有时候可能是睡姿不对。不然的话,他真的是一觉到天亮。早上起来,就很好心情,不停的笑。

Photobucket


两姐弟开始相处得很融洽了。她自己做自己的事,虽然偶尔会来kacau弟弟或者要跟我manja一下。不知道,是不是因为生活的变化,关注减少了,她的情绪好像很容易波动。现在的她变得很蛮逆反一下的。有一晚,苏菲问我 :‘为什么弟弟可以跟daddymummy一起睡?’我还来不及回答她, 她已经自言自语的说 :‘苏菲小时候也是跟daddy mummy睡的,是不是?’不讲理的时候,就会硬硬挤在一起睡,好像要取暖一样。


Photobucket


想想当个姐姐也不容易的。而且,她虽然情绪波动,但对苏毅还是爱不够,从没有一点怨气发泄到弟弟身上。所以,她geram捏苏毅我也不会再喊她,反正苏毅也没哭,那就是说姐姐没弄疼弟弟lor

Thursday, September 8, 2011

7 a.m

7am adalah waktu keemasan...

time ni laaa nak masak, of course bukan masak 2 lauk 1 sup laaaa, saya campak-campak semua bahan dalam periuk, kemudian masaklah lauk tu...
sambil masak sambil memerah susu...sambil memerah susu sambil masak air...sambil tunggu air masak sambung pam susu...sambil pam susu sambil masak...
bila air dah masak, susu pun dah cincai-cincai selesai pam, cepat-cepat bancuh sebotol susu untuk sawbebe untuk bangunkan dia...selalunya time ni laa ilyas saw akan terjaga...maka kena 'layan' tuan kecik dulu...kalau dia tak terjaga, syukur alhamdulillah!!!
alamak...dah 7:30am...
bubuh garam kat masakan, rasa...OK-->tutup api...kalau belum masak, masak dengan api kecik tapi kena make sure masak sebelum 8a.m...
kakak sampai...saya segera siap-sipakan diri sendiri...kakak pula siapkan sawbebe...pagi-pagi akan kedengaran suara kakak memujuk sawbebe kemudian kedengaran suara saya mejerit suruh sawbebe bangun...setiap pagi memerlukan 15 minit untuk membangunkan dia dari katil ...hari-hari bersekolah akan dok ulang ayat yang sama...dia tak jemur dengar saya pun dah bosan nak cakap...sambil-sambil tu cuci sekali botol susu yang nak dibawa ke office yang kakak telah basuh...
tiba-tiba dah 8a.m...mak dan anak SIAP!!! masukkan ice pack dan botol ke dalam bag...sapu roti untuk sawbebe dan diri sendiri...
jalan ke hulu jalan ke hilir, dah 8:15 a.m...cepat-cepat kiss ilyas dan bye bye ilyas...bawa sampah satu plastik untuk dibuang sebelum hantar sawbebe ke sekolah...dan saya pun ke tempat kerja....


kenapa tak nak buat awal-awal?
Ini ada masalah peribadi...saya tak boleh nak buat apa-apa sebelum 7 a.m...bangun 5 a.m pun, saya akan start kalut 7 a.m juga...roh saya belum bangun...roh saya hanya bangun bila alarm 7 a.m dah berbunyi...

ohya, lupa nak bagitau, saya masak untuk kakak makan...hehehehehhe...of course bukan laaa...12p.m saya ambil sawbebe dari sekolah, then saya akan lunch kat rumah dulu sebelum ke tempat kerja sambung shift petang...

kalau saya malas, tengahari saya tapao lauk saja...

Wednesday, September 7, 2011

meow meow

tiba-tiba teringin nak bela kucing[nak bela anjing tak boleh]...nak bela kucing yang bulu kembang tu walaupun sawbebe ada asma [bulu kucing akan memudaratkan penyakit asma tak?]

ini semuanya gara-gara PETKNODE CAT BOARDING...kesian tengok gambar-gambar kucing yang jadi mangsa keadaan 2 orang abam tu...nak kepochi jap...apa yang telah berlaku sehingga kucing-kucing tak diberi makan dan minum? ke mana 2 orang abam ni pergi? mana staff dia yang sepatut bertugas? adakah hotel kucing mereka tu self service ke?

balaik ke topik asal---> ada siapa-siapa nak bagi kucing bulu kembang?

Tuesday, September 6, 2011

8.30pm sampai 9.30pm dok bergelut dengan t3t3k maknya...

Monday, September 5, 2011

aidilfitri 2011

tahun ini seperti tahun-tahun yang lepas, kami akan beraya di sg pelek dulu...
Photobucket
tak payah gaduh nak raya kat belah u ke belah i, cuma sawsomi bergaduh dengan bapanya saja sebab nak beraya di kampung arwah maknya dulu...belum beraya dengan bapa mertua lagi tau...minggu depan balik perak--->MASAK LAAAA...kita tengok siapa yang kena..hohohoho


kanak-kanak tengah mandi sunat raya...
Photobucket


sawbebe dengan sawsomi
Photobucket


sawsomi dengan ilyas saw
Photobucket



ilyas saw dengan saya
Photobucket




potrait of the year
Photobucket
ni yang jadi...terima kasih kerusi angeljolie sarah yang jadi tripod sementara...




***Syukur yang amat-amat kerana akhirnya dibenarkan untuk pulang ke rumah sendiri setelah 5 malam 4 hari berkampung di sana...