Monday, October 31, 2011

菲言菲语2

苏菲在玩玩具,她把玩具排高高,然后推给它倒,结果吓到在睡觉的弟弟。
我 :等下弟弟醒,苏菲顾!
苏菲 : 妈咪顾啦!妈咪的baby来的吗?
我 : ~~~~



Sawbebe tengah main...dia susun mainan dia tinggi-tinggi, kemudian tolak kasi semua mainan dia jatuh...
saya : nanti adik bangun, sufei jaga adik!
sawbebe : mummy laaa jaga! mummy punya baby kan?!
~~lawan cakap no.1~~

Photobucket
dapat gaji, makan KFC!
bahagia!

Sportday 2011

kindergarten orang lain buat concert n graduation day, kindergarten sawbebe buat SPORTDAY entah apa-apa punya school[benggang sebab tak dapat nak bergaya]....memang lain daripada yang lain...kesian mak bapak budak-budak terpaksa berpeluh-peluh...


Photobucket
khemah anak-anak...13 buah cawangan sekolah...


Photobucket
khemah mak bapak


Photobucket
sawbebe

Photobucket
sawbebe

Photobucket
sawsomi dan ilyas saw [kena fikir gelaran comel untuk ilyas ni...saw apa?]


Photobucket
acara masuk buah dalam bakul yang berbentuk baldi...


Photobucket
school sawbebe menang tempat ke-2....


Photobucket
acara lontar bola masuk ke dalam bakul...pasukan mereka menang tempat ke-3 [bangga untuk kali ke-2...hehehehehe]



Photobucket
che che dia lari di padang...dia pula dok geram dengan lebah di gelang tangan dia...sampai menangis nangis gigit tak mati lebah tu...


Photobucket
my buddy...siap berpegang-pegang bahu...anak dara zaman ni sungguh tak ada perasaan segan malu...


Photobucket
last sekali, sawsomi dan bapa-bapa yang lain memang acara menang tarik tali... entah ayat apa yang saya tulis...hmmmm...menang acara tali talimenang acara tarik tali (betul dah kot kali ni kan!)

Friday, October 28, 2011

Photobucket
妈咪,妳看。。。好像马!
[imaginasi sawbebe]

Photobucket
budak yang kelaparan pagi ni!!!

Thursday, October 27, 2011

tanpa 'dia',
hidup kami pasti tak berseri!
kan mimi kan!
kan kan kan

happy deepavali

semalam
Photobucket

saya bekerja dengan mimi kat
Photobucket...

maka anak-anak di bawah penjagaan 'kakak' yang kena tipu dengan saya...
Photobucket
[mana tau saya pula yang diperbodohkan oleh 'kakak'...dia telah makan hati harimau dengan berani bawa anak-anak saya balik ke rumah dia kerana abangnya ada di rumah...memang cislakas betul!!!]


sebelah pagi kami berjaya menyiapkan
Photobucket

kemudian pergi berlunch
Photobucket

Photobucket


sebelah petang pula kami menyiapkan
Photobucket
tutup telinga menonton cerita ni!! boleh ketawakan orang kiri kanan depan belakang yang terperanjat!!! hehehehehe





***menyesalkan macam nak mati lepas menonton paranormal activity 3...sepatutnya kena pejam mata sekali!!!

Monday, October 24, 2011

percutian bajet yang pendek

percutian yang singkat...walaupun menggembirakan tapi sangat meletihkan!!!

Photobucket
perjalanan 45 minit dari rumah...

Photobucket
ni tengah beratur nak main indoor punya games...

Photobucket
kat rain forest...

Photobucket
saya suka sebab air panas...tak rasa sejuk pun...

Friday, October 21, 2011

i heart kurma

rasanya kurma telah bertindak balas dalam badan saya...syukur...syukur syukur sangat...harap pencapaian sedemikian diteruskan!!!
Photobucket
** sudah berkotak-kotak punya kurma safina masuk dalam perut ok!!!



***dulu saya tak makan kurma, sekarang saya telah jatuh cinta dengan ke-manis-an kurma!! dan saya percaya kasih sayang boleh dipupuk!!!


**** saya lupa nak blogkan kejadian saya pergi beli motileum kat klinik...doctor lelaki tu tak bagi saya beli, dia nak saya jumpa dengan dia juga...then masuk dalam dok bertengkar kat dalam...dia tanya macam mana saya tau ubat ni ubat tambah susu? bila saya cakap kawan internet saya bagitau...dia tanya pula kawan saya ni siapa? saya cakap mereka ibu-ibu yang menyusu...pastu dia tanya saya pandai internet ke? saya cakap saya pandai...dia cakap dia doctor bersalin kat hospital...pastu dia tanya saya kerja apa? saya cakap saya kerja translator komik...pastu dia cakap otak saya pun macam komik...terus saya naik hantu...terus saya tengking doctor tu...ada 10 minit juga kami dok bertengkar dalam tu...saya macam dah nak hempas kerusi dan meja dia...kemudian dia search internet nama ubat motileum tu...kemudian dengan perlahan-lahan dan nada suara yang rendah...'saya dah cari kat internet, ubat ni memang boleh tambah susu...saya boleh jual ubat ni untuk awak...awak nak berapa biji...' huh!!! kan tadi saya dah cakap tadi! tapi doctor tak percaya dengan saya!! kalau ikutkan, saya sebiji pun tak mau beli, tapi disebabkan saya amat memerlunya sebab doctor klinik kat belakang tu cakap klinik dia dah habis ubat ni, dia suruh saya datang sini...saya nak 15 biji...terima kasih banyak-banyak sebab cakap otak saya macam komik!!!

mungkin disebabkan saya makan ubat tu dengan tak rela hati, maka ubat tu tak menyumbangkan apa-apa...huh!! saya benci itu doctor!!!! kalau boleh jangan jumpa lagi!! saya takut saya akan hilang kawalan dengan picit susu kat muka dia!!! [tulis dengan penuh emosi]
perempuan akan menggandakan apa yang lelaki beri kepadanya....










u bagi perempuan 1 ekor sperma, dia akan bagi balik u 1 orang anak


u bagi perempuan 1 buah rumah, dia akan bagi balik u 1 keluarga


u bawa perempuan pergi beli sayur, dia akan masak 1 meja yang penuh dengan lauk pauk untuk u


u bagi perempuan 1 senyuman, dia akan menyerahkan hatinya untuk u


u bagi perempuan layanan sampah, dia akan memulangkan lagi banyak sampah kepada u....

Thursday, October 20, 2011

malu malu malu

'rasa' saya memerlukan benda ni! istilah penggunaan 'rasa' merujuk kepada sikap hangat-hangat taik ayam...guna 2-3 kali masa taik ayam tengah panas, bila taik ayam dah beku, benda tu terus campak entah ke mana...
Photobucket

Photobucket
ada tingkap...saya sangat suka...suka sangat sangat saya kat nursing cover yang dah diubahsuai untuk keadaan semasa...

Photobucket
boleh intai anak melalui tingkap tanpa perlu selak-selak...

Photobucket
intai-intai lagi...yang penting nak pump kan office pun senang....

Photobucket
chakkkkk sawsomi!!! ehhh...silap...chak ilyas!!!


***Makcik rehan, hang berani jahit? kira murah-murah dah laaaa...kalau free lagi bagus! kakakakakakakka



gambar dicilok dari sini
tengah sakit badan akibat lepas berurut!
sebelum urut sakit,
selepas urut lagi lagi lagi sakit!
[merungut salahkan sawsomi sebab tak habis-habis suruh saya urut]

tapi,
tapi,
walaupun sakit,
tapi BEST!!
badan terasa ringan macam burung layang-layang!
[eh burung layang-layang ringan eh?]
[mestilah ringan,pasal tu nama dia layang-layang!]

sawbebe dan homework

Photobucket
semalam saya tanya ada homework tak?
sawbebe cakap tak ada homework, maka saya pun percaya dengan kata-katanya...
pagi ni masa nak masukkan botol air ke dalam beg sekolah, ternampak ada homework!!
haihhhh,
pagi-pagi dah kena meleter!!!
susahnya jadi mak!!
habis ke-anggun-an hancur berkecai!!!

Wednesday, October 19, 2011

VAPUR FOLDABLE WATER BOTOL

Photobucket
saya ter-beli botol air angry bird...atau lebih tepat adalah water pack...warnanya adalah sangat sharp!!! sebiji RM12...beli kat My Little Lass Kids Fashion


Photobucket
bila dah bubuh air, ia boleh berdiri...bila air dah habis, ia jadi leper, sangat jimat ruang! nanti dapat gaji nak beli watak yang lain- lain untuk saya pula...


Photobucket
sebesar botol air mineral yang kecil tu...yang bestnya tak ada ke-bocor-an....tak macam botol air sawbebe yang lain, habis bukunya basah sebab botol airnya kebocoran...


Photobucket
yang penting BPA free...

terpengaruh

Photobucket
lepas gosip sampai mulut berbuih di kfc, terpesong masuk ke tutti frutti...dah lama teringin sangat nak rasa kehebatan tutti frutti yang membuat semua orang nak makannya...


Photobucket
maa kecik-kecik tak nak dok dalam stroller, sekarang berebut dengan adik dia pula...bagus! bagus!!!

Photobucket
ini budak mintak saya tangkap gambarnya...

Photobucket
sangat bekerjasama!!

Photobucket
sawbebe tengah pilih nak topping...

Photobucket
tak tau nak pilih apa!!hantam saja!!! dan hasilnya begini!!!tapi pekerja di sana sangat friendly!!

Photobucket
tertelan air liur...takpe...takpe...sekali sekala [pujuk hati diri sendiri]...

Photobucket
kegembiraan yang tidak ternilai!!berbaloi! berbaloi!!

Photobucket
tutti frutti di axis atrium...baru buka sabtu lepas!!!!

Tuesday, October 18, 2011

hp saya yang kena ikat dengan getah HILANG!
cari kat office tak jumpa,
cari kat kereta tak jumpa...
call...tutt tutt...tutt tutt...[tak ada orang angkat]
call lagi...the number u have called is not bla bla bla...
sudah!!!
mesti dah tercicir hp saya!!!
mesti orang yang kutip hp tu matikan hp!!

omg!!
how dengan gambar-gambar dalam hp tu?
[nasib baik 2 minggu lepas dah cuci habis kesemuannya gambar dalam hp tu...]
[2 kali nasib baik tak ambik gambar yang tak senonoh!!!]
hp buruk, tapi gambar mahal oooo...
semua gambar ilyas dari bb sampai sekarang dalam tu...

nak hantar macam-macam mesej...
nak bagi ganjaran wang laaa...
nak ugut dia dengan dah report police dan dapat trace dia laaaa...

tiba-tiba hp yang satu lagi dapat missed call dari hp yang hilang tu!!
ohya, saya ada 2 biji hp...satu postpaid [sawsomi bayarkan], satu prepaid [hanya top up bila top up RM10 dan dapat ganjaran RM10...dan semalam saya baru top up RM10...omg!!! mesti happy gila orang yang kutip hp saya itu kerana ada credit RM20++.....oh! tidaaaaak]

apa lagi? cepat-cepat call balik, mana tau orang yang terkutip tu baik hati nak pulangkan balik....
bla bla bla
bla bla bla
bla bla bla
Hahahahahahahaha...
Orang tu cikgu sawbebe!
rupa-rupanya,pagi tadi lepas saya ambik gambar kereta,
saya tersumbat hp dalam beg sekolah sawbebe!!
patutlah saya cari tak jumpa kat beg kerja saya!
aiyoyoyoyoyo
[nasib baik tak hantar sms nak bagi wang ganjaran...kalau tak cikgu berdiri depan pintu nak minta wang!!]

***mesti sawbebe menari dalam kelas time ringtone hp bunyi!!

Monday, October 17, 2011

memandangkan sudah habis exam [12/10/2011],
memandangkan sawbebe dah 7:44am masih belum terjaga,
memandangkan mood saya bagus,
memandangkan cuaca pun agak cerah,
memandangkan segala aspek pun sesuai untuk membenarkan sawbebe ponteng sekolah,
maka saya punb mengambil keputusan untuk tidak 'memaksa' sawbebe pergi sekolah!

pukul 8 pagi,
time untuk keluar rumah,
tiba-tiba sawbebe terpacak di depan bilik tidur!!
memandangkan dia dah bangun,
saya pun kata : JOM, PERGI SEKOLAH!'
tapi,
dia kata dia tak mau ke sekolah...
sekali lagi saya...
memandangkan sudah habis exam [12/10/2011],
memandangkan mood saya bagus,
memandangkan cuaca pun agak cerah,
memandangkan segala aspek pun sesuai untuk membenarkan sawbebe ponteng sekolah,
maka saya pun mengambil keputusan untuk tidak 'memaksa' sawbebe pergi sekolah!

takpe laaa...hari ni sawbebe dok rumah dengan kakak dan adik

Photobucket

Dalam pukul 10 lebih, sawsomi call tanya saya : Kenapa suruh anak tak payah pergi sekolah?
Eh?
Bila masa pula saya suruh anak tak payah pergi sekolah?
'anak besar cakap mummy cakap tak payah pergi sekolah!'
ewah ewah...
gunakan mummy sebagai alasan eh!

lunch time balik rumah,
saya suruh sawsomi tanya sawbebe sekali lagi 'kenapa tak pergi sekolah?'
sawbebe senyum malu-malu!!

apa lagi,
kena meleter dengan saya laaaa...


XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Pagi-pagi bangun,
ayat yang pertama keluar dari mulut, bukannya good morning, tapi mesti tak mau ke sekolah!
Alasannya ialah : sufei tak tau baca, tak tau tulis, tak tau nyanyi!!!
[dengan nada yang sedih dan muka yang kesian]


Risau juga!!!
cikgu kat sekolah cina kan garang-garang...
mesti sawbebe selalu kena marah sebab tak pandai!!!
that y dia pun tak mau ke sekolah!!

sekali sawsomi tanya cikgu kat sekolah,
cikgu menafikan!!

kenapa eh?
sekarang punya sawbebe dah pandai nak putar belitkan fakta?
apa yang dia telah buat,
dia tak mengaku! kemudian dia akan tuduh orang lain yang buat!

kadang-kadang,
dia 'terbawa' alat tulis kawan dia balik rumah,
dia cakap kawan dia yang kasi,
saya macam susah nak percaya...
takut dia terambik barang orang sebab terlalu comel dan ingin memiliki...
haishhhhh
how eh?

ke-pelik-an sawbebe di mata orang luar

Photobucket



kedai foto
sawbebe dok chok chek chok chek
salesgirl : ini anak awak ke?
saya : aah...kenapa?
salesgirl : saja tanya...sebab muka dia macam melayu...
saya : :)

*nasib baik melayu betul, kalau tak mesti maknya dah terkecik hati!!
**dulu-dulu, rajin juga saya bagi penjelasan [....oooh...bapak dia melayu...],tapi sekarang...M.A.L.A.S!!




lift
sawbebe : 妈咪,妳看angry bird的衣服。。。苏菲也有angry bird 的衣服,是不是?
saya : 是!
budak A : ayah, kenapa dia cakap cina? dia melayu ke cina?
Ayah : [pura-pura tak dengar sebab saya dok pandang ayah tu, tunggu ayah punya jawapan]
budak B : ayah, dia cakap apa?
Ayah : What is ur name? [tanya sawbebe]
sawbebe buat tak layan si ayah tu!!!
hehehehhehe

Saturday, October 15, 2011

sister and brother

Photobucket
ilyas nak 'ambil' botol susu sawbebe...

Photobucket
sawbebe baik hati kasi adik dia 'hisap' bawah botol...


Photobucket
Tak puas hati sebab tak keluar susu...nak rebut sekali lagi...sawbebe jeling saja dengan ekor mata ' mengada-ngada betul awak ni'



Photobucket
nak minum susu pun tak senang sebab ilyas dok bising kat sebelah...sawbebe dah malas nak layan si ilyas, tengok kartun lagi best...

Photobucket
yang kecik punya belum putus asa...tak dapat botol susu, hisap tangan che che pun jadi laaaa...


Photobucket
che che tarik tangan, ilyas menangis kali ke-101 untuk hari tu...