Tuesday, November 15, 2011

mengidam

pantang tengok orang makan,
mulut jahat ni pun nak makan...

kesimpulannya,
masak ayam+ cendawan kicap bijan mee suah malam-malam buta untuk memuaskan nafsu yang jahat ini
Photobucket
sendiri masak
2 orang makan
2 orang kenyang
sendiri syiok

makanan heaven, sedap macam nak mati!!


ahkak garang, nilah resepi kita

bahan-bahan A :
ayam cincang segengam (perap dengan kicap dan sedikit minyak bijan)
sekuntum cendawan kering (rendam pastu potong nipis-nipis)
bawang putih
kicap hitam
garam

Bahan-bahan B:
Air
Mee suah

Cara-cara membuat bahan A
1. masukkan ayam masak sampai masak.
2. masukkan bawang putih goreng sampai wangi
3. tambah air (kasi berkuah sikit-sikit ajer)
4. masukkan cendawan
5. masukkan kicap hitam
6. masukkan garam dan rasa ikut tekak masing masing
7. Siap

Cara-cara membuat bahan B
1. Panaskan air(semangkuk)
2. bila air dah mendidih, masukkan mee suah
3. kira sampai 10, tuang mee suah bersama air ke dalam mangkuk
4. Taburkan ayam kicap tadi atas mee suah
5. kalau nak nampak lawa lagi, taburlah daun bawang.
6. Siap untuk dimakan panas-panas!

Tip : Jadi ayam kicap hitam tu kena masin sikit sebab mee suah kita ni consider celup air panas saja...sekian terima kasih.

2 comments:

  1. salam,

    1st time tengok menu pakai mee suah.
    menarik... lagi menarik jika ada cara dan bahannyer... :D

    ReplyDelete
  2. ahkak garanng, resepi cincai dah diupdate khas untuk awak!

    ReplyDelete