Wednesday, December 14, 2011

Asam Udang [asam虾]

dah lama dah teringin nak makan 'asam hair',
tapi kemalasan berjaya menewaskan nafsu...

semalam tiba-tiba sangat sangat teringin nak makan sampai sanggup redah hujan cari udang di 2 buah kedai runcit basah...akhirnya saya yang basah kuyup

Photobucket
dengan sawbebe 2 orang sapu sampai licin.


Resepi Asam 虾 versi hui san:

虾,asam,黑酱油,糖,盐
放油,下虾,几秒后,放 asam,搅一搅,放黑酱油,糖(多一点),盐(少),再搅一搅,炒到干干,粘粘酱,上碟,完毕。

google translate(malay)
Udang, asam, hitam kicap, gula, garam
Letakkan minyak turun udang, beberapa saat, meletakkan asam, kacau, meletakkan kicap hitam, gula (sedikit banyak sikit)
, garam (kurang), kemudian kacau, Scoop kering, sos melekit, hidangan itu, selesai.

No comments:

Post a Comment