Sunday, December 25, 2011

Nasi Yam 芋头饭

Photobucket



Photobucket



Nasi Keladi
2 cawan beras
1 cawan keladi cina - dadu kecil
5 ulas bawang putih - cincang
2 sb isi udang kering - bersihkan
hirisan isi ayam/daging - kalau suka
kicap cair, kicap pekat
garam secukup rasa

Basuh beras dan toskan, panaskan kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan udang kering dan isi ayam/daging, kacau seketika, masukkan semua kicap dan garam serta keladi dan air secukupnya untuk memasak keladi separuh empuk. Bila sudah separuh empuk, angkat dan gaulkan bersama beras yang dibasuh tadi dan air secukupnya untuk hingga nasi masak. taburkan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan bersama cili padi kicap dan sup jika suka.


http://rempahratus.blogdrive.com/archive/68.html



材料1:



蒜头 : 4粒 (去衣, 剁碎)
葱头 : 4粒 (去衣, 剁碎)
虾米 : 50g (洗净)



材料2:
冬菇 : 6朵 (泡软, 切块)
肉 : 250g (切片)
去皮芋头 : 300g (切丁)



材料3:
米 : 2杯 (洗净, 沥干水份)


调味料:
盐 : 1 tsp
胡椒粉 : ¼ tsp
麻油 : 1 tsp
黑酱油 : 1 tsp



材料4:
水 : 500g
葱(切碎) : 少许(装饰)

方法:



  1. 以中火烧热3汤匙油, 投入材料1, 炒至香味四溢。


  2. 加入冬菇、猪肉, 芋头继续炒至香。


  3. 加入米和调味料充分炒均。


  4. 盛起, 放进电饭锅内,倒入水拌均, 盖好煮至饭熟及干。


  5. 等吃的时候撒上葱花拌一拌。


http://www.bestfreeonlinerecipes.com/chinese/%E8%8A%8B%E5%A4%B4%E9%A5%AD/


No comments:

Post a Comment