Tuesday, January 31, 2012

[7m3w] ke-debar-an

Gigi pertama dah tumbuh! membuat saya penuh ke-debar-an time menyusukan dia...
Photobucket



Photobucket
第一颗牙齿长出来了,喂到我心惊胆跳!临喂前,都会很严肃的跟苏毅讲,不可以咬妈咪哦!不然就不给你nen nen。结果还是被咬了两次!痛~~~

Monday, January 30, 2012

CNY 2012 summary

1st CNY
ke my aunty house minta limau [sebab saya langsung tak berani beli limau akibat batuk dan kahak yang melampau]
Photobucket

Photobucket


Photobucket
ke ah Fai house jejak kasih, jumpa kembar sawbebe yang lahir same date,same month, same year. dua-dua kidal.


Photobucket
ilyas deman panas.





2nd CNY
Photobucket
ke seremban. tengok wayang~~Ah Beng. dinner kat bagan lalang, makan seafood dengan angelina sarah.





3rd CNY
tak tau nak ke mana. mati kutu. last-last ke 1 shamelin tengok wayang~~~I Love Hong Kong. malam pergi perubatan islam kasturi syifa.





4th CNY
[tiba-tiba tak ingat] rasanya dok kat rumah ajer.
Photobucket
kira duit ang pau


sebelah malam jumpa kawan sekolah rendah dan sekolah menengah.





5th CNY
sawsomi start kerja dah.





6th CNY
saya deman.tak sure saya dah tua ataupun ilyas yang buas + lasak. ilyas pun selsema dan batuk tak boleh baik-baik. doktor india yang sungguh selamba suruh kami bagi ilyas minum brandy. dia cakap sure apa selsema dan batuk pun hilang. saya pandang sawsomi, sawsomi pandang saya. speechless.





7th CNY
hujan. dok kat rumah. sampai terlupa ada nak pi bayar duit deposit, beli stoking dan kasut sawbebe. reset cny mode to working mode.





8th CNY
start kerja. sebab hari yang ter-best bagi tahun kuda untuk bermula kerja di tahun naga. mana tau, grill pintu office dikunci oleh entah mana satu manusia yang tergatal tangan. awal-awal sudah kena ketuk ketuk grill. dah start kerja pula tak ada line internet. tak boleh nak buat kerja (read : nak fb dan kemaskini blog)

Friday, January 27, 2012

CNY 2012 reunion dinner

Photobucket
jemput makan semua...

Photobucket
@ hj sharin low, bangi...团圆饭, 简单的四样菜,我们三人吃,苏毅吃他的食物。

Photobucket

Photobucket
burppppp...

Photobucket

Saturday, January 21, 2012

2012 Gong Xi Fa Cai

Gong Xi Fa Cai and Happy holidays!



Photobucket
紅紅好意頭的甜妞



Photobucket
紅紅好意頭~~~


Photobucket
甜妞的新房间



Photobucket
紅紅好意頭的新窗帘


小掃除,小收拾!全部都是做意思意思而以!
没有糕饼,没有柑,有客人来,就请他们喝包装水!
今年的新年衣很丰富,我很舍得买!

Friday, January 20, 2012

[4y8m] 学校篇

sedikit catatan pasal sawbebe di sekolah, pasal homework!!!




趁現在頭腦還記得,赶快记录一下。免得時間拖久了就忘記這一段期間所發生的趣事囉!


Photobucket
每天早上第一句话一定是:'苏菲不要去学校!'
可是每天都被逼去学校!
所以,我可以做的就是尽量做她要吃的东西给她带去学校。
paiseh...也是面包涂strawberry jam,炸hot dog而已。
setiap pagi, ayat pertamanya dengan muka yang masam : sufei tak nak pergi sekolah!
tapi hari-hari pun dipaksa ke sekolah!



都已经开学3个星期了,
苏菲还是要求回旧的学校!
很想把她转回旧的学校,可是课程又重复读,怕她会厌倦!
她说,旧的学校有她的朋友,什么 nusha,jing yi,ah wen,bla bla bla。。。
我问她,新的学校没有朋友吗?

'没有朋友!teacher 骂苏菲,苏菲不会读书!'

过两天又跟我讲,她跟谁谁坐在一起。
我问谁来的?
'苏菲的朋友,朋友不是老公!'

dah 3 minggu sekolah, dia masih request nak pulang ke sekolah lamanya...katanya di sana ada kawannya [padahal ada 2 orang turut transfer ke sekolah baru]...

2 hari lepas, dia bagitau, dia duduk dengan kawan...bukan suami ya!


Photobucket
在课室,苏菲坐在最前排。
偶而[多数都是LG问]也会问老师苏菲在学校的状况。
老师的评语都还好,学习能力快,厌倦也来的快。
前两个小时可以集中认真学习而已,接下来的两个小时她就会开始梦游。
老师叫读她也不要读,要不然就kacau左右的同学。
完全放空的上完课!
sawbebe duduk di barisan depan sekali. sawsomi selalu tanya perkembangan sawbebe di sekolah. saya jarang sebab saya tak suka dengar komen yang tak bagus. 2 jam yang awal saja dia boleh tumpu perhatian. 2 jam yang selepas tu, dia termenung, kacau kawan dan masuk ke dalam dunia tiramnya sampai habis sekolah....


Photobucket
第二个星期开始,我必不得以要苏菲在bbsitter的家写完功课。不然,每天要等我放工载他们回家,6-7点才要做功课,每天都有2-3样功课,真的教到我pek chek,做到她ki kong!
自从她在bbsitter家做功课,每晚,我只需要检查她的功课而已。我和她都轻松多了!吃了晚餐,8点就可以睡觉,隔天早上又可以早起!
sejak minggu ke-2, saya request bbsitter suruh sawbebe siapkan homework di rumah bbsitter. balik saya check homeworknya saja. sawbebe senang, saya pun senang.


有时候,
像个小大人,
有时候又像个小baby!
昨晚,她就哭着说:
'苏菲要妈咪快快生苏菲,然后快快生弟弟。苏菲要和弟弟一起读书!苏菲要好像nuriz跟她的弟弟一起读书!!'
hurmmmmmm,你以为要生就有得生meh?
semalam dia menangis lagi, dia mengadu kenapa saya tak cepat-cepat lahirkan dia, dan cepat-cepat lahirkan adik dia...dia nak macam nuriz dan hafiq[6 tahun,4 tahun, anak bbsitter]
hurmmmmm...

Thursday, January 19, 2012

[7m1w] kayu adalah lebih sedap daripada pisang

Photobucket
Sedang membuat persembahan gigit meja...bila kita alas meja dengan lampin dia, dia gigit tempat yang tak ada lampin...[suap dia makan pisang, dia tak mau, dia nak makan meja juga]



Photobucket
dia ketawa bila kita ketawakan dia...lagi kita gelak, lagi dia gigih buat persembahan gigit meja...


Menu hari ni :
Bubur ayam kentang carrot broccoli [dan juga dinner saya dan sawbebe nanti]



Nota kaki : terjumpa ummy TZI di The Curve!!!

Tuesday, January 17, 2012

sawbebe punya bento yang seringkas abc:
Photobucket
semalam bersemangat tingg-tinggi dan berazam tebal-tebal nak sawbebe hari-hari ber-bento ke sekolah...bangun pagi ni tiba-tiba jadi liat...betul betul hot hot chicken sh!t...


ilyas punya pula....
Menu hari ni:
2 sudu beras perang, pumpkin, kobis, baby corn, homemade serbuk ikan bilis.
[terlupa baca bismillah time masak...semoga ilyas mau makan...]

tengahari tadi, hantar sawbebe ke rumah bbsitter. ilyas menangis nampak saya. dia boleh boleh cam saya. [rasa bangga berkilo-kilo] macam nak 1/2 day dan dukung dia balik rumah! haihhhhhhh....

Photobucket
lepak-ing sekejap dengan berbual-bual kosong penuh lepas anak-anak dah tidur...terperasan sweet pula bila laki bini pakai sarung....pakai sarung sebab baru lepas berurut dengan kak aisyah. siapa-siapa yang dok kat area pandan indah, i rekomen kak aisyah ni! memang urutan dia super best laaaaaaa...[sebelum badan sedap kena menanggung kesakitan urutan kak aisyah dulu...]
bangun pagi ni, sarung terangkat sampai ke dada [choiiiiiiii] ...patutlah semalaman kaki rasa sejuk ajer....

Bak Kua

DDQ, kedai yang jual bak kua ataupun Dried meat ataupun sawsomi panggil ia sebagai daging salai di Mid Valley sudah tutup kedai...mau tak tutup, kami pun beli setahun sekali time cny saja...heheheheeheheh

maka terpaksa serbu google carik resepi nak buat bak kua!!!

http://nasilemaklover.blogspot.com/2012/01/homemade-chinese-pork-jerky-bak-kwa.html


http://spdong.blogspot.com/2011/12/blog-post.html


http://kenthin.blogspot.com/2011/11/sherlyn-sim.html



http://niniyeo.blogspot.com/2009/01/blog-post_15.html




http://mykitch3n.blogspot.com/2008/11/barbecued-pork.html



http://ohbin.blogspot.com/2008/10/ohbin-bah-kuah.html

macam-macam versi, macam-macam cara...tiba-tiba berangan nak jadi pengedar bak kua halal secara online....


Photobucket
tak berjaya dan tak kira gagal walaupun rupanya agak jauh beza....terlalu kering dan macam tak cukup berminyak...hurmmmmm

belum sampai tahap jadi pengedar lagi...kena terus berusaha membakar lagi!!!

daging kisar ramli 400g
1 1/2 sudu sos ikan
1 1/2 sudu kicap masin
1 1/2 sudu kicap pekat
4 sudu gula

sawsomi yang perap dan bakar. jadi tak sure dia buat macam mana.

Monday, January 16, 2012

[7m1w] muka naik jerawat

dah 2 minggu tak mau makan,
suap 1 sudu, dia makan,
suap kali ke-2 dia genyeh mulut dia pastu dengan mata, telinga sekali dia genyeh,
habis satu kepala comot!
sampai badannya pun dah susut!
dari 8.5kg tinggal 8.1kg ajer!

Photobucket

saya rasalah, akibat dok genyeh mata tak habis-habisan,
akhirnya terkena jangkitan!
mula-mula melecet kat bawah mata,
lepas tu ia merebak ke keropak mata, batang hidung, atas bibir, bawah bibir...
bawah pergi jumpa doktor, doktor cakap tak cukup air!
sapu ubat tak boleh nak kering-kering!

menu hari ni:
2 sudu beras perang, ubi kentang, broccoli, carrot,homemade serbuk ikan bilis.
alhamdulillah ilyas makan banyak sudu[pengasuh sms bagitau]


sawbebe punya bento: ~~~献丑 laaaaa
Photobucket
masak untuk ilyas. sawbebe pun tumpang sekali.
dia mengadu dengan bapa dia 'semua kawan' dia nak makan makanan dia!
[barulah kembang buntut mak dia]


福气

听新年歌听到哭~~~~hurmmmm
一句句唱到入心入骨!
好想回家喔!

Sunday, January 15, 2012

[4y7m] tepuk dahi

Photobucket

1st day sekolah,
dah belajar tulis surname sendiri!
[苏]
nasib baik nama cina ada 2 huruf saja
[苏.菲]
kalau ada 32 huruf, mesti dia benci saya forever n ever...

hari ke-2,
tulis pula nama huruf rumi.
A.S.H.A.D.I.E.E.Y.A.H S.O.F.E.A
[nama tu half way saja tau...kalau tulis semua mau 3 page!]
pantau sampai saya naik hantu!
[tapi layak meh saya naik hantus?]
dia pula tulis dari 2 lorong[air mata] jadi 4 lorong [air hingus]
a boleh tulis terbalik
y boleh tulis terbalik
[jangan disleksia sudah...9 tulis terbalik, 7 tulis terbalik]
kalaulah JPN tu bapa saya punya,
malam tu juga saya serbu JPN tukar nama...

saya ingat,
semua tulisan budak 5 tahun adalah cakar ayam!

tapi,
hari jumaat,
saya hantar sawbebe sampai kelas dia,
then nampak homework yang budak lain hantar kat meja cikgu!

Photobucket

Photobucket

Photobucket


OMG!!!!
semua tulisan lawa-lawa dan kemas-kemas belaka dan huruf-huruf berada dalam garisan!
hanya sawbebe seorang saja yang macam tulisan doktor!!!
[boleh bayangkan?]
Tak boleh!
takpe...sila scroll ke bawah!

Photobucket
mengajar anak-anak buat homework rupa-rupanya lagi susah daripada dulu kita tak tau buat homework!


Photobucket

Photobucket
cakar ayam pun cakar laaa...janji homework siap dan boleh hantar ke meja cikgu!


Photobucket
ilyas pun tumpang cakar sekali...hurmmmmm...

Saturday, January 14, 2012

[7m5days] 7个月了

Photobucket
不会自己坐起来了,但已经学会如何靠着东西站起来了。
boleh duduk kita kena dudukkan dia...dah tak tumbang lagi!
...menarik badan naik ke atas untuk berdiri sambil berpegang kepada badan kita or kerusi...

Thursday, January 12, 2012

[4y7m] Peti ais rumah saya berhantu

Photobucket
ini salah satu komen kat status saya...sebelum sawsomi pergi beli,dia call lagi tanya nak benda lain lagi selain mini hotdog! tak ada apa-apa...tolong beli mini hotdog bagi anak u dah! saya nak goreng esok pagi bagi dia bawa ke sekolah....

maka pagi ni saya bangun nak cari mini hotdog!
yang saya jumpa hanya ni dalam peti ais!!
Photobucket
mini hotdog jelma jadi chicken ball!! jangan buat lawak boleh tak? sikit pun tak lawak ok!
punca yang buat saya menge-hot ialah dia call saya untuk men-double-confirm-kan produk! saya berusaha menge-cool-kan diri saya di pagi yang sungguh menge-hot-kan itu!

[7m3days] tak boleh lama-lama

ilyas boleh bertahan duduk dalam baby car seat rasanya paling lama 15 minit saja kot! dari rumah ke rumah bbsitter tak jadi masalah kerana perjalanan kurang dari 10 minit...

sekarang kena hantar sawbebe ke sekolah dulu, so perjalanan dah of course lebih dari 10 minit, maka minit-minit yang selebihnya, saya dah tak payah buka radio, sebab dia melalak lagi kuat dari radio....

Photobucket
ini muka masa tengah baik...

Photobucket
dah start dah...hati kena kuat jangan gelabah, telinga kena sumbat dengan kapas menuju ke destinasi.

Photobucket
menggunakan tenaga susu buat aksi nak terjun car seat!!! menangis sampai air mata air hingus bertaburan di muka... bila dah sampai rumah bbsitter, angkat dia keluar ingat nak pujuk dia, belum sempat nak mula apa-apa dia yang terlebih dulu senyum dengan kita dengan muka yang comot...comelkan?!

Wednesday, January 11, 2012

随便唠叨一下

saya malas nak translate sebab saya mencarut dalam bahasa cina!
kalau teringin juga nak baca, pi google translate...
kalau tak boleh nak faham, sila salahkan google translate!




只有在自己的地盘才可以敢敢唠叨一下,在唠叨后便将繁琐的事抛到九霄云外,从新start enjin 在出发!
還在適應一人照顧兩個孩子!
从早上睁开眼睛到晚上关眼睛,就忙着孩子的事!
早上要准备自己去上班,准备大的去上学,小的去bbsitter的家。7点半一定要出门,不然会塞车。
中午12点要赶去载大的放学,载去bbsitter的家。
下午放工又赶去接大小回家。回家又要马上指导大的做功课,教到吐血,教大的写字是最煎熬的事。小的又要抱抱,不要自己玩。左手抱小的,右手要指指点点大的功课。写完字,有什么就吃什么,然后8点,上床睡觉。
我要等小的睡了才可以冲凉,有什么就吃什么,随便吃,重要的是能饱和快。然后cincai cincai的做一些家务事-洗衣服啦,烫衣服啦,整理明天要带去bbsitter家孩子的衣物,用品。

有些累[应该是非常超级的累吧!],指自己。。。别人累了,生病了,指LG,可以睡觉休息;自己累了,生病了,还要照顾孩子。。。
脾氣越變越糟,總是按耐不住提高喇叭,对孩子发脾气。。。唉,俺真是个不及格的媽咪

Tuesday, January 10, 2012

[7m] Jangan baca. untuk syiok sendiri.

Photobucket
baru 2 hari yang lepas kekecewaan dan rasa mau tarik diri...2 jam yang pertama boleh dapat 3 oz, 2 jam yang kemudian just dapat 1 oz...macam kecewa yang tak terkata...last-last pump 9 pagi, 1 tengahari dan 4.30 petang...tup tup dapat banyak pula....

[4y7m]菲言菲语 6

苏菲 : 等苏菲长大了,妈咪可以借妈咪的车给苏菲吗?
我 : 苏菲要借妈咪的车要去哪里?
苏菲 : 苏菲要回苏菲的家啦!
我 : 苏菲的家在哪里?
苏菲 : 在pandan indah
我 : 苏菲的家有什么人?
苏菲 : 有老公啦!
~~~晕~~~

Photobucket
sawbebe : nanti sufei dah besar, mummy boleh pinjam kereta mummy bagi sufei?
saya : sufei nak pinjam kereta buat apa?
sawbebe : sufei nak balik rumah sufei laaaa...
saya : rumah sufei di mana?
sawbebe : di pandan indah
saya : rumah sufei ada siapa?
sawbebe : ada SUAMI laaaa...
~~~pengsan~~~~

[7m] deman-ing

苏毅七个月,忽然发烧,虽然不高,就在37度5到38度上下浮动。烧退了又来,起起覆覆...又加上伤风和咳嗽,可就是断断续续的好不了,总是大哭大闹,晚上更睡得不安稳还哭闹不停。孩子受罪我们也不好受。
[6m3w] mula-mula batuk dan selsema,
lepas tu deman panas pula....
deman sejak 5hb Jan lagi, sampai hari ni 9hb Jan pun tak kebas kebah lagi!
1st time deman panas, kelam kabut kami dibuatnya.
nasib baik sawsomi bercuti dari jumaat sampai ahad,
dapatlah jaga budak deman bersama-sama!

礼拜天早上,终于忍不住带苏毅去Ampang医院检查。医生要验血,怕是denggi。
这个月[7个月]不用去klinik kesihatan做体检。
刚好医院要秤看有多重。才知道他才重了0.1kg。
6个月=8.0kg
7个月=8.1kg?
那副食是吃到哪里去了?
ahad pagi bawa ilyas ke hosp.ampang. kena check darah sebab doctor cakap dah 4 hari deman panas. takut denggi. tapi alhamdulillah, bukan denggi.
Timbang di hospital. Berat 8.1kg

Photobucket
躺着的时候,喜欢用脚打地上。打累了,就拿起一边手,动动手指。
趴着的时候,喜欢用手打地上。
苏菲会问,阿弟不痛吗?
suka guna kaki hentak lantai!
bila dah letih hentak kaki, angkat tangan, kira jari!
bila meniarap, suka tepuk lantai dengan tangan!
sawbebe akan tanya, kaki dan tangan ilyas tak sakit ke?



Photobucket
在玩耍。每次都是吵架收场。
bermain. bersurai dengan pergaduhan.


Photobucket
戴上毛巾羊角帽,我有像韩剧里的男主角吗?
ada macam hero dalam drama korea?


Photobucket
戴上羊角帽可爱加分


Photobucket
姐弟俩一起羊角帽look



Photobucket
开始爱唠叨了da-da-da-da, ma-ma-ma
membebel


Photobucket
看来,他有头发比较帅。头发可以遮盖他的额头。
nampaknya dia lebih handsome ada rambut. kalau tak ada rambut macam alien.


Photobucket
她对弟弟真的是又爱又恨。爱的时候,嘴里一直说'苏菲很爱阿弟'。。。恨的时候就要把苏毅送给人家。
time sayang, asyik dok ulang ayat 'sufei sayang sangat dengan ah di'
time benci, nak halau ilyas dari rumah.


Photobucket
最爱扮一副楚楚可怜的样子!再没有人去理他,他就会ma-ma-ma-要哭了。
trademark ilyas...kalau dah buat muka 5 sen tak angkat lagi, start laaa dia ma-ma-ma-ma-ma...

Photobucket
最近他都不爱吃...担心极了
kurang selera makan

Photobucket
流鼻水,发烧...原来是苏毅要长牙了。可以看到和摸到牙龈有白白的突出来。
gusi dah bengkak dan nampak ada putih-putih...

Photobucket
病到无精打彩的
lesu dan tak bermaya akibat deman...


Photobucket
在喷口水-ing
sembur air liur


后记: 还在坚持的当个半哺乳妈咪!
Nota kaki : masih lagi berusaha menjadi 1/2 milk-maid!